Разни въпроси от един диетичен щанд

  • 1 876
  • 24
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 379
...който открих в един магазин до нас.

На въпросния щанд пише, че е за диабетици. Но има интересни неща. Например: ябълково брашно, шипково брашно, пълнозърнесто брашно, ръжено брашно, царевично брашно разтворимо, безглутенови царевични пръчици, разни чайове и други неща, които сега не помня.

Купих от ябълковото брашно, но се чудя как да го направя и на какво? Някой ползвал ли е такова брашно? Дайте идея...

А останалите неща - какво мислите за тях? Например за пълнозърнестото брашно?

Да си задам и другите въпроси, та да не отварям тема след тема.

Май питах вече в една тема, но пак - коричка от какъв хляб мога да давам? В магазина не съм видяла досега пълнозърнест хляб, в който да няма пшеница?!?

Знае ли някой откъде мога да намеря сушени плодове, които да не са обработвани със сяра и тям подобни? Интересуват ме сушени сини сливи и кайсии - засега?

По-екзотичните плодове, конкретно папая, авокадо и манго - мога ли да давам купени от пазар/магазин или и тях ги блъскат с разин химии? И изобщо като нямам плантация за плодове и зеленчуци как да си набавям такива за домашно приготвяне на харната и каква ми е алтернативата?

Май станаха мног овъпросите, но отдавна ги трупам...  Simple Smile

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 2 449
Ябълково, шипково и прочие брашно нямам идеят как да употребиш, освен в кисел или каша, защото в сладкиш не става - ще трябва да сложиш и брашно - я по-добре си давай плодовете.
 С пълнозърнестите брашна - по-внимателно, понеже някои от тях съдържат сусам, а той е алерген - така че го въвеждай внимателно.
 Манго и авокадо съм давала на Мартин - добре ги понесе, авокадото особено много му хареса. Всичките са вносни - с какво ги блъскат няма идея, но постоянното изхранване с тях не ми е по джоба, така че от време на врем за разнообразие стават Wink .
 Гогата вече можеш да захранваш с глутен - аз с Мартин тоно така почнах - с корички хляб - умираше си от кеф да ги гризе - вече ми се губи кога точно дадох, пък и той спи и не мога да погледна бумагите, но беше през 8мия или на навършени 8 месеца.

# 2
  • Мнения: 3 379
Мерси, mam4e. Авокадото и аз много го харесвам и мисля да му дам на Гошко. На мен също не ми е по джоба да го изхранвам с такива, но купих за проба папая и авокадо, а и четох, че са добри първи храни, особено авокадото е и много полезно.

Хм, не трябва ли на брашната да им пише състава някъде, да му се не види...

# 3
  • Мнения: 1 586
Аз отговори нямам, но имам още един въпрос от диетичния щанд Simple Smile
Може ли да подслаждам бебешките храни с фруктоза? Звучи ми безопасно, но знае ли човек...

# 4
  • Мнения: 6 243
За ябълковото и шипковото брашно преди време бях пуснала тема в готварския форум, но никой не даде идея - явно е,  че не са много популярни. А и като си мисля, при наличието на прести ябълки и шипки (за пюрета и чайове), защо да се занимаваме с тези брашна.

Иначе в тези диетични магазини има хубави работи - аз купих елда, на която и малката, и аз вече сме фенове, плодова захар (за подслаждане, но все още не съм я използвала), Троховци, качамак ...

# 5
  • Мнения: 3 927
за сушените плодове:
поразпитай баби, ако има около теб или роднини на село. те си правят сушени плодове за ошав по старата технология със сушене през лятото и потапяне във пепелява вода. яла съм такива сушени сливи - стават!

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 2 449
Цитат на: Andrea$
Аз отговори нямам, но имам още един въпрос от диетичния щанд Simple Smile
Може ли да подслаждам бебешките храни с фруктоза? Звучи ми безопасно, но знае ли човек...

 Можеш - аз доста дълго време подслаждах с фруктова захар, после минах на кафява.

