Бонбони?

  • 20 878
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 5 877
Напоследък госпожицата я придумвам с бонбони да тръгнем към ДГ. Върха на педагогиката, знам, обаче един път даде резултат и сега не смея да сменя стереотипа.

Дайте обаче някакъв вариант за домашни бонбони, за да не си тъпча все пак детето с вредности всеки ден!

# 1
  • Мнения: 3 271
Разни желирани плодове при нас се приемат добре.
Също има готини варианти да смесваш сусам, мед, кокос...
Карамелени близалки (много захар, но поне няма боклуци други)...

# 2
  • София
  • Мнения: 35 963
Аз правя едни от моркови:

Бонбони от моркови

Продукти:
600 гр. настъргани моркови
400-500 гр. захар
1-2 щипки лимонена к-на
50-100 мл.вода

В тенджера се слагат  моркови+ захар+ вода.
Вари се на слаб огън,   течността трябва да изври и да се сгъсти сместа. Към края доста се бърка, за да не се карамелизират морковите.  5-10 мин преди да се махне - се слага лим.к-на.
Когато изстине се оформят топчета, които се овалват в:
- смлени орехи (или др. ядки, по желание)
- кристална захар
- кокосови стърготини
- шокол.пръчици
и  всичко каквото ви  хрумне.

Ако искаш по-сладки бонбони - слагаш повече захар.
Зависи много и от морковите -защото някои поначало са по-сладки, други не.
За да са по-здравословни може да се намали захарта, напр. морков:захар - 2:1
 

# 3
  • Мнения: 5 877
Аз правя едни от моркови:

Бонбони от моркови
 
Жестоко! Ще пробвам.

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 21 640
Анда, виж и тези ама не зная дали ще са удачни относно полезно/ вредно newsm78... bowuu

 ooooh! Сетих се, че имам един вариант на Рафаело-то. Simple Smile

Рафаело

извара - 250 г
захар - 150 г
кокосови стружки - 200 г
орехи или бадеми - 16 бр

Смесете изварата със захарта, добавете част от кокосовите стружки и хубаво размесете. Оформяйте топчета, като поставяте в средата ядка и овалвате в останалият кокос. Оставете в хладилника за не по-малко от 30 минути.

Последна редакция: пн, 03 юли 2006, 15:14 от Morena

# 5
  • Мнения: 412
Също има готини варианти да смесваш сусам, мед, кокос...
Тези са ми любими  Heart Eyes като си стигна до вкъщи и до тетрадката, ще ги пусна, ако някой не е пуснал точните пропорции до тогава. Горе долу съставките са - фини овесени ядки, мед, сусамов тахан, ядки, кокосови стърготини за овалване и по една стафидка за украса  Peace

# 6
  • Мнения: 5 877
Благодаря! Много вкусно звучите всички...
това с меда и ядките много ми хареса. Пече ли се или се охлажда?

# 7
  • Мнения: 412
Продължавам по памет  Wink - смесваш съставките, докато получиш смес, удобна за моделиране. Може да не добавяш ядки в нея, а да ги оставиш за овалване - така ще имаш различни на цвят бонбони.
Оформяш малки топчета, част от тях овалваш в кокос, други в смлени орехи и ли др. ядки, лепваш им по една стафидка и прибираш за няколко часа в хладилника, за да стегнат.  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 3 271
chandra, точто те са. Имаше доста разновидности, но сина ми е с алергии и не може да ги яде, та съм спряла да ги правя  Cry

# 9
  • Мнения: 5 877
И сега ако ми предложите и забавни имена за бонбоните, тъй че да й са интересни...

а също и как да ги сложа в някакво интересно пликче, защото бонбони "Пепеляшка" определено я привличат с пликчето... и с формите, де.

# 10
  • Мнения: 412
 hahaha Таласъмчета
Ако са достатъчно рошави (с повечко кокос) и две стафидки за ококорени очи, а опаковката...бял чаршаф разбира се, т.е. бяла платнена торбичка или мека хартия  Thinking

# 11
  • Мнения: 119
hahaha Таласъмчета
Ако са достатъчно рошави (с повечко кокос) и две стафидки за ококорени очи, а опаковката...бял чаршаф разбира се, т.е. бяла платнена торбичка или мека хартия  Thinking

Ей, готино е това, страшно идейно  Grinning!!
А бонбоните влизат директно в тетрадката с рецепти, заедно със сладките на Anda със сусамовия тахан  Hug
Аз много харесвам онези бонбони, които се правят като сладкия салам, ама здравословната идея много се губи там  Wink

# 12
  • Мнения: 6 472
Направо избихте рибата с тези бонбони!!!!!! Щерката ги одобри във  всичките им варианти Hug А аз съм много щастлива!

