/предложени от майка на 7-месечно бебе/
Зеленчукова супа
50 г картофи, 50 г моркови, 10 г чушки /грах/, 10 г боб, 10 г домати, 5 г фиде, 2 г целина, 2 г магданоз, 1/5 яйце, 15 г кисело мляко, 2 г масло
Към загрятото в тенджера масло се запържват за минута лукът и морковът и след това се заливат с вода. Когато тя кипне, се добавя фасулът и се вари 5-10 минути. Когато бобът омекне, се добавят картофите и чушките и се оставят да поврат малко. След това се слагат доматите. 15-20 минути след това се слагат фидето, целината и магданозът. Когато супата е готова, се прави запръжка от яйце и кисело мляко.
Телешки гювеч
30 г телешко месо, 3 г лук, 3 г масло, 3 г брашно, 1.5 яйце, 15 г кисело мляко
Нарязаният на ситно лук се запържва леко в мазнината.Прибавят се се месото и малко вода и се задушава до мекване. Накрая към ястието се прибавя киселото мляко, разбъркано с яйцето и брашното. Към готовият гювеч може да се прибави магданоз.
Ягодов крем
1/2 кг ягоди, 2 кофички кисело мляко, 100 г захар, 1 ванилия, 100 г бисквити
Ягодите се пасират. Двете кисели мляка се прецеждат през марля 4-5 часа. Към тях се прибавят захарта, ванилията и плодовата каша?. Накрая се слагат натрошените бисквити и се забърква.
/предложени от майка на 8-месечно бебе/
Попарка с чай
20 броя сухари, 50 мл билков чай, 20 г обезмаслено сирене, 2 с.л. захар, 20 г масло
Сухарите се смачкват, добавят се останалите продукти и всичко се залива с горещия чай.
Телешко варено
250 г телешко нетлъсто месо, 2-3 картофа, 2 с.л, олио, 1 морков, 1 глава кромид лук, магданоз, целина, сол
Всички продукти се смесват и варят на слаб огън. След като станат готови, се пасират и към ястието може да се прибави 1 сухар.
СЪВЕТ: Тези рецепти са подходящи за деца над 6 месеца.
Вкусна супа с русенско варено
1 консерва русенско варено, 1 зеленчуков бульон, малко масло /може и зехтин/, 1 картоф, 1 морков, щипка сол /по желание, защото бульона е солен/, 500 мл вода, 1 жълтък, 3 с.л. кисело мляко
Водата се слага да заври. Тогава се прибавят русенското варено, което предварително е нарязано на малки кубчета. Прибавят се картофът и морковът, нарязани на кубчета. Когато картофите поомекнат, се слага бульончето, стрито на прах. Подправя се с маслото.
Супата е готова и по желание може да се застрои с жълтъка и киселото мляко.
СЪВЕТ: Рецептата е подходяща за деца над 6 месеца. Ако се пасира, се получава чудесна кремсупа..