Заместители на сладкото и млечните продукти

  • 2 922
  • 47
  •   1
Отговори
  • Мнения: 479
Добър ден. Blush Поради проблеми с пъпките и консумацията на много млечни продукти и сладко, реших, че ще ги огранича. Понеже те са около 50% от менюто ми всекидневно осъзнавам, че това няма да стане лесно и реших да потърся заместители на сладките, тортите, шоколадите и млечните продукти. Моля, ако няма такава тема нека тук да споделяме алтернативни заместители, за да се ограничаваме по-малко и да имаме по-чиста кожа.

# 1
  • Мнения: 11 825
Заместител на млечни продукти са - кокосови и соеви (тези не ги препоръчвам) . Прясно мляко има освен кокосово, бадемово, оризово, киселото е кокосово и соево. Пак кокосови има кашкавал и сирене, също така и тофу.
От сега казвам, като вкус не са точно същите, като цена са доста по-скъпи  Peace

# 2
  • Мнения: 7 776
Вместо какао - рожков. Може да пробвате ей тази рецепта - Вместо захар в сладкиши - мед, кленов сироп, сироп от фурми (може и сам вкъщи човек да си го направи);
Вместо течен шоколад - паста от сушени сини сливи; сусамов тахан с рожков или какао и малко мед
Вместо прясно мляко - кокосово мляко, бадемово мляко

# 3
  • София
  • Мнения: 7 987
Много по-лесно ще е да ги спрете, отколкото да им търсите заместители. За мен соевите продукти не са нито по-здравословни, нито доближаващи се като вкусови качества до млечните. Има ядкови млека, въпрос на вкус са. Аз лично предпочитам да си пия кафето без мляко, отколкото с някое от тях.

# 4
  • Мнения: 479
Предпочитам да ги заменя за сега. Мисля  , че ако ги спра изведнъж ще е голям стрес за организма ми.
 Всяка рецепта е добре дошла. Изобщо има ли как да се замени сладкото без да се появят нови пъпчици?

# 5
  • Мнения: X
Като цяло мисля, че рецепти за вегански сладкиши ще ти паснат на исканията.

# 6
  • София
  • Мнения: 7 987
Захарта се заменя със стевия или ксилитол, брашната с такива от ядки (кокосово, бадемово), хуск, какаото - с рожков, както писаха и преди мен. Сладостта може да идва от сушени плодове (фурми, напр.).
Като десерти можеш да видиш и кето варианти:
http://www.lchf-bg.com/category/recepti/deserti/

# 7
  • София
  • Мнения: 3 752
...Прясно мляко има освен кокосово, бадемово, оризово, киселото е кокосово и соево...


Можете ли да ми потвърдите,че тези млека са без захар и подсладители?Аз си пия кафето без захар,но с мляко,а искам и аз да пробвам да спра млечните заради акне...
Кисело мляко с мюсли също ям често.

# 8
  • Мнения: 11 825
...Прясно мляко има освен кокосово, бадемово, оризово, киселото е кокосово и соево...


Можете ли да ми потвърдите,че тези млека са без захар и подсладители?Аз си пия кафето без захар,но с мляко,а искам и аз да пробвам да спра млечните заради акне...
Кисело мляко с мюсли също ям често.

Трябва да ги погледна, прясно нямам в момента но имам кокосово кисело води се - Без мляко, лактоза и соя.
Състав: вода, кокосов крем, модифицирано царевично нишасте, декстроза, сол, пектин, каротин, калциев фосфат, вит.Д2, вит.В12 .
Въглехидрати - 8g (от които захари 4,3g ).
Но тази захар - декстрозата е подобна на плодовата захар доколкото знам и не е вредна.

Киселото кокосово мляко е по-скоро като крем, от колкото като истинско кисело мляко.

Иначе може и сама да си правите ядково мляко има информация в нета. 

