Продукти:
8 яйца (става и с 6 - зависи от големината на съда)
4 супени лъжици пудра захар;
4 супени лъжици захар на кристали;
250 гр. Маскарпоне (може и сирене КРЕМА)
300 гр. бишкоти (не мога да кажа бройка - в моята ттава се побират 24 + две половинки=25)
2 студени кафета
25 ггр. коняк или друг ароматен алкохол ( уиски например)
25 гр. какао
Начин на приготвяне:
1) разделяте жълтъци от белтъци
2) жълтъците и пудрата захар се разбиват със сиренето и се оставят в хладилник за 10-15 минути.
3) белтъците се разбиват на сняг със захарта на кристали - бъркайте докато стане много твърдо;
4) трудната част е смесването на жълтъци и белтъци. Жълтъците се добавят много бавно на струйка в белтъците с дървена лъжица докато стане хомогенен крем.
5) топите бързо бишкоти в кафе и алкохол (аз ги смесвам заедно, за да не губя време) и ги подреждате в съда - 1 ред.
6) изсипвате половината крем върху бишкотите
7) отново топите бишкоти и подреждате на 2-ри ред.
9) изсипвате останалата част от крема и поръсвате с какао.
!!! Ако кремът ви се е получил по-рядък от очакваното - решението е първият ред бишкоти да не топите в кафе - те ще поемат жълтъците.
Поставяте тортата в хладилник и колкото по-късно устискате да не я ядете, толкова е по-хубава. Да ви е сладко.
П.С. Внимавайте яйцата да са пресни!