Правенето на деца не е вече толкова лесно, колкото беше. Приблизително в 50% от случаите, когато двойките не могат да имат дете, причината е в мъжа. Най-вероятната диагноза – субфертилитет.
Като погледнем демографската статистика, откриваме един парадокс: повече от 7,2 милиарда човека живеят на планетата.Традиционно, когато желаниято за дете е неосъществено, медицинските специалисти са се насочвали към търсене на проблем у жената. Това наистина се е променило. Днес знаем, че при приблизително 50% от двойките, които страдат от инфертилитет, качеството на спермата у мъжа е причината. Населението на света можеше да се е удвоило през последния половин век, но в същото време средният брой сперматозоиди при мъжете е понижен два пъти.

В световен мащаб научните проучвания потвърждават притеснително понижение. Във Франция проучване при 26 609 мъже показва понижение на броя на сперматозоидите с една трета за 16 години (от 1989 г. до 2005 г.) В Русия едно национално проучване показва, че при половината от изследваните мъже сперматозоидите не достигат стандартите на Световната здравна организация. (*)
Подобни резултати мотивират японското министерство на здравеопазването да прогнозира понижение на населението от 128 милиона (днес) на 86 милиона през 2060 г. (**)

Дори в Китай, където двойките са ограничени до едно дете, хората не успяват винаги да осъществят желанието си за дете. Последствията са плашещи. Инфертилните двойки се обръщат към нелегалните пазари за сперма, а онлайн платформи предлагат сперма от непроверени донори. Един жител на Пекин, който публикува предложението си за брак заедно с доклад за фертилността на спермата си, успява да победи конкурентите си, които предлагат само „материални“ придобивки. Момичето веднага приема. (***)

Симптомите могат да се различават в различните държави, но диагнозата е една и съща: субфертилният мъж е част от една обща тенденция. Правенето на деца вече не е толкова лесно, колкото беше, още повече че много двойки чакат доста по-дълго, преди да започнат да опитват. А да искаш, но да не можеш да имаш дете, може да бъде много тежко. Но причина за отчаяние няма – можете да се огледате и за други, вече изпробвани методи. Няколко научни проучвания дават доказателства, че PROfertil® подобрява качеството на спермата при мъжете и така увеличава шансовете за осъществяване на най-голямото желание в живота.

(*) RT.com/science531/Russian men, 2011
(**) Mainichi Daily News, 2012
(***) gzdaily.yahoo.com, 2014


Ако Вие или Вашият партньор имате репродуктивни проблеми, посетете консултативната тема на PROfertil® и задайте своите въпроси на д-р Станулов и проф. Куманов!
« Последна редакция: вт, 23 апр 2019, 13:35 от Редактор** »
Цитирай