За споделеното знание и ограничения риск на франчайз модела разказва Павлин Далев, търговски директор и заместник управител, Fornetti България

Кога е точният момент да започнеш собствен бизнес? Веднага след като завършиш образованието си или като натрупаш опит и контакти? Едва ли има точен отговор, валиден за всички. Може би – тогава, когато човек е готов да поеме отговорността и риска, независимо от възрастта и опита си. Опитът ми в годините (20, откакто се занимавам с търговия), както и с повече от 300 партньори на Fornetti Франчайз в цяла България, показва, че няма един обобщен образ на предприемача.

За предимствата и рисковете

Често чувам, че да имаш собствен бизнес означава „да нямаш шеф“. За мен това е илюзия. Всеки клиент е „шеф“, за чието одобрение се борим всеки ден. От удовлетвореността на клиентите зависи дали ще останем в бизнеса, или не.

За липсата на опит
Липсата на опит не бива да е пречка за стартиране на собствен бизнес. Франчайз бизнесът предлага модел, при който опитът е споделен, а рискът – ограничен. Ще ви разкажа за модела на Fornetti и се надявам това да ви помогне да решите дали това е вашето поприще.

За първоначалната инвестиция
Необходимият бюджет за стартиране на Fornetti франчайз бизнес е разумен. Първоначалната инвестиция е строго индивидуална и зависи от помещението, неговото състояние и оформление, но е в рамките на 3000 – 5000 лева и се възвръща в рамките на 6 – 8 месеца.

За партньорството
Ние се различаваме от други франчайз компании по това, че, от една страна, произвеждаме продуктите в собствени фабрики, а от друга страна, предлагаме безплатни услуги на нашите партньори. Тези услуги са професионално ноу-хау, обучение, технологично консултиране, маркетинг услуги, техническа помощ, система за заявки и безплатна доставка на стока – бих го обобщил като „уникален за пазара микс“.

Избор на помещение и локация
Локацията, наред със силната мотивация на партньора и екипа му, е от ключово значение. Екипът ни, заедно с партньора, задължително оценява местоположението на обекта. Важно е мястото да е оживено, помещението да е с добра витринна площ и видимост. Не изключвам и възможността уникалното Fornetti решение да се обособява и във вече работещи с храни и напитки обекти като кът, на принципа „магазин в магазина“.

Избор на подходящото за обекта продуктово портфолио
Fornetti е компания, която не разчита само на текущия си продуктов микс. Ние постоянно разработваме нови продукти, с нови форми, с нови вкусове, нови категории. Стремежът ни е да създаваме тенденциите, да отговаряме на постоянно променящите се вкусове на потребителите и по този начин да поддържаме интереса жив. В този аспект ние предоставяме на партньорите си богата гама от продукти за различните типове клиенти. С помощта на нашите представители гъвкаво се подбира най-добрата комбинация от продукти за дадения обект, в зависимост от местоположението му и клиентския поток.

Обучение и технологично консултиране
Инсталирането на конвектоматите и предаването на технологията на изпичане се извършват в предварително уговорен час след осигуряване на техническите условия за това. Специалистите редовно проверяват спазването на технологичната и хигиенната дисциплина, както и качеството на изпечените продукти. За да се осигури високо качество, представителите на Fornetti помагат на партньорите ни със съвети и обучения.

Маркетинг дейност и безплатни рекламни материали
Във франчайз магазините на Fornetti има възможност за индивидуална реклама и други специфични за мястото реклами. Важно е обаче помещението да се придържа към формата и цветовете на бранда. За да се постигне това, осигуряваме на партньорите унифицирани рекламни материали. Търговските представители предоставят плакати, ценоразписи, табели (Отворено/Затворено), плакати, табели „Приемаме поръчки”, външни табели и други рекламни материали, осигурени от Fornetti. След предварително съгласуване с партньорите търговските представители организират стимулиращи програми, промоции и дегустации на продукти, оказват помощ по време на провеждане на събитията.

Техническа помощ в рамките на 24 часа и безплатно осигуряване на конвектомати
Необходимите фурни (конвектомати) за изпичане на нашите продукти се осигуряват от Fornetti, тоест те не трябва да се закупуват. Вграждането на конвектоматите става много лесно. Те спомагат за създаването на приятна атмосфера и за унифицираното представяне на магазините. При повреда на конвектомата нашият екип я отстранява за сметка на Fornetti в рамките на 24 часа.

Система на подаване на заявки
Въз основа на направените заявки – седмично два до три пъти доставяме замразените продукти до магазина. Партньорът може да подаде своята заявка за следващия ден на търговския представител по мобилния телефон или лично при посещение от страна на търговския представител.

Безплатни доставки
Основната услуга, която се предлага на франчайз партньорите напълно безплатно, е доставката на стока до самия магазин. Продуктите се доставят в хладилни коли, като голям акцент се поставя на това хладилната верига да не се прекъсва.

Ако всичко споделено дотук звучи привлекателно, вижте повече тук и се свържете с нас на fornetti@fornetti.bg. Ще се радваме да станете част от партньорската мрежа на Fornetti.

Ако се нуждаете от допълнителна информация, можете да зададете своите въпроси в консултативната ни тема и да се включите в играта.
« Последна редакция: ср, 22 май 2019, 10:15 от Редактор* »
Цитирай