# 13
  • Мнения: 446
Малко встрани от идеята на форума, но, Анда, защо не се опиташ да смениш мотивирането от "преди да тръгнем за градина" на "след като се върнеш от градина". При моята щерка е така - "след като се върнеш от градина, заедно ще направим ....., ще отидем ....." и т.н.
Иначе всички рецепти звучат страхотно. Впрочем, защо не пробваш с плодови шишчета? Хем е полезно, хем подходящо за преди закуска.

# 14
  • Мнения: 5 877
Ааа, за след като се върне от градина, има други номера (едно джудже влиза докато тя спи следобед и оставя разни чудни подаръци от рода на разпечатани на служебния принтер рисунки, пластелин, банан, охлювена черупка и прочие) в нейното шкафче.
Въпросът е да поиска да излезе от вкъщи, затова трябва да се ядат задължително сутрин в тролея (плодовите шишчета отпадат за този случай, макар че има някои були и чички, на които ще им дойдат таман).

Добре, "Таласъмчета" са едните бонбони, давайте още предложения!!!

# 15
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Анда, знам, че не е много полезно, но ако искаш мога да ти пусна рецепта за карамели(карамелови близалки), желирани лимонови бонбони, карамелово-шоколадови бонбони в МВ или някакво бонбони от овесени ядки и сушени плодове.

# 16
  • Мнения: 412
Еее жалко, че не пътувате с трамвай - тогава бонбоните от моркови можеха да са трамвайчета - да ги оформиш в правоъгълни формички, например от бонбони "Черноморец" и да им сложиш стафиди за фарчета...
Не се сещам как да направиш бонбони-тролеи  Joy, но може да опиташ бонбони-шофьори, които също като дечко отиват сутрин на работа  Laughing - морковеното топче е главичката, а за шапчица малка люспа от шоколадово яйце  newsm78
Ей, Анда, ти ни спретна страхотен брейнсторминг  Joy

# 17
Анда, знам, че не е много полезно, но ако искаш мога да ти пусна рецепта за карамели(карамелови близалки), желирани лимонови бонбони, карамелово-шоколадови бонбони в МВ или някакво бонбони от овесени ядки и сушени плодове.
Моля те  Praynig кажи рецептата за желираните лимонови бонбони?

# 18
  • Мнения: 5 877
Искам, искам всички рецепти.
Не е нужно непременно да са адски полезни, все ще са по-добри от купешките, нали няма да са с консерванти.
Не съм свръхчувствителна на тема фибри и фруктоза, просто не искам всяка сутрин задълже да ядем бонбоните на Дисни.

# 19
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Желирани лимонови бонбони
за около 30-40 бонбона


2 1/2 с.л желатин
2 ч.ч. захар(по желание може и повече) + за овалване
1 ч. ч. прясно изстискан сок от лимон

В малка купичка слагаме желатина и заливаме с 1/4 ч. ч. студена вода. Оставяме да набъбне за около 5 мин.
В тенджерка на средно загрят котлон, смесваме захарта с 1/2 ч. ч. вода и бъркаме докато захарта се разтвори. После БЕЗ ДА БЪРКАМЕ загряваме до пълното завиране на водата(107 °C), като с помоща на четка натопена във вода обираме стените на тенджерката, за да не се кристализира захарта по стените. След това сваляме от огъня. Прибавяме набъбналият желатин и лимоновият сок и разбъркваме добре. Изливаме в тавичка около 20 X20 см и покриваме с прозрачно домакинско фолио. Оставяме поне 4 часа в хладилника да се стегне добре. След това я обръщаме върху чиста дъска и с нож потопен в гореща вода( или с малки формички) изрязваме квадрати, ромбоиди или различни форми, които овалваме в захар.


Другите рецепти ще напиша по-късно, като нахраня и приспя домочадието!

# 20
Голямо благодаря   bouquet

# 21
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Имаше една такава рецепта, не съм чела цялата тема дали са ти я писали вече, но ето я :
Взимаш разни сушени плодове ( фурми, стафиди, кайсии, сливи ), размесваш си с кухненския робот, оформяш ги на топчета и овъргалваш в разни рендосани ядки ( орехи, лешници, бадеми, кокос )
Не съм ги правила, но звучат добре.......

# 22
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Карамелово-шоколадови бонбони в микровълнова фурна

Продукти:
100г шоколад
100г захар
100г масло
100г мед
30г ядки(според вкуса)

Приготвяне:
Шоколада се разчупва на парчета и заедно с меда, маслото и захарта се слага в подходящ съд. Покриваме и пускаме в МВ за 2 мин. на най-висша степен. После разбъркваме добре и пускаме за още 3 минути за да се сгъсти, като на всяка минута изваждаме и разбъркваме. При последното разбъркване прибавяме накълцаните ядки.
намазваме с масло домакинска хартия, слагаме в тавичка и изливаме и изравняваме сместа. Оставяме да се охлади и режем на малки квадратчета.
 

