Неустоим портокалов кейк със зехтин

  • 29 111
  • 273
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 14 770
Ей зарибихте ме и мен да го пробвам. 😃
От седмици чета за този кекс и умишлено не влизах в темата,но Лабрексчето е виновна ,че го показва и зарибява. ☺
След малко ще ходя за продукти,че всичко съм свършила. Само че нямам везна и ще меря с чаши,дано не сбъркам много грамчетата.
Ще пиша после за резултата. 🤗
Редактирам,за да не са два последователни поста-направих го,добре стана,но нещо ми се рони и не знам от какво. 🤔 Иначе е страхотен,вкусен и лесен. Тя и формата ми за кекс е скапана и залепна,въпреки мазането и ръсенето с брашно. За капак се счупи като го вадих,но ще се изяде. 😃

Последна редакция: пт, 05 апр 2019, 18:08 от Anyyyone

# 211
  • София
  • Мнения: 10 835
Anyyyone, по принцип кейкът е крехък и фин. Може пък и от меренето ти с чаши нещо да се е променило в рецептата. Надявам се да не си загубила ентусиазъм и да го направиш отново!

# 212
  • Мнения: 14 770
Възможно е.
Ще го направя непременно,да. Хареса ми портокаловия вкус.
Благодаря за рецептата! 🌺

# 213
  • Мнения: 475
    Перфектен! Малко го окепазих при ваденето, но пък така се вижда колко добре се изпече
Stuck Out Tongue Winking Eye[/list]

# 214
  • Мнения: 5 428
Някой пробвал ли е с лимон?

# 215
  • София
  • Мнения: 10 835
Аз не съм пробвала с лимон, но други правят кейка и с него.

# 216
  • Мнения: 2 050
Аз го правих скоро с лайм и портокал, стана много приятен според мен. Ще ми е интересно някой ако го в забъркал изцяло с лимон да сподели.

Този път сложих и цялото количество зехтин (преди това беше 50:50 с олио, че нямах достатъчно) и макар, че беше доста пикантен, в крайния продукт не се усещаше.

# 217
  • Мнения: 345
 



Точно по рецептата тук е доза и половина, пухкави , въздушни и по моя вкус ужасно сладки . Одобриха се от всички но следващия път ще намаля захарта.

Последна редакция: пн, 22 апр 2019, 15:04 от AnMary

# 218
  • Мнения: 10 256
Само на мен не ми се получи портокаловия кейк, но може да е от продуктите. Но не съжалявам. И така се изяде.

При мен въобще не бухна толкова. Всъщност тестото ми се получи малко. Понеже нямам такава кексова форма с размерите от рецептата, го сложих в продълговата. Изпълни ми половината (или малко по-малко от половината) форма. Ползвах бакпулвер на др. Йоткер. Отмерих грамажа според рецептата, защото в пакетчето беше повече. При печенето не ми се надигна много, но добре че се изпече поне. После след нарязване, нещо вкуса беше все едно съм сложила много бакпулвер, едно стипчиво по зъбите, а реално не може да му е дошъл много защото пък не ми се надигна. Но както казах, явно проблема ми е бил в продуктите. На нас не ни беше толкова сладко, а сладко не ядем по принцип. Видях по-напред, че на някои им е било доста сладко.

Не съжалявам че опитах въпреки това. Благодаря за рецептата.

# 219
  • Мнения: 2 050
На мен не ми се надигна много, плътен се получи, но предполагам защото миксерът ми не е много силен и яйцата не ми се занимава да ги разбия добре. На вкус обаче си беше идеален.

# 220
  • Мнения: 5 428
Направих с лимон - сложих 4 малки лимончета, за да напълня половината на купата на робота. Получи се чудесно, ето за тук са подходящи 300-те грама захар Grinning Наситен лимонов вкус, лекичко накиселяващ... усещането е все едно ядеш мед с лимон, много свеж кекс се получи. После направих и един портокалов, но сложих 150 грама захар - ето така вече мога да го ям. Занесох на работа - и двата вида спечелиха фенове, колегите се разделиха на лимонови и портокалови привърженици Grinning О, и още нещо - никаква разлика във вкуса няма ако сложа олио вместо зехтин, вкусът и ароматът е на плода така или иначе.

# 221
  • София
  • Мнения: 10 835
vici75 , колко брашно сложи/как го мери? Да не е от там проблемът?

Не съм писала, че се надига много кейкът, а че става голям.

Spiritlight, между олиото и зехтина не търся разлика само във вкуса. Като цяло качеството на крайния продукт (особено с такова количество мазнина) е съвсем различно.

# 222
  • Мнения: 10 256
Ох Ванче, не е като Popoverс-те кекса Simple Smile.  Тях със затворени очи ги правя, но на кексовете бия на камък по принцип. Мерих всичко на кухненска везна. Смятай бакпулвера мерих че пакетчето ми 14гр, а на нас ни трябват 10. Брашното ми е с 12% протеин. Не знам, може и от бакпулвера да не ми се получи. Нали ти казвам, че уж не сложих много, а после едно стипчиво в устата, все едно съм прекалила с бакпулвера. А не може да му са били много 10гр, защото не ми се надигна. Аз като гледам напред какви огромни кексове са направили хората, при мен едва помръдна.

Но нищо. Начесах си крастата, пробвах. Не сме хвърляли. Изяде се. И много странно на нас не ни беше сладък, а по принцип сладко не ядем. Явно има разлика в продуктите, но аз съм на другия край на света, така че възможно е. Но не се оплаквам, само се чудя какво може да съм оплескала. Но то толкова елементарно, че няма какво да му обърка човек. В Kitchen Aid го бърках аз.

# 223
  • София
  • Мнения: 10 835
А да не е било брашното с набухвател? Тестото при печенето не се надува кой знае колко. На снимките от 1-ва страница се вижда.

# 224
  • Мнения: 10 256
Не, не е с набухвател брашното.

Е как не се надува, аз огромни кейкове виждам по снимките Simple Smile Ако не се надува, значи е било ок. Надигна се, но не много. Единствено кусура му е вкуса от бакпулвера. На Йоткер си взех специално от едни полски магазини, да се доближа до европейското Simple Smile. Не е изтекъл 5 пъти го гледах. Кой знае какво му е било. И друг път така ми се получава при кексовете. Много гаден послевкус.

Общи условия

Активация на акаунт