Няколко тортени въпроса.

  • 3 472
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Сливен
  • Мнения: 382
Поводът е, че другата неделя ще се събираме почти цялата рода за двегодишнината на Деничка. Аз пък съм се запенила да торта, дето освен всичко останало трябва да е и огромна... Днес беше генералната репетиция, която породи у мен множество въпроси....

1. Защо блатът ми не се надува равномерно?
Не за първи път се случва - в средата става една огроооомна планина, която снощи дори се залепи за горните реотани. Предполагам, че може фурната ми да не пече съвсем равномерно, но определено е в пъти по-добре от едновремешната ни фурна, на която майка ми правеше нашите торти от детството. И пак ставаха.

2. Кои торти могат да бъдат покрити със захарен фондан?

Опитът ми показва, че захарният чаршаф се разтича ако е поставен върху сочна основа. В такъв случай, най-подходяща се оказва бисквитената торта с маслен крем, но в последно време попрекалих с правенето й, та ми се щеше този път да е нещо различно. Идеи? newsm78

# 1
  • Мнения: 9 111
мога да отговоря само на въпрос 1:
най-вероятно е от фурната. Моята и на майка ми са еднакви, моят прави топка в средата в повечето случаи, нейната - не на все моя рецепта блат. В моя случай - взимам нож и изрязвам, това после лесно се маскира.

# 2
  • Сливен
  • Мнения: 382
мога да отговоря само на въпрос 1:
най-вероятно е от фурната. Моята и на майка ми са еднакви, моят прави топка в средата в повечето случаи, нейната - не на все моя рецепта блат. В моя случай - взимам нож и изрязвам, това после лесно се маскира.

Режа и аз... И замазвам после (тъкмо и закуската на детето тази сутрин беше от изрезките), ама защо трябва да режа??? Мислех си, че аз нещо бъркам.
А знаеш ли какво ми хрумва? Тортената ми форма е сравнително малка и става един дебелеел блат, който после разрязвам. Да не би от това да е? В краищата да се стяга по-рано докато в средата продължава да се надува. Вие с майка ти в еднакви формили печете?

# 3
  • Мнения: 22
Чувала съм, че стените на формата, в която ще се пече блатът, не трябва да се омазняват. Ако слагаш хартия, слагай я само на дъното. От омазняването блатът се отлепя по време на печене, свива се в краищата и се издува в средата. Опитът ми показа, че действително това има ефект.
По втория въпрос, ами направи малко маслен крем само да измажеш тортата отвън, може и да стане.
Стискам палци и весело изкарване   bouquet

# 4
  • Мнения: 9 111
Режа и аз... И замазвам после (тъкмо и закуската на детето тази сутрин беше от изрезките), ама защо трябва да режа??? Мислех си, че аз нещо бъркам.
А знаеш ли какво ми хрумва? Тортената ми форма е сравнително малка и става един дебелеел блат, който после разрязвам. Да не би от това да е? В краищата да се стяга по-рано докато в средата продължава да се надува. Вие с майка ти в еднакви формили печете?

в различни. в интерес на истината майка ми има повече форми от мен - и тефлонови и обикновени и неръждаеми, а аз пека само в неръждаемата. Но може би deedee е права - последните няколко пъти ми се надува едва забележимо, но слагам хартия само долу на дъното.  Ама като се замисля  newsm78 newsm78 съм правила "топчета" дори когато пека направо в тавата - без никаква хартия.
Ама друго се сещам - печи повече блатове, щом ти е малка формата и после слепвай

# 5
  • София
  • Мнения: 974
А знаеш ли какво ми хрумва? Тортената ми форма е сравнително малка и става един дебелеел блат, който после разрязвам. Да не би от това да е? В краищата да се стяга по-рано докато в средата продължава да се надува. Вие с майка ти в еднакви формили печете?

Хм Thinking аз бих разделила тестото на две. Да опечеш два отделни блата, а не един много голям и да режеш. Може тестото да е много, все пак казваш, че ще правиш голяма торта, и затова да се издува толкова newsm78

# 6
  • Сливен
  • Мнения: 382
Чувала съм, че стените на формата, в която ще се пече блатът, не трябва да се омазняват. Ако слагаш хартия, слагай я само на дъното. От омазняването блатът се отлепя по време на печене, свива се в краищата и се издува в средата. Опитът ми показа, че действително това има ефект.

Хм... Сигурно си права. Аз винаги много старателно омазнявам и набрашнявам и странИците...

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 21 649
Аз пак- не от опит, но съм чела, че най-подходящ е масления крем за под фондан и други подобни покрития за торти, останалите кремове го разводнявали.

