Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 41 828
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
  • София
  • Мнения: 4 241
Не искам да обиждам никого, но веган козунаците не са точно козунаци, а нещо като сладък хляб.

# 511
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 755
Днес в нета попаднах на тези безплатни книжки под надслов Пролетни пости с Крина, демек малко рекламно е и ако модераторът прецени може да махне поста ми. За мен е полезно от гледна точка на идеи:) https://posti.krina.eu/

# 512
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 739
  За първи пут аз готвя бейби бок чой - стана много вкусен. Следващия път само ще намаля количеството на соевия сос.



   Снощи мъжете дояждаха зеления боб с картофи; зелена салата с авокадо и лучен чипс . Правих и кекс за закуската днес. Планът са едни пресни фетучини алфредо със салата от краставици за обяд ( ще ги хапваме на парка с децата и приятелка) и червена леща за вечеря с шопска салата.

# 513
  • София
  • Мнения: 4 241
тази вечер няма да е вегетарианско освен салатата

за утре ще правя веган миш-маш с едни ерзац яйца и още по-ерзац сирене (бих казала несполучливо - на Lord of Tofu - ни вкус на сирене има, ни ферменти, но беше намалено и реших да го опитам)
за вторник лападова супа с ориз и малко боб

# 514
  • Мнения: 9 152
днес за закуска правих ябълков сладкиш с грис и канела, за обяд голяма салата с царевица, морков, зелен лук, домати, краставици , мариновани червени чушки и целина, за вечеря веган пица с тиквички, праз,  доматено пюре, италиански сушен микс с босилек,  чери доматки , зехтин и маслини.
ir74 , тоз бок чой много ми хареса. Simple Smile Как се прави?

# 515
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 739

ir74 , тоз бок чой много ми хареса. Simple Smile Как се прави?

   По тази рвцепта го правих, но прекалих със соеяия сос. Не остана 🤗.

https://theforkedspoon.com/bok-choy-recipe/

   Ето и фетучините алфредо за парка днес. И броколи с лимон и сол имаше. 





   И сутрешния кекс

# 516
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 755
За днес:
обяд - яйца по панагюрски, салата и паста за щерката, която яйца в чист вид не яде:)
вечеря - пълнени кръгли тиквички с просо и зеленчуци, ориз със спанак на фурна, салата.

# 517
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
спаначена супа с просо
мекици с пудра захар
оризови кюфтета със спанак и млечен сос
аспержи на тиган

вчера грилвахме и имаше:
 сирене по шопски в хартия
гъби, пълнени с песто дженовесе и някакво меко, смрадливо сирене
пърленки
зелена салата

козунак не съм правила, но направих шок. сладкиш и още един с моркови и ябълка.
единия стана сух, другия теклав  Whistling

понеже имаме доста яйца (боядисани) за вечера ще направя яйчена салата и каквото е останало от грила.
за мен - салата, евентуално задушено броколи

# 518
  • София
  • Мнения: 5 247
Веган бургери / маслинен пастет, лютеница, резен домат, тофу, краставица/
Добруджанска леща

# 519
  • Мнения: 182
Аз съм на тема козунаци - с кокосово масло и кафява захар. На вкус са много добри, но виж, оня пухкав вид на козунаците в магазините не мога да го постигна. А може би и не трябва. Това са си моите козунаци, вкусни, но не толкова бухнали. Веган козунаците са си предизвикателство. Както и да е. Иначе готвя, и няма как да е друго, народа е гладен. Супи всякакви - морковена, доматена с печени чушки, коприва с киноа, картофена с царевица. От манджиджките - брюкселско зеле с тиквички в кокосово мляко, ориз с червена леща и спанак, прясно зеле с елда и домати, кюфтенца от боб с веган майонеза, а също и безглутенова паста с печен карфиол и доматен сос. Все хубави неща.

Може ли рецептата? Племенникът ми е веган и с майка му сме говорили, че трябва да намерим подходяща рецепта за козунаци.

Разбира се. Един кг брашно, аз използвам типово,се пресява. Слагам сухите съставки-200 гр кафява захар, ванилия, настъргана лим. кора и щипка сол и разбърквам. След това добавям предварително шупнала мая 1 кубче и 150 мл растително мляко, най-добре кокосово. Добавя се кокосово масло около 200 гр и всичко се омесва много добре. Трябва да стане гладко и еластично тесто, ако е нужно може да се добави още малко брашно. Оставя се на топло за около час, за да втаса. След това отново месене, плетене и нареждане в тавички за второ втасване. Не трябва да престоява много, а щом козунаците се надигнат достатъчно, веднага трябва да се пекат на 180 градуса. Успех!

# 520
  • Добрич
  • Мнения: 5 427
Днес попаднах и на две други рецепти. Значи станаха три.

Определено ще пробвам новите рецепти, но най-вероятно след Великден. За семейството последния месец вече два пъти пекох козунак с бяло брашно, яйца и овесено мляко. За два дена изчезва /двама са без мен/, не съм го опитала заради глутена.

Iv4eto_M, предпочитам да добавя мазнината на лъжици към вече омесеното тесто, но 1 кг брашно, със 150 мл мляко няма да ми се получи.

Обикновено импровизирам и не спазвам точно рецептите.  Отдавна не съм месила козунак ръчно, а последните години даже и го пека в хлебопекарната. Така, че ще видим какъв ще го сътворя...



# 521
  • Мнения: 9 152
Крем супа от прясна коприва със сладък картоф и кромид лук
Запеканка с просо, патладжани, лук, коприва и настърган сладък картоф
Смути с банани и ягоди
Скрит текст:


# 522
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 755
аспержи на грил тиган, картофена яхния и пак козуначено тесто;)

# 523
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 684
Задушени пресни картофи.
Салата от печен патладжан и чушки.
Краставица и репички.

# 524
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 739
Салата зеленчукова.
Ориз с индийски тика зеленчуци и черен боб.





Салати.





Печен карфиол.

Общи условия

Активация на акаунт