Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Набори
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
746-757 от 746 отговора

Варна

Мнения: 1 858
Sevi_nil, не превъзнасям, а поднасям факти. Всеки си прави изводите сам - достатъчно е да спомена и, че тъкмо 1 ЕГ винаги е била в първите 10 училища по успех на ДЗИ в България, нещо, с което не могат да се похвалят нито МГ Варна, нито  IV или V ЕГ. Три от четирите национални дипломи за 2018 във Варна  бяха пак на деца от 1 ЕГ. А иначе си права, училището дава само възможности, но не може да ти налее знанието с фуния в главата. Обаче всички тук се борим предимно за възможности. И още нещо, в спора ми с Мария визирах единствено несъгласието си, че език може да се научи в достатъчно добра степен на курс в сравнение с ЕГ (с която и да е ЕГ). А иначе синът ми също учеше в квартално училище до 7 кл и преди 7 кл не е ходил на никакви уроци или школи, обаче беше случил тук-таме на читави учители. И в интерес на истината, ако живеехме в София, почти съм сигурна, че синът ми щеше да избере АК, защото системата на преподаване там много би му допаднала. Но съм и достатъчно егоистична, за да си пусна детето на 500 км разстояние на 14 г в името само на едното образование.
Цитирай


Мнения: 821
Според мен, всички изказали се за езиковите гимназии са прави.
Едната истината е, че научаването на език в езикова гимназия е на друго ниво. Изучаването на литература на езика има своето значение. Колкото и да е оскъдно, все някой и друг предмет е изучаван на чуждия език и пак прави разлика. Това с школи и уроци няма как да го получиш. Потапянето в езика през първата година с много часове улеснява много усвояването. При една и съща мотивация много по-лесно е с езиковата гимназия.
Другата истина -  сравняването на преди със сега знаем, че не е в полза на сега. Преди никой от нас не беше чувал човек от езикова гимназия да ходи на курс по език, ама сега е достатъчно масово, за да си го обясняваме само с истерясване на свръхамбициозни мами. Явно и в училищата куца нещо.
Ясно е, че който иска да научи нещо, ще научи, но не може и да няма изисквания към децата за писане на домашни, за работа в часа и т.н. и да искаме общото ниво да е високо. И едно време не всички са били свръхмотивирани, ама за куриози с ниско ниво на завършващи, както сега не се е чувало толкова често. С вилата на врата всички се извеждаха  до сносно ниво. Колкото и да си нахъсан, все ще разхлабващ , кой повече, кой по-малко, когато шестицата идва  лесно и с по-малко усилия и когато ненаписаната домашна и блеенето в час не са проблем.
Цитирай


Мнения: 19 498
До подобен извод стигам и аз. В момента просто няма гаранция за качество на изходния продукт. И за мен това е най-голямата разлика от преди 20 и повече години.
Цитирай

София

Мнения: 671
Факт е, че се наблюдава сериозна липса на читави учители по езиците, че и по другите предмети, за съжаление.
В интерес на истината преместих малкия от едно училище в друго, точно поради факта, че в старото училище госпожата, която трябваше да ги поеме в 5ти клас по МАТ, каза, че тя няма да изисква да са с написано домашно, ако преди това са я предупредили за това!!!
А най-странното в днешното образование е, че независимо то всички тези истерии по НВО БЕЛ и МАТ, всъщност излизат все по-неграмотни деца от училище. Всяка година набираме стажанти, като имаме минималните изисквания да пишат грамотно на БГ език, да владеят excel и да поназнайват английски. И всяка година все по-трудно успяваме да намерим хора, независимо то високата заплата, която даваме. Масово не могат да пишат грамотно на български, масово.
Цитирай


Мнения: 2 338
Така е, осезаема е липсата на учители по ЧЕ. ПРавят се компромиси, които се отразяват на качеството на обучение. Дори директорът на родителската среща се жалваше, че му е трудно да намери учители по ЧЕ.
Цитирай


Мнения: 19 498
А какво остава да се намери учител - специалист, който да води друг предмет на чужд език!
Това е част от причината - нивото на кадрите в образованието , което води до неясноти и липса на гаранции за цялостното му качество.
Колеги и приятели с Ловешка ЕГ, например, са ми споделяли колко предмети са учили на езика и как сега това не важи за децата им, някои от които са в същото това училище сега.
На книга се предлагат еди колко си на брой часове от какъв си тип, но на практика нещата не са съвсем така.
Цитирай


Мнения: 2 548
А какво остава да се намери учител - специалист, който да води друг предмет на чужд език!

Това наистина е голям проблем. Ние учихме предмет "история" на езика при изключително слаб учител и по езика, и по история. Резултатът беше, че историята ми е изключително слаба, та добре, че има книги, за да наваксвам.
Естествено, навсякъде има изключения и един конкретен случай не може да е меродавен. Може би всичко е въпрос на късмет.
Цитирай


Мнения: 2 338
Ми тогава да направим за децата по един амулет за късмет, че както вървят нещата ной ще се окаже най- важен:grinning:
Цитирай


Мнения: 29 163
Приятелки опъват връзки като корабни въжета, къде ти късмет...
Цитирай

у дома

Мнения: 5 759
Голямото ми дете учи в МГ-10 клас,4 часа седмично -миналата година ,в края на 9 клас взе Кембридж сертификат за С1 и  то почти с максимум-беше най-високия резултат в града ни.До края на 8 клас си е учил само училищен английски език,не е ходил на школи,но миналата година поиска и 1 година е ходил на Европа-тази година си продължи...но в интерес на истината много чете на АЕ и гледа филми без субтитри,та явно човек има ли желание ако не за перфектния АЕ от ЕГ,то за сертификат може да го научи без особени усилия.
Цитирай


Мнения: 505
Svetlam,  и във Варна имам поне 5-6 близки деца от МГ и ПМГ, които искат да учат в чужбина. В 9,10 и 11 клас ходиха на Фарос или Европа  и си взеха необходимите нива. Някои вече и учат в чужбина и нямат проблем с езика бил той немски или английски.
За всеобщо учудване школите са пълни и с деца от ЕГ. Проблемът е в липса на учители, че то кой иска да работи в такъв зверилник след като с език в колцентър може да взима 2 пъти повече
Цитирай


Мнения: 3 866
Нова тема - http://old.bg-mamma.com/?topic=1097830.msg38293177#msg38293177
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
746-757 от 746 отговора