Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 139

  • 52 971
  • 913
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Здравейте, имам нужда от идеи и рецепти за торта за кръщене. На 14ти ще е, т.е в четвъртък смятам да изпека блатовете, а в петък сутринта да сглобя и вечерта да украся. Представям си я правоъгълна или квадратна, за 16-18 парчета, т.е не много голяма. За момиче е, но съм предвидила да е в бяло и златно. Освен това кръщелницата е почти на 5г. и не искам бебешки буйки, ангелчета и кръстове. Имам 250 г бял фондан от Лидл, който мога да ползвам ако не за обличане, то поне за букви и някоя розичка. Може и с някакъв крем да е "облечена". Приемам всякакви идеи. Ако може да не е сложно и времеемко за изпълнение. По-скоро просто и ефектно Simple Smile))
Дори снимка от нета не мога да намеря за пример Sad

# 211
  • От липите до сините камъни
  • Мнения: 234
Някой питаше за боите на Уилтън. Вече са заредили и пак се предлагат:
https://www.facebook.com/180371375352136/photos/a.20208604318066 … ype=3&theater

Благодаря много Kissing Smiling Eyes

# 212
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 685
До сега писах един огромен роман за моята проблемна торта "червено кадифе"обаче поста някак ми се изтри и не можах да фо публикувам Cry

И така почвам наново .Направих червеното кадифе и не ми се получи въобще добре на вид ,но на вкус гостите много я харесаха тортата и аз я харесах .И така с проблемите :
Направих крем от заквасена сметана и сирене Филаделфия .Сложих между блатовете и покрих тортата с въпросният крем .Сложих кексовата форма да стегне тортата през нощта .На другия ден махнах кексовата форма и тортата  почна да се разпада .Остана крем по формата и малко накъсан блат .Защо ми се разпадна тортата ?Дали проблема е в това ,че тортата не беше покрита с маслен крем и не може да стегне  добре през нощта в хладилника ?След като се разпадна направих същият крем и започнах да оправям пораженията .През това време вече бях направила ганаш да залея тортата и да се разтече по нея (за първи път правя ганаш )Обаче докато намажа наново пораженията ганаша се стегна и не искаше да се стича по тортата .Сложих го малко в микровълновата ,но много се разтече и взе да тече навсякъде по тортата .Защо не ми се получи този ганаш ?защо се втвърди ?как го правите това с капещия ефект ?Гледах клипове в youtube ама при мене не се получи .Ето въпросната торта :
Това бешв тортата за 37 ми рожден ден Joy

# 213
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 770
За ганаша: има разлика в пропорциите сметана:шоколад в зависимост от това дали е за глазура, мус или бонбони. А също и какъв е шоколадът - млечен, черен или бял.
Червено кадифе правих само веднъж, по рецепта на Люси. Не е получи червен блат, явно се иска доста силна боя. Може би грешката е у мен, но не останах доволна от крайния резултат.

# 214
  • Мнения: 1 321
Освен това, шоколадовите глазури са си деликатна работа. От значение са температура, гъстота, скорост на изсипване, дори марката на готварския шоколад. Трябва да се уцели точния момент. Може би при теб ганашът е бил поизстинал и веднага се е втвърдил или долния слой е бил студен. Не съм правила тази торта, аз правя друга и винаги много внимавам при заливането. Първо изсипвам малко количество и ако видя, че бързо стяга, загрявам сместа отново.
За крема не бих могла да взема отношение - аз правя сметанов с желатин и много добре ми се получава.
Другия път ще стане. Никой не се е родил научен!

# 215
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Светле, как хубаво си описала и споделила всичко!  
Съчувствам ти за изгубения текст :-

Аз самата “Червено кадифе“ съм правила само по поръчка. Винаги съм намалявала количеството оцветител (никак не съм по шарените отвътре торти Blush) и винаги се е получавало ярко и хубаво червено.

За разтичането на крема нямам представа защо ти се е случило?  Confused
Обикновено битува мнение, че заквасената  сметана не може да се разбива, но това съвсем не е така; тя се разбива също така до твърдо, както и сладкарската млечна сметана.
Вярно, в България процентът масленост е по-нисък, но ти си в UK и процентите ти сигурно са подобни на моите тук.
Т.е. приемам, че си разбила сметаната до степен да обърнеш съда с дъното нагоре и тя да не се изсипе от него. В такъв случай не би трябвало да имаш проблем с разпадането.  Confused

Нали преди да освободиш тортата от формата, минаваш предварително с тънък, гъвкав нож по самия ринг, за да го отлепиш от съдържанието в него?

Колкото до ганаша, така и не обичам особено да работя с него тъкмо заради тази тънка граница с температурата. Малък е диапазонът между течащ и застинал на камък ганаш и си мисля, че най-добър помощник в случая ще ти е практиката.
За ефекта, би могла освен сметана, да ползваш и чисто масло в шоколада, примерно на 100г шоколад по 2 с.л. от всяко, както да добавиш и лъжица сладкарска глюкоза.
В конкретния случай, мисля, че е можело да добавиш повече сметана в ганаша; изглежда гъст и те е измъчил.  spoko
А може, както Леони пише, да е паднала температурата и той да се е постегнал.