# 9
  • София
  • Мнения: 10 835
Alexa23, предлагам ти няколко рецепти за твоите изисквания:

Диетични батати на фурна - колкото по-просто, толкова по-вкусно! Ако обичаш батати опитай и ще се убедиш.

Пилешко филе на скара

Паста с доматен сос и зеленчуци - тази паста ми стана любима - без млечни и месни продукти, а е изключително вкусна. Също и начинът на приготвяне ми хареса.

Плодове с мус от авокадо

Нежни омбре палачинки с плодове

Паста с авокадо

Каша от просо и пиле

Пилешко месо с лимонов сок на фурна





# 10
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
...Прясно мляко има освен кокосово, бадемово, оризово, киселото е кокосово и соево...


Можете ли да ми потвърдите,че тези млека са без захар и подсладители?Аз си пия кафето без захар,но с мляко,а искам и аз да пробвам да спра млечните заради акне...
Кисело мляко с мюсли също ям често.

Трябва да поглеждаш съставките, аз също купувам такива млека и се оказа, че съм купувала млека със захар в тях и то доста дълго време. Напоследък купувам бадемово мляко от Зоя, изрично отбелязано е, че млякото е неподсладено.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 2 249
От моите търсения и четения на по-здравословни заместители, не че аз ги гледам от тази гледна точка, а от точка на заместил само, защото някои не се знае колко са по-здравословни. Бих казала, че за себе си обичам тъй наречените здравословни сладкотии, млечни и т.н. Обичам и да опитвам нови неща и не малко съм изяла. Grinning

Мляко - кокосово, соево, бадемово, лешниково, кашу, оризово (има си и с овкусители) - за соевото отделно не се знае и колко е по-здравословно. Минуси са цената и вкуса ( не всеки иска да дава 5 лв. за нещо, което няма да му хареса на вкус.)
Кисело мляко - кокосово, преди време открих и "Светулка" (мисля, че е българска), която уж прави първите подквасени ядкови мляка - кашу, лешниково, бадемово, другите ги забравих. Вземала съм едно за проба, доколкото помня беше бадем - не е толкова креместо, киселее, има си трохички на бадем, първоначално се намусих, но после взе да ми харесва. Минуси пак са цената и вкуса.
За мазане - има едно от кашу, поне аз на него съм обръщала внимание, на мен ми е много вкусно. Има го класическо, с билки, с домати (по спомени). Минуси пак са цената и вкуса.
Сирене - ами тофу, пак не е за всеки вкус. Пробвала съм пушено такова, не е лошо, ама не ми е от предпочитаните "по-здравословни", по-добре да не ям въобще. Пробвала съм и заместил на моцарела, тип слайс, отвратително беше, но въпрос на вкус. По някой път се чудя на веганите, вегетарианците и прочие, които лансират, че нещата-заместители са адски вкусни, ами за мен не е така, някои са направо ужасни, други са големи попадения. Минуси пак са цената и вкуса.
Вафли - има ги във всички био магазини, дори и в глемите вериги. За себе си съм открила Хармоника и Лимецка. От Хармоника харесвам най-много зелената и синята, има и една покрита с шоколад, нея също много я харесвам, но не я намирам често. От лимецката - синьо-зелената опаковка. От тях съм открила, че не ми излизат пъпки. Има и едни малки вафлички (на Престиж мисля, че са), с тахан, водят се диабетични, зелена опаковка, с тях по същия начин.
Течен шоколад - Бенямисимо за мен, изпробвала съм го, не ми излизат пъпки, но и не прекалявам с него. Като състав ми е идеален. Пробвала съм и на Биона един - Кокобела, с него също нямах проблем, въпросът е просто да не изяждаш целия буркан на едно ядене.Grinning Пък ако искаш домашна нутела, винаги можеш да си направиш, има адски много рецепти, а и поне ще знаеш какво слагаш и ядеш после. С други течни шоколади не съм си правила експерименти. Минуси пак са цената и вкуса, за второто не толкова.
Шоколад - Какъвто и да съм опитала от био шоколадите, не съм имала проблем, но винаги им чета етикетите и само едно нещо да не ми хареса, го връщам обратно. Гледам да са с нерафинирана тръстикова захар най-малкото. Не обичам бял шоколад, така че го избягвам, млечен по-рядко, черен - да, с каквото и да е, вече има много видове. Минуси пак са цената и вкуса, второто не толкова.
Бонбони - просто не ям, има достатъчно рецепти, така че на който му се занимава, си прави, аз ям шоколад.Smiley
Подсладител - пробвала съм агаве, кленов сироп, кокосов сироп, кокосова захар, нямам проблеми с тях, достъчно сладки са ми. Мед почти не ям, защото просто не обичам. Баба ми цял живот си е пила чистото кафе с мед, та ме беше научила и мен, но спрях по едно време. Следващата ми проба здравословен заместител ще е меласа. Simple Smile Минуси пак са цената и вкуса.
Ядкови брашна - не съм готвила нищо с тях, но майка ми и майката на моя приятел ги ползват. Харесват ми като вкусове, но някои са много тежки и не бива да се ползват като едно в смес. Минуси пак са цената и вкуса.

Пробвала съм един снакс в една синя опаковка голяма, а вътре има 4 малки, купувала съм го кауфланд, формата на снакса са едни динозавърчета, нямам проблем с него. От магазин Зоя съм си взимала лимонените понички, курабийте с шоколад и лешник, мъфини, с тях също съм окей.

За друго не се сещам в момента. Нещата, които съм описала, са само от моя личен аматьорски опит и вкус. Simple Smile И все пак един съвет - Не всичко, което на мен ми понася, за вас е добре, колкото и да е здравословно, защото има хора и с алергии към определени неща, така че и с тях трябва да се внимава. Simple Smile

# 12
  • Мнения: 10 201
Алтернативните "кисели млека" ми събудиха интереса, но не знам кога ще прежаля над 6 лв. за 1 кофичка. А и не знам къде на удобно място за мен се продават, но ще ги намеря, след като преживея шока от цената им. Smiley

# 13
  • Мнения: 11 825
Алтернативните "кисели млека" ми събудиха интереса, но не знам кога ще прежаля над 6 лв. за 1 кофичка. А и не знам къде на удобно място за мен се продават, но ще ги намеря, след като преживея шока от цената им. Smiley

Трудно се преживява факт  Rolling Eyes , при мен става въпрос за детето та се налага и въпреки това съм ограничила до 4 кофичики за седмица...защото не е само то  ooooh!


sunattraction относно сиренето, опитай това кокосово за мен е като истинското краве
https://lifestore.bg/vegan-gracko-byalo-sirene-violife-200-gr
А снакса - биозавър синия е любимия на сина ми, в Била има опаковка която е цялата пълна т.е. не е с 4 пакетчета  Peace

# 14
  • Мнения: 7 776
От снаксовете - има едни чудесни био чипсове от просо/елда/царевица. Като ида в магазина (има ги в Била) ще им видя марката,че не я помня, много са приятни. На мен динозавърчетата са ми въз солени.

# 15
  • Мнения: 10 201
Може би ще трябва да се науча да си правя кокосово кисело мляко, ако ми хареса на вкус принципно. Все пак 1 кокосов орех е 1.00-1.20 лв. Не знам колко ореха трябват за кофичка мляко.

Известно време си слагах в кафето мляко от кашу, аз си го приготвях. Много ми харесваше, то има и леко сладък вкус, така че и захар не ми трябваше, обаче в един момент започнах да го усещам много повече като мазнина, отколкото като мляко за кафе. И сега не знам какво да ползвам вече.

# 16
  • Мнения: 11 825
Може би ще трябва да се науча да си правя кокосово кисело мляко, ако ми хареса на вкус принципно. Все пак 1 кокосов орех е 1.00-1.20 лв. Не знам колко ореха трябват за кофичка мляко.

