Вредни храни и продукти

  • 3 713
  • 60
  •   1
Отговори
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Нека да споделим, кой за какво е чел,че е вредно.Аз последно етох статия за изследване на американски учени , че от козметиката и от консервантите в храните като умрем не сме се разлагали.четох и че черните маслини се получавали чрез обработване на маслините с химични вещества-трябвало да се ядат зелени или лилави.
В солта и рибите с дълъг живот имало микропластмаси.Полиестерните дрехи се правели от пластмасови ботилки и при потене отделяли вредни вещества,които се просмуквали през кожата

# 1
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 704
Благодаря за темата! Ще ми бъде интересно да прочета различни мнения започващи с " едикъде си прочетох...."
Сладките скалички са т.нар отпадне продукт - смесени и оформени изрезки и брак т.е техният състав е неизвестен, хранителната информация също.

# 2
  • Мнения: 10 993
Почти всичко което ядем е вредно.

# 3
  • Мнения: 3 250
Абсолютно сигурна съм, че от ботилки не се правят дрехи.
Четенето на статии е полезно.

# 4
  • София
  • Мнения: 28 559
Сляпото предоверяване на всякакви съмнителни източници не е ли по-вредно?

# 5
  • София
  • Мнения: 38 476
Всичко е вредно. И въздуха даже.

# 6
  • Мнения: 3 250
Четенето е полезно. При статиите /дано/  поне е минала една редакторска проверка на правописа.  Има ли полза - има.

# 7
  • Сан Франциско
  • Мнения: 1 698
Правят се дрехи от бутилки и още как. Една от най-реномираните фирми за спортни дрехи и аксесоари - Patagonia -с гордост разказват и обясняват как са били първите в бизнеса да разработят метод за рециклиране на пластмасови бутилки и изработване на дрехи. Караме ски с техни екипи - не само, че не са вредни, ами в случая са полезни за този спорт.

# 8
  • Мнения: 46 510
Ако човек задълбае чак толкова, направо трябва да се предаде и да ляга да умира. И съществуването е вредно, защото се амортизираме и остаряваме.
Не се вманичавай в такива неща, докато животът преминава покрай теб.

# 9
  • Мнения: 25 600
Сляпото предоверяване на всякакви съмнителни източници не е ли по-вредно?

Струва ми се, че дори е по-вредно от химията в храните.
Поне си цитирайте източниците, че темата стана „една жена вчера каза на пазара“...
И после се чудим защо форумът е станал нарицателно за „група тъпи и прости жени“.

# 10
  • Мнения: 804
Здравейте и от мен Simple Smile !  Да потвърдя за маслините, че черните особено тези, които като ги отхапеш или отрежеш около  костилката цвета е по - светъл са обработвани с разтвор на киселина ( мисля, че беше солна ) , за да узреят за около 24 часа. Така пестят време. По принцип, за да узрее, да се изпече както казват , на маслената са и нужни над 20 - 30 дни. Разказвало ми го е момче което е роботило в такова проивводство в Гърция. И най - лошото е, че тези маслини се изпращали главно за България и Румъния.  Затова само зелени, кафеви , също стафидакис - намачканите !

# 11
  • Мнения: 2 560
Я да питам аз, каква сол използвате? В обикновената йодирана готварска сол навсякъде по опаковките пише, че е с добавен флуорид. След като развенчаха флуорида и се оказа вреден, реших да купувам морска сол, на кристали. Тя пък с микропластмаси вътре. Коя да бъде? Хималайска на кристали? Колкото и да ограничаваме солта в домакинството, не става съвсем без  сол,  голям блудкаш става храната 😐

Темата е интересна и полезна за мен,  аз обичам да знам 😁🌻😊

# 12
  • София
  • Мнения: 38 476
Аз пък се утрепах да търся българска сол. Няма!
Последните години купувам Перла, гръцката в солнички.
Наскоро мм ми докара някаква от немския Кауфланд - много е вкусна.
Бий си купила полска каменна, ако намеря откъде.

# 13
  • Мнения: 3 250
От бутилки може и да правят, но от ботилки  - не.
Колкото до солната киселина - удивявате се като малката булка
на тавата ориза. Ау, пък един приятел каза, че заливат маслините със солна киселина...  И при каква концентрация?
Сега освен маслини ще трябва да спрете майонезата, желатин и още доста неща, които имат на опаковката Е507,  защото това е солна киселина. Но не ти изчсвта ръждицата и животеца от тялото,  защото е в концентрация за хранителнста индустрия.

# 14
  • София
  • Мнения: 39 758
У дома използвам хималайска, морска и обикновена (готварска) сол. Последната ММ си я купи за него си Simple Smile
Преди време бях взимала някаква кипърска черна на кристали и ММ я беше харесал. На мен обаче ми беше доста солена.

# 15
  • Мнения: 10 210
Колкото и да ограничаваме солта в домакинството, не става съвсем без  сол,  голям блудкаш става храната 😐
Става, но трябва да ползваш много подправки и в правилни комбинации. Те дават солен вкус на храната.

# 16
  • София
  • Мнения: 5 139
Всичко, което идва в твърде шарени, щамповани и изпъстрени с картинки опаковки е вредно. Както и всичко, което преминава през твърде агресивна термична обработка.
А "някъде четох, че е вредно" е... несериозен аргумент. Наистина ли можеш да си представиш труп, който не се разлага? Мумията на Ленин, ама защото си ползвала евтино кремче за лице и фикс на Маги...
Маслините, точно както безброй други зеленчуци, си имат сортове. Има сортове черни, лилави и сини маслини, има и сортове зелени и жълти. Както има червени домати, но и жълти и лилави. Както има и лилав и бял патладжан. Както има оранжеви и бели моркови.
Ако орежете една зряла синя слива, тя също ще е по-светла около костилката, ако ще и никой да не я и погледнал дори, камо ли да я е пръскал и обработвал.

# 17
  • София
  • Мнения: 3 843
Хималайската сол е супер вредна, защото не е йодирана. Хималаите са най-бедната на йод част в света. Особено вредна е тази сол за деца и бременни. Препоръчва се единствено за хора, които не трябва да употребяват йод. Затова не се подлъгвайте по реклами и опаковки.

# 18
  • Мнения: 804
Разбира се, че си имат сортове маслините и са с различни цветове 🤣 ! Просто споделям, каква информация имам от достоверен източник Simple Smile.  ( става въпрос за тия най - евтините промо маслини в суперите).

# 19
  • Мнения: 9 521
Колкото и да ограничаваме солта в домакинството, не става съвсем без  сол,  голям блудкаш става храната 😐
Става, но трябва да ползваш много подправки и в правилни комбинации. Те дават солен вкус на храната.

става, но не е нужно. липсата на сол е също вредна.
аз я сменям солта. хубава каменна има по биомагазините.

# 20
  • Мнения: 10 210
Дълга тема, не ми се влиза много в подробности в такъв формат. Липсата на сол е вредна, но сол от храната, а не сол от солницата - без значение каменна, морска и т.н. Не бих влизала в дискусия - и аз не го вярвах, докато не го преживях и проучих кое как се случва.

# 21
  • Мнения: 9 521
а, няма смисъл от дискусия. аз пък съм си говорила надълго и нашироко с патоанатоми Smiling Imp

# 22
  • Мнения: 2 560
Аз не съм изключила солта от менюто, просто гледам да не прекаляваме.  Как беше- всяко лекарство може да стане отрова, а всяка отрова може да стане лекарство- важна е дозата.  Не съм открила още йодирана сол, на чиято опаковка да не пише, че е с добавен флуорид. Ако си намеря в Бг, ще си донеса един пакет😊

# 23
  • Мнения: 10 210
Ако си поговориш с няколко от познатите ми стоматолози, ще ти кажат, че флуоридът всъщност е много добро нещо. Smiley А един познат химик от БАН се кълне, че пластмасите са много надеждни и не разбира защо чак ще ги изтеглят от употреба до няколко години. Така че всеки си преценява с кого да си говори, как да осмисля информацията и си носи последствията. Hands V

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 21:01 от soul81

# 24
  • Мнения: 5 120
Моя приятелка,лекар, ми каза за пробиотика - не вреди,но и не помага. По-добре, кисело мляко. Така и правя.

# 25
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Според много лекари пробиотика може да се използва като имуностимулатор

# 26
  • Мнения: 383
Аз ползвам хималайска сол. Мислих,че е по-добре от обикновена.
Иначе за всяко едно нещо има някъде статия,че не е полезно или че е вредно.
Ако някой намери едно нещо,което да е полезно според всички,безпрецедентно- шапка му свалям.
За нас е важно да не прекаляваме с нищо.Вредно в малки дози "имунизира" организма- нещо като ваксините. Например аз пия чешмяна вода и нищо ми няма,но ако някой ,който цял живот е пил филтрирана,изворна и т.н. и изведнъж рязко смени на чешмяна ще има дискомфорт за известно време.