А вън от това, Честит Рожден Ден, да си живо и здравичко и да имаш много неща, на които да се радваш не само на празника!  bouquet

# 216
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 685
Благодаря ви момичета .

YanaDGНаправих пропорция 1:1 (сметана и 70%черен шоколад ) Каква трябва да е пропорцията за заливка на торта ?
Leonieами явно е поистинал тъй като ми трябваше време да оправя проблема с тортата и чак тогава почнах да го слагам на тортата .Долния слой тортата ли имаш предвид ?нали уж тортата трябва да е престояла в хладилник минимум 30 мин ,поне така споменаваха в клиповете които гледах в youtube .
Нелка благодаря много за милите пожелания Kissing Heart Незнам какъв процент е животинската сметана ,не ги изписват тука .Сега ще прекача снимка да я видиш .Нелка,аз направих точно обратното не я разбих сметаната до напълно гъста да не пада от купата като я обърна .Оставих я малко по-пухкава .Може би това е проблема ,че се разпадаше тортата. Да,минах задължително с нож покрай ринга за да може да се отлепи но още тогава почна да полепва по ножа.И аз не обичам боядисани торти и сложих малко боя и се получи нещо между червено и кафяво .
Нелка,ти нали беше в Норвегия да идвам на практика малко Joy А ти заповядай в Шотландия да ми опиташ импровизираните торти Grinning

# 217
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 770
Ето тук има съвети за приготвянето на ганаш:
https://ourchocolatediaries.wordpress.com/2013/11/21/%D0%B2%D1%8 … 0%B5%D0%BB%D0%B8/

За измазване на торта и за крем, спазвам тези пропорции:
Сметана : шоколад
Бял шоколад – 1:4
Млечен шоколад – 1:3
Черен шоколад  - 1: 2

# 218
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Даааааааа, Светле, не сме далеч една от друга, в най-южната точка на Норвегия съм.
А в тази твоя страна така и никога през живота си не съм стъпвала. Само мисълта за обратното движение... Shocked По автобаните иди-ела, но иначе ужас, настръхва ми косата  Joy
Но да знаеш, че и аз приемем гости, де  Hug

Аз малко попресилих нещата с разбиването на сметаната, исках да подчертая, че тя наистина може да се бие до много твърдо. А нормалното е да се остави леко влажна, т.е. преди да е станала суха, подобна на талаш.  Grinning

Опитах се да потърся съдържанието на сметаната при теб, но не ми се отдаде.  
Ти обаче винаги можеш да погледнеш в прозорчето, където да описани Nutritian facts, ето пример с някакъв сладолед:



И нашата, тукашната заквасена сметана. Течната е по-мазна.



Смятам обаче, че не би трябвало да има въпрос за маслеността при теб, със сигурност тя е достатъчна.

Яни,  bouquet

# 219
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 770
Нелка, отдавна искам да те питам, има ли начин да се сдобия с книгата ти?

# 220
  • Мнения: 6 683
Нелка, отдавна искам да те питам, има ли начин да се сдобия с книгата ти?

И аз отдавна имам същия въпрос, ама все ме досрамява да питам Blush.

# 221
  • Edinburgh-UK
  • Мнения: 685
Нелка и аз не съм идвала в Норвегия ,но много ми се ходи ..може би някой ден.Grinning Уха,Нелка ама ти и книга ли си издала ако може и аз се нареждам на редицата за книгата .Вмомента нямам от дадената сметана но като купя ще проверя ,благодаря ти много за разяснението .Heart
YanaDG много ти благодаря ще го погледна подробно .Hug

# 222
  • Мнения: 1 321
Leonieами явно е поистинал тъй като ми трябваше време да оправя проблема с тортата и чак тогава почнах да го слагам на тортата .Долния слой тортата ли имаш предвид ?нали уж тортата трябва да е престояла в хладилник минимум 30 мин ,поне така споменаваха в клиповете които гледах в youtube .
Да, това имах предвид. Повърхността на тортата е била студена, а не само изстинала (със стайна температура) и ганашът се е стегнал много бързо. Може би е трябвало отново да го затоплиш...
Да вметна само, че избягвам да правя нови, неизпитани рецепти за празници и събирания с гости. Винаги ще изскочи нещо неочаквано и ще ми оплеска  пейзажа. Поне веднъж преди това опитвам рецептата, за да видя колко време ще ми отнеме, как ще е на вкус и какъв вид ще има. Разбира се, има вероятност да уцелиш късмета на начинаещия и всичко да се получи перфектно.

И да не забравя - Честит рожден ден от мен!

Последна редакция: сб, 28 сеп 2019, 07:12 от Leonie

# 223
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Яни, ВеселушкеHug Hug
Имам няколко екземпляра при себе си. Ако ви се чака до пролетта, мога да взема два до Варна и да ви изпратя.

Светле, ще те чакам да дойдеш на гости и да ти я предам лично  Wink

# 224
  • Мнения: 6 683
Нелче, когато ти е удобно на теб. Ще си я чакам да знаеш Kissing Heart.

Общи условия

Активация на акаунт