Сподели любима рецепта, одобрена от Мама, и спечели награда от T MARKET

  • 6 655
  • 147
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 481
Домашен кекс

Необходими продукти:
4 яйца
1,5 ч.ч. кисело мляко
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
0,5 ч.ч. разтопено краве масло

Начин на приготвяне:           
Разбийте половината захар и жълтъците от яйцата на пухкава пяна, може и с миксер. Отделно разбийте белтъците на сняг с другата половина захар.
Прибавете към жълтъчната смес маслото и киселото мляко. Прибавете белтъчната смес, но на ръка и не използвайте повече миксера. Накрая прибавете брашното, смесено с бакпулвера и разбъркайте сместа внимателно и за кратко, за да запазите пухкавата й консистенция.
Можете на направите какаови шарки, като към 1 чаша от кексовата смес прибавите 2-3 лъжици натурално какао и след като ги смесите до хомогенност да изсипете какаовата смес на ивици върху основната част от кексовото тесто, което вече сте приготвили за печене в кексовата форма, предварително покрита с хартия за печене.
Ако децата ви са малки, пропуснете какаото, а ако вече са достатъчно големи можете да поръсите най-отгоре едро натрошени орехови ядки, които да се запекат докато се пече кекса. Придават невероятен и различен вкус на домашния кекс.
Печете на 180 градуса около 40-50 минути. Поднесете охладен с любимата на семейството ви напитка.
Да ви е сладко!

# 16
  • Мнения: 667
Много любима,лесна,бърза и вкусна.
 кекс  мами Simple Smile

Необходими продукти:
1 с.л. какао
1 ч.ч. захар
5 с.л. маргарин Becel
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Какаото, захарта, киселото мляко и содата се разбъркват в дълбок съд, изсипва се мазнината, бърка се накрая се изсипва брашното. Бърка се леко. Изсипва се в тавичка намазана с мазнина, ако имате хартия за печене, я сложете. Пече се на умерена фурна. Като се извади от фурната, се поръсва с пудра захар.

# 17
  • Мнения: 5 246
Баклава с грис Heart
 Съставки
кори за баклава
грис - 1 ч.ч. пшеничен
орехи - 2 ч.ч. смлени

ЗА СИРОПА
захар - 5 ч.ч.
вода - 5 ч.ч.
лимон - 1 бр.
ванилия - 2 бр.

ЗА НАМАЗВАНЕ
масло/олио - 125 г

Всеки знае, как се прави баклава, тук различното е, че се добавя грис в плънката.

# 18
  • Мнения: 121
Тутманик е любимата рецепта от мама
3 яйца,1 ч.чаша захар,1 чаена чаша кисело мляко + 1 чаена лъжичка сода бикарбонат,10 супени лъжици олио,2 и 1/2 ч.чаша брашно и около 300гр.натрошено сирене.
Всичко се разбърква последователно и се пече за около 40мин.на 180 градуса.Поръсва се с пудра захар.

# 19
  • Мнения: 464
Моята одобрена рецепта за моите деца е:

Соленки със сирене и кашкавал

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. настъргано сирене и кашкавал /може и само едното/
2 и 1/2 ч.ч. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Продуктите се разбъркват с вилица в посочената последователност. Замесва се тесто и от него се късат малки топки, които се подреждат в намаслена тава и се пекат в загрята фурна около 25-30 минути (докато се зачервят).

Стават много лесно и са много вкусни!

# 20
  • София
  • Мнения: 572
Любимите макарони на сина ми,още от малък са с шунка или кайма /от смляно месо,а не готова/.Тука сина ми е на годинка и няколко месеца и си хапваше сам Simple Smile
200 г.сварени макарони
100 г.шунка/или кайма/
70г.кашкавал/или пушено сирене/
2 настъргани домата/или доматен сос/
1/2 глава кромид лук
1 к.л.зехтин
подправки,по желание

Нарязвам продуктите ,на дребно.Задушаваме в зехтина кромидът и шунката.Добавят се доматите и подправките.След като,се поизпари течността се добавят сварените и изцедени макарони.Преди ,да се свали ястието от огъня,се поръсва с настъргания кашкавал.

# 21
  • В сбъднатите си мечти :)
  • Мнения: 662
Оххх, рецептата , която най-много одобрявам за детето ми е тази, която ми дава възможност да заменя нещо, което всички деца хапват навсякъде... Когато  нещо е вредно, но е навсякъде, то на майките остава само едно - да измислим по-малкото зло Grinning
Говоря за царевичните пръчици Simple Smile
Трябват ни :
* 100-ина грама царевично брашно
* щипка сол (аз сол не слагам на нищо, та може да я пропуснете)
* 400 мл. вода;
* 40ина грама натрошено сирене
* 3бройки малка моцарелa(около 20гр.)
* мащерка
* босилек
* 30 грама масло
* други подправки по избор - волна програма
Може да се ползват различни сирена - правила съм с крема сирене, с гауда, с извара... Общо не повече от 60 гр.
В тенджерка се загрява водата, слагаме маслото и след разтапяне добавяме солта, мащерката, босилека и др подправки по избор. Добавя се по малко брашното като се бърка постоянно на слаб огън загори. След като е добавено цялото брашно е ред на сиренето, след него моцарелата и бъркаме до хомогенна смес. После се оставя да си почине настрани и да стегне малко сместта.
После върху хартия за печене шприцоваме "фигурки" и печем за по 12-15 мин на 200градуса.
Пробвала съм вариант да ги поръся със семена, но малката изпада в ужас като ги види, та вече се въздържам Grinning

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 13:49 от ๑ஐღ Елиза ღஐ๑

# 22
  • Бургас
  • Мнения: 1 633
Мамините кюфтета с бял сос

Смесваме каймата с лука и магданоза, добавяме ориза, яйцето и чубрицата и омесваме.

