Отговори
# 255
  • Мнения: 500
 Гювеч е моето любимо ястие

# 256
  • Мнения: 29


Доста от вас вече са споделили своя опит за различни начини, по които могат да се предложат нови плодове и зеленчуци на децата под формата на игра или чрез забавни декорации. Това ли са най-успешните методи или имате и други, с които да подтиквате децата да пробват нови вкусове?

Последна редакция: ср, 14 ное 2018, 16:11 от Pедактop

# 257
  • Мнения: 108
Гювеч е моето любимо ястие



Детето вкъщи също много обича зеленчуков гювеч, по-горе видях и рецепта с дюля и тиква, мисля да я изпробвам,  звучи вкусно.

# 258
  • Мнения: 5 095


Доста от вас вече са споделили своя опит за различни начини, по които могат да се предложат нови плодове и зеленчуци на децата под формата на игра или чрез забавни декорации. Това ли са най-успешните методи или имате и други, с които да подтиквате децата да пробват нови вкусове?

В нашият случай това не работи - нито игрите, нито декорациите успяват да предизвикат любопитство към различните вкусове. Разчитам на смесването на неопитваните или нехаресваните плодове и зеленчуци под формата на сокове заедно с банани и какао.

# 259
  • Пазарджик
  • Мнения: 1 409
Под формата на игра никога не ни се получава.Или и харесва и яде,или не харесва и не яде.

# 260
  • Мнения: 978
Най-добре се получава като види друго дете че яде съответния плод или зеленчук и на нея и става любопитно и иска и тя да хапне.

# 261
  • 1st floor
  • Мнения: 9 075
При едното дете успявах да прилъжа с разни декорации, човечета от плодове или зеленчуци и пр. Другото категорично отказваше да хапне от нещо, което не е просто нарязан плод или зеленчук с едно изречение - "Това няма да го ям!!!" Crossing Arms
Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 262
  • Мнения: 1 050
Обяснявам, че еди кой си го яде, включително герои от филмчета и приказки. Най-важното - давам пример като вкъщи всички ядем плодовете и зеленчуците, които предлагам.

# 263
  • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
  • Мнения: 12 662
Моето пробва само от мен.В смисъл,ако аз му кажа "...мммм много е вкусно" го пробва.В последствие обаче не винаги му допада и категорично отказва да яде.

# 264
  • Мнения: X
Да, имам и друг метод, освен забавното аранжиране на плодовете и зеленчуците. Казвам, че с тях ще стане мнооого силен! Smiley Даже проверяваме и мускулите, дали после са порастнали! Joy

# 265
  • Пловдив
  • Мнения: 1 307
Моето дете обожава да яде всякакви плодове, зеленчуци също не ми е отказвал, така че не съм прибягвала до хитрости засега. Има време да проявява капризи.

# 266
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Моята щерка от бебе яде каквото, колкото и когато иска, та никога не е яла на игра и не ми се е налагало да правя каквото и да е за да яде.

# 267
  • Мнения: 7 247
Плодове и зеленчуци,които категорично ми се отказваха,успявах да "пробутам"благодарение на рецепти от "форумски вълшебници".За пример давам "торта Шрек"-правила съм я с вариант спанак,червено цвекло,моркови.Тиква и моркови успешно хапват в мъфини,но не и в натурален вид за съжаление.Успявам да ги "излъжа",но е заради полезното и разнообразно хранене...

# 268
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 424
Отскоро започнах да въвеждам твърдата храна в менюто на моя син. Пащърнакът не му харесва. Пробвах с различни количества, добавен към пюре, което яде, но не го иска. Само да му подам лъжицата и го е усетил.
Иначе използвам стария метод за лъжицата и самолетчето, за да му привлека вниманието, че се разсейва и забравя, че се храни. 😁

# 269
  • София
  • Мнения: 10 766
Сьомга върху розов карфиол на фурна

250 г прясна сьомга
150-200 г карфиол
100 г червено цвекло
1/4 бр. червена чушка
1 с.л. + 1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. растително масло
естрагон
мащерка
розмарин
бял пипер, сол

Сьомгата се посолява, поръсва се с подправките, напръсква се с 1 ч.л. лимонов сок и се намазва с 1 с.л. олио или зехтин. Оставя се настрани, докато се приготви карфиолът.
Цвеклото се обелва и се настъргва. Изстисква се сокът и се сипва в тенджерка. Добавят се 1 с.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. сол и 1 ч.ч. вода. Слага се на котлона да заври.
Карфиолът се почиства и се разделя на розички. Пуска се в кипящата смес и се оставя на слаб огън, за около 20 минути. Отцежда се от течността.
Чушката се нарязва на ивички.
Върху квадратен лист алуминиево фолио се подрежда карфиолът. Поръсва се с малко мазнина и чушката. Отгоре се слага парчето риба. Краищата на фолиото се вдигат, събират се и се усуква добре, за да не излиза парата при печенето.
Фурната се загрява на 250С градуса. Рибата се пече 25-30 минути. След това, фолиото се разтваря и се оставя рибата да се запече за още 5 минути.

* Продуктите са за 1 порция.


Общи условия

Активация на акаунт