# 23
  • Мнения: 119
Карамелово-шоколадови бонбони в микровълнова фурна

Продукти:
100г шоколад
100г захар
100г масло
100г мед
30г ядки(според вкуса)

Приготвяне:
Шоколада се разчупва на парчета и заедно с меда, маслото и захарта се слага в подходящ съд. Покриваме и пускаме в МВ за 2 мин. на най-висша степен. После разбъркваме добре и пускаме за още 3 минути за да се сгъсти, като на всяка минута изваждаме и разбъркваме. При последното разбъркване прибавяме накълцаните ядки.
намазваме с масло домакинска хартия, слагаме в тавичка и изливаме и изравняваме сместа. Оставяме да се охлади и режем на малки квадратчета.
 

Ооооох лелеее, това как звучи само - убийствено вкусно!  Laughing

# 24
  • Мнения: 465
Така ме искушават тези
Карамелово-шоколадови бонбони в микровълнова фурна
че непремено ще ги пробвам   chef

# 25
  • Сливен
  • Мнения: 382
Идеи за бонбони нямам, но се включвам с идеи за формичките. Попадала съм в магазините за домашни потреби на поставки за лед с форми на морски животни или плодове (до колкото си спомням). Мисля, че голяма част от рецептите, които са ти предложили спокойно можеш да ги правиш в такива формички.
Друг вариант са едни шоколадови бонбони "Морско дъно". До колкото си спомням и техните поставки бяха с форма на морски животни.
Малко в страни от темата на скоро Дени не искаше да си яде закуската, та покрих една къщичка от формичките за пясък с домакинско фолио и напълних вътре част от закуската. Да видиш как за отрицателно време омаха 3 къщи. Wink Ако имате не-големи форми за пясък също можеш да ги ползваш.

Междувременно ми хрумна и идея за бонбони.
1 суп. л. желатин
около 1/3 ч.ч. вода
4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата
1/2 ч. ч. нишесте
Щипка винена киселина

Това е рецептата на захарна глазура (дето стои като чаршаф), но спокойно можеш да оформяш и разни фигурки от нея. Вкусът е на бонбоните "Детска радост" от нашето детство. А можеш да правиш и кръгли бонбончета с разни изненадки вътре - ядки, сушени плодове... Или да я разточиш и да изрязваш фигурки (примерно с формичките за курабии). Виж за боите не мога много да помогна (като изключим боите за сладки, разбира се), но ако пуснеш в търсачката ще намериш доста идеи за боядисване с плодове. Ако пък го нагорещиш и добавиш маааалко повече вода, за да стане по-течно, спокойно можеш да рисуваш фигурки (има идейки за пепрудки в темата за глазурите) или да ги щприцоваш някакви.

# 26
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Имаше една такава рецепта, не съм чела цялата тема дали са ти я писали вече, но ето я :
Взимаш разни сушени плодове ( фурми, стафиди, кайсии, сливи ), размесваш си с кухненския робот, оформяш ги на топчета и овъргалваш в разни рендосани ядки ( орехи, лешници, бадеми, кокос )
Не съм ги правила, но звучат добре.......
Аз съм ги правила (само че ядките се слагат заедно със сушените плодове, за да не е прекалено мека сместа) - на мен са ми много вкусни, но поне моите деца не искат да ги ядат Sad След като се направят топчета, може да се минат през глазура от разтопен шоколад и да се оставят да се стегнат.

# 27
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Да...и може би е добре, топчетата да са мъъънички...като лешничета

# 28
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Продължавам:

Карамелови бонбони(тип Карамел Му)

За около 15 бонбона

Продукти:
20г масло
6 с.л захар
2 с.л прясно мляко
По желание може да прибавите ядки.
 
Приготвяне:
Покриваме тавичка с намаслена хартия
В тиган разтопяваме маслото и прибавяме захарта
Оставяме сместа да се разтопи и да започне леко да карамелизира, но трябва да се бърка постоянно. Ще ви се стори дълго най-вероятно, но бъдете търпеливи. Захарта в началото е твърда и на бучки, после се втечнява. Сега намаляме котлона на средна степен и прибавяме млякото. Сместа се вари до получаването на еднородна светлокафява карамелена маса. По желание може да прибавите ядки. Разлейте в приготвената тавичка и оставете малко да се охлади, но още докато е още топла я нарежете.

38Kcal на бонбон!


# 29
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето нещо подходящо за зимата:

Липови бонбони против кашлица


Продукти:
120г мед
100г захар на бучки
2 с.л. много силен липов чай
сока от половин лимон

Приготвяне:
Всички продукти вариме, докато капка от сместа капната на чинийка се втвърдява. Така приготваната смес разливане на намаслена хартия и с мокър или намaслен нож нарязваме на квадратчeта, които след втвърдяване съхраняваме в буркан с добре затягаща се капачка, за да не се навлажнят.
Тези бонбони са много добри при кашлица и настинка.

Общи условия

Активация на акаунт