🍽️ MasterChef 🍽️ България - сезон 5, тема 3

  • 54 229
  • 947
  •   2
Отговори

Анкета

Кой заслужава да спечели този сезон?

Опции:

  • Испания
  • Мнения: 37 503
MasterChef е едно от най-драматичните и завладяващи TV състезания, световен хит. В България и в ефира на bTV стъпва за пръв път на 3 март 2015 г. Кастингите за шоуто започват през декември 2014 г. със задачата да намерят най-добрите любители готвачи в страната, чийто талант, креативност, отдаденост, технически умения и страст към храната ще променят живота им завинаги. Любители готвачи /без ограничения във възрастта и произхода, с любов към кулинарията и мечта за кариера в нея/ се сблъскват с жури от трима забавни и много взискателни професионалисти. Най-добрият състезател ще стане притежател на титлата MasterChef в България. Телевизионният формат за таланти е продуциран в повече от 34 държави. Излъчва се буквално всяка минута в някоя точка по света и достига до над 200 млн. зрители. Шоуто е превърнало повече от 100 любители готвачи в професионалисти. В България продуцент на MasterChef е bTV, а изпълнителен продуцент – Constantin Entertainment - една от най-големите компании за телевизионни продукции в Германия, с фокус върху иновативни развлекателни формати, които реализира в различни държави. MasterChef се представя по света от Shine International - звеното за продажби и дистрибуция на Shine Group, и е базиран на оригиналния формат на Франк Родам.

Петото издание на MasterChef се завръща в българския ефир на 25 февруари и по традиция ще вдъхновява зрителите на bTV всеки понеделник и вторник от 21:00 часа. Кулинарното шоу на добрия вкус ще се фокусира върху темата за националната ни кухня, но тя ще бъде преоткрита и представена по модерен и креативен начин. Звездното жури в състав Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще развият връзката между храната, хората и културата в компанията на интересни и различни хоби-готвачи, които са готови да покажат качества и креативност по пътя към престижната титла и голямата награда от 100 000 лева.

Зрителите, които държат на добрия вкус на всяко ниво, ще видят в MasterChef 5 разнообразни хоби-готвачи - българи, живели в чужбина, и чужденци, които живеят в България. Интересните и различни типажи ще демонстрират в ефира на bTV умения и знания, ще учат последните тенденции при избора на продукти и техники, за да надграждят познатите рецепти със своето въображение. Те ще изпитат характера и  волята си и ще променят живота си, за да станат част от голямото семейство на иновативни готвачи в България.

Журито от тримата топ професионалисти на MasterChef не просто ще създава предизвикателства за състезателите - те отново ще налагат стандартите за култура на поведение, отношение и връзка с храната. Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще приемат с отговорност ролята си, не само да направят приключението на хоби-готвачите драматично и завладяващо, но и да повишават кулинарната култура на обществото. А включването на първата дама в състава на журито в България, ще придаде още повече колорит и емоционалност в кухнята на MasterChef, благодарение на нейния международен опит и практика.










АНДРЕ ТОКЕВ



Aндре Токев е единственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Андре е на 49 години, роден е в Лайпциг в семейство на българин и германка. Кариерата му минава през големи хотелски вериги в цял свят, две от които са носители на звезди Michelin. От 2000 г. е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. Готвил е за известни личности: Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други. Управлява своя ресторант ANDRé, както и най-новата концепция Old is New, съчетаваща в себе си ресторант, бар, галерия и място за общуване, разработена съвместно с дъщеря му Елиза.

Андре е известен в гилдията и на зрителите на bTV с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции. Готвенето за него е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина.


ПЕТЪР МИХАЛЧЕВ



Петър Михалчев е известен у нас като Майстора на японската кухня, като „бунтаря в кухнята” и „самурая”. Той изповядва японската философия.

Петър е на 44 години от София. От 1993 г. работи като готвач в различни ресторанти с българска национална кухня, а през 1996 г. оглавява кухнята на френски ресторант. През 2002 г. е главен готвач в Малта, където въвежда свой уникален стил на готвене, комбинация от балканска, френска и средиземноморска кухня. През 2008 г. прави следващата крачка в кариерата си - обучава се за суши майстор в Токио, получава дипломи и сертификати за завършена кулинария в България и Япония, а през 2011 г. открива един от най-добрите японски ресторанти в България - Miyabi.

Правилата на Петър Михалчев в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете - за него те са свещени!

Основните неща, за които Петър ще следи в МasterСhef са хигиената, как се справят жените със собствения си женски хаос в кухнята и най-важното – представяне на ястието и вкусовите му качества.


Силвена Роу



Силвена Роу е известна на световната кулинарна сцена като „кралицата на вкусното и здравословно хранене“.

Силвена Роу е на 51 години от Пловдив. На 19 години се мести в Лондон и стартира шеметната си кулинарна кариера. Бързо се нарежда сред топ готвачите във Великобритания, където успешно открива високо оценения от критици ресторант Quince в The Mayfair Hotel's. Тя е автор на шест от най-продаваните кулинарни книги. Популярна е сред широката публика в Европа и с участието си в множество кулинарни предавания, като Saturday Kitchen и Keep Cooking and Carry On по BBC, Time Machine Chefs по ABC, This Morning по ITV, Good Food Live и My Kitchen по UKTV Food. Феноменът Силвена Роу, готвач, телевизионна личност и писател, е съчетание на много и различни компоненти. Родена е в България, а романтичният и бохемски подход към живота и кулинарията на баща ѝ посяват семената, които оформят нейната личност. Едно нейно пътуване до източно-средиземноморските ѝ корени е нейното вдъхновение да напише бестселъра си Purple Citrus and Sweet Perfume. През своята кариера Силвена Роу е готвила множество изтънчени вечери за известни личности в Лондон – от кралски особи до рок звезди, а вдъхновяващият ѝ готварски стил я превръща и в кулинарен консултант във филма на Дейвид Кронсбърг „Източни обещания“, който излиза през 2007 година.

Подходът на Chef Силвена Роу, базиран на принципите на съвременната източно-средиземноморска кухня, е смел, ароматен, чувствен и най-важното – много вкусен. В момента тя управлява ресторант Omnia by Silvena в Дубай и разпределя времето си между Обединените арабски емирства, София, Ню Йорк и Лондон. Носител е на престижните награди Glenfiddich Food and Drink Award-Лондон от 2007 г., Gourmand Award – Париж от 2011 г., Commitment to Healthy Eating, Time Out Dubai Restaurant Awards - Дубай от 2017 г.

Цел на Силвена да променя и обогатява живота на хората с храната, която може да им предложи. Максимата, която изповядва е „Nothing tastes as good as healthy feels“. А новата ѝ мечта - да открие следващия Master Chef на България.




Първи сезон



Победител - Симеон Червенков

Втори сезон



Победител - Севда Димитрова

Трети сезон



Победител - Божана Кацарова

Четвърти сезон



Победител - Станислав Райчев





Последна редакция: вт, 30 апр 2019, 22:45 от 🍀Smileys®

# 1
  • Мнения: 1 941
Тортата на Сиана просто не ставаше изобщо за ядене.
Една гума с намазан крем... Ами вие бихте ли си хапнали?!

# 2
  • Sunshine state
  • Мнения: 12 047
Благодаря за темата!
Да пренеса възмущението си и тук.. Пфуу, много ме е яд.
И аз се питам дали няма да връщат някого тази година?

# 3
  • София
  • Мнения: 1 324
Според мен този сезон се усеща доста присъствието на шеф Роу.
Прави ми впечатление, че тя има думата в повечето епизоди. И явно мнението й надделява.

# 4
  • Мнения: 4 558
И аз чакам да върнат някого и честно казано Сияна ми е най-симпатична, така че се надявам да е тя, ако има такъв кръг. Вярно, имаше издънки, но показа доста знания и умения.

# 5
  • Мнения: 1 941
Роу пък толкова много да го котка Емануил, че няма накъде повече.
Чак се изненадах колко е харесван тук.
Яко са му намазали ските на него и го пускат да лети ли лети към финала май май.

# 6
  • София
  • Мнения: 9 557

Благодаря за темата 🍷

Тортата на Таня изглеждаше гротеско, но нямаше толкова забележки за вкуса.
А Сияна и Николай също се изложиха. Смятам, че голямата уста и самочувствие на Сияна и изиграха лоша шега. Блатовете и бяха глетави, което е недопустимо за човек, който се хвали, че в сладкарството му е силата.

Искам да върнат Даниела, още ме е яд, че толкова рано я изгониха

# 7
  • Мнения: 14 817
Благодаря за темата. Май този сезон няма да връщат отпаднал.

# 8
  • Мнения: 1 962
Някой, който е получил съобщение с информация има ли възможност да ми пише и на мен. Поне да си оправя настроението и да мирясам. Благодаря предварително bouquet

# 9
  • Мнения: 1 539
Сложете този предполагаем победител в скрит текст. Ако някой ще се издаде, може да е и от тези, получили информацията на ЛС.
Таня се спасява не заради умения, а заради това, че способните, към които има високи очаквания, се дънят. От Таня никой нищо не очаква.
Знае ли се защо отсъстваше Емануил?

# 10
  • Мнения: 1 962
Сложете този предполагаем победител в скрит текст. Ако някой ще се издаде, може да е и от тези, получили информацията на ЛС.
Таня се спасява не заради умения, а заради това, че способните, към които има високи очаквания, се дънят. От Таня никой нищо не очаква.
Знае ли се защо отсъстваше Емануил?
Казаха, че по семейни причини е отсъствал.

Благодаря за съобщенията, които получих. Няма да преча в никакъв случай всички да гледат с интерес предаването.

# 11
  • Мнения: 14 003
На Емо почина внезапно баща му, няколко дни преди старта на Мастър шеф. Гледам, че предаването е на запис (Петя Дикова откога роди, а тази вечер беше още бременна), та може и това да е било.

# 12
  • Мнения: 1 539
Жалко за личната му трагедия. Видя ми се разстроен, затова попитах.

# 13
  • София
  • Мнения: 11 436
Много съжалявам за Сияна, самочувствието я провали, да си беше сложила бакпулвер. Дано я върнат, беше ми любимка, често с много интересни идеи, красиви чинии и е работила с продукти, по-непознати на другите.

# 14
  • София
  • Мнения: 6 248
Емо не изглеждаше хич добре - много тъжен и безразличен някак си. Дано се събере и да може да продължи достойно.

На Сиана самочувствието беше прекалено, искаше да покаже майсторство, защото не харесвала вкуса на набухвателя. Ама получи клисав блат и въпреки всичко като занасяше тортата твърдеше, че била невероятна. Миналия път с онази ужасна ретро торта твърдеше същото. Нещо всъщност сякаш точно сладкарството я дънеше.

Танчто мина метър, тя поне явно на вкус докарва нещата.

Общи условия

Активация на акаунт