Рецепти с тиква

  • 14 994
  • 102
  •   1
Отговори
  • Мнения: 25 571
Какви ястия и десерти приготвяте през сезона на тиквите?
Нека съберем всички любими рецепти на едно място.  Simple Smile

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
супа

в зеленчуково къри

на тънки резенчета, жулната в малко зехтин, после може да се сложи балсамико или пармиджано. рукола също върви

пълнена с червен боб, домати, (кайма)...

на ньоки

използвам основно Хокайдо, има по-хлебно и неводнисто месо и не се бели. готви се доста бързо и тиквите не са големи.
става и за сладки рецепти като тиквеник, но аз не обичам много сладка тиква.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 298
Най-срандартните - запечена или варена с мляко, с мед и орехи, крем-супа.
И крем карамел - слагат се варени парченца тиква в тавичка, заливат се със сместа за крем-карамел и се пече на водна баня в по-голяма тава.
Ще пробвам днес или утре една нова рецепта и ако стане добре, ще я постна.

# 3
  • София
  • Мнения: 8 348
На крем супа.

Тиква, ориз, морков, може и някой картоф малък. Слагам малко къри и индийско орехче. Варя, пасирам, добавям течна сметана и зехтин, на котлона за още малко, и е готово. Върви с кротони, запържен стар лук, лъжица заквасена сметана.
Мен ме мързи за лука, но редовно имам домашни кротони, за да не хвърлям хляб.

# 4
  • Мнения: X
Любимият ми десерт, а понякога и основно ядене:
Тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.

# 5
  • Мнения: 2 290
Тиквената баница е сред любимите ми баници.
Все-още правя опити да докарам вкуса до този, който беше на баба ми.

Искам да ви помоля да давате и самите рецепти.
За кулинари без голям опит,като мен, това ще е много полезно.

# 6
  • Мнения: 1 391
Любимото ми е тиквеник, печена и варена.
Чак рецепти нямам по скоро ги търся в нета и така правя. Бързо лесно вкусно!!!

# 7
  • Мнения: 25 571
Най-хубавият тиквеник, който съм правила, е с кори, печени на сач. Има ги на различни фирми.
Технологията е проста. Тиквата се настъргва и се задушава с малко мазнина и захар на вкус. Когато омекне и отделената вода поизври, добавям чаша счукани орехи. Който обича, може да сложи и канела. Аз не слагам.
Разстилам корите, наръсвам леко с мазнина, слагам плънката и навивам на руло. Нареждам рулата в кръгла тава, като ги сбръчквам леко.
Пека на около 180 – 200 градуса, докато придобие розово-златист цвят.
След това леко сиропирам, като спазвам правилото горещо печиво се залива със студен сироп или студено печиво – с горещ сироп.
Сиропа също правя на око – около 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. вода завират до разтопяване на захарта. Може да се ароматизира с 1 ванилия.
След заливането със сиропа тиквеникът се покрива с кърпа и се оставя да престои няколко часа – най-добре цяла нощ.
Това е цялата философия.  Simple Smile



Последна редакция: сб, 20 окт 2018, 15:25 от Как' Сийка

# 8
  • София
  • Мнения: 8 348
Аз съм от "специалнитие", не обичам сладкиши с тиква, тиквеници и тн. Само на солена манджа.

Между другото, слагала съм я и в зеленчукови и други супи, когато детето беше малко. Все пак полезна е.

# 9
  • София
  • Мнения: 10 835
Много обичам тиква и я приготвям във всякакви варианти.

Тиквена запеканка с ябълки

Олади с тиква и стафиди

Лазаня с тиква и колбас

Хляб с тиква, жълто сирене и подправки

Крем-супа от тиква

Тиквеник с дърпани кори

# 10
  • Мнения: 9 515
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

и една също доста добра
http://www.tanitaang.com/2013/11/blog-post.html

# 11
  • Мнения: 10
Освен на тиквеник и печена или варена тиква, преди време намерих рецепта за тиквен крем, която стана любима вкъщи.

# 12
  • Мнения: 9 515
да добавя: тиква, пълнена с месо /много вкусно става с няколко вида месо и праз/лук като кебап/.
сладката пълнена тиква е ясна, на фурна също.

# 13
  • Мнения: 306
Покрай хранителния ми режим избягвам тиквеника заради корите. Но тази зима ще наблегна на печена тиква с мед и орехи, и крем с тиква и мляко. Наскоро видях рецепта за извара с печена тиква - ако сте правили споделете мнение.  И още една рецепта , която мисля да пробвам в най-скоро време http://recepti.gotvach.bg/r-86974-%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2 … D0%BA%D0%B2%D0%B0

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
брауни правя и аз, не става лошо, но както детето казва: изглежда по-добре, отколкото е на вкус  Joy

намерих една рецепта за кюфтета от тиква и амарант и смятам утре да я пробвам.

# 15
  • Мнения: 8 796
Обичам тиквеник. Обаче ако съм разточила сама корите, стават леко жилави и се изпича идеално. Готовите кори са малко кофти, но къде ти да разточвам, то трябва цял ден само с тиквеника да се разправям. Обичам и печена тиква, обаче нещо не умея да я правя, все става като варена, а варена не обичам. Не се бях сетила да си направя крем супа. Трябва скоро да поправя пропуска. Simple Smile

# 16
  • Мнения: 25 571
Печена тиква правя по рецепта от форума, на която попаднах преди години. Не помня авторката обаче, нека ме извини.
Парчетата тиква се нареждат в тава с кората нагоре и се заливат със захарен сироп (съотношение захар – вода – 1:1).
Пече се до извиране на водата. Захарта се карамелизира, както и самата тиква става карамелена, а вкусът е убийствен.

# 17
  • Майничка
  • Мнения: 12 575
Печен чийзкейк с тиква. Рецептата си е за печен чийзкейк, но към маскарпонето добавям тиквено пюре - сварени на микровълнова парчета белена тиква (без вода) и после пюрирани.
Освен това една запеканка от кореноплодни - картоф, гулия, батат, морков и добавена тиква, всички на едри парчета, минати на микровълнова, после запечени с малко зехтин и настърган кашкавал, може и с малко течна сметана.

# 18
  • Мнения: 3 782
Крем супи с тиква, зеленчукови супи с тиква на малки кубчета, мъфини с тиква и канела, тиквеник с канела и орехи, пюре от тиква и картофи за г-ра към някакво месо. Горе-долу това правя с тиква, но пък много ми харесва.

# 19
  • Мнения: 25 571
Давайте и рецепти, де. Темата не е отчетна.  Laughing
Да, има всякакви рецепти в интернет, ама друго си е препоръка от форума.

# 20
  • под тепетата
  • Мнения: 9 271
Ето моите любими мъфини с тиква
 http://www.tanitaang.com/2008/09/blog-post_712.html

# 21
  • Мнения: 3 782
http://www.supichka.com/рецепта/230/мъфини-с-ябълка-и-канела
Тези мъфини правя, винаги стават супер, добавям и какао понякога, не слагам стафиди и ако имам тиква, вместо ябълки настъргвам тиква. Стават леко възкисели, но много сочни и приятни.
За тиквеника ползвам тази рецепта:
http://www.supichka.com/рецепта/277/тиквеник-баница-с-тиква
Не слагам стафиди и не ръся с пудра захар, защото ни е достатъчно сладко.
Отгоре слагам и парчета масло, за да поеме и да омекне, да не е твърде хрупкава.

# 22
  • Мнения: 12 624
Това пробвах вчера, много добре станаха, със сигурност няма да ми е единствен опит.
www.lowcarb-nocarb.com/pumpkin-fries/
Естествено че нямат вкус на картофки, но ми харесаха много. Вероятно следващия път ще добавя и една идея чесън да ги овкуся, снощи правих чеснов сос към тях и със сигурност им отива. Само с чер пипер, сол и магданоз пак са вкусни, но ще пробвам и с други подправки.

# 23
  • Мнения: 2 502
Аз правя една рецепта, която по принцип е с ябълка в оригиналния текст, но аз я пробвах с тиква и стана страхотно според моя вкус. На дъното на тава разтопявам 1 пакетче масло и върху него нареждам 1 пакет меки, чаени бисквити. Отгоре нареждам тиквата, нарязана на кубчета и сварена. Количеството не мога да кажа точно, но да речем 4-5 парчета колкото дланта. Отгоре изливам смес от 4 яйца, 1 чаша брашно, 1 чаша захар и бакпулвер на Йоткер задължително.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 298
Днес правих торта с тиква в крема.
Разбих течна млечна сметана с кафява захар и смесих с тиквено пюре от тиква на пара. За да прикрия оранжевия цвят и предотвратя въпроса на дъщеря ми "Това какво е" (тя тиква яде само в тиквеник), сложих какао и стана като шоколадов крем, много ефирен, доста по-лек от чиста сметана.
И после - ред бишкоти, натопени в мляко, ред крем и орехови ядки.

Това ще стане със сигурност и с млечен крем за бисквитена торта.

# 25
  • Мнения: 5 987
Едни недоузрели дребни и определено не много сладки пълнени със свинско месо,чушка лук и   гъби.

# 26
  • Мнения: 25 571
Това пробвах вчера, много добре станаха, със сигурност няма да ми е единствен опит.
www.lowcarb-nocarb.com/pumpkin-fries/
Естествено че нямат вкус на картофки, но ми харесаха много. Вероятно следващия път ще добавя и една идея чесън да ги овкуся, снощи правих чеснов сос към тях и със сигурност им отива. Само с чер пипер, сол и магданоз пак са вкусни, но ще пробвам и с други подправки.

