И аз, и моят мъж сме фенове на капамата и задължително я приготвям за коледа.Вариантите за нея са най-различни,аз ще ти напиша как аз я приготвям.
Капама
Продукти :
1 пиле +(1 глава лук,ориз,пил. дробчета за плънката)
4-5 пържоли от свински врат
300-400 гр.телешко месо
200 гр.пушено свинско месо
2-3 парчета наденица
300гр.кайма
1 зелка
1 к.ч. ориз
подправки на вкус
Начин на приготвяне :
Приготвям капамата в голям глинен гювеч.
Измивам и почиствам пилето.Запържвам лука с дробчетата (нарязани на дребно),добавям ориза и дозадушавам за няколко минутки с малко вода.Подправям с малко черен пипер,сол и чубрица.Пълня пилето и го зашивам.
От зелката се отделят 13-14 листа,а останолото нарязвам на дребно.Нарязаното зеле,слагам най-отдолу на гювеча,омесено с малко червен пипер.От листата завивам сармички, приготвени от каймата,ориза,лук и подправени с червен и черен пипер.
Пълненото пиле слагам върху нарязаното зеле,а около него редя сармичките.Отгоре редя телешкото месо,нарязано на парчета,вратните пържоли,наденицата и най-отгоре пушеното месо.Слагам едно цяло зелево листо и капака на гювеча, без да го запечатвам.
Аааа забравих и 1аша топла вода+1/2 чаша зелев сок,ако имате,и 1 к.ч. олио.
Пека го около 4 часа,отначало на силна фурна,докато всичко заври,а след това на умерена, до готовност.
Оригиналната рецепта е с кървавица и сланина,но аз съм си я модифицирала до моят вкус.Естествено,всеки може да сложи месо, според вкуса си.
Ще споделя и още две рецепти,които се харесват на моите гости.
Едната е за паржоли от свинско месо.
Начуквам на тънко 7-8 паржолки , осолявам ги и ги натривам с
черен,червен пипер и начукан чесън.Редя ги в намаслена тавичка и ги заливам с 1/2 чаша вода.Слагам фолио, и ги пека във фурната почни до готовност.Накрая махам фолиото, колкото да се хванат кафеникава коричка от двете страни.Става страхотно задушено с чеснов аромат (за който си пада по него).
Другата пак е за свинско месо.
Само че тук месото е от бута.Режа го на тънки парчета,осолявам и го пека "натюр" във фурната.След като се опече хубаво,го вадя и нарязвам на хапки.Отделно нарязвам 3-4 червени и 2-3 зелени печени чушки (от фризера ) и ги омесвам със счукан чесън,сол и черен пипер.С тази смес омесвам хапките,поръсвам обилно със свеж(а ако няма,със замразен) магданоз, и става чудно мезе за тежко червено вино