# 27
  • Мнения: 234
Хималайската сол е супер вредна, защото не е йодирана. Хималаите са най-бедната на йод част в света. Особено вредна е тази сол за деца и бременни. Препоръчва се единствено за хора, които не трябва да употребяват йод. Затова не се подлъгвайте по реклами и опаковки.

Има и йодирана хималайска сол.

# 28
  • UK
  • Мнения: 93
Здравейте на всички!

Да ви кажа някои статии не знам откъде си ги измислят... случвало ми се да попадна на някви простотии как краставицата носи рак, чукам на дърво... Sweat Smile

За маслините е абсолютно вярно - няма натурално черни маслини.

Трапзната сол е много вредна, аз използвам йодирана хималайска сол. Преди ограничавах солта и беше огромна грешка, защото не си набавях и калий от никъде и големи здравословни проблеми имах. Прескачаше ми сърцето, нисък пулс и тн.

# 29
  • Мнения: 14 489
Хималайската сол е супер вредна, защото не е йодирана. Хималаите са най-бедната на йод част в света. Особено вредна е тази сол за деца и бременни. Препоръчва се единствено за хора, които не трябва да употребяват йод. Затова не се подлъгвайте по реклами и опаковки.

Абсолютно вярно. И обикновената готварска сол е вредна при употреба в големи количества и най-често  т. нар. скрита сол - в колбаси и консерви. Ако не ядете редовно такива и не солите със супената лъжица порцията си, никаква отрова не е.

Глюкозо-фруктозният сироп, който слагат в сладкарските изделия е много по-вреден от обикновената захар тъй като рязко вдига инсулина и по този начин изтощава панкреаса (отделно дето води до затлъстяване).

# 30
  • Мнения: 9 050

За маслините е абсолютно вярно - няма натурално черни маслини.

А какъв според теб е натуралния цвят на маслините? Повечето сортове маслини са с черен или виолетово-черен плод.

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 06:31 от Нищо лично

# 31
  • UK
  • Мнения: 93

За маслините е абсолютно вярно - няма натурално черни маслини.

А какъв според теб е натуралния цвят на маслините? Повечето сортове маслини са с черен или виолетово-черен плод.

Зелени, виолетово-червени (според мен) или тъмно кафяви. По принцип, ако оставиш маслината да узрее достатъчно ще достигне тъмен цвят, но не е напълно униформено черно. Причината, поради която събират зелени маслини и след това ги обработват е, защото узрелите маслини са прекалено меки и трудни за събиране, складиране и прочие.

Въпреки това, не мисля, че дори оцвените маслини са вредни. Оцветители като ferrous gluconate (E579) и ferrous lactate (E585) са напълно позволени и одобрени, и не би трябвало да водят до здравословни проблеми. Аз все още ям черни маслини - вкусни са ми,  но предпочитам зелените.

# 32
  • Мнения: 10 210
Положението с разбирането за храните е отчайващо. Ето примерно една статия, може да я приемем за "изсмукана", ако така решим: https://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e579. Хората със здрав СЧТ приемат всичко за безвредно, но за тези, които не сме, нещата стоят по доста по-различен начин и хващаме проблемните храни доста по-рано.

# 33
  • UK
  • Мнения: 93
Положението с разбирането за храните е отчайващо. Ето примерно една статия, може да я приемем за "изсмукана", ако така решим: https://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/e579. Хората със здрав СЧТ приемат всичко за безвредно, но за тези, които не сме, нещата стоят по доста по-различен начин и хващаме проблемните храни доста по-рано.

Ооо, аз изобщо не приемам всичко за безвредно. Имам огромни проблеми с глутена и кръвната захар и понякога се отчайвам от някои храни Persevere

А сега проверих и в Уикипедия дори английската версия пише, че може да е токсичен в големи количества. На теб отразяват ли ти се така черните маслини? Аз наистина много отдавна не съм яла, но в България има (или поне имаше) едни много хубави едри Гръцки черни маслини и много обичам да ги хапвам като се прибера.

# 34
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Сега чета в списание енциклопедия здраве където статиите са от доктори,че хималайската сол има високо съдържание на йод и може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.Аз никога не съм купувала такава сол

# 35
  • Мнения: 10 210
Първо да кажа, че това за отчайващото положение не го казах конкретно към теб, а по принцип за всичко, което чета като разбирания. Излизат разни доценти-консултанти по ТВ и се кълнат, че едно или друго не е проблем и е официално разрешено, а аз изстрадано знам по мен и мои близки, че това просто не е вярно. Иначе за черните маслини - моят диетолог ми ги е забранил и не ги ползвам от години. Маслините са ми любима храна. Аз бях много зле преди години, но съм сигурна, че не е било само от маслините, а от много неща. Сега живея друг живот, но разработихме хранителна програма, която е максимално изчистена и адекватна за мен, съобразена с кръвните ми показатели.

# 36
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Може ли да кажеш кой е диетолога и ако може координати на лични

# 37
  • Мнения: 10 210
Пиша ти на лични.

# 38
  • UK
  • Мнения: 93
Първо да кажа, че това за отчайващото положение не го казах конкретно към теб, а по принцип за всичко, което чета като разбирания. Излизат разни доценти-консултанти по ТВ и се кълнат, че едно или друго не е проблем и е официално разрешено, а аз изстрадано знам по мен и мои близки, че това просто не е вярно. Иначе за черните маслини - моят диетолог ми ги е забранил и не ги ползвам от години. Маслините са ми любима храна. Аз бях много зле преди години, но съм сигурна, че не е било само от маслините, а от много неща. Сега живея друг живот, но разработихме хранителна програма, която е максимално изчистена и адекватна за мен, съобразена с кръвните ми показатели.

О, да, аз изобщо не го приех така, просто си споделях. Иначе правили ли са ти тестове да кажат какво можеш и не можеш да ядеш? Аз бих искала да си направя такива.

Да ви кажа нещо смешно - аз си мислих, че още ядем хималайска сол, а то се оказа, че сме я заменили за морска от доста време Laughing по принцип съм си кьорава (-4 късогледство), ама чак толкова да не забележа каква сол използвам...

# 39
  • Мнения: 10 210
Правила съм тестове към немска лаборатория, струваха ми няколко хиляди. Още ги нямаше по нашите лаборатории в такава пълнота, сега има и са сравнително евтини (спрямо платеното от мен). Резултатите от тестовете се оказаха неточни - само частично.

# 40
  • Мнения: 804
Сега чета в списание енциклопедия здраве където статиите са от доктори,че хималайската сол има високо съдържание на йод и може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза.Аз никога не съм купувала такава сол

Аз от около 5,6 години вкъщи съм само на хималайска - тази най масовата в супермаркетите. Засега нямаме отклонения с мъжа ми, но все пак се храним и навън, а и поемаме сол и от др.храни.

# 41
  • София
  • Мнения: 4 878
Правят се дрехи от бутилки и още как. Една от най-реномираните фирми за спортни дрехи и аксесоари - Patagonia -с гордост разказват и обясняват как са били първите в бизнеса да разработят метод за рециклиране на пластмасови бутилки и изработване на дрехи. Караме ски с техни екипи - не само, че не са вредни, ами в случая са полезни за този спорт.

И аз знам, че се правят, защото съм го виждала на етикет. Блузката не беше никак евтина и с гордост беше отбелязано на етикета, че е направена от рециклирани бутилки. Много ми беше харесала и щях да я купя, но като видях етикета се отказах.

# 42
  • София
  • Мнения: 3 843
Пълнежът на олекотените завивки и този на якетата също се прави от пластмасови бутилки.

# 43
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Ето веднага спестих някой лев от олекотена завивка.Благодаря за инфото.

# 44
  • Мнения: 804
Пълнежът на олекотените завивки и този на якетата също се прави от пластмасови бутилки.

Не съм предполагала Simple Smile благодаря за инфото.

# 45
  • Мнения: 10 210
Попадна ми тази статия и се сетих за дискусията тук.
https://zdravivsekiden.com/naj-serioznite-9-stranichni-efekti-na-steviata/

# 46
  • UK
  • Мнения: 93
Тъй като с приятеля ми тренираме от години - той от над 10 вече, аз над 5 - ядем протеинови вафли. В някои от протеиновите вафли имаше стевия и прочетохме набързо каква доза е 'здравословна' на ден. Попаднахме на проучване, което гласеше, че до 2mg на килограм на човек е ок... за мойте кила се получава малко над 100мг май, което беше точно количеството в тези вафли...

Не съм ги яла всеки ден и май нямах проблеми, но самият изкуствен вкус ме побъркваше... едвам ги изядохме, но нямаше как да ги изхвърлим, защото бяхме взели кутия за по-изгодно. И вече не барвам стевия... Нямах странични ефекти, но просто този вкус мен лично ме побъркваше.