Известно време си слагах в кафето мляко от кашу, аз си го приготвях. Много ми харесваше, то има и леко сладък вкус, така че и захар не ми трябваше, обаче в един момент започнах да го усещам много повече като мазнина, отколкото като мляко за кафе. И сега не знам какво да ползвам вече.
Ето тук има рецепти, отделила съм си ги, но не ми остава време да ги пробвам и не съм сигурна дали ще ми излезе много по-евтино.
https://xligon.com/kokosovo-kiselo-mliako/
http://gabikoeva.com/napravi-si-sam-blog/kokosov-jogurt

# 17
  • Мнения: 7 776
Това е супер, мерси! Много полезно! При втората рецепта, закваската я има в Зоя. Сега остава да се науча да се оправям с кокосови орехи, че ми е много мъка отварянето им. 🤣😂🤣

# 18
  • Мнения: 10 201
Много благодаря! Да, 2 кокоса, но като сложиш и добър пробиотик... за цената не е ясно каква ще е сметката. Трябва да се пробва.

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 2 249
sunattraction относно сиренето, опитай това кокосово за мен е като истинското краве
https://lifestore.bg/vegan-gracko-byalo-sirene-violife-200-gr
А снакса - биозавър синия е любимия на сина ми, в Била има опаковка която е цялата пълна т.е. не е с 4 пакетчета  Peace

Аз точно за синия говоря, много ми харесва, навява ми някакви спомени от детството. Grinning Ядох и едни "уж" здравословни с фъстъци от лидълската веган седмица, не ми харесаха особено, но този динозавърския ми е топ. Grinning

В крайна сметка всичко можеш да си приготвиш и сам, но в днешно време и при тези цени, да си го купиш готово по някой път излиза по-евтино, отколкото да си го приготвиш. Simple Smile

# 20
  • Мнения: 345
Аз горещо препоръчвам  млякото от шамфъстък, което е на Олимпус. Много добър и плътен вкус има, не сладнее, прави чудесна пяна за лате. От соевото мляко на мен ми излизаха още повече пъпки, по принцип соевите продукти не са полезни. Бадемово, кокосово, оризово мляко - изобщо ми допада вкусът им.

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 2 249
Интересно, това за 1 път го виждам и определено ще го издиря. Simple Smile

# 22
  • Мнения: 479

Ще опитам тези и ще дам отзиви.

# 23
  • Мнения: 345
Интересно, това за 1 път го виждам и определено ще го издиря. Simple Smile

В Кауфланд и Била най-често го откривам. Yum
Това е: https://www.ebag.bg/napitka-olympus-ot-shamfstk-1-l/572022

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 2 249
Аз веднага го намерих как изглежда, но не съм обръщала внимание като съм ходила по магазините. Ще поправя тази грешка. Grinning
Тенк ю Simple Smile

# 25
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
А какво мислите за домашно приготвеното бадемово мляко? Гледах как се приготвя в YouTube, момчето, което го направи каза, че не било на вкус изобщо като купеното. Било горчиво, което ми е лесно да разбера, но вероятно е по-добра алтернатива дори и от тези в магазините.

# 26
  • Мнения: 10 201
Горчиво не знам защо да става. За мен домашните са най-добър вариант. Правех най-редовно от кашу. Орехово мляко ползвам за таратор, става много по-вкусен и ненатоварващ СЧТ от класическия.

# 27
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Горчиво не знам защо да става. За мен домашните са най-добър вариант. Правех най-редовно от кашу. Орехово мляко ползвам за таратор, става много по-вкусен и ненатоварващ СЧТ от класическия.

Заради горчивината на бадема. Мисля да пробвам, ако ми хареса повече от купешкото ще си правя сама. Само дето не знам какви са пропорциите за направата, но ще потърся информация по въпроса.

