За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 44 239
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Не се размразяват.Ще стане сладко.

# 676
  • София
  • Мнения: 11 688
Имам замразени боровинки около 1 кг / уж ги искаха за смути/ и около 400 гр замразени горски плодове- къпини, малини, ягоди, от този микс мога ли да приготвя сладко и да ги размразя ли предварително? Така поне ще се хапнат на палачинки или други десерти.
Можеш и ще стане  чудно  сладко от горски плодове. Слагаш ги в тенджера без вода и без да ги размразяваш и сипваш захар на 400 г плодове около 250 - 300 г захар, това е напълно достатъчно, а на боровинките 1 кг  - 800 г захар. Вариш докато ти хареса гъстотата, около 30 мин на умерен котлон при периодично разбъркване и накрая по 1/4 ч. л. лимонтузу  разтворено в 2-3 капки вода. Насипваш в сухи и горещи бурканчета, обръщаш да хлътне капачката и си готова.  Simple Smile

# 677
  • Мнения: 896
Опасен ли е за директна консумация суровия жълтък? В кулинарните предавания доста го използват, а и аз съм пробвала 1-2 пъти, но да си призная вкусен ми е, но ме е страх.

# 678
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Не е опасен,по-опасен е белтъка.

# 679
  • Мнения: 9 107
суровия жълтък не, белтъка да. Но щом не ти е вкусен - не го използвай.
ако е за сосове, можеш да го поготвиш малко на водна баня, за да не те притеснява.

# 680
  • Мнения: 896
И аз предположих че щом го ползват в топ ресторанти трябва да е безопасен, ама... салмонелата е гадно нещо, и да питам все пак.

# 681
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Slawena, два пъти започвам и се отказвам да пиша, но сърце не ми дава да не споделя. Blush
Ягоди и всички други подобни плодчета не бива да се варят дълго.
5, макс. 10 минути общо, иначе стават жилави, подобно на скаридите.

Размрази, смеси със захарта и вари 5 минути.
Добави по желание ванилия и разлей в бурканчета.

В горния случай се ползва захар с добавен пектин. Когато липсва такава, се прибавя пектин според написаното върху неговата опаковка.

С обикновена захар ще се получи по-рядко сладко. В такъв случай би могла да завариш набързо ягодите за 5 мин., отделно да сгъстиш сироп от сока, отделен от ягодите  захар, и да изсипеш ягодите в него. Към сиропа добавяш киселина - според съотношението 1 ч.л. лимонова к-на на 1 кг захар.
След като сместа ягоди+сироп постои на огъня само докато отново заври, насипваш в бурканчета и затваряш веднага.

# 682
  • Мнения: 9 107
  заради вас и тия плодове по никое време, утре сутрин ще ядем палачинки  Grinning

И аз съм за краткото им варене с малко захар.  Слагам или пектин, или 2 желатина, като се  поохлади и имам готово полу-желе, полу-сладко за чийзкейк и за палачинки.

# 683
  • Мнения: 18 497
Нелка ,беше ми полезна ,щото все се чудя какво не е нерад със плодовете ,ягоди основно.По принцип преварявам всичко от страх или по навик.Имало начин да се сгъсти и пак да е хубаво,особено на цвят.Цвета ме дразни, хем да е сварено   и сгъстено ,хем  да не е карамел.Захар с пектин вече има и при нас,отскоро.

# 684
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Пеп4о и Бор-яна, благодаря ви, момичета, за включването, много ми е полезно!  Hug
Тук в „моята“ държава кайсии няма  Grinning, но пък ягодите и малините са много, и са извънредно вкусни.
Тук дори сладкото в магазина е безкрайно нежно - като вкус, консистенция, и като цвят.
В домашна обстановка това се постига, та и още по-добре, именно с тази пектинова захар.
Тук съм варила ягододово сладко и по по-продължителен начин, още по-щадящо.
Максимално бързо кипвам (свежи) ягоди със захар и веднага отстранявам от огъня.
На следващия ден (или след изстиване) повтарям процедурата. При потретването разливам и запечатвам.
*Това последното може да се усложни и още малко.  Grinning Отлива се сиропът, възварява се и с него се заливат ягодите....

Последна редакция: сб, 23 мар 2019, 21:27 от nelka.nelka

# 685
  • Мнения: 18 497
ААА, аз без да знам така съм правила ,по малко на няколко пъти варя ,но е от нерви ,немам ги да стоя  права до котлона.Много  се радвам да го докарам на цвят , розово, натурално.Но  не ми допада много със желатин и   захарта с пектин или само пектин  и обикновена захар  ,както намеря че моята държаав селска няма винаги , а и никога нищо.Вече се добра цивилизацията и до нас.Иначе докато го сгъстя и   то станало карамелено.Ми не ща такова , пък и  каприз съм.Но вече внуците  хапват и е хубаво да има качествено сладко.За палачинки ,за  сладкиши, с мекициПък и на баба пада кръвната захар вечер.Малки количества  с натурални продукти са ценни.
Съжалявам че само плямпам ,нямам снимки , не мога да снимам.

# 686
  • Мнения: 11 982
Благодаря на всички за идеите!
Сладка варя от години, но от пресни плодове, със замразени не съм правила, иначе използвам обикновена захар и после ако се налага желатин. Не ползвам такава с пектин, не ми харесва.

# 687
  • София
  • Мнения: 11 688
Пеп4о и Бор-яна, благодаря ви, момичета, за включването, много ми е полезно!  Hug
Тук в „моята“ държава кайсии няма  Grinning, но пък ягодите и малините са много, и са извънредно вкусни.
................заливат ягодите....
Нелче, това е бавно сладко, и точно така се прави и си е точно сладко, а не конфитюр, което ние всички повечето въртим, но  много е грижата около него, сладкото,  затова подадох бърз вариант да се оползотворят продуктите. В интерес на истината такова бавно сладко, " 9 дена път с камили"  Mr. Green правих, ако не се лъжа,  миналата година, ами... три дни се занимавах с него, -  Кипърско сладко от ягоди, ще ти го покажа , ами.... няма да повторя, за мен си беше излишна занимавка. Вярно е и това че ягодите са цели, не са гумени, имат сок , аромат, всичко им е наред, ама времето............ не.
В него няма пектин, то само след като се насипе в бурканчетата започва да се желира много приятно, но ако разгледаш рецептата, има и източник, съм изписала цялата страница,  просто се въртиш три дни докато стане.
https://recepti.gotvach.bg/r-97506-Кипърско_сладко_от_ягоди

# 688
  • Мнения: 3 782
Здравейте
Някой от вас случайно да си носи салати в офиса? Миналата седмица забърках една салата с домати, авокадо и сирене и като отидох на работа я прибрах в хладилника, но до обяд не приличаше на нищо и не посмях да я ям. Дали проблема е в това, че я овкусявам от вкъщи? Благодаря.

# 689
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Да,от овкусяването е.Прави дресинга в бурканче или шише .

Общи условия

Активация на акаунт