Козунаци 2019

  • 35 367
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Anyyone, не давай на кучето захар, вредно е..... По-добре нарежи на филийки и замрази. Така когато ти се придаде ще си имаш вкусен домашен козунак.

# 241
  • Sofia
  • Мнения: 21 616
Морена,моята мая е същата,когато се оплаках,че не втасва,ползвах нея.
Сега купих брашно за баница,обаче се чудя дали да меся изобщо. ....  Освен да правя някоя 1/4 дозичка или не знам. Да си хапна малко топъл козунак като ми се яде,но и да не хвърлям.
Давай с една четвъртинка или третинка (по-лесно се меси, ако е на ръка).  От въпросната мая аз сложих цяло пакетче, че и времето ме припира, дават я за 1кг, та за 1/2 доза (500г брашно) си е добре по принцип. Бързо ми втасва, ама за момента ми е добре така.



 

# 242
  • Мнения: 14 780
Да,май така ще направя.
Аз сложих половин пакетче,даже малко повече,но не втаса. Подозирам отворената от ММ врата и течението. После добавих остатъка.
Охх искам нова хлебопекарнаа. 😂 Там нямах никакви проблеми. Сега ще пресметна продуктите,но пък друг въпрос-в какво да пека? 🤔 Нямам толкова малка тава. Освен в някоя тенджерка. 😃

# 243
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 828
Аз пекох във форма за торта.

# 244
  • Sofia
  • Мнения: 21 616
... Сега ще пресметна продуктите,но пък друг въпрос-в какво да пека? 🤔 Нямам толкова малка тава. Освен в някоя тенджерка. 😃
Ако не измислиш съд, а имаш алум. фолио, можеш да си направиш борд. Simple Smile  Или да пробваш без форма, както обичам да пека аз. Simple Smile

# 245
  • Мнения: 1 392
Здравейте, в старата тема бях споделила моя първи опит за  козунак. Долу горе се получи.
Сега имам въпрос утре мисля да е втория ми опит. Нп искам малко напътствия от специалисти като Вас. Имам хлебопекарна мисля в нея да го пусна да се меси само. Но и с хлебопекарната ми опитите не са много, а и е на немски Ще се постарая да намеря добър превод за ползването.
На програмата за тесто ли трябва да го пусна.? Втасването в нея ли става или вадя оттам? Захващането на маята правя и продуктите слагам в кошничката в каква поредност  и оставям да меси? След това първото втасване ,и  след оформянето пак оставям да втаса и пека ли? И рецепта подходяща за измесване в хлебопекарната ако може някой да предложи. Благодаря Ви!

# 246
  • Sofia
  • Мнения: 21 616
Здравейте, в старата тема бях споделила моя първи опит за  козунак. Долу горе се получи.
Сега имам въпрос утре мисля да е втория ми опит. Нп искам малко напътствия от специалисти като Вас. Имам хлебопекарна мисля в нея да го пусна да се меси само. Но и с хлебопекарната ми опитите не са много, а и е на немски Ще се постарая да намеря добър превод за ползването.
На програмата за тесто ли трябва да го пусна.? Втасването в нея ли става или вадя оттам? Захващането на маята правя и продуктите слагам в кошничката в каква поредност  и оставям да меси? След това първото втасване ,и  след оформянето пак оставям да втаса и пека ли? И рецепта подходяща за измесване в хлебопекарната ако може някой да предложи. Благодаря Ви!

Първо няма рецепти за ръчно или машинно месене - рецптата е една, независимо кой/какво я меси. Избери си от 1ви пост, според вашиия вкус и съставки.

В хлебопекарна - първо мокрите продукти, после сухите - това и е принципът. Харесваш си рецепта и ползваш машината, както ти искаш - частично(месене и/или втасване, съответно някаква програма за целата, "тесто" ли е "макарони/паста"...) или до край (и печене). Важното е да се съобразиш с капацитета на машината, особено ако ще втасва тестото в нея или ще печеш. Ако само ще меси може да е и повече тесто.
 Разбъркваш яйца, мляко и захар, аромати. Ако ползваш свежа мая активиряш я предварително. И в машината слагаш яйчната смес, активираната мая и покриваш с брашното (не цялото, оставяш малко), отгоре слагаш малко сол. Ако ползваш суха мая, слагаш нея най-отгоре в единия край, в другия- солта. Пускаш машината да омесва продуктите и като ти хареса тестото (съвсем леко да маже под бъркалката/ите) започваш да добавяш мазнината, постепенно. Оставяш или не (според количеството тесто, трябва да порасне поне двойно, та и повече)тестото за втасване. Втасалто оформяш и оставяш да втасва в съда, в който ще печеш.

# 247
  • София
  • Мнения: 1 611
Здравейте,
Аз не обичам да ям козунак, но обичам да приготвям неща, с които да радвам семейството, та тази година за първи път направих козунак. Според тях се е получил страхотен. Използвах рецепта, която беше дадена на една от предишните страници, а именно: https://www.youtube.com/watch?v=2KUe8GpXhCo като в него сложих течен шоколад и парченца шоколад. Следващият път смятам да направя смес от захар (не съм решила бяла или кафява), масло, орехи, шоколад. Това до тук е нещо като даване на рапорт Simple Smile

Всъщност се включвам, за да Ви кажа, че в София се продава Buttermilk във веригата Хит. Точно днес си купих, но съм виждала и преди (тоест не е инцидентно). Седи при цеденото мляко и кефира.

В същата верига днес видях и захар на малки кристалчета, като карамелизирана и смятам да я използвам за следващия козунак като поръска, пък дано стане добре.

# 248
  • Мнения: 6 298
Морена, би ли ми казала ако брашното е 2 кг., колко грама жива мая трябва да сложа или съответно 2 ли пакетчета от 11 гр. да е сухата?

# 249
  • Мнения: 705
Здравейте,
Аз не обичам да ям козунак, но обичам да приготвям неща, с които да радвам семейството, та тази година за първи път направих козунак. Според тях се е получил страхотен. Използвах рецепта, която беше дадена на една от предишните страници, а именно: https://www.youtube.com/watch?v=2KUe8GpXhCo като в него сложих течен шоколад и парченца шоколад. Следващият път смятам да направя смес от захар (не съм решила бяла или кафява), масло, орехи, шоколад. Това до тук е нещо като даване на рапорт Simple Smile

Всъщност се включвам, за да Ви кажа, че в София се продава Buttermilk във веригата Хит. Точно днес си купих, но съм виждала и преди (тоест не е инцидентно). Седи при цеденото мляко и кефира.

В същата верига днес видях и захар на малки кристалчета, като карамелизирана и смятам да я използвам за следващия козунак като поръска, пък дано стане добре.


Рецептата в по предните страници аз дадох линка. Много се радвам че най после някой е съгласен с мен, че този козунак е най хубав

# 250
  • Мнения: 17
Здравейте,

Включвам се и аз с моите творения, които не бяха особено сполучливи, но пък желание не ми липсваше Relaxed





Козунаците са правени по следната рецепта - http://inakostova.blogspot.com/2016/04/ii.html

В сферата на козунаците са пълен ентусиаст, та имам питане към гурутата в тази тема - на вкус козунаците бяха супер. Два пъти втасваха по два часа и обемът им се увеличи. При печенето се надигнаха, както е видно от снимките, но поради някаква причина останаха сухи Flushed Дали имате представа защо? Обяснявам се го или с малко мазнина, или с повече печене. За печенето не би трябвало, защото пекох около 30 мин всеки и по цвета не изглежда да са препичани Rolling Eyes

Ще съм благодарна да ми дадете съвет, както и лесна рецепта за вкусен козунак на конци, за да не се изложа на празника.

Благодаря предварително Blue Heart

# 251
  • Sofia
  • Мнения: 21 616
... но поради някаква причина останаха сухи Flushed Дали имате представа защо? ...

Ще съм благодарна да ми дадете съвет, както и лесна рецепта за вкусен козунак на конци, за да не се изложа на празника.
Относно сухотата - аз ти предлагам да опиташ с масло и олио в равни части, вместо само с масло.
Пък за рецпета, разбира се моята  Grinninghttps://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Конците не зависят от друго, освен от доброто измесване на тестото. Както и високобелтъчното брашно е за предпочитане, но не условие.

# 252
  • Мнения: 17
... но поради някаква причина останаха сухи Flushed Дали имате представа защо? ...

Ще съм благодарна да ми дадете съвет, както и лесна рецепта за вкусен козунак на конци, за да не се изложа на празника.
Относно сухотата - аз ти предлагам да опиташ с масло и олио в равни части, вместо само с масло.
Пък за рецпета, разбира се моята  Grinninghttps://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Конците не зависят от друго, освен от доброто измесване на тестото. Както и високобелтъчното брашно е за предпочитане, но не условие.

Многоооо благодаря. Чувала съм и преди, че трябва да се делят 50 на 50, но не мислех, че е от голямо значение. Ще опитам рецептата ти и ще споделя обратна връзка Blue Heart

# 253
  • Euskal Herria
  • Мнения: 28 828
Има ли значение температурата на плота, върху който се меси тестото?

# 254
  • Мнения: 626
... но поради някаква причина останаха сухи Flushed Дали имате представа защо? ...

Ще съм благодарна да ми дадете съвет, както и лесна рецепта за вкусен козунак на конци, за да не се изложа на празника.
Относно сухотата - аз ти предлагам да опиташ с масло и олио в равни части, вместо само с масло.
Пък за рецпета, разбира се моята  Grinninghttps://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Конците не зависят от друго, освен от доброто измесване на тестото. Както и високобелтъчното брашно е за предпочитане, но не условие.

Многоооо благодаря. Чувала съм и преди, че трябва да се делят 50 на 50, но не мислех, че е от голямо значение. Ще опитам рецептата ти и ще споделя обратна връзка Blue Heart

И на всяка цена добави 3-4 лъжици кисело мляко или заквасена сметана в тестото. Това рязко променя влажността на козунака в последствие, след като е изпечен. Аз лично повече никога няма да правя козунак без въпросните млечни продукти.

Общи условия

Активация на акаунт