# 7
  • Мнения: 277
Аз вече съм давала на малчо папая настъргана и мног му харесва и реакция нямаме от нея. Днес ще пробвам да му дам и манго. Confused

# 8
  • Мнения: 18 542
На Борис съм давала манго. Хареса му и нямаме проблем с него поне за сега.
За коричките хляб - НЯМА хляб, който да е без пшенично брашно, просто няма. Дори и да пише, че е без.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 249
Ябълковото брашно можеш да го използваш за подслаждане.
От шипковото правя студена настойка на Ради заради вит C- то. Вечер заливам 1 ч.л. с леко топла вода и я оставам така до сутринта.
От пълнозърнестото брашно можеш да му правиш пълносърнест сухар за попара. Но все пак е глутенов.
За хляб без пшеница, освен царевичен не се сещам за друг. Мисля, че бонус имат такъв.
Сушените сини сливи предполагам, че не са обработени със сяра, понеже сярата обикновено я ползват за запазването на цвета.
Иначе нещата, които купувам от такива магазини, освен по-горните, са разни семена за покълване (пшеница, слънчоглед и тн), но вие сте още малки;) и ленено семе, което стривам и добавям към кашите ( заради омега-3 м. киселини).

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 786
Я, я разкажи повече за лененото семе и омега 3м. киселините?
И ако не ти е трудно, дай някоя рецептичка за закуска - здравословна.

# 11
  • Мнения: 18 542
Цитат на: Iva_D
За хляб без пшеница, освен царевичен не се сещам за друг. Мисля, че бонус имат такъв.

За съжаление и в царевичния хляб слагат пшенично брашно иначе не бухва добре и става твърд като тухла.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: cheta
Цитат на: Iva_D
За хляб без пшеница, освен царевичен не се сещам за друг. Мисля, че бонус имат такъв.

За съжаление и в царевичния хляб слагат пшенично брашно иначе не бухва добре и става твърд като тухла.


Имам някакви бегли спомени, че на царевиния на бонус пише, че става за болни от цьолиакия, което трябва да означава, че няма и следа от глутен, иначе е критично.

# 13
  • Мнения: 18 542
Цитат на: Iva_D
Цитат на: cheta
Цитат на: Iva_D
За хляб без пшеница, освен царевичен не се сещам за друг. Мисля, че бонус имат такъв.

За съжаление и в царевичния хляб слагат пшенично брашно иначе не бухва добре и става твърд като тухла.


Имам някакви бегли спомени, че на царевиния на бонус пише, че става за болни от цьолиакия, което трябва да означава, че няма и следа от глутен, иначе е критично.

Майка ми търсеше царевичен хляб за Борис когато беше на строга диета и й бяха казали, че не дават гаранция, че няма пшеница в този хляб.

# 14
  • София
  • Мнения: 2 249
Оmega-3 е една от 2-те есенциални мастни киселини, които организмът не може да произвежда сам и съответно трябва да си ги набавя отвън. От огромно значение са за мозъка и затова е толкова голямо значението им при бебетата и децата. Кърмата принципно е богата на този тип мазнини, за разлика от кравето мляко. Четох една много интересна публикация за дългото кърмене и алергиите. При алергични майки, които кърмят дълго и се хранят с бедна на омега-3 храна, вероятността от развитие на алергии при децата им се увеличава, докато при тези, които приемат достатъчно есенц. м. киселини, вероятността от алергия напротив - намалява. Така, че от тази гледна точка, както и заради чувствителността на детския мозък към наличието на такива мазнини, е важно бременните и кърмачките да приемат достатъчно омега -3. Източници на тези киселини са мазната риба, лененото семе, тиквното семе, лешниците. Лененото масло е до 45-60% омега-3. На ден е достатъчна 1 с.л ленено масло или 2 с.л. смляно ленено семе. Има една подробност - маслото, а и стритото семе много бързо гранясват, затова маслото трябва да се държи в хладилник, а семето да се употребява колкото се може по-прясно смляно.
Нямам някакви специални рецепти - поръсвам 2 ч.л. върху овесените ядки или елдата или каквото е там при Ради, а на себе си слагам 1 с.л. пак върху мюслито или овес. ядки. А иначе добавям и счукани кълнове от пшеница, слънчоглед и напоследък сусам, но Ради не е алергичен или фам. обременен изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт