Супи, предястия и основни ястия с плодове - да споделим рецепти!

  • 4 168
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 10 847
Обичам да експериментирам в кухнята, така че всичко ново, различно и интересно е добре дошло! Разбира се и аз имам какво да предложа.
Като за начало нещо подходящо за сезона, класическа комбинация: Брюкселско зеле с кестени и бекон.

Натам сте вие.

# 1
  • Мнения: X
Вместо запис, една идея и от мен

Пилешки дробчета с хвойна и грозде



http://hihonas.blogspot.com/2011/10/blog-post_05.html

# 2
  • София
  • Мнения: 10 847
Katerin*, много изкушаващо предложение! Yum

От мен една по-различна рецепта за лазаня, която много ми допадна: Лазаня с тиква и колбас.

# 3
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 021
Записвам се.
Моето предложение е пилешка яхния със сини сливи, което ми напомня, че много отдавна не сме хапвали.
https://receptite.com/рецепта/яхния-от-пиле-със-сушени-сливи
Друго много любимо ястие, свинско със смокини и боров мед.

# 4
  • Мнения: 25 586
От традиционната българска кухня се сещам само за яхния от сушени сини сливи, но рецепта не мога да дам, защото не я обичам. Баба ми я готвеше постна обаче, без месо.

От рецептите, които си събирам, изрових тези:

Пържоли с портокалов сос

1 портокал, 1/2 лимон, 1 – 2 лъжици медена горчица, 1 л. мед, 150 мл вода (или 100 мл вода + 50 мл вино), риган
В това се мариноват пържолите за 30 мин, след това се запържват. После се загрява сосът и пържолите се задушават в него, докато се сгъсти.

Пилешки крилца с ананас

Необходими продукти:
    * 12 пилешки крилца
    * 2 – 3 с.л. олио
    * сол на вкус
    * 5 шайби ананас от компот

      За соса:
    * 4 шайби ананас
    * 1 ч.л. смлян джинджифил
    * 2 скилидки чесън
    * 120 мл бяло вино
    * 5 с.л. соев сос
    * 1 с.л. пчелен мед
    * зелената част на 1 стрък праз лук
    * ½ ч.ч. сок от ананас

Начин на приготвяне:
1. Най-горната част от крилцата се отстранява, след което се  разрязват на две парчета, посоляват се и се пържат с малко мазнина в уок тиган до зачеряване от всички страни. Изваждат се и се отцеждат от излишната мазнина. Мазнината в тигана се запазва.
2. Скилидките чесън се нарязват на филийки и се запържват на тих огън в мазнината за 30 сек, добавят се джинджифилът, медът, виното, соевият сос и сокът от ананас. Връщат се пилешките крилца и огънят се засилва. Задушават се, докато сосът се редуцира наполовина. Накрая се добавя и празът, нарязан на тънки лентички.
3. В порционна чиния пилешките крилца се подреждат, като между тях се поставят парчета ананас. Поливат се със соса.


# 5
  • Мнения: 11 069
Пиле с ананас и кокос и аз, но другояче; кремсупи от тиква; телешко със сини сливи. Слагам гриловани праскови в зелени салати. Смокини с печен сладък картоф и моцарела бурата е разкошна комбинация без много готвене.

# 6
  • Мнения: 7 028
Пиле с ананас и кокос и аз, но другояче; кремсупи от тиква; телешко със сини сливи. Слагам гриловани праскови в зелени салати. Смокини с печен сладък картоф и моцарела бурата е разкошна комбинация без много готвене.

Заинтригува ме с тези смокини с печен сладък картоф, както и пилето с ананас и кокос. Може ли рецептите?

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 1 986
Обичам да добавям през есента към гювеч и различни яхнии парченца от дюля. А тази година дори си изсуших чипс от дюля за тази цел.

# 8
  • Мнения: 11 069
ПИЛЕ С АНАНАС
Обезкостени пилешки гърди - около 500 грама
1 глава лук
За маринатата: 2 с.л. соев сос , 2с.л. бяло вино, 2-3 с.л. олио или зехтин
За соса: 1 пакетче (3-4 с.л.) кокосови стърготини, 1 консерва ананас, сок от 1/2 лимон, 1/2 ч.л захар (аз ползвам кокосова), малко соев сос, щипка джинджифил, 1/4 ч.л. сол, 1 малка кофичка заквасена сметана, 1 ч. л. натурално царевично нишесте
Месото се реже на кубчета и се маринова със сместа от вино, соев сос и зехтин. Стои на хладно 1/2 до 1 час. На тефлонов или керамичен тиган се запича без мазнина до зачервяване. С малко мазнина в същия тиган се задушава лукът. Месото се връща, разбърква се добре, пресипва се в по-дълбок съд и се залива с кокосово- ананасовата смес. Всичко се задушава 30 минути на слаб огън.
Кокосово-ананасовият сос е приготвен по следния начин:
Кокосовите стърготини се заливат с 200 мл вряща вода, похлупват се, оставят се да престоя 15 минути и се прецеждат. Използва се така полученото кокосово "мляко". В купа то се смесва със сока от лимона (може да се добави и настъргана кора, ако имате нетретирани лимони), захар, сол, нишесте, соев сос,  джинджифил, разбитата сметана и се разбърква добре. Накрая се добавят отцедените и нарязани на хапки ананаси.
За гарнитура - ориз, накиснат предварително и сварен във вряща подсолена вода. Като се свари, се отцежда, подправя се с лъжица краве масло и индийско орехче.

Второто - печени сладки картофи, смокини и бурата, не е манджа, а просто съчетание-импровизация, вдъхновено от подобна идея, която видях в един ресторант преди време. Сладките картофи пека върху хартия на тънки резени със зехтин, сол и подправки по вкус, да станат леко хрупкави. Поднасят се с 2-3 цепнати смокини, които са мушнати за 1 минута под грила (буквално само да се затоплят), и топка бурата.

