Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 127 640
  • 906
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 992
Супер, благодаря!
Значи ще се поогледам за някакви по-големи стъклени буркани! Имах преди време една тенджерка от йенско стъкло, но я счупих. Като цяло това ме притеснява при стъклото- малко съм джаста-праста , но пък и пластмасовите кутии не са ми ок за супа, както каза Фиффи, после трудно се мие мазното от пластмасата.
А и като е в буркан супата, гъстото пада на дъното и после трудно се сипва равномерно. Ще трябва да отида до икеа и айко и да разгледам какво имат с по-голям обем!

# 226
  • Мнения: X
В Икея има стъклени буркани, които се затварят добре и може супата да се разклати, преди да се излее в тенджерата за стопляне.
В Германия много се ползуват ето тези буркани за стерилизаиране. Аз си купих 12 броя и  често ги ползувам за съхранение на храна в хладилника. Не слагам гумения кръг, само стъклената капачка. Много са удобни, от по-дебело стъкло от бурканите в първия линк, който бях дала и могат да се подреждат един върху друг.
https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=weck+glas+500ml&am … d_sl_8wdq6rlb33_e


Днес изпекох в чугунената тенджера едно цяло голямо пиле. Махнах костите и кожата, и сложих месото в бурканите. Ето ги. Сварих и просо. Него го сложих в пластмасовата кутия. Следващите 2-3 дни няма да имам време за готвене, затова съм приготвила всичко готово за правене на салата.
Всеки си взема от месото, просото, зеленчуците и сирената в хладилника, и си прави собственото ядене. Аз наблагам много на пресни малки доматчета, краставица и нарязан на тънки лентички морков. Обичам да овкусявам със суров, висококачествен зехтин и лимонов сок.

# 227
  • Мнения: 3 604
Здравейте да попитам за глинените съдове защо не е хубаво да се оставя храна в тях?

# 228
  • Мнения: 92
Здравейте, след ного четене и проучване реших да си взема тенджера/фурна la Creuset. Знаете ли откъде най-евтино може да се намери? Аз най-евтино наерих в английския амазон, има ли някой друг специализиран сайт, в който да са по-евтини.Питане и към имащите такава - с какъв размер имате и за какво стига. Аз искам да мога да вкарам цяло пиле в нея и се ориентирам към 26см вариант който идва за към 400лв.Но пък от друга страна съм с индукционен плот и не се събира на нито един котлон отгоре и съм малко объркан
https://www.amazon.co.uk/Creuset-Signature-Cast-Round-Casserole/ … Bcreuset&th=1

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 16:45 от intercooler

# 229
  • Мнения: X
placebo7,

случайно прочетох в тамата за хитринките пост на потребителка, където беше даден линк към подобни на моите стъклени буркани, но от бг сайт.

Ето тук

https://reno.bg/kuhnya/sahranenie-na-produkti/burkani/burkan-lf- … -pl-1000-ml-15543
https://reno.bg/kuhnya/sahranenie-na-produkti/burkani/burkan-lf- … 0-gl-700-ml-15536
https://reno.bg/kuhnya/sahranenie-na-produkti/burkani/burkan-lf- … 5-gl-350-ml-15535

Тези са дори и по-качествени от моите, защото стават за загряване във фурна. От боросиликатно стъкло са, което не се пръска от температурни смени. Имам от този вид също два или три малки буркана.


intercooler,

добър избор на тенджера. Ако искаш ела в чугунската тема, има потребитeлки с най-различни размери тенджери и ще ти дадат инфо за големината на Крюзе. Моята е 24 см и събира цяло огромно пиле плюс няколко картофа. Пуснах днес снимка в темата там точно от последното ми готвене. Пилето беше около 1,7 кг. - екстра голямо.

http://www.bg-mamma.com/?topic=1067406.555

Последна редакция: чт, 17 яну 2019, 21:55 от Анонимен

# 230
  • Мнения: 1 377
Здравейте,

искам да купя тиган с керамично покритие, но бюджетът ми е силно ограничен. В момента има промоция в кауфланд на съдове на Brio, сполучливи ли са или да потърся друго решение?

# 231
  • Варна
  • Мнения: 987
Здравейте Simple Smile Аз също реших да хвърля Тефала от кухнята Simple Smile
От Техномаркет си взех тези два тигана.Тук виждам,че не се приема алуминия за много здравословен.Дали не сбърках?

https://pochehli.com/tigan-za-palachinki-s-mobilna-drazhka-28-sm … s-6-skk-germaniya

https://pochehli.com/tigan-s-mobilna-drazhka-26-sm-series-6-skk-germaniya

Сега се оглеждам за тенжерки.От 3 години имам един комплект на Ело от стомана 18/10 купуван от Айко и да ви кажа не е мръднал Simple Smile
Ето такъв

https://www.facebook.com/aikobg/photos/%D1%81%D0%B5%D1%82-%D1%82 … /876559989067403/

