Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 41 953
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 4 296
тази вечер омлети с кокосови стърготини и сирене в самата смес. детето не ги обича, затова за него има паста

за утре не съм го измислила, но идеята за крем супа от грах ми харесва. особено, ако вътре има и натрошено синьо сирене, макар че утре е постен ден и няма да слагам

# 136
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 724
Harpalike,аз менюто го мисля ден за ден. За тази вечер имам броколи. Ще видя какво да ги направя. Имам и айсберг салата.
Иначе на обяд ядохме с мм на заведение,защото нямам време да се прибера на обяд в четвъртък. Обаче ригатоните бяха вкусни.
Снощи направих супа с просо. Мм така и не разбра че има нещо,което не е класическата му паста. Беше топла и вкусна, така че не направи анализ на съставките.

# 137
  • София
  • Мнения: 4 296
Ден за ден при мен не става. Планирам седмица напред с леки вариации и отклонения в моя полза. Имам 1 час за готвене вечер, придвижвам се пеш и зимата зарзавата е кът. Спонтанностите ги оставям за други области от житието и битието Simple Smile

# 138
  • Мнения: 182
От последните дни - огретен от картофи и карфиол с бадемово мляко, нахутени палачинки, нахутени кюфтета с червено цвекло, задушени тиквички със сметана, крем супа от червена леща. Зеленчуците са кът. Едно, че са много скъпи, ами и ги няма.

# 139
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 747
   Имах хубава тиква. “Сварих” в слоу кукъра на ниска степен за два и половина часа и с част направих пухкави и много вкусни пенкейкс. 




 
   Остана ми парче от запеканката с тиквички и рециклирах в нещо като крокети 😛.



   Ядем много салати, домашна туршия и едни чудни био ягоди намерих.

# 140
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
спанак с лук, моркови и домати, после всеки си слага сирене или варени яйца
low carb  пица с моцарела, лук и домати. блатът купен  Whistling
картофи огретен, но нямах сметана, та сложих маскрапоне и вода и беше одобрено
паста
панирани гъби
салата от цикория
хумус
паеля с 2 вида гъби и зеленчуци

утре планирам да пробвам един безглутенов сладкиш, наподобява една рецепта от Южен Тирол, да видим детето дали ще одобри, че търся блат за торта... Thinking
евентуални и баница с оризови кори

# 141
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 5 724
При нас няма проблеми със зеленчуците. И това е добре.
Виж, трущиите нямат шанс,че обикновено е топло и не издържат.
Днес правих сирене от цветно зеле. Без хранителна мая. Не се усетих,че нямам. Дано е станало. Евентуално ще е по-редичко.
Размразих печени чушки за вечеря с варени пресни картофки.

# 142
  • София
  • Мнения: 4 296
Веган течен шоколад с авокадо и банан
Царевични сладки
Хумус
Яйца на очи със салата
Митчета със сирене и кашкавал (правя от хладилното тесто, от което стават мекици, хачапури и т.н. - комбинирано е с мая и сода, прясно и кисело мляко + яйце. става пухкаво за пържене и хрупкаво при печене)
Това беше за почивните дни. За днес мъжете имат готвено с месо, аз ще съм на сурови зеленчуци + хумус

# 143
  • Мнения: 2 641
Harpalike,може ли рецепта за това тесто? Оставяш го в хладилник и ползваш когато ти трябва ли?

# 144
  • София
  • Мнения: 4 296
Ами да, държи се в хладилник до 3-4 дни. Това е класическо хладилно тесто, което майка ми приготвяше много навремето, когато бяхме малки.

380-390 гр. брашно
7-8 гр. прясна мая
150 мл. прясно мляко
1 яйце
100 гр. кисело мляко, в което е угасена 1 ч.л. сода
сол

Прави се закваската (топло мляко, мая, лъжица брашно и лъжица захар да шупне), смесва се с брашното, уема се, после добавям киселото мляко с разбитото яйце. Меся умерено, колкото да се смесят съставките. Заради содата не се прекалява с месенето. След това го държа в хладилник в стъклена купа, покрито със стреч фолио. Става да се съхранява и в намазнена торбичка.

# 145
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
това тесто и аз го правя, много е сполучливо, мекиците не стават мазни.
става и с кефир.
даже понякога го правя като квас, оставям си малко и пак го захранвам. така имах 2-3 седмици тесто в хладилника. само яйцето го слагах преди да продължа да го обработвам.

вчера картофи на фурна с млечна салата и туршия от зелени домати
безглутенов сладкиш - стана добре, детето го одобри
безглутенова баница
за днес супа от тиква и праз

дайде идея за някакви лесни и сполучливи мъфини.
искам да са светли, ще слагам шоко капки и искам да се виждат.
може да са с глутен.

# 146
  • София
  • Мнения: 4 296
моята базова рецепта за мъфини е
2 яйца
250 гр брашно
150 мл прясно мляко
80 мл олио
130 гр захар
2 сл бакпулвер
щипка сол
аромат, какъвто ви е кеф вкъщи

смесват се сухи и мокри съставки и накрая се слагат добавките. пече се на 180 гр. тестото е за 12 големички мъфина

# 147
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
супер, благодаря ти.
на мен ми трябват малки, дано изкарам повечко.

# 148
  • Мнения: 9 152
За днес правих зелечукова крем супа.

# 149
  • София
  • Мнения: 4 296
Моето ситнежче обича супи, което много ме радва. Аз самата не ги харесвам особено, освен когато съм болна или нещо децентрирана. вчерашната (и днешна) е доматена с боб и звездички. 

Имам едно меко авокадо и може би ще го направя на лещен пастет с лимон и подправки.  Ще пасне идеално с арменския хляб + сурови зеленчуци.

Аз съм пак във фаза на отказ от захарта, но ми е трудно, защото се старая да тичам с добро темпо напоследък. А и е инерция да забършеш домашна бисквитка или парче шоколад. Затова може би ще блендирам стърготини с кокосово масло. Докато е стоплено от смилането изсипвам във форми за бонбони и после държа в хладилника. Малки мазни и вкусни бомбички, но от стърготините са естествено сладки. Само аз си ги ям, защото детето ми не обича кокос, а баща му не се сеща да изследва непознати неща в хладилника Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт