Клафути - започва сезонът на черешите!

  • 3 524
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 10 835
С нетърпение чакам да дойде този период от годината, за да започна да приготвям любимия ми фрренски десерт, който идва от региона Лимузен. Популярен е навсякъде по света, именно защото се приготвя изключително лесно, бързо, с обикновени продукти, а е толкова вкусен! Опитате ли го веднъж, ще искате да го приготвяте пак и пак...
Ето рецептата, по която го приготвям:

500 г череши
4-5 бр. яйца (в зависимост от големината им)
1/3 ч.ч. захар
1 и 1/4 ч.ч. смес от прясно мляко и течна сметана
2/3 ч.ч. брашно
1 щипка сол
3 с.л. разтопено масло
по няколко капки есенции ванилия и бадем
пудра захар за поръсване

Форма с диаметър 25 см или малки форми (6-8 бр.) се намазват с масло. Отгоре се подреждат почистените от дръжките череши (без да се махат костилките).



Приготвя се тесто, като се разбиват яйцата със захарта. Добавя се млечният продукт, след това - брашното със солта и накрая - маслото и есенциите. Разбърква се до получаване на гладка смес, която се изсипва върху черешите.



Слага се във фурната, загрята на 180 градуса и се пече около 30 минути, до получаване на златист загар.
Десертът се изважда от фурната, оставя се леко да изстине, поръсва се с пудра захар и се поднася.











*Добре е да се пече в керамични или стъклени съдове, а металните да се избягват, тъй като те ще изгорят ръбовете.

*Ако има остатъци от сладкиша, да се съхраняват в плътно затворена кутия до 4 дни в хладилник. Загрява се отново във фурна на 150 градуса, докато се затопли.

Да ви е сладко!

# 1
  • Мнения: 11 063
Много го обичаме и ние. В индивидуалните керамични купички за крем-карамел става страхотно.

Към рецептата мога да добавя, че ако не ви пречи черешите да пуснат сок и да боядисат сладкиша (както на последните 2-3 снимки), могат да са обезкостени. Но ако няма да ги ядат малки деца, с костилки става по-красиво.

# 2
  • София
  • Мнения: 10 835
Освен, че е красиво, костилките придават и аромат на сладкиша, за това по оригиналната рецепта се прави с тях. Аз също съм го правила така. Там, където на снимката се вижда сок, това е от разрязването.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 298
Благодаря Vanja77 ! Направихме с дъщеря ми, стана чудесен. Сложих италианско брашно за сладкиши тип 00, стана много фин. Черешите без костилки, бяха сухи и не пуснаха сок, доста сладки за началото на реколтата.

От любопитство после се разрових във френски сайтове с рецепти. Освен оригиналната, има множество вариации - с бадемово брашно и царевично нишесте,  с различни плодове. Дори солено със зеленчуци, впечатли ме едно с тиквички и козе сирене. Солените приличат на флан, но в рецептите използват термина "Клафути" и всичко в рецептата е същото, но без захар.
Скоро пак ще се прави това черешово изкушение.

# 4
  • София
  • Мнения: 10 835
nati_nat, много се радвам, че ви е харесал сладкишът! Когато се приготвя с други плодове, вече се казва фльонярд. Клафути се казва само този, който се приготвя с череши!

# 5
  • Мнения: 2 179
И ние много го хапваме! Страхотен и лесен дессерт! Става страхотен с различни плодове - ябълки, банан,ягоди и т.н.

# 6
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
Един от най-любимите ми десерти!! Сега обаче искам да попитам тук дали някой е чувал за подобен сладкиш - надевайно. Баба ми беше чехкиня и го правеше, като бяхме деца. Беше страхотен, но за жалост изгубихме рецептата. Надевйното се прави с бели череши, тестото, според някакви сопмени на мйка ми е било доста течно, като за палачинки. Ако някой знае ще е супер да се възроди тази рецепта. 

# 7
  • Мнения: 95
Един от най-любимите ми десерти!! Сега обаче искам да попитам тук дали някой е чувал за подобен сладкиш - надевайно. Баба ми беше чехкиня и го правеше, като бяхме деца. Беше страхотен, но за жалост изгубихме рецептата. Надевйното се прави с бели череши, тестото, според някакви сопмени на мйка ми е било доста течно, като за палачинки. Ако някой знае ще е супер да се възроди тази рецепта. 

http://vkusen-svyat.blogspot.com/2016/05/strawberry-bublanina-tr … al-czech.html?m=1

Намерих това, но не знам дали е същото.

# 8
  • Мнения: 31 128
Ще го направя. Heart Eyes

# 9
  • Мнения: 6 146
Ммм, клафути ... чакам хубавите череши с нетърпение. Уникално вкусно!
Аз ги правя по тази рецепта:
3 бр. яйца
1 ¼ чаша мляко
2/3 чаша захар
½ чаша брашно
2 чаши обезкостени череши
1 ч. л. ванилия
щипка сол

# 10
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
Благодаря, ще я пробвам тази рецепта. надвайното наистина се прави с прясно мляко. Аз съм преровила много чешки сайтове и съм търсила рецептата. Надевайно на чешки значи нещо пълнено, до колкото си спомням. Ако някой има рецептата в семейните си тефтери ще е супер,но се съмнявам Simple Smile))

# 11
  • Мнения: 5 059
И аз честичко го правя .
Може да се направи и с компот от праскови,също става много ароматен и така може да се яде целогодишно Stuck Out Tongue

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Обожавам Клафути! Един от любимите пролетни десерти - лек, ароматен и свеж - идеален за топлите дни! Благодаря, че ми го припомнихте, момичета и най-вече Vanja77  Flowers Bouquet

# 13
  • Мнения: 2 570
Не знаех , че се казва така . Майка ми го прави страхотен Simple Smile
Но ще се пробвам аз този път . Благодаря за рецептата 👍

# 14
  • Berlin
  • Мнения: 11 239
Ох и аз го харесвам много. Simple Smile Ама ще го пробвам с бадемово брашно скоро.

# 15
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 021

Поредната изкушаваща рецепта! Благодаря!