За съжаление малко си залепва.Затова мисля да си взема една тенжерка Simple Smile От тези двете на коя бихте се спряли? И двете ме изкушават Simple Smile

https://pochehli.com/plitka-tendzhera-s-kapak-28-sm-series-6-skk-germaniya

https://pochehli.com/tendzhera-luminarc-vitro-3-l

# 232
  • Варна
  • Мнения: 987
И още нещо.Харесах си тази тавичка.Някой има ли информация за нея? Simple Smile
https://pochehli.com/tava-za-lazanya-chervena-keramika-emile-henry-frantsiya

# 233
  • Мнения: 1 336
И още нещо.Харесах си тази тавичка.Някой има ли информация за нея? Simple Smile
https://pochehli.com/tava-za-lazanya-chervena-keramika-emile-henry-frantsiya
Керамичните съдове на Emile Henry са абсолютно безвредни, красиви и с много добро качество. Сигурна съм, че няма да съжалявате

# 234
  • Мнения: 207
Здрвейте, реших и аз да си сменям съдовете за готвене и съхранение. В момента избирам тиган за палачинки. Търся мнение за този на SKK https://www.vip-giftshop.com/tigan-za-palachinki-2-5sm-f26sm.html Според описанието е безвреден, но дали е така?Приемам съвети и за по-евтин вариант, но вкъщи палачинки се правят поне два пъти в седмицата, та ми трябва нещо неизискващо сериозна поддръжка и незалепващо. За тенджерите и тиганите все още чета, въпреки че имам чувството,че все повече се обърквам. На първо време, ще взема май един чугунен тиган.

# 235
  • Варна
  • Мнения: 987
Здрвейте, реших и аз да си сменям съдовете за готвене и съхранение. В момента избирам тиган за палачинки. Търся мнение за този на SKK https://www.vip-giftshop.com/tigan-za-palachinki-2-5sm-f26sm.html Според описанието е безвреден, но дали е така?Приемам съвети и за по-евтин вариант, но вкъщи палачинки се правят поне два пъти в седмицата, та ми трябва нещо неизискващо сериозна поддръжка и незалепващо. За тенджерите и тиганите все още чета, въпреки че имам чувството,че все повече се обърквам. На първо време, ще взема май един чугунен тиган.

Този тиган не е чугунен а от ръчно лят алуминий и незалепващо покритие.По-горе в темата съм показала моя - взех го за 89 лева с махаща се дръжка Simple Smile
Да ти кажа - много съм доволна.Яйца,омлет и палачинка съм правила в него с много малко мазнина.Не залепват изобщо и вкуса е по-различен от тигана на тефал Simple Smile
Нагрява и изстива бавно имай го в предвид

# 236
  • Мнения: 10 174
Силно непрепоръчително е да се купуват съдове от алуминий. Дори и при относително безвредно покритие, когато то се повреди, което може да стане както при готвене на висока Т, така и механично чрез надраскване, алуминият започва да отравя храната. Колкото до незалепващото покритие - макар и да се рекламира като безвредно, защото е без PFOA, най-често то е на базата на PTFE. А за нея има данни, че отделя отровни газове при нагряване на висока Т. Заинтересовани лица от фирми-производители ми обясняваха, че този материал се използва за направата на байпас на сърцето. Не знам дали е така, не съм проучвала, но дори и да е така, в човешкото тяло не се развива Т от 180 градуса и нагоре, които се достигат при термично обработване на храната. Аз съм против алуминия, предвид наличието на по-безвредни алтернативи.

# 237
  • Мнения: X
Голяма измама са тези съдове с ‘‘незалепващо‘‘ покритие.
Такова , което да е същевременно безопасно НЯМА.
Има си технология на приготвянето на храната, която допринася храната да не залепва -определени съдове като тигани от суров чугун имат предимства, защото почти не загаря в тях храната, да не говорим, че вкусът е феноменален.
Аз ползувам чугун и заради супер лесната поддръжка - няма нужда да се мие, забърсва се с кухненска салфетка и е готов.
Днес правих пърленки-уникални станаха, все едно на печката на баба едно време.

# 238
  • Мнения: 10 174
ILAG имат различни серии покрития, от тях само за ILAG CERAMIC имам информация да е без PTFE и РFOA, не знам дали са направили нещо ново като покритие, но когато керамичното покритие на CERAMIC се пропука, което може да стане много лесно, само от едно рязко нагряване или пък охлаждане, тогава какво правим, като базата е алуминиева? Кому е нужно изобщо.

# 239
  • Мнения: 207
Благодаря ви много! И мен ме смутиха големите букви "безвредно" в описанието на тиганите, затова реших да се допитам до вас.
Сега дилемата ми е Lava или Lodge?

Общи условия

Активация на акаунт