# 47
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Вчера се заговорихме с аптекарката,че интимните гелове,интимните кърпички и спрейове водели до цистити и народа масово страдал.Аз скоро свърших последния гел и не мисля повече да купувамVкърпички и спрей никога не съм купувала

# 48
  • Мнения: 804
Вчера се заговорихме с аптекарката,че интимните гелове,интимните кърпички и спрейове водели до цистити и народа масово страдал.Аз скоро свърших последния гел и не мисля повече да купувамVкърпички и спрей никога не съм купувала

И аз съм чувала и затова ни смея да сменя интимния гел, който полввам ат 10 г. и повече. ( ползвам lactacid ).

# 49
  • София
  • Мнения: 3 843
Аз пък не мога да си представя да се мия с друго, освен с интимен гел. От години ползвам на Юсерин и ми действа супер. Тази аптекарка аргументира ли се защо са вредни? А с какво да се мие човек - само с вода не си представям, а обикновеният сапун е с високо pH и не е подходящ. За кърпичките съм съгласна, не се отмива консистенцията и дразни, но при геловете не е така. А и все пак са за външна употреба само.

# 50
  • София
  • Мнения: 38 476
Аз някак интуитивно се пазя. Не ползвам интимен гел, кърпички, нито аром. превръзки.
Като минах на нвд, се зачетох в етикетите на разни "здравословни" сладки и реших, че мога и без тях. Правя си един два чийт дни по време на цикъл, хапвам си нормална торта и мирясвам.

# 51
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
Аз някак интуитивно се пазя. Не ползвам интимен гел, кърпички, нито аром. превръзки.
Като минах на нвд, се зачетох в етикетите на разни "здравословни" сладки и реших, че мога и без тях. Правя си един два чийт дни по време на цикъл, хапвам си нормална торта и мирясвам.
Много жени от сладко развиват вагинални гъбички-много неприятно, но факт.Имам такава приятелка.

# 52
  • Мнения: 804
За гъбичките си е и до имунитет / предразположеност. Аз съм имала само веднъж преди 15 г някъде, а имам приятерки,които непрекъснато хващат.

# 53
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
да така е.Какво мислите за нес кафето вредно ли е

# 54
  • Мнения: 804
да така е.Какво мислите за нес кафето вредно ли е

За нескафето съм чувала, че за сърцето и за хормоните е вредно.
Кардиологът при, който ходи баща ми  му е казал да спре нескафето ( баща ми все пак е над 60 г.) Само на еспресо да мине Simple Smile. А много мои приятелки го спряха,защото действал мн.зле на хормоните.

# 55
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 559
И аз бях чела, че е много по-вредно от мляното или на зърна.
Имам едно подарено изпивам го и вече няма да купувам нес.

# 56
  • UK
  • Мнения: 93
Аз не използвам от години гел. Страдах от инфекции в продължение на години и всички лекари и гинеколози ми казваха да ги спра.

За нескафето изобщо не съм попадала на такива неща, ще прочета, но аз и не пия нес.

# 57
  • Мнения: 4 717
Нес-Кафето е всъшност сварено по обичайния начин кафе и после през изсушено през фунии които пускат въздух под силно налягане. Предполагам слагат някой химикал в добавка за да избегнат плесенясването. Заради високата концентрация на кофеин, инстантното кафе е много по-опасно и предозирането може да стане съвсем неосъзнато.

# 58
  • Мнения: 888
Ако се замисли човек едва ли ще намери много останала  полезна храна.

Лекар ми е разказвал, че инстантното кафе, за което се пише в последния пост е чиста проба химия и трябва да се избягва консумацията му.
Процентът кафе в него е от най-лошокачествените зърна - бракуваните плюс изкуствен кофеин, бях чел след това в нета.
https://www.dunavmost.com/novini/raztvorimoto-kafe-trovi-tyaloto-ni Тук има още стряскащи факти.

До колко еспресо кафета на ден стигате и колко е разумната доза, според вас?

Сега като видях статията за стевията, за която се смяташе, че е безвредна и се замислих, че последните две, три години пия протеин само със стевия, за да няма аспартам.

# 59
  • София
  • Мнения: 38 476
Аз пия еспресо от моята машина, по 2, без захар, но с много мляко, понякога без лактоза.

# 60
  • Мнения: 9 521


Сега като видях статията за стевията, за която се смяташе, че е безвредна и се замислих, че последните две, три години пия протеин само със стевия, за да няма аспартам.



аз не виждам доказателства, че е вредна. да не говорим, че ако отвориш източниците, цитирани в статията, ще видиш, че в тях пише нещо доста по-различно. а за рак и подобни дори и не се споменава.

Общи условия

Активация на акаунт