# 9
  • Мнения: 7 028
Много благодаря!  bouquet

# 10
  • София
  • Мнения: 10 847
Сетих се и за още една Паста с тиква и гъби.

# 11
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 11 974
Пълнени сушени смокини
Сушените смокини предварително се накисват в топла вода за да омекнат и станат лесни за обработка.
І вариант плънка - моцарела или друг вид прясно сирене или кашкавал, орехи, бял пипер
ІІ вариант плънка - кайма с подправки по ваш вкус
Смокините се пълнят, като предварително с мушнат вътре пръст се отварят и разтеглят за да се отвори място за плънката. Не се претъпкват! Напълнени се нанизват на шишчета и се запичат на грил тиган/скара.
Поднасят се като топло предястие. Може да им се направи сос грейви или холандез. Или какъвто ви допада.
Пипкава работа са, но за любителите на сладко-солените комбинации са страхотни.
Същото може да се изпълни и с едри сушени сини сливи.

# 12
  • София
  • Мнения: 10 847
Ето една рецепта, пак за пиле, но пълнено: Пълнено пиле с грозде и фурми.

# 13
  • Мнения: 5 262
Когато има ябълки в излишък или пък имам останали и леко меки ги слагам на разни яденета като супи, боб, леща ... Важно е да се нарежат на ситно за да не се заинатят децата.
Също за тиквена крем супа слагам и ябълка .

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
настъргана ябълка в картофена салата или руска също е доста вкусно.
особено, ако ябълката е по-кисела.

всъщност има доста рецепти за салати с ябълка.

# 15
  • Мнения: 5 262
да, има. аз по-скоро слагам сладки ябълки на кисели салати.
Например на печени червени чушки с ябълков оцет, чесън , червен лук и магданоз слагам съвсем тънки, прозрачни резени сладка ябълка, зехтин и черни маслина.

По същата логика слагам на подобна салата от варено червено цвекло. Само без червения лук.

# 16
  • Мнения: 11 069
Да, сега се сетих и аз, че правя с обилно зелена ябълка салата от настъргани моркови, бяла ряпа, ябълка нарязана на кубчета, стафиди, орехи и дресинг.

# 17
  • Мнения: 5 262
Само децата да не @подушат@, че вкусното нещо в салатата е ябълка.

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Плодове в салати и основни са ми любими.
За салатите - на зелена салата с авокадо и синьо сирене слагам (според какво имам) нар, филетиран грейпфрут или портокал.  На зимна салата от ряпа и моркови - ябълка.
На задушена пилешка пържола - пак каквото имам - круша, портокал, сладко от череши ...
Ананасът пак си го обичам с печено свинско. Най-често правя шишчета.

# 19
  • София
  • Мнения: 10 847
Едно предложение за Сьомга на фурна с цитрусова марината и копър



И като гарнитура към нея този Пъстър ориз (Confetti rice), който е със сушени плодове.






# 20
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 274
Пиле с картофи и лимони печено на фурна.

# 21
  • София
  • Мнения: 10 847
Уау, изглежда страшно съблазняващо!

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Моята рецепта с плод няма да я снимам, че вече я изядохме, но - обезкостен пилешки бут, задушен на тиган с круши.

# 23
  • Мнения: 7 028
Моята рецепта с плод няма да я снимам, че вече я изядохме, но - обезкостен пилешки бут, задушен на тиган с круши.

Това ми звучи ужасно вкусно. Може ли малко подробности за приготвянето?

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Вкусно беше Yum Преди 2 години, като стоя гладна няколко дни заради ентеровирус дъщеря ми с нещо подобно я захранвах, че баща ѝ реши да почне с някакъв салам и не ѝ се отрази добре.
Та, мариновам месото с лимонов сок, соев сос, черен пипер и малко захар (ама съвсем мъничко ръсвам). Хубаво е да постои поне час-два, но става и веднага да се ползва. Малко мазнина в тигана, обръщат се от двете страни, да се запечата. После се изсипва маринатата, захлупва се тигана и се намаля котлона. Може да се сипе някакъв сок (ако има, аз вчера сипах портокалов). Докато къкри на котлона си нарязвам на тъничко 1 круша, добавям я и пак захлупвам. И това е. Всъщност е бърза рецепта и позволява всякакви импровизации. Понеже първия път ми киселееше от лимона, взех да слагам нещо за подслаждане, слагала съм и сладко от череши, и вино, и бира ... абе каквото имам в къщи.

# 25
  • Мнения: 7 028
Благодаря ти!  Hug  Непременно ще го пробвам тези дни!

# 26
  • София
  • Мнения: 10 847
Сетих се за Пълнена пуйка, гарнирана с кестени! За съжаление им мина сезона.

# 27
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 274
Салата с авокадо-чери домати,авокадо,краставица,морков,червен лук,моцарела,зехтин,сол,риган.


Сьомга с масло,лимони,чесън и зелен лук.





Пълнена пуйка с ябълки




# 28
  • София
  • Мнения: 10 847
Ле-ле-ле, ле-ле-ле, ле-ле-ле! Heart Eyes Нямаш милост!

# 29
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 274
Как да нямам милост.
Много съм милостива даже.Затова пуснах снимка на суровата пуйка.
Помислих си,че печената пуйка ще е много брутална гледка...

# 30
  • София
  • Мнения: 10 847
Ха-ха-ха! Kissing Smiling Eyes

# 31
# 32
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 274
Авокадооо

# 33
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 685
Салатата изглежда много добре, ще се пробва.

Общи условия

Активация на акаунт