Козунаци 2019

  • 35 381
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 2 114
Морена, ще послушама съвета ти да не меся само с масло, но не ползвам олио вкъщи, а само зехтин. Дали това ще е проблем?

# 286
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Аз меся с мас, олио и масло в най-добрия случай. Месила съм и с равни части мас и олио и също става ок, както и с масло и олио. Само с масло ми е много вкусен, топъл, след това не ми харесва особено. Всичко е въпрос на вкус.

# 287
  • Sofia
  • Мнения: 21 620
Морена, ще послушама съвета ти да не меся само с масло, но не ползвам олио вкъщи, а само зехтин. Дали това ще е проблем?
Само вкусът и ароматът на зехтина биха били проблем за мен. Ако на теб за теб не са, няма друга пречка.

# 288
  • Мнения: 705
Аз , слъшах преди в кулинарното предаване на Божана , че най хубавият козунак става с патешка мас. Но ние винаги си използваме масло, защото мас вкъщи не се яде

# 289
  • Мнения: 14 072
Съфорумката Ваня пусна рецепта за портокалов кекс, изцяло със зехтин. Правих го и въобще не се усеща аромат или вкус на маслини. Може и в козунака да не се усети, но трябва някой да пробва. Smiley

# 290
  • Sofia
  • Мнения: 21 620
Аз се съмнявам вида (патешка, пуешка, гъша, свинска и т.н.) на маста да е от значение.
А мас купих преди 2-3 седмици, защото правя козунаци покрай (както е видно  Simple Smile) Великден и държа да имам мас за тях, за друго не я ползвам.

# 291
  • Мнения: 2 114
Аз ще пробвам за козунак, но понякога правя мъфини със зехтин и не  намираме проблем.
Маята, която купих е Юва, дано е хубава. А ако вместо кисело мляко сложа сметана за разбиване 30%?

# 292
  • Sofia
  • Мнения: 21 620
Аз ще пробвам за козунак, но понякога правя мъфини със зехтин и не  намираме проблем.
Маята, която купих е Юва, дано е хубава. А ако вместо кисело мляко сложа сметана за разбиване 30%?
Любимата ми мая, няма грешка, стига да е в годност разбира се.
Течната сметана и кис.мляко са различни млечни продукти, но пробвай ако искаш.

# 293
  • Мнения: 2 114
Ето маята съм нацелила, ще опитам и със сметаната. Дано се получат.

# 294
  • Варна
  • Мнения: 1 199
Моrena, като замеся и оставя да втасва без сплитане изпълва купата идеално. След като го сплета и достигам до извода, че повече не иска да се надигне.

Ако замеся и сплета, и после втаса сплетен, пека и става много добре.

И понеже пробвам и вашите рецепти във форума, а те повечето са с втасване и след сплитане и не ми се получават. Много ме е яд.

То ясно че ще ги правя така както ми се получават, но искам да разнищя защо не ми се получават като при вас с две втасвания.
Вики, аз от тази година действам като теб. Омесвам, слагам плънката и сплитам.  
Миналата година и аз омесвах, чаках да втаса, сплитах и пак чаках да втаса и тогава пека. Обаче преди ми ставаше точно както и ти описваш. Първия път бухва добре и после  слагам плънката /аз доста плънка слагам/, сплитам слагам във формите и .... втория път не бухва така добре както първия път и козунаците стават по тежки /по-сбити/.
Тази година откакто промених технологията /с едно втасване/ козунаците си бухват добре и после са си мекички и на конци.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 16:01 от Nell999

# 295
  • София-Младост
  • Мнения: 23 339
Аз попитах в кулиннарните въпроси, но може би тук е по-удачно.
Колко сурово тесто трябва да сложа във форма за готов козунак от 0.500 кг?

# 296
  • Мнения: 896
Миналата седмица правих пробен козунак. Взичко беше ОК, с едно изключение, беше сух. Къде може да греша?

# 297
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 187
Ето маята съм нацелила, ще опитам и със сметаната. Дано се получат.
маята Yova е хубава - писал съм го. годността по-скоро се отнася до живата мая. сухата може и след срока да се използва.

# 298
  • Мнения: 14 783
Забърках и аз една доза,втасва сега в пекарната.
Юва е хубава,но не съм намирала скоро,та с Йоткер и брашно за баница. Ще видим как ще стане този път. 😃
Този е от миналия път с бавното втасване:

# 299
  • София
  • Мнения: 11 701
Аз попитах в кулиннарните въпроси, но може би тук е по-удачно.
Колко сурово тесто трябва да сложа във форма за готов козунак от 0.500 кг?
За по-малките форми  -  250 г така практикувам, за да не преливат извън формата.

Общи условия

Активация на акаунт