Kaufland съхранява добрите семейни рецепти

  • 7 511
  • 167
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 5 113
Имаме традиция на Коледа да приготвяме различни ястия. Нямаме такива, които всяка година до втръсване да правим и разнообразяваме трапезата. Любима ни е обаче баклавата за Коледа и тиквеника, които не пропускаме.

# 16
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Коледа е любим семеен празник, а и гогемият ми син празнува имен ден, който го прави още по специален. По традиция в къщи винаги има гости и се приготвя пълнена патица по следната рецепта:
Една патица около 2кг. Плънка от ориз и дреболии (запържвам лук, дреболиите, черен пипер, джоджен и магданоз и накрая ориза до полуготовност), в тавата до патицата нарязвам картофи на големи парчета. Покривам с фолио и пека 2 часа. След това махам фолиото и намазвам патицата с глазура приготвена от сока на един портокал, 4с.л. мед и малко соев сос. Запича се още 20 минути и става уникална.

Задължително присъстват домашна питка, домашни суджици (конски и свински) и чашка домашно червено винце.

# 17
  • Сф
  • Мнения: 10 625
На Коледа у нас е двоен празник,защото съпруга ми има рожден ден.
Приготовленията започват още от предния ден.За Бъдни вечер приготвям 9 постни ястия и сме заедно семейството.Не забравяме да кажем и благодарствена молитва.
На Коледа вече приемаме и гости.Готвя капама,с няколко вида месо+ суджук.В сърмите слагам брашно от манатарки.Това е моята "тайна", също и лъжица,две домашна свинска мас .Всичко се готви в огромен гювеч, който ми е завещан от свекървата.Само тогава го ползвам и яденето става много вкусно! Правя и коледна къщичка от бисквити,бонбони и близалки ,слепявам я с крем,също и шоколад.Децата много се радват!
Весели празници на всички!

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 15:25 от PureLove

# 18
  • Мнения: 200
На Коледа се събираме всички около масата и прекарваме хубав ден нагласен с добре приготвени гозби и добро настроение.

# 19
  • Stara Zagora, Bulgaria
  • Мнения: 149
Рецепта за коледни сладки
3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром

азбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.

# 20
  • Варна
  • Мнения: 10 786
Задължително правя питка и се старая да докарам ястията да са поне 7, като това включва ядки, плодове и т.н.

# 21
  • Мнения: 642
Най хубавото време на годината . Събираме се всички разменяме си подаръци но символични .готвим най вкусната храна а дъщеря ми казва стихчета и пее песнички

# 22
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 573
За Бъдни вечер задължително присъстват нечетен брой ястия на трапезата. Празнуваме само ние с децата. На Коледа приготвям зелеви сърми със свинско месо и праз лук, правя и питка, но с мая.

# 23
  • Мнения: 797
Коледа е любимият ми празник! Създава ми някакво магично усещане за топлина, уют, любов. Любимата ми коледна емоция е да посрещна за празника любимите хора. Едно от любимите неща, които се харесват са домашни  коледни сладки с джинджифил и марципан Споделям рецептата:
 ПРОДУКТИ
400 г брашно
180 г захар
80 мл. мед
2 яйца
1 ч.л. джинджифил
1/2 ч.л. сода
100 г марципан

Яйцата (2 бр) се разбиват заедно със захарта (180 г) до побеляване. Прибавят се течният мед (80 мл.), содата (1/2 ч.л.), джинджифилът (1 ч.л.) и брашното (400 г). Замесва се тестотоПри необходимост се добавя още брашно - важно е тестото да не е твърде лепкаво, за да може да се разточи на тънка кора.От нея с помощта на формички се режат сладки и се пекат върху хартия за печене в тава на умерен огън. Готови са, когато краищата им леко покафенеят

# 24
  • Мнения: 2 024
За моето семейство "черешката на тортата" за Бъдни вечер е раздаване на питката с парата! И няма друга емоция като тая да намериш паричката в своето парче! Голяма веселба и шеги стават докато не се разбере кой е късметлията!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Simple Smile

# 25
  • Мнения: 8 472
Вкусно ястие, което не е постно, затова може да се приготви за Коледа.
250-300 гр. кайма, 2 средно големи глави лук, 100 гр. ориз, сол, 1 супена лъжица червен пипер, черен пипер, 30-мл. олио, чубрица, сухи чушки. С количеството продукти могат да се напълнят около 15 средно големи чушки. Важно е чушките да се накиснат, заливат се с гореща вода за около 15 минути. През това време се задушава лукът в олиото, след като малко омекне се прибавя и каймата, налива се малко вода към тях ( с помощта на водата каймата се размива и се разпада на ситни парченца ). Измития ориз се добавя към тях, добавя се се солта и останалите подправки. Добавят се три чаши с вода, когато оризът попие водата се маха от котлона. Пълнят се чушките с пълнежа, слагат се в тавичка, в нея се налива водата, в която са се киснали чушките. Пече се около 44-50 минути на около 180 градуса.

Винаги за Коледа правим и баклава, може и тиквеник.

# 26
  • Мнения: 786
Понеже моят съпруг има рожден ден на Коледа, у нас винаги се прави най-традиционното, а и най любимото му ястие - Банска Капама
Нямам точна рецепта. Не измервам в грамажи продуктите. Просто слагам добро количество свинско, телешко, пилешко (ако има и агнешко) месо, сланинка, кървавица, кисели зелки в гювеч като ги подреждам на пластове, поливам с хубаво червено вино. Естествено слагам и подправки-дафинов лист, черен, червен пипер, сминдух. Не съм засичала колко време се пече. Правим я на село, на огнището. Ммммм вкусотияяя!!!

# 27
  • Мнения: 1 353
У дома много се харесват на Бъдни вечер пълнени чушки с боб. Моята рецепта за пълнени чушки с боб е следната:
10 бр. сушени чушки
500 гр боб предварително сварен и посолен боб
1 голяма глава лук
Олио или мас
лъжица брашно
Джоджен, сол, червен пипер.
Сушените пиперки се накиснат предварително в хладка вода докато омекнат. Задушавам лука,  слагам  сварения боб,  задушавам заедно, червен пипер,  джоджен и сол,  много малко брашно за сгъстяване,  пълня накиснатите чушки,  редя в тава,  слагам от водата в която е врял бобът,  пека под фолио,  накрая го махам да се запекат.

# 28
  • Мнения: 252
Коледа е празник,в който се събират хората,които се обичат и обкръжават трапеза от вкусни ястия.Има питка с паричка.Запалваме свещичка и казваме молитва.

# 29
  • Мнения: 1 556
Много обичам целия декември, коледните партита, малките подаръчета, обикалянето на роднините, цветните лампички и пощипващия бузите студ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт