Друго, което искам да попитам е - навсякъде чета, че твърдият алкохол е противопоказен, но бира или чаша вино (макар и рядко) може. Тук не разбирам, В бирата и виното има захар - в твърдия алкохол захарта заминава при дестилацията и на практика няма и капка (милиграм) захар. Заради по-високите калории ли е забранен?
И това, което най-вече искам да попитам е – с плодове не бива да се прекалява, но, ако се изяде един банан с шепа орехи или лъжица тахан, това не „забавя“ ли усвояването на плодовата захар? Или все пак не е препоръчително. Същото питане е относно смутито (плодово) – с лъжица или две сусамов тахан не се ли „балансира“ усвояването на захарта?
Благодаря!
Ядките - аз си ям и не ми дреме. Но ям малко.
Когато минах на НВ закуската ми беше от няколко вида сурови накиснати ядки, с овесени ядки и малко мед. И въпреки това отслабвах. Сега вече не ям това.
И ги предпочитам сурови. Даже като ги ям ги кисна във вода заради фотиновата киселина. Но и печени си ям. На работата съм си взела малко бадеми. 150 грама за две седмици не мога да изям. Още е пълно пликчето. Ръфам си. Но има хора, почнат ли, не могат да се спрат.
Алкохола - за нас е забранен. Е по поводи може, ама да не с през ден тия поводи.Алкохола е въглехидрат. Виното е най-щадящия. Бирата - твърдо не.
Аз и банани си ям чат пат, но не ги ям с орехи. Не обичам да меша плодове с друга храна. Рядко.
Смутита, сокове са концентрирани и за нас са противопоказни.
Ти с ИР ли си всъщност?
Елдата със сирене си е чиста Зона. Но зависи и колко елда слагаш и колко сирене.
Аз ям сутрин лъжица и половина елда, с малко масло и извара.
Лично аз не мисля, че орехи и банани са ни разболяли.
ИР, диабет се хващат от много неща.
Консерванти, бяла захар и брашно са виновните. Прекаляване с ориз и картофи също. Лишаване от протеини за сметка на В също. Стресът също отключва хормонални проблеми.
Невена назад неведнъж обясни защо Зоната и НВВМ не действат при всички. При някой даже мазнините трябва да се махнат. Просто всеки трябва да пробва различните режими и да види кое му пречи и кое му действа.
На здрав човек плодовете няма да са му проблем. На болни като нас - да. И за да се оправим, на първо време трябва и тях силно да ограничим.
Изобщо, категоричността, с която пише Невена ме учудва, особено като написа, че "орехите с банан" са довели всички до това положение....
Категорична е защото доста е чела, имала е ИР и вече няма. Човек, който не знае елементарни неща по темата, няма ИР, има ли право да дава акъл?
Май не. Защото вярвай ми, разни лаици пред мен са съветвали хора с ИР и диабет как да се лекуват.
Преди няколко месеца трябваше да насоля една позната. Не знае какво е кръвна захар, от какво се покачва, какво е инсулин, но съветва инсулиново резистентна да си хапва и картофи, ориз, плодове, пълнозърнест хляб. Да махнела яйца, сирена, месо. Щото да не нараняваме животните. Само да спряла сладките и колата.
Невена, за подсладителите - разбрах. Ако ще съгрешавам, то да е със захар или мед. Кафява де.
Впрочем има огромна разлика от бялата захар, меда и кафявата.
Аз с мед съм си свикнала. Преди няколко месеца ми се наложи бяла захар да сложа малко в кафето. Беше ми гадно на вкус, закусих си после протеините, ама огладнях много по-бързо докато чакам обедната почивка. И все мислех да чопна нещо сладко.
С меда нямам такъв проблем.
Преди месец обаче пак ми се наложи сутринта със захар. Но имаше от тази тъмната мокра кафява. Никакъв проблем. Та има огромна разлика между бяла и кафява, въпреки, че много хора смятат това за глупости.