Ау, благодаря, непременно ще ги пробвам!
Магданоз няма да слагам, но ще ги овалям в сол, черен и пушен червен пипер.

# 27
  • Мнения: 778
Аз правя само печена тиква, измивам я, нарязвам я на парчета, в тавата слагам захар толкова , че да не се вижда дъното, подреждам тиквата плътно с кората нагоре и пека. Никаква вода не слагам, когато тиквата е готова я вадя още топла и обръщам , за да не се карамелизира захарта.

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 1 219
Оранжева тиква ям само на рачел, който пък е труден за приготвяне. Та на пазара до нас съм си намерила една баба, която прави и продава рачел.
Иначе помня рецептата на мама за печена тиква - нарязва се на парченца колкото кибритена кутийка. Реди се в тавата и се залива с 1 компот. Според ядящите я, ставала супер.
Баща ми много обичаше тиквеник  „но баба ( тъща му) да ми го направи“. Знам и нейната рецепта. Тя си точеше корите сама. От предния ден настъргваше тиквата, ръсеше захар и канела. Когато са ѝ готови корите на другия ден, изцеждаше много хубаво настърганата тиква. От изцедения сок правеше заливката за тиквеника. Може и да е добавяла още малко вода и захар, не съм я гледала подробно, че както казах, аз тиква не ям.

# 29
  • Мнения: 12 624
Скрит текст:
Това пробвах вчера, много добре станаха, със сигурност няма да ми е единствен опит.
www.lowcarb-nocarb.com/pumpkin-fries/
Естествено че нямат вкус на картофки, но ми харесаха много. Вероятно следващия път ще добавя и една идея чесън да ги овкуся, снощи правих чеснов сос към тях и със сигурност им отива. Само с чер пипер, сол и магданоз пак са вкусни, но ще пробвам и с други подправки.

Ау, благодаря, непременно ще ги пробвам!
Магданоз няма да слагам, но ще ги овалям в сол, черен и пушен червен пипер.
Аз сушен магданоз сложих, че това имах, той почти не се усещаше. Ще мисля с какво друго да пробвам за по-интересно, не че и така не бяха вкусни. Мина ми през ума за червен пипер, ама ми се стори че много ще му е печенето и може да има вкус на прегоряло. Може и да бъркам де, не съм пробвала. Не можах да измисля друга каква подправка би им отивала и като за първи опит карах 1:1 по рецептата.
Сосчето, дето забърках на око стана много добре към тях - чесново кисело мляко, на което му сложих малко тахан и лимонов сок. Пробвай и него ако харесваш такава комбинация.

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
тиква на пържени картофи ми сладни много и не правя. иначе понякога пека кореноплодни и слагам и тиква. салвия върви, както и розмарин.

в друга тема пускат една непопулярна рецепта, поствам я и тук:

кетчуп от тиква

    500 g тиквено пюре (тиква, почистена, сварена и пюрирана)
    200ml порт. сок
    150ml слаб оцет
    1/2 ч.л. не люто къри
    1/2 ч.л. черв. пипер
    2 щипки лют пипер
    2 щипки бахар
    2 щипки кардамон
    2 щипки кимион
    2 щипки пипер
    4 щипки сол
    50 g доматена паста (онова гъстото от тубичка или малка консерва)
    100 гр. оризов или сироп или от агава
    50-200ml вода при нужда

всичко се смесва в дълбока тенжера, понеже пръска и се вари до нужната консистенция (около 20-30мин). после се разсипва горещ в стерилизирани бурканчета.

# 31
  • Мнения: 758
Крем супа от тиква и кокосово мляко.

Сладолед от тиква (бита сметана, консерва подсладено кондензирано мляко, пюре от печена тиква, канела и малка щипка сол. Може и малко оранжева сладкарска боя за да стане наситен цветът. Това по желание само. Всичко се смесва и във фризера за една нощ. Много добре върви с карамелена заливка).

Хумус от тиква. Съставките са като за нормален хумус, но вместо нахут се слага печена тиква.

Пюре от тиква като гарнитура за месо. Печена тиква, пасирана само със сол, мащерка, пипер - черен и червен и малко масло. Става идеално.

# 32
  • София
  • Мнения: 5 547
Освен на тиквеник и печена или варена тиква, преди време намерих рецепта за тиквен крем, която стана любима вкъщи.
Може ли рецептата за тиквеният крем? Благодаря.

# 33
  • Мнения: 2 237
Крем супа от тиква, тиквени кремчета с маскарпоне, пълнена тиква с ядки и плодове

# 34
  • Мнения: 14 486
Печена тиква правя по рецепта от форума, на която попаднах преди години. Не помня авторката обаче, нека ме извини.
Парчетата тиква се нареждат в тава с кората нагоре и се заливат със захарен сироп (съотношение захар – вода – 1:1).
Пече се до извиране на водата. Захарта се карамелизира, както и самата тиква става карамелена, а вкусът е убийствен.

Моя е тази рецепта, познах си я. Joy

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?

Имам един блог с много рецепти с тиква, но е на английски, ако има желаещи ще го пусна. Последно правих тиквен сладкиш и pumpkin scones от него.

# 35
  • Мнения: 758

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?


Сладкарска - и се избива до пухкав крем.

# 36
  • Мнения: X
Черпя ви един тиквен десерт!



Рецептата и още снимки тук:
Скрит текст:

Тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.

600 гр.тиква, нарязана на малки парченца от кухненския робот, който накрая се повреди
300 гр. обикновен ориз
2 с.л. кокосово олио
400 мл. кокосово мляко от консерва
100 гр. кафява захар
Подправки - канела на пръчици, звездовиден анасон -половин звездичка, 3 зърна кардамом, 3 зърна сушени каранфилчета.
Вода не сложих, защото при тези пропорции течността от тиквата и кокосовото мляко е достатъчна оризът да се свари.

В началото запържих леко (7степен) в олиото една шепа тиква и половината ориз за две минути, прибавих останалата тиква и ориза, разбърках добре, намалих на 2 котлона, прибавих кокосовото мляко, захарта, подправките и разбърках добре. Сложих капака, оставих да къкри едва доловимо и след 20 минути разбърках внимателно. След още 20 минути отново разбърках, течността от самата тиква вече се беше отделила и оризът я беше поел, но не цялата, затова оставих още 20 минути на 2. Накрая из кухнята се разнесе прекрасен аромат, отворих капака, разбърках, оризът вече беше станал мек, установих, че на дъното накрая леееко е загоряло, но се маха лесно, не беше прегоряло. Изключих котлона, захлупих капака и оставих 2 часа да престои. След два часа загорялото от дъното се отлепи само с леко натискане на силиконовата шпатула. Сложила съм снимка с купичката, на която се вижда ‘‘загорялото‘‘. Всъщност така се образува интензивният аромат. Получава се ефект на препечена коричка, но от долу.


Тук в началото, всичко е в тенджерата, но още е сурово.
Скрит текст:

Ето готовия ориз. Тиквата не е разкашкана, останала е на парченца, оризът също е идеален според мен - добре сварен, но стегнат.
Скрит текст:
Тук със загорялото най-отгоре.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 23:48 от Анонимен

# 37
# 38
  • Мнения: 1 316
Тиквеник с бутер тесто
http://angellovescooking.blogspot.com/2015/01/pumpkin-puff-pastry-pie.html
Баница с тиква и млечна заливка
https://www.vkusi.me/recipe/banitsa-s-tikva-i-mlechna-zalivka/
БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК
http://www.bg-mamma.com/?topic=352202
Рецептата за тиква с маскарпоне и домашен карамел на Златка Димитрова от "Черешката на тортата"
https://www.edna.bg/zdravoslovno/receptata-za-tikva-s-maskarpone … t-chereshkata-na-

# 39
  • Мнения: X
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.

# 40
  • Мнения: 13 532
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.

# 41
  • Мнения: 9 515
Скрит текст:
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.

много се радвам, че ви е харесала! наистина е уникална торта, мммм.

# 42
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.

аз ги правих преди и доста често ги ядяхме, защото замразявах една част. после ги запържвах леко в тигана със зехтин и салвия. чудни стават. домати също им вървят, че аз не обичам сладникави неща за основно ядене.

сега ги правя на Spätzle, че стават по-бързо  Peace
пак са много вкусни, но слагам инд. орехче и отгоре някое по-ароматно сирене.

# 43
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Ето няколко предложения и от мен:

Печена тиква - 2 варианта



Вита баница с тиква и точени кори http://ilrai.blogspot.com/2017/12/blog-post_28.html



Сиропирания тиквеник ми е фаворит http://ilrai.blogspot.com/2013/11/blog-post.html



Шоколадов щрудел с тиква и ябълка http://ilrai.blogspot.com/2012/09/blog-post_9.html



И един тиквен сладкиш http://ilrai.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html


# 44
  • Мнения: 705
Здравейте на всички. И аз искам да ви кажа рецепта с тиква, за един много вкусен десерт който приготвям всяка година в сезона на тиквите. Нещо като крем но не точно.
200-300 гр тиква
200 гр захар
500 мл прясно мляко
Щипка сол
1 ванилия на прах
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, слага се в тенджера с чиния, прибавя се една в.ч. 200 мл вода и се вари на пара докато тиквата омекне. Прибавя се захарта и се пасира с пасатор. Накрая добавяме прясното мляко и ванилията и разбъркваме. От това количество излизат осем купички. Снимки може да видите в сайта готвач бг под името икономичен крем с тиква с мляко. Там също може да видите и рецептата ми за турски кекс. Под името турски кекс с кафе и кокос

# 45
# 46
  • Мнения: 1 116
Крем с тиква и кокосово мляко ми е любим бърз десерт, когато имам печена или сварена тиква http://www.tanitaang.com/2017/11/blog-post_4.html?m=0

А този Кекс с тиква е любим на децата ми по това време, много сполучлива рецепта http://www.tanitaang.com/2014/10/blog-post_28.html?m=0

# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 68
Крем с тиква и кокосово мляко ми е любим бърз десерт, когато имам печена или сварена тиква http://www.tanitaang.com/2017/11/blog-post_4.html?m=0

А този Кекс с тиква е любим на децата ми по това време, много сполучлива рецепта http://www.tanitaang.com/2014/10/blog-post_28.html?m=0
[/quote
Тиквата ми е сред любимите, тези дни задължително ще си спретна кремчето Simple Smile Благодаря ти

# 48
  • Мнения: X
Вкъщи май главно в солени манджи ги ядем тиквите (мъжът ми си прави тиквеник веднъж годишно, но си го яде сам). Много любима ни е тази салата: Warm salad of roasted squash, prosciutto and pecorino, слагаме пармезан най-често и шунката също я пропускаме в повечето случаи. Иначе аз предпочитам такъв тип шунка, прошутото не ми е приятел.
Няколко пъти през есента/зимата правя и телешки/говежди гулаш с тиква.
Снощи правих Buddha Bolw и една от съставките беше печена на кубчета тиква с подправки. Обичам да слагам тиква и в разни кърита и маджи в тенджера, когато искам да се получи по-кремообразна консистенция. Другите неща, които правя с тиква, вече са споменти.

# 49
  • София
  • Мнения: 11 688
Здравейте, девойки, записвам се с удоволствие.  Simple Smile  Видях разкошни рецепти , които ще приложа, благодаря.
Какво спретнах тези дни - Кейк с крем от тиква

Скрит текст:
[/spoiler]

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Няма рецепта

# 51
  • София
  • Мнения: 11 688
Вярно, няма рецепта, къде съм гледала. ??



Не мога да си открия рецептата която съм записала в тефтер, обърнах всичко и я няма и няма, а е някъде защото от някъде съм гледала записките си,  а там където публикувам в момента имат огромен срив на сайта, Готвач БГ и не мога да я извадя, не ми излизат рецептите.  Изчакай ме ден-две и ще я пусна веднага. Много се извинявам, един път да не погледна предварителен преглед и ето , че стана гафа. Няма да забравя, защото рецептата е много хубава и си заслужава да се приготви. Ако искаш да ти я пусна на HomeCooking

Намерих видеото, ако ти върши работа ще е чудесно, можеш да ме питаш за всичко, не ми е досадно и проблемно.

https://www.homecookingadventure.com/recipes/pumpkin-cream-cheese-bundt-cake

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 01:34 от marchеva14

# 52
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Много благодаря,изглежда чудесен Flowers Hibiscus

# 53
# 54
# 55
  • София
  • Мнения: 13 031
Вкъщи с тиква ядем:
крем-карамел с тиква
тиквеник
крем-супа
запечена тиква с мед и орехи, може и стафиди и/или ябълки
слагам тиква на гювеч с телешко
пюре от тиква, картофи и моркови
пълнена тиква
тиквен сладкиш (ползвам рецептата за ябълков сладкиш и често слагам 50:50 ябълка и тиква)

# 56
  • In transit
  • Мнения: 11 777
Здравейте,
Ето няколко солени предложения с тиква и от мен:
Ризото с тиква

Питки с тиква

Яхния от свинско с тиква

# 57
# 58
  • София
  • Мнения: 1 365
Благодаря за хубавите рецепти Relaxed
Последно правих крем брюле с тиква.
Предстои крем супа - обожавам Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 59
  • София
  • Мнения: 10 835
Започна сезонът на тиквите! Обожавам ги! Yum Пускам още няколко любими рецепти:

Олади с тиква и стафиди

Хляб с тиква, жълто сирене и подправки

Тиква и гъби в гювечета

Задушена тиква с лук

# 60
  • Бостън
  • Мнения: 13 470
В тиквената крем супа ползвам равни части тиква и сладки картофи - вкусът е плътен, нежен, а цветът - истинско есенно оранжево! Слагам и джинджифил на прах и къри!

# 61
  • Мнения: 25 571
Наскоро попаднах на следната рецепта:

Печени „картофки“ от тиква

1.   Почиства се тиквата и се нарязва на парчета като картофи за пържене (аз нарязах на пръчици, не на резени). Не е задължително да белите тиквата, може и с кората.
2.   Накиснете парчетата за една нощ в студена вода (ако бързате, може и за половин до няколко часа), Целта е да се отнеме нишестето и да станат по-хрупкави.
По желание: може да ги сварите за 2 – 3 минути, за да станат по-хрупкави. (Аз не съм пробвала и не знам дали е ефикасно.)
3.   Отцедете ги от водата и ги подсушете добре.
4.   Сложете ги в купа и ги оваляйте със зехтин, сол, черен пипер и зелени подправки по избор – в оригиналната рецепта е магданоз, но според мен може да се експериментира и с други подправки. Аз сложих и пушен червен пипер.
5.   Разстелете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.

Забележка: Според рецептата вкусът трябваше да е подобен на този на сладките картофи (батати). Не беше толкова сладко, може би защото тиквата не беше много узряла. Ще пробвам пак с по-сладка.
Не можах да ги направя хрупкави, бяха малко меки. Но въпреки това бяха вкусни (аз ги направих по-пикантни), даже мъжът ми си хапна, а той е един капризен, особено към нови вкусове. (Ама и аз му казах, че е тиква, чак след като ги изяде и ги одобри...Laughing)
Стават за гарнитура или за мезе за бира и вино. Simple Smile

# 62
  • София
  • Мнения: 11 688
Наскоро попаднах на следната рецепта:

Печени „картофки“ от тиква
.........................
Много благодаря! Ще го запиша и ще се пробвам, ММ е каприз, също няма да му казвам какво е, накрая, ако му допадне.. Wink

# 63
  • Мнения: 3 225
Наскоро попаднах на следната рецепта:

Печени „картофки“ от тиква
.........................
Много благодаря! Ще го запиша и ще се пробвам, ММ е каприз, също няма да му казвам какво е, накрая, ако му допадне.. Wink

И аз, когато за първи път направих крем супа с тиква, казах вкъщи, че съм използвала екзотични подправки. За тиквата нито дума. Но страхът ми беше напразен, супата си остана трайно в репертоара ми.

Момичета, златни сте! (май има и момчета, и те са златни)
Много полезна тема, записах вече няколко рецепти, а в хладилника имам разрязана тиква, тъкмо ми дадохте идеи как да я използвам.

# 64
# 65
  • Мнения: 9 515
В тиквената крем супа ползвам равни части тиква и сладки картофи - вкусът е плътен, нежен, а цветът - истинско есенно оранжево! Слагам и джинджифил на прах и къри!

ако имам слагам и пресен джинджифил, адски си отива. обожавам тиквена супа! малко морков също ѝ тича.

# 66
# 67
  • Бостън
  • Мнения: 13 470
В тиквената крем супа ползвам равни части тиква и сладки картофи - вкусът е плътен, нежен, а цветът - истинско есенно оранжево! Слагам и джинджифил на прах и къри!
ако имам слагам и пресен джинджифил, адски си отива. обожавам тиквена супа! малко морков също ѝ тича.
Да, за пресния джинджифил! Да и за захаросаният такъв, с който гарнирам печена тиква Grinning

За морковите - винаги слагам в крем супа от тиква, просто имах предвид, че вместо тиква + останалите съставки слагам равни части тиква и сладки картофи. А като се оказа без тиква и само сладки картофи и ядящите не са разпознавали липсата на тиква Simple Smile

Този сладкиш отгоре изглежда прекрасно, хем аз не правя сладкиши, но бих го опекла тестото във малки формички за мъфини за да излъжа децата!

# 68
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
...
Този сладкиш отгоре изглежда прекрасно, хем аз не правя сладкиши, но бих го опекла тестото във малки формички за мъфини за да излъжа децата!
Благодаря! По добре им направи курабийки.

# 69
  • Бостън
  • Мнения: 13 470
Благодаря! По добре им направи курабийки.

Няма за какво! Винаги е добра идея да се слушат майсторите, мерси за съвета Grinning
Курабийки ще са!

Последна редакция: пт, 11 окт 2019, 17:42 от Agent Provocateur

# 70
  • Мнения: 6 689
Вкъщи всички обичаме много тиква. Тази година реколтата ни е много добра, ще пробвам и нови рецепти.
Освен варена и след това запечена с орехи и мед, много любима е рецептата на Пепчо за кисел от тиква, тиквеник по рецепта на Славка Калчева, мъфини, кекс, тиквени меденки на DiSto (в момента ми изскочи от ума името на блога и').
В солен вариант крем супа.

# 71
# 72
  • Мнения: 761
А има ли рецепта за "здравословна" печена тиква? Аз пека с мед, но като знам колко слагам Simple Smile  Моля също така някой да изпише пълна рецепта за тиквена крем - супа. Благодаря Simple Smile

# 73
# 74
  • In transit
  • Мнения: 11 777
А има ли рецепта за "здравословна" печена тиква? Аз пека с мед, но като знам колко слагам Simple Smile  Моля също така някой да изпише пълна рецепта за тиквена крем - супа. Благодаря Simple Smile
Ако е сладка самата тиква, не е нужно да слагате подсладител. Медът е хубаво да се слага след като се опече тиквата. Просто я изпичате нарязана на парчета (с кората или без нея). След това като искате да е по-здравословна може да я "подсладите" с малко стафиди, фурми, кокосова захар примерно.

# 75
  • Мнения: 3 225
А има ли рецепта за "здравословна" печена тиква? Аз пека с мед, но като знам колко слагам Simple Smile  Моля също така някой да изпише пълна рецепта за тиквена крем - супа. Благодаря Simple Smile

Аз от години правя крем супа с тиква, харесах си я от Вкусно с Йоли. Исках да дам линк, но не я намерих. По памет:

2 чаши тиква, нарязана на парчета
3 картофа средно големи
1 стрък праз
2 с. л. олио, малко масло
1/4 ч. л. индийско орехче
1/2 ч. л. млян кориандър
1 ч. л. куркума
сол и черен пипер на вкус

Всичко се нарязва, залива се с вода и се вари. После се пасира и готово. Може да се добави заквасена сметана.
Гъстотата на супата се регулира по желание.
Най-често купувам тиква цигулка, че е по-лесна за белене.

# 76
  • София
  • Мнения: 10 835
А има ли рецепта за "здравословна" печена тиква? Аз пека с мед, но като знам колко слагам Simple Smile  Моля също така някой да изпише пълна рецепта за тиквена крем - супа. Благодаря Simple Smile

По тази рецепта правя аз: Крем-супа *Тиквено кадифе*.

# 77
  • София
  • Мнения: 11 688
...........
По тази рецепта правя аз: ..................
Ванче, тази супа ме грабна от раз, вземам ти я, ако може...

# 78
  • София
  • Мнения: 10 835
...........
По тази рецепта правя аз: ..................
Ванче, тази супа ме грабна от раз, вземам ти я, ако може...

Е, оставаше и да не може! После пиши за резултата.

# 79
  • Мнения: 761
А има ли рецепта за "здравословна" печена тиква? Аз пека с мед, но като знам колко слагам Simple Smile  Моля също така някой да изпише пълна рецепта за тиквена крем - супа. Благодаря Simple Smile

По тази рецепта правя аз: Крем-супа *Тиквено кадифе*.
Определено ще я пробвам, но със сладки картофи Simple Smile

# 80
# 81
  • Мнения: 114
Смути с тиква и банан е супер вкусно и засищащо за закуска!


https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BA%D0%B2%D0%B0

# 82
# 83
  • Мнения: 9 991
Тъкмо се чудех за тиквени вдъхновени.

# 84
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Бисквити с тиква

# 85
  • Burgas, Bulgaria
  • Мнения: 10
Може ли рецептата. Харесват ми. Благодаря.

# 86
  • Мнения: 13 243
Скрит текст:
Наскоро попаднах на следната рецепта:

Печени „картофки“ от тиква

1.   Почиства се тиквата и се нарязва на парчета като картофи за пържене (аз нарязах на пръчици, не на резени). Не е задължително да белите тиквата, може и с кората.
2.   Накиснете парчетата за една нощ в студена вода (ако бързате, може и за половин до няколко часа), Целта е да се отнеме нишестето и да станат по-хрупкави.
По желание: може да ги сварите за 2 – 3 минути, за да станат по-хрупкави. (Аз не съм пробвала и не знам дали е ефикасно.)
3.   Отцедете ги от водата и ги подсушете добре.
4.   Сложете ги в купа и ги оваляйте със зехтин, сол, черен пипер и зелени подправки по избор – в оригиналната рецепта е магданоз, но според мен може да се експериментира и с други подправки. Аз сложих и пушен червен пипер.
5.   Разстелете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.

Забележка: Според рецептата вкусът трябваше да е подобен на този на сладките картофи (батати). Не беше толкова сладко, може би защото тиквата не беше много узряла. Ще пробвам пак с по-сладка.
Не можах да ги направя хрупкави, бяха малко меки. Но въпреки това бяха вкусни (аз ги направих по-пикантни), даже мъжът ми си хапна, а той е един капризен, особено към нови вкусове. (Ама и аз му казах, че е тиква, чак след като ги изяде и ги одобри...Laughing)
Стават за гарнитура или за мезе за бира и вино. Simple Smile
Знам го като рецепта за батати и съм го правила няколко пъти.
Също и вариант вместо зехтин кокосово масло, морска сол и доста пушен червен пипер по същата технология.

# 87
  • Мнения: 9 991
Аз правих кекс с тиква. Сварих и оасирах, яйца, брашно, олио, кафява захар. Защото нямах канела, сложих малко какао. Отгоре настъргах бял шоколад.

# 88
  • София
  • Мнения: 11 688
разкошен ТИКВЕН ТАРТ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_307.html
Чийзкейк с тиква и бадемова поръска
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_854.html

# 89
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
Може ли рецептата. Харесват ми. Благодаря.

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/11/blog-post_17.html

# 90
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Рачел от тиква

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 14:34 от i_peych

# 91
  • Мнения: 1 898
Здравейте, кулинари! Открих тази тема и определено е пълна с вкусни идеи. Simple Smile Ще споделя и моя опит с тиквата. Simple Smile
Крем карамел с тиква
https://inthebeniskitchen.com/2019/10/31/%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b … bc%d0%b5%d0%bb-2/

Тирамису с тиква без яйца
https://inthebeniskitchen.com/2019/10/26/%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b … 0%b9%d1%86%d0%b0/

Тиквеник с готови ръчно точени кори
https://inthebeniskitchen.com/2019/10/12/%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b … 0%be%d1%80%d0%b8/

Печен чийз кейк с тиква
https://inthebeniskitchen.com/2019/10/06/%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b … 0%ba%d0%b2%d0%b0/

Крем супа с тиква и кокосово мляко
https://inthebeniskitchen.com/2019/10/04/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b … 1%8f%d0%ba%d0%be/

Крем с тиква
https://inthebeniskitchen.com/2019/09/15/%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b … 0%ba%d0%b2%d0%b0/

Мус с тиква
https://inthebeniskitchen.com/2019/09/15/%d0%bc%d1%83%d1%81-%d1% … 0%ba%d0%b2%d0%b0/

# 92
  • Бостън
  • Мнения: 13 470
Благодаря и на двама ви за споделеното!
PS Това тирамису изглежда божествено! И супата и рачела, охххх...

# 93
  • София
  • Мнения: 11 688
Ваня, благодаря!  Hug  Чудесно "Тиквено кадифе" се получи!!!!!!



https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_123.html

# 94
  • София
  • Мнения: 10 835
marchеva14, много съблазняващо изглежда! А аз се чудех моята тиква в хладилника какво да я направя... ThinkingSmile

# 95
  • София
  • Мнения: 11 688
marchеva14, много съблазняващо изглежда! А аз се чудех моята тиква в хладилника какво да я направя... ThinkingSmile
Е, как какво, ето по-горе - твоята кадифена  супичка. Simple Smile

# 96
  • Мнения: 2 438
marchеva14, много съблазняващо изглежда! А аз се чудех моята тиква в хладилника какво да я направя... ThinkingSmile
Е, как какво, ето по-горе - твоята кадифена  супичка. Simple Smile
Тази година вече три пъти правих тази фантастична супа и съжалявам, че не открих рецептата по-рано.

# 97
  • Мнения: 4 722
Чийзкейк - блата -печена тиква ,два бр.марципан от Лидъл,желатин.Отгоре -маскарпоне,разбита течна сметана от Лидъл,един бял шоколад разтопен на водна баня.Поръска кокосов чипс.

# 98
  • София
  • Мнения: 10 835
Ехо-о-о, свършиха ли рецептите с тиква?

Ето 2 предложения от мен:

Кекс с тиква и мед

Лазаня с тиква и колбас

# 99
  • Мнения: 1 898
Здравейте! От мен един много вкусен крем с тиква, който приготвих наскоро. Simple Smile
http://---shoretner923-2sAr1lY

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 00:52 от beniii

# 100
  • под тепетата
  • Мнения: 9 271
beniii, благодаря за страхотната рецепта! Направих я вчера и даже мъжът ми беше впечатлен. Малко вариация от мен - грисът ми е оризов, по-наедро ми е намачкано тиквеното пюре и от отделеното сосче направих сироп.

# 101
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
И аз го направих..Малко сгафих в пропорциите и ми стана по-гъст,но е много вкусен.
Благодаря за рецептата Kissing Heart

Сега го пробвах,добре е на гъстота,и мм го хареса.
Отгоре сложих начукани орехи,които за много малко нагрях в тиган за да подсилят аромата си и да станат по-хрупкави.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 11:35 от Doli

# 102
  • София
  • Мнения: 10 835
Правя 2 вида запеканки с тиква.

Едната е Запеканка с извара и тиква.



Другата е Тиквена запеканка с ябълки.

Общи условия

Активация на акаунт