Консервиране на домашно приготвени ястия

  • 4 203
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 528
Здравейте, ще приготвям дневно меню за роднина, която да е в готов вид за консумация. Използването на хладилник не е вариант, тъй като човека е с психични проблеми и просто не се сеща да погледне в хладилника и яде сух хляб. Имам идея да консервирам в буркани храната в готов вид например супи, манджи, месо, риба, пилешко, кюфтета и други, но не знам как трябва да се направи. Моля тези които са го практикували да споделят опит. Колко се варят бурканите, дали е възможно консервиране само като се сложи горещо и се обърне ? Идеята е да издържат 3-4 дена тъй като планирам често да ходя при него. Дали ще е проблем ако се държат бурканите на стайна температура ( опасявам се ако не са в стаята му пак няма да се сети за тях ). Изобщо съм отворена за всякакви идеи.

# 1
  • Мнения: 4 808
Здравейте, ще приготвям дневно меню за роднина, която да е в готов вид за консумация. Използването на хладилник не е вариант, тъй като човека е с психични проблеми и просто не се сеща да погледне в хладилника и яде сух хляб. Имам идея да консервирам в буркани храната в готов вид например супи, манджи, месо, риба, пилешко, кюфтета и други, но не знам как трябва да се направи. Моля тези които са го практикували да споделят опит. Колко се варят бурканите, дали е възможно консервиране само като се сложи горещо и се обърне ? Идеята е да издържат 3-4 дена тъй като планирам често да ходя при него. Дали ще е проблем ако се държат бурканите на стайна температура ( опасявам се ако не са в стаята му пак няма да се сети за тях ). Изобщо съм отворена за всякакви идеи.
Мисля, че трябва да се поварят малко, пет минути след завиране е достатъчно, заради капачката, за да се стерилизират, но не всичко ще издържи на стайна температура, особено ако в стаята е топло. Някои буркани може и да ги свариш като обърнеш бурканите с капачката надолу и вода донякъде, колкото да облее капачките, това става например със сармите. Правила съм доматена манджа в буркани, като миш-маш, но без яйца, пак става за ядене, варенето пак е 5 минути. Също можеш да изпържиш месо - пилешко или свинско, предполагам, че и с печено ще става, и пак леко да завриш заради капачките, издържа доста. За риба, не съм правила, но съм яла, мои близки са правили, в нета не може да няма рецепти. Имай предвид, че картофите не издържат на стерилизация, мусаката би могла да издържи ден-два ако не е топло в стаята. За супите не знам, всъщност,  често правя зелева супа, издържа няколко дни, но в хладилник.

# 2
  • Мнения: 7 006
Здравейте, ще приготвям дневно меню за роднина, която да е в готов вид за консумация. Използването на хладилник не е вариант, тъй като човека е с психични проблеми и просто не се сеща да погледне в хладилника и яде сух хляб. Имам идея да консервирам в буркани храната в готов вид например супи, манджи, месо, риба, пилешко, кюфтета и други, но не знам как трябва да се направи. Моля тези които са го практикували да споделят опит. Колко се варят бурканите, дали е възможно консервиране само като се сложи горещо и се обърне ? Идеята е да издържат 3-4 дена тъй като планирам често да ходя при него. Дали ще е проблем ако се държат бурканите на стайна температура ( опасявам се ако не са в стаята му пак няма да се сети за тях ). Изобщо съм отворена за всякакви идеи.

Що не пробваш първо с големи,огромни надписи разлепени в кухнята и стаята "храната е в хладилника,отвори го"

Инак,супи и яхнии,докато са много врели,сипвам в буркан и обръщам с капачката надолу.2-3  дни издържат при нормална стайна Т.

# 3
  • София
  • Мнения: 15 913
Преди години колежка стерилизилаше по 1 буркан от готвеното в къщи за син-студент в друг град.
Като го сготви го слагаше в буркан в съдомиялната. И казваше, че докато се измият съдовете и бурканчето е готово. Няма как да я разпитам подробно - вече не работим заедно. А и тя се премести в Турция.
Няма ли възможност за т.н. социален партонаж за болния? Поне 1 път на ден ще има топла храна. В нашия блок носят на няколко съседи - доволни са от качеството.


# 4
  • Мнения: 10 012
Консервирала съм в по-малки буркани  (средните за лютеница) в тенджера под налягане.
Поставям тензух на дъното, подреждам 3 буркана (толкова се събират), три, четири пръста вода и след като
издаде звука, меря десет минути и изключвам.
По този начин доста дълго издържат кюфтета, пържоли, пилешко с ориз, сарми.
Да уточня, че бурканите не са с винтови капачки.
Супи не съм пробвала.

# 5
  • Мнения: 11 741
Като бях студентка майка ми така приготвяше буркани - готви повече и отсипва - телешко варено в компотени буркани, пълнени чушки, боб, зеле, сини сливи яхния с пилешко ... С една дума - всичко от което се готви вкъщи и което ям. Заварявала ги е след това. Издържаха на стайна температура месеци наред. Всъщност не помня да е имало бомбирал буркан или развалено ядене.

# 6
  • Мнения: 528
Благодаря на всички за идеите, не знаех че картофите не издържат на стерилизация, имате предвид че се развалят след няколко дни или че стават на пюре. Имам тенджера под налягане ама ме е страх че ще гръмне заради бурканите, но бих искала да пробвам. Бурканите трябва да са от тип омния така ли ? А дали няма да стане с винтените ?

# 7
  • Мнения: 4 808
Благодаря на всички за идеите, не знаех че картофите не издържат на стерилизация, имате предвид че се развалят след няколко дни или че стават на пюре. Имам тенджера под налягане ама ме е страх че ще гръмне заради бурканите, но бих искала да пробвам. Бурканите трябва да са от тип омния така ли ? А дали няма да стане с винтените ?
За картофите - преди много години майка ми и баба ми пробваха да затворят в буркани някакво ястие с картофи - всичко бомбира и после някой им каза, че картофите не стават за буркани. За бурканите - няма проблем да са с винт.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 09:51 от Не се сърди, човече

# 8
  • Мнения: 10 012
Имам тенджера под налягане ама ме е страх че ще гръмне заради бурканите, но бих искала да пробвам. Бурканите трябва да са от тип омния така ли ? А дали няма да стане с винтените ?
Тези, които аз приготвях, както споменах, бяха по-малки от компотените - колкото за един или два пъти
да си сипеш. Само споделих моя опит, но и винтовите може да се окаже, че стават за целта.
Досега не са ми гърмели.

# 9
  • Мнения: 25 449
А дали човекът ще се сети да си отвори буркан с храна?
Защо не помислиш за друго решение – социален патронаж или някоя съседка, която да го наглежда и да следи дали се храни? А ако се навие – може и да му готви.

# 10
  • Мнения: 528
Човекът не контактува и не допуска чужди хора у дома, затова социалния патронаж и съседите отпадат като решение поне засега. Досега за него се грижете дъщеря му, но претърпя злополука и поне месец ще е в болница. Пробвах да оставя буркан с ядене в неговата стая и беше изядено, но нямам възможност всеки ден да ходя и затова искам да пробвам с консервиране.

# 11
  • София
  • Мнения: 15 913
По хранителните магазини съм виждала и консервирани манджи в кутии.
Месо с грах, ориз, кюфтета с боб. Като за 1 порция ми изглеждаше консервата.

Общи условия

Активация на акаунт