Отговори
# 240
  • Мнения: X
Да, пробва нови вкусове и комбинации, когато под формата на игра режем и асемблираме фигурки и плодови/зеленчукови човечета. Пада забава при изяждането, иначе самостоятелно поднесени се случва да отказва даден зеленчук.

# 241
  • Мнения: 1 775
Зелен фасул с картофи


Необходими продукти:
1 кг бланширан зелен фасул
3-4 картофа
олио
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън
джоджен
2 ч. л. доматено пюре
червен пипер
смлян черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Лукът и чесънът, нарязани на дребно, се задушават в олио с червен пипер.
Добавят се обелените и нарязани картофи и леко се запържват.
Сипва се водата, така че да покрие зеленчуците.
Овкусява се с джоджен, сол и черен пипер.
Вари се до сваряването на картофите.
Прибавят се доматеното пюре и бланшираният фасул.
След около 10 минути ястието се сваля от котлона.


Любимия плод на момчето ми е банана, обича и ябълки. Обича да пробва и други неща, каквото види и му е интересно. Smile

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 21:21 от ~Carolina~

# 242
  • Мнения: 7 279
Много трудно успявам да предложа и да се опита дори,нов за децата ми плод или зеленчук.Скептично гледат на непознатото,но ако успеят да преборят първоначалното недоверие и ако им хареса-продължават с "хм,то не било лошо..."

# 243
  • Мнения: 1 808
Ами различно. Ако някой го яде това новото, е готов да пробва. Ама, ако аз го предлагам, защо пък да не се противопостави.

# 244
  • Мнения: 10 874
Дъщеря ми в повечето случаи с удоволствие пробва нови вкусове. Yum

# 245
  • Мнения: 1 129
Тиква с дюля в микровълнова
Тиква - малка бяла или средна цигулка - се нарязва на малки парчета,
 изчиства се от семките, обелва се с белачка и се измива с вода. Почиства се дюля - голяма или две по-малки - и се нарязва на парчета.
Двата плода се слагат в съд за микровълнова или йенска тенджера. Слага се половин пръст вода, в която сте разтворили 8 с.л. захар/подсладител, поръсвате с канела и разбърквате. Затваряте съда, пъхате в микровълновата за 15 мин/800 W и си облизвате пръстите след като опитате. Получава се приятно киселичко от дюлята. Може да се постигне и с ябълка, но не е така ароматно.

Царевица в микровълнова
Ето това научих от форума, да е жива и здрава съфорумката, която сподели преди години!
Царевица млечна се поставя без да се бели, заедно със зелените листа, в микровълновата. Наглася се таймера на 5 мин, след като изтекат обръщате кочана и слагате на нови 5 мин. От листата царевицата се задушава, след което започва слабо варене. Изваждате, като внимавате, защото излиза много гореща пара и тече вряла вода от кочана (!), изчаквате малко, белите и солите. Няма тенджери, няма котлони. Супер улеснение е за мен и у дома мн обичаме тази рецепта.

# 246
  • Sofia
  • Мнения: 21 615
Крем супа от тиквички; сладък грах; райска ябълка.
Всичко е любимо на детето ми. Ама то е така с още мнооого продукти и ястия...

# 247
  • Мнения: 2 127
Имам три деца и тримата са с коренно различни вкусови (и не само)предпочитания.Обичат нови и различни вкусови комбинации.Най-голямата кака сега е на вълна-цвекло...прави различни фрешове,салати ...та чак и десерти.

# 248
  • София
  • Мнения: 1 914
Мога да ям всеки ден зелени салати - маруля, айсберг, рукола, бейби спанак, няма значение. Напълвам голяма купа, слагам чери домати, маслини, овкусявам. Понякога добавям лук и яйце.

# 249
  • Мнения: 1 100
Мъфини с шоколад и Чико банана
200гр. захар
150гр.пълнозърнесто пшеничено брашно
150гр. брашно
125гр. краве масло на стайна температура
120гр. счукани орехи
60мл. прясно мляко
3 яйца
2 банана (намачкани)
2 ч.л.бакпулвер
1/2сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително на 190 градуса.В голяма купа се смесват двата вида брашно, содата, бакпулвера и солта.В друга купа се разбиват маслото и захарта до получаване на пухкава смес.Добавят се яйцата и се разбива.След това се добавят бананите и се разбърква.Сипва се млякото и сухите съставки, бърка се до получаване на тесто.Накрая се слага шоколада.Сместа се сипва във форма за мъфини.Пекат се 20-25мин..Украсяват се по избор.
Бон апети!

# 250
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
Какъв шоколад ? Simple Smile

# 251
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Имам баялдъ

3 патладжана  
5 глави лук
2 глави чесън
5-6 червени домати
червен и черен пипер
1 връзка магданоз
сол на вкус
1 ч. ч. олио

Патладжаните измиваме и режем на половини по дължина. Правим надлъжно и напречно разрези, като внимаваме да не срежем кората. Посоляваме ги и ги оставяме солта да извлече сока. След половин час изстискваме патладжаните и ги пържим от двете страни без брашно в олиото. Нареждаме в правоъгълна тавичка.
Режем лука и чесъна и пържим последователно в същата мазнина, прибавяме черен и червен пипер, нарязаните домати. Оставяме на огъня да се посгъсти сместа, прибавяме сол и магданоз и заливаме патладжаните. Печем ястието до готовност.

Това ястие може да се затвори в буркани, варим само за капачката.

# 252
  • Sofia
  • Мнения: 21 615
Ризото с микс от гъби; салата от разни зелении и радичио (+дресинг); слива и киви

# 253
  • София
  • Мнения: 10 854
Ябълкова пита с канела за Димитровден

3 бр. яйца
200 г захар
4-5 бр. ябълки
10 г канела
1 карамфилче
150 г брашно
10 г бакпулвер

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на кубчета. Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се смесените брашно, бакпулвер, канела и смлян карамфил. Разбърква се до получаване на еднородна смес, след което се добавят и ябълките. Изсипва се във форма с диаметър 27 см, покрита с хартия за печене или намазнена и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180С градуса фурна. По желание, след като изстине, питата може да се поръси с пудра захар.

# 254
  • Sofia
  • Мнения: 35
Мъфини с хитруша круша
Продукти:

1 яйце
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. захар
1 и 1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. олио
1 ч. л. канела
щипка джинджифил
1 пакетче ванилия
1-2 средно големи круши

За глазурата:

3-4 с. л. ситно нарязани орехи
3-4 с. л. захар

• Разбиват се яйцето, брашното, захарта, содата, киселото мляко, олиото, канелата и останалите подправки.
• Прибавят се обелените и ситно нарязани круши.
• Сместа се изсипва в намазани с олио формички за мъфини, като се пълнят само до 2/3 от обема им.
• Разбъркват се орехите със захарта и всеки мъфин се поръсва.
• Десертът се изпича в предварително загрята фурна (180 С).
• Мъфините с круша се изваждат от формичките, когато изстинат.

Общи условия

Активация на акаунт