Оваляме кюфтетата в брашно и ги пускаме в тенджера с вряща подсолена вода. Варим до готовност.

В дълбока купа разбъркваме останалите яйца, млякото и брашното. Гребваме от бульона, в който са врели кюфтетата, и смесваме бавно, за да не се пресекат яйцата.

Връщаме соса в тенджерата при непрекъснато бъркане и оставяме да поври още 10 минути, докато се получи гъст сос.

Гарнираме кюфенцата със ситно нарязан магданоз.

# 23
  • Мнения: 8 472
Дамски каприз

Продуктите за блата:
4 жълтъка
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 п. бакпулвер
1/2 ч. ч. олио
1-2 ванилии
За намазване
1 бурканче сладко (по желание)
За глазурата
4 белтъка
1 ч.ч. захар
1/2 с.л. лимонов сок
Приготвянето на блата става като всички продукти се смесят и се разбият добре. Намазана се съдът, в който ще се пече и се пече на 180 градуса за около 30-40 минути.
В по широка и дълбока купа разбиваме белтъците на сняг заедно с захарта и сокът от лимона. Блатът се намазва с сладкото, а отгоре се слагат с помощта на лъжица добре разбитите белтъци под формата на връхчета или скалички. Отново се връща в фурната, докато връхчетата от белтъци покафенеят.



# 24
  • Перник
  • Мнения: 2 265
Моята любима и споделена от мама рецепта е за баница със сирене, с домашно точени кори. Беше ми доста трудно в началото самата технология за разточването  и корите винаги ми се късаха, но с времето се усъвършенствах и смея да твърдя, че ученика надминава дори учителя си към този момент Simple Smile

# 25
  • Мнения: 1 772
Моето дете много обича паниран кашкавал, понеже се опитвам да огранича до минимум консумирането на пържени храни в нашето семейство, затова започнах да правя кашкавал на фурна...

кашкавал - 250 г
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 250 мл
брашно - 3 с.л. равни
бакпулвер - 1 к.л
сол - 1 к.л.
масло - 1 ч.л.за намазване
В купа, разбиваме яйцата и добавяме прясното мляко, разбъркваме всичко заедно. Отделно смесваме брашното с бакпулвера и ги прибавяме към яйчената смес, отново бъркаме.

Настъргваме кашкавала на едро ренде и го прибавяме към тях, отново разбъркваме. Изсипваме сместа в тавата и я поставяме в нагрятата фурна до златист цвят за около 20 минути.

# 26
  • Мнения: 14 064
Моята майка често приготвяше кекс и реване. Сега съм я отменила, приготвям ги аз. Рецептата за нейния кекс:

5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч.ч олио, 200 мл. лимонада, бакпулвер, 3 1/2 ч.ч. брашно. По желание може да се добавят орехи.

# 27
  • Димитровград
  • Мнения: 1 742
Руска салата на мама

Две кутиийки майонеза по 250гр.
500 гр. сварени картофи.
Малка кутия грах, малка кутия царевица.
Един буркан кисели краставички.
Две сварени яйца.
250 гр. шунка.
Три сварени моркова.
Всичко нарязано на ситно се разбърква в една голяма купа и се оставя да почине. По желание малко лимонов сок и горчица и сол на вкус.
Бон апети!

# 28
  • Мнения: 39 227
Майка ми(лека ѝ пръст) винаги ще помня с кекс.
7 яйца
2 ч.ч. захар
7 с.л. вода
7 с.л. олио
3 ч.ч. брашно
сок от два лимона
1 бр. ванилия
1 бр. бакпулвер
какао за оцветяване (по желание)

Разбъркваме захарта и яйцата. Добавяме всички течни съставки, а след това на части- брашното с объркания бакпулвер и ванилия.
Тавичката се намасява, посипва с брашно. Изсипваме сместа и печем в загрята на 170- 180 градуса фурна.


# 29
  • 1st floor
  • Мнения: 9 096
Палачинките на фурна са одобрени и от мама, и от майката на децата ми! Simple Smile

Рецептата е:

- за палачинките:
три яйца
400мл мляко
брашно около две чаши, не много големи
Консистенцията трябва да е като на гъста боза
Масло за намазване на тигана


За сос Бешамел:
500мл прясно мляко
50гр брашно
60гр масло
сол
черен пипер
индийски орехче

За пълнежа запържваме леко:
-500гр кайма
глава лук
малко гъби
скилидка чесън
може да прибавим и един настърган домат или лъжица-две доматено пюре, но не трябва да става рядко
по желание може да се сложат и кисели краставички, нарязани на дребни кубчета

Готовите палачинки пълним със запържената кайма и зеленчуци, лъжица бешамел, настърган кашкавал. Завиваме като пакетче, като двата края са подвити под палачинката. Редим в тавичка, а отгоре върху палачинките слагаме тънък резен домат, лъжица бешамел и отново настърган кашкавал.

Семейството ни обожава тези палачинки. Simple Smile


Общи условия

Активация на акаунт