Освен орехово съм чувала и за мляко от слънчогледови семки, също ставало чудесно за таратор. Със сигурност ще опитам това лято. Smirk

# 28
  • Мнения: 479
Относно чипса отгоре давам му 4/10.

# 29
  • Мнения: 10 201
Печен ли е или пържен този чипс? Макар че при такава ниска оценка, сигурно няма значение. Simple Smile

# 30
  • Мнения: 479
Печен ли е или пържен този чипс? Макар че при такава ниска оценка, сигурно няма значение. Simple Smile

Ами не знам Joy Погледнах на опаковката не пише. Моя не е от тези на брошурата понеже нямаш и взех с кафяв ориз, просо и слънчогледови семки и струваше 1.39.
Имам въпрос относно сладкото и пъпките. Може ли да ми излизат подкожни пъпки от храната, която консумирам?

# 31
  • Мнения: 10 201
По въпроса ти - огромна вероятност.

# 32
  • Мнения: 479
Аз дълго време си мислех, че точно подкожните са вследствие на друго по скоро Joy

# 33
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А какво мислите за домашно приготвеното бадемово мляко? Било горчиво, което ми е лесно да разбера, но вероятно е по-добра алтернатива дори и от тези в магазините.

ако са горчиви бадемите и млякото ще е горчиво.
аз преди правех за детето, защото отказваше друго мляко.
белеш бадемите и миксирах. като го слагаш в овесените ядки даже и не го прецеждах.

по-бърз вариант е да си вземеш мус от бадеми и само разбиваш с вода. Peace
ценово незнам как идва, защото едно бурканче мус също не е евтино. на мен ми беше удобно да добавам така към овесените ядки, вместо да беля, меля и цедя.

от лешници става също много хубаво мляко, има лек остатъчен вкус на нутела.
уви детето има алергия и само 1-2 пъти съм правила.

също от макадамия става плътно мляко.

оризовото мляко запича.

при кожни заболявания не се препоръчват преработени храни.
имам предвид чипса. Peace

# 34
  • Мнения: 479
Има едни десертчета тип ядки с мед. Не съм сигурна как се казват, нещо като слънчогледка само, че с бадеми, кашу и тн не знам дали биха предизвикали пъпки, но им давам 10/10. Адски са вкусни.

# 35
  • Мнения: 4 717
Интересна тема, ще следя препоръките ви.
Аз също съм пристрастена към динозавърския снакс
Скрит текст:

# 36
  • Мнения: 8 937
Включвам се в темата с две много прости рецептички, които успешно заместват нещо сладко.
Имат си въглехидрати, защото са с плодове, но поне не съдържат вредни съставки.

Банан /пасиран, намачкан/ с какао на прах - прилича на течен шоколад.

Банан със замразени ягоди - блендират се замразени. Прилича на сладолед.
Предполагам, че ще стане хубаво и с горски плодове.
В Лидл продават замразени пакети с горски плодове за около 6 лв. Много са добри. Вътре има основно боровинки черни и червени, също и малини и къпини. Аз често ги хапвам просто така - когато ми се яде нещо, а не искам да поемам калорични неща. Горските плодове имат много малко въглехидрати и са подходящи за всякакви диети.

# 37
  • София
  • Мнения: 2 497
Аз от няколко години не пия прясно мляко - откакто се наложи да съм на безлактозна диета, заради детето. Толкова добре ми се отрази на организма, че така и не пропих.
Е , кисело си хапвам понякога, но гледам да избягвам.
Ще ви кажа аз как съм заместила нещата, с уговорката, че не всеки път спазвам (някой път не намирам дадена марка, не ми се занимава и тн и тн).

Прясно мляко - оризово (но запича) поне в готвенето е идеален заместител на кравето. Правя си иначе по малко овесено, за да съм сигурна, че е чисто. Повечето ядкови млека са пълни със захар.

Кашкавал - вместо краве, биволски. То основния проблем на "млечните" е лактозата, така че ако ограничите кравите продукти ще е ок. Понякога козе кашкавал взимам, обожавам.

Сирене - същото. Козе....  веган алтернативите не ми харесват особено

Шоколад - правим си домашен течен шоколад с мед и тахан.

Какао - рожков

Захар - кафява или сироп от агаве

# 38
  • Sofia
  • Мнения: 2 249
Козе аз не понасям, затова и предпочитам да не ям въобще. Grinning

Бтв, взех на Олимпус шамфъстък млякото, хареса ми, много плътен вкус. Имат бадемово, но него другия път ще го пробвам. Simple Smile
Аз откакто съм на тая млечна диета, дръпнах с едни 2 кг. надолу и се чувствам доста добре, защото качването/свалянето ми личи. Simple Smile

# 39
  • Мнения: 11 825
Млечните правят много проблеми най-вече здравословни не толкова естетически  Crazy . От всички млечни най-вредно е прясното мляко (а аз него най-обичам и употребявам).


Po3u вярваш ли, че кафявата захар е истинска? Аз лично не, за мен всяка е боядисана на същото мнение е и позната работеща в био магазин.
Аз ползвам - кокосова, агаве или кленов сироп.

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
кафявата захар е като бялата, просто е по-скъпа и не докрая рафинирана.
да има хубав карамелен вкус, но в никакъв случай не е по-здравословна. фруктоза и глюкоза на тройна цена. за да имат остатъчните в нея минерали някакъв ефект, трябва килограми да се изядат  Whistling

сиропът от агаве също. Peace
той не е никаква алтернатива на захарта, може да съдържа даже повече фруктоза от захарта и може да доведе до затлъстяване на черния дроб. да, не вдига инсулина, ама други пакости прави...
ако ще е сироп, то от ориз. не е толкова сладък, няма фруктоза. става за чай/кафе.

добри алтернативи са стевия (ако не е пречистена има остатъчен вкус и не всеки я харесва), еритрит (трябва да се внимава да не е произведен от генно мод. царевица, при големи количества води до разстройство).

# 41
  • Мнения: X
Баба ми е с диабет тип2,пробвала е с агаве,захарта й беше 14.
Не става агавето и още как!
Еритритол засега си остава номер едно или стевия.
Къде да търся пречистена,за да не горчи?

# 42
  • Мнения: 10 201
То при диабетик дори сладките плодове и несладките въглехидрати напомпват бясно кръвната захар, какво остава за агаве.

Моят диетолог препоръчва кокосова захар (не за диабетици, не съм го чувала да препоръчва каквато и да било захар или подсладител на диабетик; за тях плодове, и то ограничено количество).

# 43
  • Мнения: X
Глупости,стевия и ксилитол може да се консумират.

# 44
  • Мнения: 10 201
А кой казва, че не може?!? Всеки може да яде всичко, което пожелае. Познавам диабетик, който употребява мед, явно в такова количество, че кръвната му захар я поддържа на стойност 6.0. Аз лично не харесвам стевия, независимо от качеството й, усещам я неприятна - въпрос на вкусови рецептори. Написах какво е препоръчителното от човек, който определено не е глупак. Пък който го влече да лепи етикети, да го прави. Wink

# 45
  • Мнения: X
Да,аз също ти казвам позицията на не-глупак,лекар-доцент Simple Smile

# 46
  • Мнения: 6 622
Стевията не покачва по никакъв начин к.з. и е напълно натурален подсладител, който не вреди.

# 47
  • Мнения: 10 201
Да,аз също ти казвам позицията на не-глупак,лекар-доцент Simple Smile
А бе остави тая работа с доцентите, пред мен не минава - един доцент и един професор щяха да инвалидизират хора от семейството ми и се наложи да хукнем към чужбина, а един съвсем не-доцент спаси смъртно болен. Друга тема.

Аз също мисля, че няма проблем със стевията, стига да не са объркали нещо с преработването й. В натурален вид пък горчеше ли... нещо я мъчих преди години всячески, не е моето нещо.

Общи условия

Активация на акаунт