Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Дом
Дом
17 598 членове Включете се
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
225-239 от 259 отговора


Мнения: 136
На общинска земя могат да се изграждат само временни строежи със застроена площ до 80м2 - на един етаж и 60м2 - на два етажа. Ако вече има постройка, по нея могат да се правят само вътрешни промени и ремонти, без да се нарушава очертанието на сградата. Във всеки един момент общината може да поиска премахване на строежа, за да се изпълни предвиденото по последно одобрения подробен устройствен план. Трябва да се отиде в съответната  община и да се провери какво е предвидено за този парцел. Ако е предвиден за жилищно застрояване, да се опитате да го купите. При положение, че е етаж от къща и има съсобственици, не мисля, че си заслужава.

Ето извадка от ЗУТ

Скрит текст :
Временни строежи

  Чл. 49. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Собствениците на поземлени имоти, за които с подробните устройствени планове е предвидено изграждане на обекти - публична собственост на държавата и общините, имат право да изградят временни строежи, ако държавата или общината:
 1. откаже да измени подробния устройствен план поради липса на условията по чл. 134, ал. 2;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) откаже да изкупи имота при условията на чл. 199, ал. 2 или в тримесечен срок не отговори на направеното предложение за продажба.
 (2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Освен в случаите по ал. 1 временни строежи могат да се разрешават по реда на този раздел в поземлени имоти, за които е установен нов начин или характер на застрояване.
 (3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп., бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Строежите по ал. 1 и 2 се разрешават при условие, че не е наложена строителна забрана или не се предвижда новото строителство или другите мероприятия да започнат през следващата една година. Отчуждаването на временни строежи се извършва при условията и по реда на Закона за държавната собственост и на Закона за общинската собственост.
  Чл. 50. В случаите по чл. 49 лицата могат да изградят следните временни строежи:
 1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в застроени поземлени имоти:
 а) едноетажна пристройка към законно изградена сграда със застроена площ до 40 кв. м; ако пристройката е двуетажна, тя може да бъде до 30 кв. м на всеки етаж;
 б) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) преустройство на таванско помещение, вместо пристрояване по буква "а", като се изгради надзид до 1,5 м и се направят капандури, независимо от етажността на сградата;
 в) (изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) ателие или обект с обслужващо предназначение при спазване на ограниченията по буква "а", за застроена площ и височина;
 г) (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) постройки на допълващо застрояване при условията на чл. 46;
д) (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) гараж;
 е) (доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм., бр. 61 от 2007 г.) ограда, съобразена с изискванията по чл. 48, ал. 2;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в незастроени поземлени имоти:
 а) (доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) жилищна сграда със застроена площ до 60 кв. м на два етажа или жилищна сграда на един етаж до 80 кв. м;
 б) (отм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.);
в) строежи по т. 1, букви "в", "г", "д" и "е".
  Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Временните строежи по чл. 50 се разрешават само еднократно в един поземлен имот въз основа на виза за проектиране с указан начин на застрояване, издадена от главния архитект на общината, и строителни книжа, издадени по общия ред. В случаите по чл. 50, т. 1 може да се допусне намаляване на нормативно установените разстояния до имотните граници със съгласието на заинтересуваните лица, изразено в заявление до кмета на общината с нотариално заверени подписи.
 (2) При съсобственост на имота постройки по чл. 50 могат да се разрешават на всеки от съсобствениците при спазване на изискванията на чл. 183. Общата застроена площ на разрешените постройки по чл. 50 не може да превишава 30 на сто от площта на поземления имот.
 (3) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г.) Незастроени поземлени имоти, попадащи в територии, за които с общи или с подробни устройствени планове е предвидено, но не е реализирано предназначението по чл. 61, ал. 2 или друго специфично предназначение по чл. 61, ал. 3, могат да се използват до реализиране на предвижданията на плана само за изграждане или поставяне на открити обекти за спортни дейности и площадки за игра по реда на чл. 55.
  Чл. 52. (1) Условията, при които се разрешават постройките, се вписват в одобрения инвестиционен проект и в разрешението за строеж.
 (2) Временните строежи се свързват със съществуващите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура с временни връзки.
  Чл. 53. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
  Чл. 53а. (Нов - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм., бр. 101 от 2015 г.) Заварените и търпимите строежи, невключени в режима на застрояване на урегулирания поземлен имот, се премахват от възложителя най-късно до завършване на разрешения строеж. Ако

Допълвам се:
Най вероятно става въпрос за вилна зона, там често вилите са върху общинска земя, с отстъпено право на строеж. Ако е така, за вилните сгради също има ограничения за квадратура, височина, и др., но поне вероятността общината да си вземе парцела е много малка. Посъветвайте се с адвокат.
« Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 10:22 от kallitko »
Цитирай


Мнения: 3 622
Благодаря, Калитко. Става дума за етаж от къща около Гребната. Един брокер ни каза, че дворовете са общинска земя, което било готино, щото го ползваш, ама не плащаш данъци, а на нас ни се струва по-сигурно, ако земята е наша.
Цитирай


Мнения: 136
За момента е така, но то е като нещо дадено назаем - в един момент ще трябва или да го върнеш, или да го купиш (ако собственикът е съгласен да ти го продаде)
Цитирай


Мнения: 1 464
Аз бих разгледал и за други имоти в ало

За съжаление в ало и хоумс.бг масово има стари, неактуални имоти за зарибявка. Дръжте ги под око тези сайтове, но имайте едно наум, ако видите перфектен имот на перфектна цена от нечувана агенция.
Абсолютно вярно!!! Преди година и половина отдавах апартамент в Пловдив и още ми ги има снимките в повечето сайтове. Сигнализирах на администраторите, звънях на агенцийките и все обещаваха да ги махнат и не. Зарибяват хората и после казват капариран е апартамента. Ей заради такива номера от страна на повечето агенции, хората не искат да работят с тях. В Пловдив са много нагли брокерите, без да обиждам никого, но с тези номера карат хората да ги "заобикалят".
Цитирай


Мнения: 5 728
кажи им, че ако ВЕДНАГА до половин час не премахнат твоите снимки от обявите си, ще се обадиш в агенцията за закрила на потребителите, а и също, че ще подадеш сигнал за кражба на авторско право. Снимките са си твои, нали, значи са авторски.
знаеш ли колко бързо махат обяви и снимки
Цитирай


Мнения: 1 464
кажи им, че ако ВЕДНАГА до половин час не премахнат твоите снимки от обявите си, ще се обадиш в агенцията за закрила на потребителите, а и също, че ще подадеш сигнал за кражба на авторско право. Снимките са си твои, нали, значи са авторски.
знаеш ли колко бързо махат обяви и снимки
Не реагираха, сега ще се поразровя тези дни да го намеря.
Ето го https://zlatenkluch.com/dava-pod-naem/dava-pod-naem-3-staen-trak … -88kvm-39et-255eu
Smile Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 618
Лято, не е баш така въпросът с къщите върху общинска земя. Има и други райони на града, където са построени по същия начин, като става дума за по-стари сгради, отпреди 40-50 години. Няма никакъв проблем с тях, а и общината няма проблем да продаде земята, ако собственик иска. Само че собствениците не искат, защото определената цена не им харесва, да изсипят 30-50 хиляди евра за нещо, което ползват безплатно, че и данъци не плащат - също.
От очертанията на сградата може да излезеш, като си платиш допълнително право на строеж, има си процедура.
Цитирай


Мнения: 18
Здравейте,
Искам да продам два апартамента в Пловдив, Кършияка. Не живея в Пловдив в момента, не ми се занимава с агенции изобщо, да си призная...Има ли някой, който да е минал през този етап и да даде съвет?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 618
И как ще стане хем да не сте в Пловдив, хем да ги продадете без агенция?
На ваше място бих се обърнала към читав брокер, който ще ви насочи за реална цена, ще провежда огледите и всичко от ваше име.
Цитирай


Мнения: 18
Нямам си и представа кои са читавите брокери в момента...Не че имам нещо против брокерите като цяло. Затова попитах, ако някой е минал през подобен процес, ще се радвам да сподели.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 618
Ами единствено бих могла да дам препоръка, ако желаете. Не мисля, че може да се справите сама.
Цитирай


Мнения: 18
Разбира се, благодаря!
Цитирай


Мнения: 19
В Пловдив от месеци не излиза нищо хубаво на пазара, та дори и скъпо...
Масово са в Тракия, Смирненски и Каршияка север.

Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 540
Да се похваля: мина сделката -  вече съм горд собственик на жилище. Smile
Кооперация на 10г, двустаен, 72кв по нотариален акт, 65кв жилищна площ, довършен до ключ т.е само за освежаване, с ТЕЦ.
Цитирай


Мнения: 6 138
Да се похваля: мина сделката -  вече съм горд собственик на жилище. Smile
Кооперация на 10г, двустаен, 72кв по нотариален акт, 65кв жилищна площ, довършен до ключ т.е само за освежаване, с ТЕЦ.

А! Честото, Бенджи! Very Happy Cool
Не е онзи, за който говореше тук май.... newsm78
Разкажи подробно. Много, много добре звучи. Къде? Колко? Как го намери?
Дай малко съвети да се възползваме Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
225-239 от 259 отговора