Странно нещо в оцета

  • 3 258
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 808
Научих нещо ново от тази тема. Понеже доста рядко ползваме оцет, особено през зимата, в оцета, който купувам, винаги се образува такова нещо след време. А аз мислех, че се е развалил и го хвърлях и купувах нов.

# 16
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 121
Леле, на снимките изглежда като някаква карантия 😀
Опредвлвно и аз научих нещо ново.

# 17
  • Мнения: 11 253
Оха, това явно е оцет без никаква химия!
Оцетна гъба си е наистина изглежда като карантия Simple Smile

# 18
  • Мнения: 35 892
пфу, че съм невежа Joy
изхвърляла съм оцет, когато се завъди такава едра форма на живот в него Joy

# 19
  • Мнения: 13 668
Оцетната гъба може да се отглежда специално, както и от нея се прави страхотна здравословна натурално газирана напитка подобна на квас но много по- естествена  като вкус. Ние отглеждахме такава гъба в голям буркан. Имаше си име -  Тецо ( чети обратно Wink   . Растеше оставаше дебела , тогава  майка я делеше и подаряваше деленки. Залива се с лека подсладена заварка или ябълков сок - ръчно направен  и след два три дена е готова. Ако  се остави по-дълго гъбата в напитката , получения продукт в буркана почва да накиселява подобно на оцет.

# 20
  • София
  • Мнения: 5 135
Изключително съм благодарна, че попаднах на тази тема. Понякога виждам бутилки с, както се оказва, оцетна гъба, и все се каня възмутено да ги снимам. Отделно ако видя такава в по-стар оцет - хвърлям с погнуса. Мерси много!!!

# 21
  • София
  • Мнения: 634
Есента купувах от ороненото и с намалена цена грозде без семки, намачквах го и го слагах с плода и сока в буркан. Оставих го в стая и преди две седмици то имаше една такава огромна, оцетна гъба. Но аз я махнах, за да забавя процеса на вкиселяване, прецедих го - махнах плода - и пак оставих сока в буркана. Вече е леко кисел и с нова, по-тънка гъба. До месец ще стане на чудесен и домашен оцет.  А за новата гъба ще поровя в и-нета за рецепта - да я използвам и нея.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 25 212
пфу, че съм невежа Joy
изхвърляла съм оцет, когато се завъди такава едра форма на живот в него Joy
И аз бих го изхвърлила, ама като не обичам и не ползвам оцет, откъде да знам такива тайни Crazy

# 23
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 001
пфу, че съм невежа Joy
изхвърляла съм оцет, когато се завъди такава едра форма на живот в него Joy
поредна джедайска грешка  Laughing
едно нещо става ли за ядене и пиене не се изхвърля. неписан закон. hahaha

# 24
  • Мнения: 320
Благодаря за темата. Не знаех за съществуването на тази оцетна гъба и за начина ѝ на образуване. Вкъщи рядко използваме оцет, така той дълго престоява и въпросната гъба се образува. Все съм се чудила нормално ли е, полезно ли е? Даже съм изхвърляла бутилката мислейки, че е развален оцетът в нея. Добре, че се намират хора като Вас да попитат и споделят за да научи човек нещо ново и полезно 😃😃

# 25
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 217
Хич няма вид на оцетна гъба  - червеникава е, не е гладка и ми се струва, че в горния десен край отблясъкът е от мехур, от лявата страна има нещо бяло.

# 26
  • Мнения: 25 449
Червеникава е, защото оцетът е винен.
На мен балсамикото ми е хващало гъба – ами доста тъмна е, почти черна.  Simple Smile

# 27
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 121
Колко време трябва да престои оцетът, за да се появи тази гъба? Ползваме само ябълков, уж качествен оцет и балсамико, но такова нещо не съм виждала 🤔

# 28
  • Мнения: 18 365
Май  и това нещо иска подходящи условия , то си знае какви,температура ли , светлина ли , не съм изследовател.И основно дълги месеци да не го пипаш да си работи,  разбиването  му пречи.Но ако няма да правим домашен оцет-за какво ни е да се образува?

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Колко време трябва да престои оцетът, за да се появи тази гъба? Ползваме само ябълков, уж качествен оцет и балсамико, но такова нещо не съм виждала 🤔

ако оцетът е пастьоризиран и не се образува гъба. Peace

много потребители не са наясно какво плува в оцета (ясно се вижда и от тази тема  Wink) и не го купуват, оплакват се, избягват фирмата и т.н.
ерго производителите пастьоризират, оцетът вече не е "жив", но потребителя и производителя - спокойни...  Sunglasses

въобще най-доброто, което може да се случи на един оцет, освен да бъде креативно използван, е да образува гъба. тогава е сигурно, че е натурален продукт.

Общи условия

Активация на акаунт