За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 307
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 416
Здравейте! Включвам се в темата с въпрос на овче мляко. Днес си купих такова, но при варенето доста загоря на дъното. Постоянно купувам краве мляко, пак от човек от близко село, и не е имало проблем. Тенджерата ми е иноксова и хубава.
Дост време колега на мъжа ми носеше от неговото село пак прясно овче и ние все се съмнявахме, че е разреждано с краве. Не беше така гъсто, каквото е днешното, но проблеми с него е нямало. Сложих го да се кваси, дано му поизчезне миризмата на изгоряло. Та въпросът ми е - има ли някаква специфика при варенето и ферментирането на овче мляко?

# 361
  • Мнения: 18 534
Няма да се махне миризмата.Гъстотата зависи от животните ,храната , кога са  започнали лактация.Та може да не са разреждали млякото ви преди.Не се знае.
Варенето е  на слаб огън в малки количества. И бъркане на често.Подквасването е с един-два градуса по горещо от кравето, малко повече да е топло на кутрето.не мога да кажа градуси защото  бях привикнала с поглед да го определям дето се вика.Сега  не мога да преценявам, отдавна спрях да правя големи количества.Но принципите  са тези..Утре мога да попитам какви са  професионалните градуси и  технология, ако успея да видя човека.Дано не е било голямо количество млякото ви.

# 362
  • Мнения: 1 953
Ева, крем само от авокадо, какао и мед, който да сложиш в торта няма да стане. Правя си редовно шоколад с авокадо, в който са включени тези три съставки. В авокадото все пак има и вода, трябва нещо да я поеме. Виж, ако замениш какаото с рожков, или добавиш и него... Аз слагам тахан. За шоколад ми е любим лешников, но става с всякакъв. Слагам и кокосово масло.

# 363
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Та въпросът ми е - има ли някаква специфика при варенето и ферментирането на овче мляко?

Овче мляко съм варила преди има-няма десет години, но това, което зная от мама и баба - преди да сложите млякото, сипете 2-3 супени лъжици вода на дъното на тенджерата.

# 364
  • София
  • Мнения: 19 249
Наскоро варих 3 л овче и усещам, че се е захванало малко по дъното, но обвиних тенджерата. Явно трябва да се вари на порции.

# 365
  • София
  • Мнения: 2 228
Момичета, имам повече банани. Може ли идея какво да направя с тях?

# 366
  • София
  • Мнения: 10 854
Момичета, имам повече банани. Може ли идея какво да направя с тях?

Бананов хляб с бадемово брашно

Бананови кифлички

# 367
  • Мнения: 416
Няма да се махне миризмата.Гъстотата зависи от животните ,храната , кога са  започнали лактация.Та може да не са разреждали млякото ви преди.Не се знае.
Варенето е  на слаб огън в малки количества. И бъркане на често.Подквасването е с един-два градуса по горещо от кравето, малко повече да е топло на кутрето.не мога да кажа градуси защото  бях привикнала с поглед да го определям дето се вика.Сега  не мога да преценявам, отдавна спрях да правя големи количества.Но принципите  са тези..Утре мога да попитам какви са  професионалните градуси и  технология, ако успея да видя човека.Дано не е било голямо количество млякото ви.
Благодаря за отговора. Да, за съжаление миризмата не се е махнала, въпреки че е добре подквасено. Два литра беше. Например на колко пъти трябва да го варя?
Дали, ако го смеся с краве неварено, ще е по-добре?

# 368
  • Sofia
  • Мнения: 26 370
За бананите предлагам най-вкусния и бърз щрудел....Трябват ти фини кори,масло и течен шоколад.
Всяко руло е от 3кори намазани леко с масло,бананите/1-2/се нарязват на колелца и са в едната страна разположени,върху тях равномерно се сипват 3-4с.л.течен шоколад,преди да се навие ,краищата от двете страни леко навътре за да не излезне сместа,навива се,в тавичка с хартия за печене се слагат,мажат се с разтопено масло и леко с нож се правят няколко резки отгоре.Печат се около 20мин в загрята фурна на вентилатор на 180',да се получи приятен загар.Вкусно е и топло и студено,а как ухаееее......

# 369
  • Мнения: 18 534

Vessita13 два литра не е много, просто на слаб огън и да се бърка. Също така ако има широк съд ,да е  на малка височина млякото ,как пък го обясних , нашироко ,не на дълбоко да  е и да се бърка, също е  вярно малко водица на дъното,.,съд с дебело дъно, двойно, но най -полезно е бъркането, да си до него ,че е гъсто..Пишеш че със квасеното се справяш.Хубаво е овчето мляко, но ...на село  лесно ,навън, на печката в града на котлон става белята.Ние често смесвахме ,но чисто си е  деликатес. Ще се справиш следващия път.
Признавам си, че аз пък винаги  го изкипявам и чистя , все ми  викаше мъжа ми, че няма да съм аз, ако не кипне  поне малко.

# 370
  • Мнения: 416

Vessita13 два литра не е много, просто на слаб огън и да се бърка. Също така ако има широк съд ,да е  на малка височина млякото ,как пък го обясних , нашироко ,не на дълбоко да  е и да се бърка, също е  вярно малко водица на дъното,.,съд с дебело дъно, двойно, но най -полезно е бъркането, да си до него ,че е гъсто..Пишеш че със квасеното се справяш.Хубаво е овчето мляко, но ...на село  лесно ,навън, на печката в града на котлон става белята.Ние често смесвахме ,но чисто си е  деликатес. Ще се справиш следващия път.
Признавам си, че аз пък винаги  го изкипявам и чистя , все ми  викаше мъжа ми, че няма да съм аз, ако не кипне  поне малко.

Това е много ценно инфо - че може да се смесват двата вида. Тенджерата е инокс, с двойно дъно, сложих вода, както винаги. Много е хубаво овчето мляко наистина. Аз живея в Пловдив, нямаме села с ММ за съжаление, обаче сме се заинатили да се храним колкото е възможно здравословно. Ще бъркам другия път и няма да се откажа Simple Smile.

# 371
  • Мнения: 12 695
Vessita13, ако те притеснява варенето, можеш и на водна баня да го сложиш. Млековарките нали са на този принцип - два съда един в друг и във външния има вода, а млякото е във вътрешния.

silver birch, когато са ми се задържали банани, обикновено за най-лесно бананови палачинки съм правила. Намачкват се два банана, те предполагам че ще са ти добре узрели щом са доста. Смесват се с две яйца, само с вилица се бърка. И брашно до получаване на каша, малко по-рядка от кексово тесто. След това с лъжица в загрят тиган с малко мазнина намазан, стават много бързо и са супер за закуска.
Правила съм ги и с бяло, и с пълнозърнесто брашно или смес от двете, затова не пиша количество, те поемат различно. Освен дето и бананите, и яйцата варират като големина.
Слагала съм и бакпулвер, също става интересно. Надуват се като бухти, само трябва на по-умерен котлон за да се изпекат и вътре, понеже не се пържат в мазнина а само дъното на тигана ги пече. Канела също им отива, за който я харесва в комбинация с банани.

# 372
  • Русе
  • Мнения: 5 203
Момичета, имам повече банани. Може ли идея какво да направя с тях?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_7.html

# 373
  • София
  • Мнения: 2 228
Благодаря, момичета!

# 374
  • Мнения: 2 990
Някой правил ли е Ранч сос и, ако да, по каква рецепта ?

Общи условия

Активация на акаунт