Козунаци 2019

  • 35 100
  • 741
  •   2
Отговори
# 255
  • Мнения: 10 246
Аз пък си самооткрих грешка. Ако сплета козунака веднага след омесване на тестото и го оставя да втаса 2 часа и изпека, козунака ми е супер. Обаче ако замеся, втаса 2 часа, сплета и втаса на ново и ми е сбит и глетав. Не знам защо така. Може ли да не е втасал достатъчно втория път? Пак държа 2 часа, но не ми се надига така както първия път....Дали се дължи на недостатъчно втасване след сплитане?

# 256
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Морена, би ли ми казала ако брашното е 2 кг., колко грама жива мая трябва да сложа или съответно 2 ли пакетчета от 11 гр. да е сухата?
Аз на 1кг слагам 30г свежа мая. Относно сухата не съм капацитет, днес за пръв път ползвах суха мая за козунак.   
И 1пак. 10г суха мая (за 1кг брашно по етикет) за 500г брашно ми беше много, нещо като 7-8г мисля, че би било добре.

Има ли значение температурата на плота, върху който се меси тестото?
Това не съм го мислила до сега... но все пак, смятам че не.

Аз пък си самооткрих грешка. Ако сплета козунака веднага след омесване на тестото и го оставя да втаса 2 часа и изпека, козунака ми е супер. Обаче ако замеся, втаса 2 часа, сплета и втаса на ново и ми е сбит и глетав. Не знам защо така. Може ли да не е втасал достатъчно втория път? Пак държа 2 часа, но не ми се надига така както първия път....Дали се дължи на недостатъчно втасване след сплитане?
Винаги съм втасвала след измесване - колкото е нужно време до минимум двойно увеличение на тестото. С втасалото тесто работя внимателно (да не го върна в изходна позиция) и след като сплета/оформя - втасва за около 30 мин. и пека.

...  И на всяка цена добави 3-4 лъжици кисело мляко или заквасена сметана в тестото. Това рязко променя влажността на козунака в последствие, след като е изпечен. ...
Нямам такива наблюдения. Дълги години правих само с прясно мляко, но никога не съм имала сух козунак.

# 257
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 761
Благодаря, Морена! Плотът ми е гранитен и се чудех дали това, че е студен, оказва някакво влияние върху втасалото тесто - преди сплитането.

# 258
  • Мнения: 10 246
Значи нещо кофти се получава при мен, щом ти втасваш само 30 мин след сплитане. И аз не знам какво се случва в такъв случай. Работих много внимателно след първото втасване докато сплитах (взех си бележка от преди като ви питах за друг не успешен опит, при който се оказа, че съм се оляла с плитане и разплитане Simple Smile ) 30 мин не е дълго време да втасване след сплитане. Аз го държах почти 2 часа след сплитане и едва се надигна. А иначе след първоначалното месене ми изпълни купата тройно. Пак трябва да нищя какво става.

# 259
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Вики, а превтасване не е, така ли.... при втасването на тестото, преди оформянето?!

Ей го моето днешно печиво, нали беше за гости, не можах да снимам, но пък и замина мълниеносно и всички бяха възхитени, аз разбира се много доволна.



# 260
  • Мнения: 10 246
Моrena, като замеся и оставя да втасва без сплитане изпълва купата идеално. След като го сплета и достигам до извода, че повече не иска да се надигне.

Ако замеся и сплета, и после втаса сплетен, пека и става много добре.

И понеже пробвам и вашите рецепти във форума, а те повечето са с втасване и след сплитане и не ми се получават. Много ме е яд.

То ясно че ще ги правя така както ми се получават, но искам да разнищя защо не ми се получават като при вас с две втасвания.

# 261
  • Мнения: 2 082
Здравейте, моля за рецепта за влажен козунак, не обичаме да е сух, не знам как се постига в домашни условия...може би не достатъчно препечен. Мерси.

# 262
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852

Ще съм благодарна да ми дадете съвет, както и лесна рецепта за вкусен козунак на конци, за да не се изложа на празника.

Благодаря предварително Blue Heart

За мен цитираната рецепта не е ок - 700г захар за 2кг брашно са много, трудно ще втаса; млякото също е повечко, а от яйцата печивата попринцип стават жилави. За мен тестото, което е снимано сурово в рецептата, не е това за козунаците - суровото тесто е нехомогенно, изпеченото е идеално. След това - с 2-2,4 кг брашно и още толкова течни съставки, т.е. 5кг тесто!!!, ще втаса за 60 мин, ама другия път. След това, не напълно втасалото тесто го мачкаме и месим наново и после за 1-2 часа пак втасвало... И накрая, след втасването, тестото е също толкова нехомогенно, когато го разделяме на 3, но като се опече, автоматично "се изглажда" и му се появяват конците...
Yeah, right... И един мармот....

