Мариноване на сушени домати

  • 1 773
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 870
Здравейте, проверих за подобна тема но не открих Преди известно време купих сушени домати с цел да ги мариновам. Сложих ги в буркан с зехтин и няколко склитки чесън и босилек, обаче вече повече от 2 седмици не омекват. Къде бъркам?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 298
Ако доматите са доста сухи и твърди, няма да омекнат от зехтина.
Трябва да се сложат във вода и когато омекнат да се изцедят хубаво и тогава в зехтин.
Аз мариновам, но сушени от мене домати. Не ги изсушавам до твърдост, оставям леко сочни и мариновам. Стават изключително вкусни, най-харесвани са в предварително ароматизиран зехтин.

# 2
  • Мнения: X
Нати, как сушиш доматите?

# 3
  • Мнения: 870
Много благодаря, ще пробвам първо да ги накисна и тогава да ги мариновам. А тези твърдите от бъркана с зехтин дали мога да им намеря приложение?

# 4
  • София
  • Мнения: 2 298
бърборанче, суша ги в сушилня за плодове и зеленчуци, есента, когато излязат доматите тип консерва, защото другите домати са много водни и не стават за сушене. Могат да се сушат и на фурна, 50 градуса.
По-малките разрязвам на две по дължина, по-големите на четири.
Както писах, оставям леко сочни. Мариновам в бурканчета, едните в хладилника, консумираме веднага - до месец. За по-дългосрочно съхранение кипвам за 5 минути, да се затвори капачката. Или както са сушени замразявам - за готвене, стават и за мариноване. Тази година предварително овкусих зехтина - в буркан с подправките на 50 градуса във фурната за час - час и половина.

villygdr, не се сещам освен да опиташ да направиш червено песто, или да ги извадиш, отмиеш малко от зехтина и да накиснеш във вода да омекнат. И после подсушени отвън, обратно в зехтина.

# 5
  • Мнения: X
Когато се сушат на фурна,  колко време стоят в нея ? Flowers Hibiscus

# 6
  • София
  • Мнения: 2 298
Когато се сушат на фурна,  колко време стоят в нея ? Flowers Hibiscus

Само съм чела за сушене във фурна, аз суша в сушилня. Трябва да проверяваш, по-малките парчета изсъхват по-бързо и се вадят, другите остават, после готовите пак се вадят и така до последните. Времето зависи от много неща - колко вода има в самите домати, дали има във фурната вентилатор и колко силно духа. На мене в сушилнята ми стават за около 7-8 часа, но вентилаторите й са мощни.
За фурна с вентилатор може и да стане за 10-12 часа. Може и някъде в интернет да се намери информация.

# 7
  • Мнения: 581
В ястие, което се вари. Друг вариант е да ги извадите от зехтина, бланширате 3мин.във вряща вода, прецеждате и обратно в зехтина.

Много благодаря, ще пробвам първо да ги накисна и тогава да ги мариновам. А тези твърдите от бъркана с зехтин дали мога да им намеря приложение?

# 8
  • до морето
  • Мнения: 2 277
Как ги сушите със семките или изчистени? Какви подправки слагате?

# 9
  • София
  • Мнения: 2 298
Аз ги суша със семките, тези домати които купувам нямат много семки и затова не си играя да ги отстранявам, а и нямам време при огромното количество, което суша.
Подправки слагам в различни комбинации:
Чесън и босилек
Чесън и розмарин
Чесън и риган, понякога добавям и мащерка

Общи условия

Активация на акаунт