# 16
  • Мнения: 3 360
В коледната тема пише една сърфоумка Наталина, мисля че живее в Чехия и е страхотна кулинарка. Питайте я нея за този десерт мисля, че може да помогне.

# 17
  • София
  • Мнения: 10 835
despicable, дояде ми се! Yum Тази година още не съм ги започнала черешите. Нямам търпение!

# 18
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 3 187
В коледната тема пише една сърфоумка Наталина, мисля че живее в Чехия и е страхотна кулинарка. Питайте я нея за този десерт мисля, че може да помогне.
Благодаря за идеята. Между другото, колкото повече чета тук, толкова повече си мисля, че това  една и съща рецепта. Защото и клафути от френски и надевайно от чешки означава едно и също нещо.  bouquet

# 19
  • Мнения: 6 933
Снощи го опитахме-допадна ми, но другия път ще махна костилките, че така от плюенето им, си нарушавам удоволствието Grinning
Хареса ми една идея повече като е току-що изваден от хладилника Simple Smile

# 20
  • София
  • Мнения: 10 835
Тогава ще ти трябва задължително бадемова есенция, ако искаш да се получи вкуса на френския сладкиш.

# 21
  • Мнения: 807
Пробвах го, но вътре ми остана глетаво, а отгоре хвана коричка. Така ли трябва да е?
Или трябваше да го пека от начало само на долен реотан, а не горен + долен от началото?

# 22
  • Мнения: 3 157
Според мен има прекалено много брашно в рецептата и затова става глетаво-при мен също стана така.В повечето други рецепти в интернет,брашното е символично като количество.Следващия път даже изобщо няма да слагам,само ще поръся с малко царевично нишесте.

# 23
  • София
  • Мнения: 10 835
шоколадче, не е много брашното, съвсем точно си е в съотношение с останалите продукти. А, това какво си решила да импровизираш, си решаваш ти.

borisova.v, не знам какво разбираш под глетаво, но такъв е типът на тестото. Може, както казваш, следващия път първо да печеш само отдолу.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 298
При мене не стана глетаво, пекох едновременно и отгоре и отдолу, на 175 градуса, че фурната ми е малко по-силна, за 30 минути, в една правоъгълна керамична тавичка. Следващия път ще е на отделни порции, може би за по-кратко време ще станат.
Освен ако някой очаква пухкаво като кекс тесто - не става такова, консистенцията е като крем.

# 25
  • Мнения: 735
Vanja77, течната сметана сладка ли е?

# 26
  • София
  • Мнения: 10 835
Не.

# 27
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 076
Чудесна тема, точно вчера ей така се сетих за този десерт и го направих за първи път. Толкова вкусен, че сега чистих пак череши за двойна доза, заради дребното ги чистя иначе щях с костилките да ги оставя. Малко ме притесни малкото количество брашно, даже лекичко го увеличих вчера, но като чета тук не е трябвало.

# 28
  • Варна
  • Мнения: 1 951
А когато се използва бадемово брашно, количеството същото ли е? Thinking

# 29
  • София
  • Мнения: 10 835
А когато се използва бадемово брашно, количеството същото ли е? Thinking

Който е правил с бадемово брашно да каже, аз не съм.

Добавям снимки от вчера:



# 30
  • Мнения: 4 986
А може ли да се замразят череши да си правим през зимата?Опитахме и двете рецепти и много ни хареса.

# 31
  • Мнения: 2 570
Може Simple Smile Череши замразявам от няколко години. В бутилка от 1.5 мин вода . Костилките се махат.

# 32
  • Мнения: 4 986
А слага ли се захар или нещо друго?

# 33
  • Мнения: 2 570
Няма нужда от захар. Само почистени череши Simple Smile

# 34
  • Мнения: 2 179
А може ли да се замразят череши да си правим през зимата?Опитахме и двете рецепти и много ни хареса.
Може да го правите с различни плодове...
Правила съм с банан,ябълка, праскови и ягоди и става все така страхотно!

# 35
  • София
  • Мнения: 10 835
А може ли да се замразят череши да си правим през зимата?Опитахме и двете рецепти и много ни хареса.

Клафути се прави само с пресни череши! При печенето трябва да пускат възможно най-малко сок! Това е и една от причините да не се чистят от костилките.

А може ли да се замразят череши да си правим през зимата?Опитахме и двете рецепти и много ни хареса.
Може да го правите с различни плодове...
Правила съм с банан,ябълка, праскови и ягоди и става все така страхотно!

С всички други плодове, освен черешите, сладкишът се казва флонярд.

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 17:56 от Vanja77

# 36
  • Мнения: 4 986
Благодаря.

# 37
  • Мнения: X
Баба ми едно време правеше един пай/кекс с вишни, но нямах рецептата. И като видях това, реших, че е точно като нейното. Прилича на пай/кекс с вишни.

Сега не сложих череши, а сини сливи, защото нямаше череши, но всичко друго го следвах стриктно.

Еми получи се нещо като крем карамел със сливи. Да - изядохме го, не беше лошо, но има огромна разлика между тестен пай/кекс и крем-карамел/нишесте и т.н.

Ето снимки :



Общи условия

Активация на акаунт