За мен рецептата е фейк.

И препоръчвам Моренската.

Вики75, и при мен е ставало така. Причината при мен беше, че първия път беше превтасало.

# 263
  • София
  • Мнения: 11 665
От толкова изписани неща взех да се обърква,, та``начи  - 1. никога не затоплям кухнята си допълнително, това  важи за условията в които всички живеем, топло ни е навсякъде, едно време.... са ги измесвали в ..в.. студени условия,  при нас е топло и вече няма нужда да се затопля допълнително, това е за тази другарка която пита за мраморния плот, напротив, много хубаво се измесва в/у мрамор, пей сърце си е направо.
2. последните години работя и със студени продукти, хрумне ми хрумка вадя яйцата от хладилника , хвърлям в брашното, мазнината която ми е разтопена до стайна температура и започвам. Край готово.
3. Сега съм мързелива и затова ползвам стационарен миксер, мяткам там всичко,пускамда се бърка и готово. Но най-хубави са когато мазнината се вкарва на ръка, т.е. измесваш тестото, поливаш с мазнина, измесваш и пак поливаш до края на мазнината, да ама съм мързел, а и при това измесване ни кръст после усещам ни гръб , та се пазя. Затова по мързеливичко, пак стават.
4. Измесвам до топка, намаслявам купа с малко зехтин/масло/олио, каквото ми е под ръка и оставям покрито тестото да втасва, ако бързам го слагам във фурната на 30 изключени градуса да втаса по-бързо, щото нямам време, да ама, не, така не ми харесва и вече не го практикувам, затова ми е по-лесно да разделям тестото на половинка т.е. на по 500/250 по-лесно и бързо втасва, може и да се лъжа, ама не.
5. Втасалото тесто Не го премесвам, а с леко намаслени ръце го издърпвам,примерно ако правя руло с плънка,на горе-долу правоъгълник, намазва сеплънката, завивам си го и го поставям в намаслени форми да втасва, около40/45мин. Пече се на 160-165 с вентилатор.  Ако го сплитам отново с намаслени ръце си оформям фитилите, може и да им сложа плънка, не е проблем, но само на един от фитилите, по -добре стои при разрязване, не че е проблем всеки да се напълни с плънка.  
6. Когато работя Руска плитка, Джемма ме е научила, благодаря отново и всеки път когато я правя за теб се сещам с добро,  bouquetсъщо втасалото тесто го оформям с намаслени ръце на фитил съответно плънка и го разрязвам и там както си беше. Оставям го за 45 мин да втаса
Преди да ги вкарам във фурната ги намазвам няколко пъти , аз ползвам само белтък, по доволна съм, но не е проблем да е жълтък но повече загарят, но това си е мое мнение, оставям да засъхне и отново мажа, оставям да засъхне и трети път намазвам окончателно, посипвам винаги ползвам цели обелени бадеми, не обичам при козунаците филиран бадем, колкото може повече бадеми, поръсвам ако имам перлена захар, ако нямам... каквото си имам.
Край- готова съм.  Simple Smile
.

# 264
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 761
Марчева, аз питах за плота. Не съм в България.
Благодаря за подробните разяснения. Ще ги добавя и тях към папка "Козунаци" Simple Smile.

# 265
  • София
  • Мнения: 11 665
Марчева, аз питах за плота. Не съм в България.
Благодаря за подробните разяснения. Ще ги добавя и тях към папка "Козунаци" Simple Smile.
Ох, мила, не съм била неуважителна към  теб, напротив,   не ми се връщаше назад,  да прочета кой питаше, само знаех, че някоя другарка питаше,  ти си била, ........... Simple Smile

# 266
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 761
Моля ти се, не съм се засегнала. Благодаря на теб и на всички, които споделяте опита си. Ценни съвети давате.

# 267
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 638
Записвам се и се връщам да ви изчета. Планирам в четвъртък да правя козунак. Имам своя рецепта, но ще я подобрявам.

# 268
  • Мнения: 1 391
Морена доколкото помня препоръчваш тесто софия мел за баница , не за козунаци нали?

# 269
  • Мнения: 2 250
Аз се намествам  в темата с въпрос. От няколко години ви следя и много научих,получават ми си козунаците, но тази година искам да направя и руло с шипков мармалад. Въпроса ми е мога ли да си използвам моята си рецепта за козуначеното тесто или да си търся някоя рецепта специално за руло? И въпрос номер 2 - какъв мармалад да взема,по-рядък в бурканче или този твърдият на калъп ?

Общи условия

Активация на акаунт