НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 128

  • 64 364
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 495
Въобще не съм се сетила за чесъна, ще следя следващия път след като ям дали ще се подуя.
Аз готвя с краве масло или с кокосово. Имаше промоция в ДМ, та се възползвах. Малко ми сладни сякаш яденето от него, но се свиква.
Пробвах и с мас, но със сигурност не ми допадна.

# 661
  • Мнения: 730
Моля за линк с достоверна информация относно вредата от стевия.

# 662
# 663
  • Мнения: 2 417
От днес и аз започнах този режим,след дълго четене.Имам да сваля около 8кг.(отглеждам си ги близо 3г.Stuck Out Tongue Winking Eye)
Надявам се с този път да успея!

# 664
  • Мнения: 730

Моля за конкретен цитат, определящ стевията като вредна и/или опасна или несъвместима с ИР.


Ето част от анализите на изследването, която всъщност показва, че стевията би могла дори да бъде използвана за превенция на ИР и диабет тип 2:

Consumption of stevia in preloads significantly lowered postprandial insulin levels compared to both aspartame and sucrose, as well as postprandial glucose levels compared to sucrose. Consumption of aspartame in preloads also reduced postprandial glucose compared to sucrose at twenty minutes following consumption of the preload. These effects on postprandial glucose levels are likely due in large part to the lower caloric and carbohydrate intake in the aspartame and stevia preloads compared to the sucrose preloads. However, these effects do not appear to be solely due to the lower calorie preloads in the stevia condition, as participants consumed identical calorie amounts in the preloads used in both the stevia and aspartame conditions. If future studies confirm these findings, then stevia may be helpful in managing postprandial hyperglycemia, which recent studies indicate is an important contributor to the development of insulin resistance and Type 2 diabetes (Viswanathan, Clementina, Nair, & Satyavani, 2007).

# 665
  • София
  • Мнения: 4 878
В тоя "анализ" и на аспартама му се приписват същите свойства.
Ако някой чак толкова е приритал за сладко, нека да си ползва стевия и аспартам, само да не се заблуждава, че са полезни.

# 666
  • Мнения: 18 542
Според мен подсладителите и да не са опасни са вредни, защото поддържат и възпитават на вкусът към сладко. Особено за хора, които не могат да се въздържат от прегрешения, въпреки желанието си да спазват по-строг режим са си направо бедствие. Не се учудвам, че има толкова много потребители, които се оплакват, че са прегрешили и са се оляли след една-две хапки "забранени" храни.

# 667
  • Мнения: 730
В тоя "анализ" и на аспартама му се приписват същите свойства.
Ако някой чак толкова е приритал за сладко, нека да си ползва стевия и аспартам, само да не се заблуждава, че са полезни.

На аспартама не се приписват същите свойства. Пак мнение, висящо във въздуха!

Всеки е свободен да консумира каквото пожелае. Въпросът е, да не се заблуждаваме взаимно с невярна информация, подхвърлена ей-така из форумите.
Не съм имала намерение да се заяждам. Но ползвам стевия и наистина се заинтригувах от мнението, че е вредна. Нищо подобно никъде досега не съм прочела.

Според мен подсладителите и да не са опасни са вредни, защото поддържат и възпитават на вкусът към сладко. Особено за хора, които не могат да се въздържат от прегрешения, въпреки желанието си да спазват по-строг режим са си направо бедствие. Не се учудвам, че има толкова много потребители, които се оплакват, че са прегрешили и са се оляли след една-две хапки "забранени" храни.

Пак в същото изследване пише, че хората от групата, ползваща стевия, не са преяждали и оливали.

Но, имате право на собствено мнение! Уважавам това, когато уточнявате, че е лично мнение.

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 20:58 от AnMary

# 668
  • Мнения: 4 564
Довечера ще снимам от книга и ще цитирам и автора - има специално разяснение за подсладителите и ИР.

# 669
  • Мнения: X

Всеки е свободен да консумира каквото пожелае.
Така е. Но да не се заблуждава, че с подсладителите си помага.  Консумацията им е на "собствен риск".

# 670
  • Мнения: 18 542
Не е задължително ползването на подсладители да е причината, но е факт, че когато човек е пристрастен към дадена субстанция, няма начин да се оттърве от тази си зависимост като "прегрешава" дори и от време на време.
Аз бях пристрастена към захар и тестени. Откакто съм на режим (6м), отрязах всичко подобно. Не консумирам дори режимни брашна. Отдавна дори черен шоколад не ям и не ми се е случвало да прегрешавам нито по празници, нито в делници. Сега който иска нека си ползва каквито подсладители желае, но нека бъде информиран за възможните рискове, които това носи.

# 671
  • Мнения: X
На мен в главата ми е загнездена фразата "изкуствените подсладители са за диабетици,а не за отслабване ". Това беше лекарското мнение в далечните 70-80 години на миналия век.
Никакви подсладители за мен или малко мед/меласа/фурми в палео десерти за Нова Година или рожден ден. Дори малко торта със захар ми е приемливо при пътувания. Торта Захер във Виена!
Така се храня от десетина години, не е режим за мен и нямам прегрешения. Като се храня както трябва през 90% от времето, останалите 10% са удоволствие.
За готвене патешка/гъша мас препоръчвам,а за салати зехтин,ленено и други. Безсмислено е да търсите студено пресовано олио за да пържите/печете с него.
Кокосовото става също за готвене,ако  не ви е проблем миризмата.

# 672
  • Мнения: 275
Хубаво де, защо когато аз започнах да се интересувам преди година за заместител на захарта , в топ най -полезни заместители прочетох СТЕВИЯ и Кленов сироп ( този не съм го пробвала) .
Никоя от нас не е на 100% сигурна в твърдението си, защото черпим инфо от нета ,книги и прочее ,позоваваме се на известни и неизвестни източници.
Все пак аз където и да съм търсила инф-я за стевия , все ми излизат ползи и плюсовете на растението.
Всеки сам решава в кое да вярва.

# 673
  • Мнения: X
Дали е полезна или не, не е толкова важно. По - важното е, че продължава да подхранва зависимостта към сладкия вкус... това е проблема.

# 674
  • Мнения: X
Както казва един френски лекар (канят го в телевизията, дебеличък е,но с папионка):рекламата няма нищо общо със здравето.
Всеки си преценява. Аз лично ще предпочета захар пред химия (нали не използвате листенца стевия,а някакъв бял прашец?)

Общи условия

Активация на акаунт