Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Бъдещи майки
Стволови клетки – какво трябва да знаем?
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 11
Стволовите клетки са тези, от които произлизат всички други видове клетки в нашия организъм. Те са незрели, което означава, че носят в себе си генетична информация, но не са диференцирани. Тази характеристика определя способността им да се размножават и превръщат в различни видове клетки и тъкани.


Защо стволовите клетки са толкова ценни?
Наричани още „градивните блокчета на организма“, те представляват основен фокус на съвременната медицина вече повече от две десетилетия. Причината да бъдат обект на такова внимание и да са толкова ценни се крие в техните функции – способността им да формират и да се развиват в други видове клетки и тъкани, така възстановявайки или замествайки негодните такива, е уникална. Периодът на задълбочени изследвания, клинични проучвания и експериментални лечения продължава, а стволовите клетки все повече затвърждават мястото си в бъдещето на медицината. Към момента е открито, че този вид терапия лекува и третира успешно стотици заболявания /броят им надвишава 500/. Това, разбира се, не означава, че стволовите клетки са панацея и магически лек, който ще изцери всяка съществуваща болест. Но те предлагат огромен потециал за лечение и положително влияние на множество диагнози, давайки ценна надежда на пациенти с тежки заболявания. Смята се също, че те са ключът към откриването на лечение за много нелечими до момента диагнози.

Кои заболявания се лекуват с терапия със стволови клетки?
Към момента сред диагнозите, които се повлияват положително или лекуват изцяло, са:
•   Левкемия
•   Лимфоми
•   Апластична анемия
•   Таласемия
•   Различни видове рак на кръвта
•   Твърди тумори
•   Болест на Крабе
•   Синдром на Хърлър
•   Различни видове рак на костния мозък
•   Остра форма на комбинирана имунна недостатъчност (SCID)
•   Автоимунни заболявания /множествена склероза, ревматоиден артрит, лупус/

Защо се съхраняват предварително?
Стволови клетки могат да бъдат намерени в костния мозък, периферната кръв и пъпната връв. Тези, които се намират в костния ни мозък и периферната кръв, формират един резерв, наличен през целия ни живот. Защо тогава е препоръчително да съхраним предварително? Резервът от клетки, с които разполагаме, се използва за възстановяване след боледувания и лечение на увредени области от тялото ни. Той обаче не е достатъчен за трансплантация или лечение на сериозни диагнози. Причините са това са:

-   Клетките, които се съдържат в него, са много по-малко на брой, отколкото тези, които се намират в кръвта и тъканта на пъпната връв;
-   Процедурата по извличане е изключително болезнена и невинаги ефективна. За сметка на това извличането на клетки от пъпната връв по време на раждане е напълно безболезнена и безопасна и за майката, и за бебето.
-   Едно евентуално заболяване най-често достига и уврежда и този резерв, намиращ се в тялото ни, което пък елинимира изцяло възможността за използването му.

Предварителното съхранение на стволови клетки е възможно единствено след извличането им от пъпната връв на бебето по време на неговото раждане. В противен случай пъпната връв, заедно с клетките, които се намират в нея, биват унищожени като биологичен отпадък. Изборът за съхранение в такъв момент е полезен за цялото семейство – пробата е 100% съвместима с бебето и от 25% до 100% с други роднини.

В следващите няколко седмици ще ви разкажем за най-важните неща, които трябва да знаете за т.нар. „клетки на бъдещето“ и тяхното съхранение в България.Ако искате да научите повече по темата, междувременно имате важни въпроси към нас или просто искате да поговорим, звъннете ни на 0885 700 003 или ни пишете на info@selenacells.com.

Тъканна банка за съхранение на стволови клетки „Селена Целс“ е създадена в Пловдив на територията на една от най-големите специализирани АГ болници в страната – АГ „Селена“. Тя работи денонощно с едни от най-добрите специалисти и най-добрата апаратура в света, за да се погрижи за най-важното – вашето бъдеще. Цялостната процедура по взимане, обработка и съхранение се извършва максимално бързо от екипа /до 6 часа/ с цел избягване на ненужни рискове и запазване на максимален процент живи клетки /до 99%/. Научете повече за нас на www.selenacells.com
« Последна редакция: пт, 14 юни 2019, 11:22 от Редактор** »
Цитирай


Мнения: 11


Стволовите клетки имат уникален потенциал да дадат начало на всички тъкани и органи в човешкото тяло. Те се характеризират с две основни свойства – способността да се възстановяват и регенерират и способността да се размножават и превръщат в други клетки. Когато една стволова клетка се дели, тя може или да остане такава, или да приеме специализирана роля на кръвна, мускулна, нервна или друг вид клетка в зависимост от биологичните сигнали на обкръжаващата я среда.
Прочетете целия материал ТУК.
Цитирай


Мнения: 11


Стволовите клетки са голямата надежда на съвременната медицина. Броят на заболяванията, които се лекуват или третират успешно с тях, надвишава 500. Извличането и съхранението на стволови клетки става все по-популярно и в България, приемайки се като най-добрата здравна застраховка за цялото семейство. Доколко обаче съхранените клетки са приложими и за други членове на семейството? Научете повече ТУК.
Цитирай


Мнения: 11


Вече уточнихме какво представляват стволовите клетки, как се извличат и защо са полезни за цялото семейство. Сега е време да пристъпим към следващата тема – да разберем заедно какво точно означава да съхраниш стволови клетки тук, в България.
Прочетете целия материал ТУК
Цитирай


Мнения: 11


Кои са най-често задаваните въпроси, свързани със стволовите клетки? За какво се използват, струва ли да съхраним предварително, има ли рискове процедурата по пробовземане? Тук ще намерите отговорите на тези и много други важни въпроси, които ви интересуват, събрани на едно единствено място.
Прочетете целия материал ТУК
Цитирай


Мнения: 11След като разгледахме теми, свързани със същността и използването на стволовите клетки, тяхното извличане, съхранение, функции и смисъл, както и най-често задаваните въпроси за банкирането в България, е време официално да Ви се представим. Научете повече за тъканна банка "Селена Целс", нашите условия и предимства.

Прочетете целия материал ТУК.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.