# 8
  • Мнения: 2 142
Когато правя торта с фондан, последният блат само го сиропирам леко и намазвам със сладко или шоколади отгоре мятам фондана, т.е не слагам никакъв крем върху последният блат

# 9
  • Мнения: 446
Когато съм правила "сложни" торти, правех нещо, което се казва априкотиране - мармалад от кайсии правя фин с пасатора, после затоплям. Като го намажеш тънко, после изсъхва и например в шоколадовата глазура не се отделят трохи. Може би преди "чаршафа" това е вариант? newsm78

# 10
  • Мнения: 1 116
Аз пак- не от опит, но съм чела, че най-подходящ е масления крем за под фондан и други подобни покрития за торти, останалите кремове го разводнявали.
Моренка това ще си го чела из тукашни сайтове нали?
Имам доста книги за украса на торти, наистина в някои препоръчват под фондана да се сложи маслен крем, но тукашния маслен крем който те имат предвид се прави със сух белтък, пудра захар и една бяла растителна мазнина, та като се покрие тортата с него, след 20-на минути той изсъхва и после се слага твърдата глазура. Много си го обичат те тоз маслен крем и повечето им торти са с такъв. За розички, цветенца и друга украса наистина е добър, Обаче да се покрие цялата торта става много тежко, а те не само я покриват, а и между блатовете слагат от него.
На други места, препъръчват блатовете отгоре да се изчистят с четка от трохи и да се намажат със сладко, най-често от кайсии и да се остави да изсъхне. След това се слага чаршафа.
В повечето случаи ако тортата е красива отгоре вътре е нищо особено, два обикновени дебели блата и маслен крем между тях. Пък ние се мъчим хем да е красива, хем и да е вкусна и играчката наистина е голяма.

Последна редакция: чт, 06 юли 2006, 18:07 от Tannita

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 21 649
Да Тани, не помня къде точно, но е из нашенските сайтове, пък може и в някой руски да е или английски даже, до толкова ми стигат познанията Laughing ама пък в нашенските инфото е превод от чужбинските повечето, та то все тая.
Сега разбирам, че и сладкото е вариант Grinning, че с толкова маслен крем наистина би било доста тежко, със сладкото пък не става ли много сладко newsm78...

# 12
  • Мнения: 1 116
То сладкото не се слага много, маже се с четка, почти не се забелязва.

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Моите блатове стават равни. Аз правя така:
Слагам на дъното на формата хартия за печене, изрязана с малко по-голям диаметър, така че да захапе малко и от стените. Не мажа стените на формата ! Това позволява да се надига тестото,мазнината перчи. Колкото до изваждането после- няма проблем, с остро ножче минаваш по стените и готово,много по-трудно е ако залепне дъното, затова е хартията. Слагам в загрята до 180 гр фурна. След като е готов блатът, изключвам фурната и не го пипам , не отварям вратата. Като спадне температурата ( не напълно да изстине, защото ще се получи конденз) вадя, така няма рязка смяна на температура. Резултатът е идеално равен блат.

# 14
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
1 въпрос: много зависи как наливаш тестото за блата във формата. За да ти стане равномерен блата, е добре да изливаш тестото първо около стените и накрая в средата. След това се заравнява с лъжица или лопатка. Това е така, защото когато тестото се изсипе в средата и след това се заравни, краищата, които не виждаме остават празни и после блата става неравномерен.Иначе аз винаги мажа стените и посипвам с брашно, но следвам горният съвет.

2 въпрос: Много зависи от състава на захарният чаршаф. Например под истинският марципан си слагам крем и макар че, също се размеква, не се смъква и не проблем да се работи върху него. Маслен крем и аз препоръчвам, но с много захар(става много твърд), ако обаче не искаш маслен крем, мисля че е достатъчно или да намажеш с разредено сладко и да оставиш да засъхне, както са те посъветвали момичетата, или да направиш гъста кашичка от пудра захар, вода и малка лъжичка масло, да намажеш блата и да оставиш да изсъхне. пак се получава твърда коричка. После слагаш чаршафа и украсяваш!

Успех!   bouquet

# 15
  • Мнения: 2 142
ей, това със сладкото не го знаех, т.е никъде не сем го чела, а някак отвътре ми дойде веднъж и от тогава открих, че е удобно за под фондана. Направо си се радвам! Сигурно в предишния си живот съм била кулинарка Wink Laughing

# 16
  • Мнения: 9 111
Кенга, снощи си пекох блатове за Трюфел тортата и нито един не се надупи в средата, но блатовете са тънички и ги наливах на хартия, която не беше колкото дъното на тавата, а по-малка.  Те си се надуха равномерно навякъде и се изпекоха, без да се разтичат встрани и тн.  Ако искаш - пробвай с такива тънки блатове.

# 17
  • Сливен
  • Мнения: 382
Момичета, страхотни сте! Огромно благодаря на всички!!!!  bouquet
Имам една седмица да мисля, на каква точно торта ще се спра. Надявам се да става за показване, та да се изфукам с нея. Wink
Получих наистина страхотни съвети, дето нямаше от къде да ги науча. Преди да отворя темата няколко пъти пусках търсачката, но така и не намерих отговор на въпросите си, така че и в нашия клуб вероятно ги нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт