Как се справяте с готвенето

  • 18 542
  • 220
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 46 482
Нездравословно за кого? ...
За детето. Предвид това, че не може да си приготви храна само, предположих, че е малко, съответно ляга по-рано.
Но дори да е ок часът, не е здравословно да гладува.
Стресиращо е и за нея, което също е нездравословно. Щом има възрастен вкъщи, по-здравословно, и физически, и психически за нея би било да я посрещнат с готово ястие.
Но - всеки сам си преценява, ние само даваме съвети спрямо това нашия опит със справянето с проблема Hands Plus1

# 91
  • Мнения: 18 538
Не разбрах за моето дете ли става дума? Тя е на детска кухня,а преди лягане пие мляко. Заспива в 9 и аз ям тогава или малко преди тя да заспи. Или мъжа ми е сготвил или аз. Ако ли не каквото има в хладилника.

# 92
  • Мнения: 11 043
Между другото в Чехия. Понеже имаме опит с дълго пребиваване там. Топла храна се яде само на обяд - на вечеря всеки се оправя с каквото си дръпне от хладилника, няма деца, няма възрастни. Една колежка на ММ и в момента е Прага, с три деца - целият клас се избива да гостува с преспиване у тях, понеже ги посрещат с топла и вкусна вечеря. (В тази връзка сега са много модерни сред местните заведенията за брънч, та в събота и неделя въобще хич никога да не готвят.)
Та, всякак може принципно... въпросът е нужно ли е и за кого какво е важно. Явно за различните участници в темата са важни различни детайли, което е и съвсем в реда на нещата.

# 93
  • Мнения: 9 513
Нездравословно за кого? За този, който заспива в 21, може би.
Здравословното е вечеря 3 часа преди сън (според някои източници дори 2). У нас пуберът и мъжът ми се запътват да лягат към 11-11:30, аз - около 12:30-1 ч.

Че то ако вечерям преди 20, ще трябва после да вечерям втори път Simple Smile
П.П. Не всички са с работно време от 9 до 5, за да могат да сервират вечерята в 7.


о, я стига! естествено, че всеки се оправя когато и както може. ние пък понякога вечеряме и към 9, че и по-късно се е случвало. когато мога - тогава! както мога - така! правя максималнмото по силите си, това е. ММ и щерка се връщат към 8 от спорт, къпят се, оправят се. аз след работа взимам малкия, пазарувам, спортувам, храня куче, котки, готвя, пера и т.н. така че - когато мога! на мен ми е по-важно да е прясно сготвена храната и да съм спортувала, отколкото да се седне в 8.30 /щото обективно по-рано няма как/. страшен стрес е да почакат малко за храна, няма що. напротив - свикнали са всичко да им се поднася венага и тутакси, смляно и предъвкано /не само храна, ами забавления и т.н./.

# 94
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Аз много обичам да готвя. Май това е единственото ми забавление. Но, уви, децата ходят на гардина и вечер не са много гладни. Затова не мога да се развихря. След поддържането на гардината, къщата, готвенето ми е за отмора. Тези дни започнах да правя супа с тиква - вариации на крем-супа, но салагам и кайма. Слагам тиква, праз, картофи - каквото има, в тенджерата под налягане за 10 минути, после пасирам. Накрая надробявам овкусена кайма /не си играя да парвя топчета, само я надробявам/. Става много вкусно. По цяла седмица после я ядем. ММ пък не обича да се товари и вечер не иска да яде много, даже салата ако има, му идва в повече. А аз много обичам да завъртя салата, после второ, че и трето. Но това става само по празници.
В 9 всички сме по леглата.

# 95
  • София
  • Мнения: 19 202
о, я стига! естествено, че всеки се оправя когато и както може. ние пък понякога вечеряме и към 9, че и по-късно се е случвало. когато мога - тогава! както мога - така! правя максималнмото по силите си, това е.
Не го приемай като критика, наистина е добре поне 3 часа между вечерята и съня. Явно твоето разписание не позволява, а щом спортуваш - негативният ефект от късната вечеря е по-малък. Но без да се обиждаш - мисля, че си поела прекалено много неща.

# 96
  • Мнения: 9 513
Скрит текст:
о, я стига! естествено, че всеки се оправя когато и както може. ние пък понякога вечеряме и към 9, че и по-късно се е случвало. когато мога - тогава! както мога - така! правя максималнмото по силите си, това е.
Не го приемай като критика, наистина е добре поне 3 часа между вечерята и съня. Явно твоето разписание не позволява, а щом спортуваш - негативният ефект от късната вечеря е по-малък. Но без да се обиждаш - мисля, че си поела прекалено много неща.

не се обиждам, разбира се Wink
да, така е, много ни идват, но какво да се прави....какво сме могли, сме го неглижирали, но пак са си бая нещата.

# 97
  • Пловдив
  • Мнения: 2 492
Не готвя често, прибирам се след 18:30ч от работа и ако трябва да го правя всяка вечер...Обикновено прибягвам до: спагети, наденички на грил, гювечета, картофи на фурна, яйца със сирене на тиган, баница, картофена салата. Понякога купувам от кварталния супермаркет. Понякога вземам ваучер от сайт за колективно пазаруване - за хапване навън или вкъщи. Сладкиши правя като имам повече време, през уикенда.

# 98
  • Sofia
  • Мнения: 2 464
Не мога да се похваля с успехи, уви

# 99
  • Мнения: 187
Разковничето е в предварителната подготовка.

През седмицата най-много да сваря спагети, да пусна оризоварката (която е сготвила ориза преди да се прибера от работа) или да прекарам картофи през микровълновата.

Основното готвене е през уикенда, като тогава просто подготвям храни, които след това комбинирам. Примерно сварявам няколко вида бобови (боб, нахут, леща и даал — индийското бобено ястие с къри); прекарвам през уока тофу, броколи, карфиол, брюкселско зеле, гъби, моркови на лентички, аспержи; накълцвам чушки, лук, пресни зеленолистни подправки. Всичко сипвам в стъклени кутии или буркани и слагам в хладилника. След това само комбинирам. През седмицата вечерята отнема 20-30 минути от начало до сервиране. Най-много време ми трябва, ако трябва да сваря нещо.

Преди месех хляб, но от сестра ми взаимствах идеята за хлебопекарна и сега ММ прави хляба.

За обяд на ученичките обикновено слагам това, което сме вечеряли. Те и без друго винаги така искат.

Уточнявам, че цялото семейство сме вегани. Това е допълнително облекчение както от финансова, така и от чисто практическа гледна точка.

# 100
  • София
  • Мнения: 19 202
Аз се изумявам колко много хора, най-вече жени, готвят само това, което знаят от мама и не искат дори да опитат нещо различно. При наличието на десетки блогове и кулинарни сайтове
Не че и аз не бях така в началото, но с години да не научиш нещо ново

# 101
  • Мнения: 12 662
Когато мъжът, и на-вече децата не искат да опитат това различното.

# 102
  • Мнения: 18 384
Ооо супер ентусиазирана бях да опитвам нови неща. Обаче, като от 10 приготвени, само 2 бих направила пак и някак ентусиазмът замина. И тези 2 примерно децата няма да ги доближат. Та експериментите ги предпочитам в ресторант. Ако ми хареса достатъчно, може и да пробвам да го направя вкъщи.

# 103
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Опитите ми да експериментирам и да готвя завъртяно бяха в продължение на 5 години, но остана неоценено. За какво да хабя време, ресурс и нерви, при условие, че после хвърлям храна?
С времето успях да вкарам като макар и рядко приготвяни суши, скариди, нахут, тиква. Най-големият ми успех е рибата. Защото до преди няколко години и това не ядяха!

# 104
  • Мнения: 9 513
аз пък нонстоп импровизирам, понякога бая извратено. ММ яде всичко, децата и те взеха да посвикват Wink

Общи условия

Активация на акаунт