Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 128 728
  • 906
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 220
В търсене съм на чайник. Имам един стар емайлиран, но искам да го сменя защото много му се нагрява дръжката. Инокса безвреден ли е? На някой пише неръждаема стомана... Дали няма да изпускат нещо вредно?

# 91
  • Шотландия
  • Мнения: 2 855
Mirella Nova, безценна си, изключителни благодарности! (къде отидоха всичките хубави емотикони, прегръдка) Това, което всъщност ме обърка, беше, че някъде в линковете в началото прочетох, че многослойните съдове не се препоръчвали, защото се използвали недостатъчно добри съединителни сплави или както там са го обяснили, затова тези 3слойните на Крюзе ги отсвирих веднага - а явно, че не е трябвало. Не бях разбрала, че онези се мият само на ръка. То аз така мия предимно готварските съдове де, в миялната ми машина колко ли се побират... но все пак е добре да има опция човек.

Още веднъж благодаря за безценните съвети, имам още малко време да ги прегледам и да реша. Абсолютно права си за дългата дръжка. Тя ми е останала в главата с идеята да ползвам съда и за грил, ама май чак толкова на грил не готвя, то и грилът ми не е читав, може би и затова, ама нали и затова сменям печката, че май само котлоните отгоре работят без никакви забележки ... Много ми хареса твоето предложение да се размина с тигана и да купя само тенджера, която да ползвам и за тиган. От неемайлирания чугун ме отказа тотално, за емайлиран ще си помисля още.

Кое ме обърка ли - ами многото материали, написани на първа страница, аз не ги познавам изобщо и не мога да ги запомня, а като се изправя в магазина пред уреда, главата ми е празна.. Например, видях подобна на тази, която си посочила, емайлиран чугун, пак беше някаква германска, много ми хареса на вид, беше на цена подобна, но не се реших да я взема, защото си викам - тя не е скъпа, сигурно не е читава като качество. Та така.

# 92
  • Милано
  • Мнения: 947
Попаднах случайно на темата,но точно в този момент ще ми е много полезна.Благодаря!Връщам се да чета назад.

# 93
  • Мнения: X
Скрит текст:
Mirella Nova, безценна си, изключителни благодарности! (къде отидоха всичките хубави емотикони, прегръдка) Това, което всъщност ме обърка, беше, че някъде в линковете в началото прочетох, че многослойните съдове не се препоръчвали, защото се използвали недостатъчно добри съединителни сплави или както там са го обяснили, затова тези 3слойните на Крюзе ги отсвирих веднага - а явно, че не е трябвало. Не бях разбрала, че онези се мият само на ръка. То аз така мия предимно готварските съдове де, в миялната ми машина колко ли се побират... но все пак е добре да има опция човек.

Още веднъж благодаря за безценните съвети, имам още малко време да ги прегледам и да реша. Абсолютно права си за дългата дръжка. Тя ми е останала в главата с идеята да ползвам съда и за грил, ама май чак толкова на грил не готвя, то и грилът ми не е читав, може би и затова, ама нали и затова сменям печката, че май само котлоните отгоре работят без никакви забележки ... Много ми хареса твоето предложение да се размина с тигана и да купя само тенджера, която да ползвам и за тиган.
От неемайлирания чугун ме отказа тотално, за емайлиран ще си помисля още.

Кое ме обърка ли - ами многото материали, написани на първа страница, аз не ги познавам изобщо и не мога да ги запомня, а като се изправя в магазина пред уреда, главата ми е празна.. Например, видях подобна на тази, която си посочила, емайлиран чугун, пак беше някаква германска, много ми хареса на вид, беше на цена подобна, но не се реших да я взема, защото си викам - тя не е скъпа, сигурно не е читава като качество. Та така.

Мила, радвам се, че съм помогнала.
Ако можеш, отиди да видиш 3 ply на живо. Разкошни са, единствен минус - скъпи са. При тях алуминият е здраво вграден между стоманените слоеве. Няма никакъв риск да се обели нещо и да се покаже алуминий.
Аз не вярвам и другата серия - елоксираният алуминий да стане нездравословен, но това миене на ръка като изискване показва, че покритието е чувствително. Четох в рецензиите, че от високи температури се оцветява.
Това ‘‘незалепващо‘‘ покритие си има своята цена един вид. Само миене на ръка и готвене на по-ниски температури, което изключва употреба като тиган за пържене и паниране. Пише го и в упътването, между другото- за какво е подходящ този вид съд. И напълно в стила на модерния маркетинг, не пише за какво НЕ Е подходящ и объркват хората.

Каня те в темата на чугунките, в началото има обяснения за чугуна.
http://www.bg-mamma.com/?topic=1067406

Скрит текст:
Съфорумките, които тук се оплакват от тежестта на тенджера от чугун, лично мен ме учудват.
Предполагам, че става дума за големия размер тенджери -над 26 см. Там наистина тежестта е доста голяма.
При моята тенджера от 24 см, не усещам такава голяма тежест.
Една тенджера не се носи от едната до другата стая. От шкафа - на котлона. И там стои стабилно без да се клати и помръдва.Точно това го прави чугунът. Тенджерата лежи идеално върху керамиката. Когато ястието е готово, се пресипва по чиниите с черпак или лъжица (заради светлия емайл, най-добре от качествен силикон или пластмаса, на Крюзе има и такива) и след това тенджерата се измива в мивката без никакво усилие. Идеално гладките стени на емайла позволяват яденето да се пресипе без остатък, то не остава нищо за миене. С мека четка и малко веро, за 30 секунди работа. Изплаква се с чиста вода, подсушава се с кърпа и накрая ръбчето се намазва с малко кокосово олио. При моята няма нужда и от това, има фабрично някаква патина по капака и по тенджерата, това е на новия модел Крюзе.
Като сравня тенджерите на същата марка (Крюзе) от емайлиран чугун и от стомана, първата се мие далеч по-леко, заради  специалния емайл. За тенджерите на Берндес прочетох същото - и те имат качествен емайл, който се чисти лесно.

# 94
  • Мнения: 3 659
Мирела, изчерпателна и полезна, както обикновено! 😘

# 95
  • Мнения: X
Аз въобще не се ориентирах за марки,материали и тн.
Някой може ли да даде линк с безопасни съдове за готвене,имам предвид абсолютно безопасни,без компромиси с някой подозрителен метал/елемент в покритието??!

# 96
  • Мнения: X
В търсене съм на чайник. Имам един стар емайлиран, но искам да го сменя защото много му се нагрява дръжката. Инокса безвреден ли е? На някой пише неръждаема стомана... Дали няма да изпускат нещо вредно?
Зайче, по мое мнение, по-добре емайлиран, с нагрята дръжка, отколкото инокс.
Ако ще се нагрява само вода, може и инокс, но ако вътре ще се вари чай, мисля, че наи-неутрален материал е емайлът, затова по-добре емайл.


Аз въобще не се ориентирах за марки,материали и тн.
Някой може ли да даде линк с безопасни съдове за готвене,имам предвид абсолютно безопасни,без компромиси с някой подозрителен метал/елемент в покритието??!

Pelli,

имай предвид, че някои от ‘‘легендите‘‘ за вредата или ползата ги разпостраняват самите производители.
За да могат да наложат ‘‘нова‘‘ серия на пазара и да бият конкуренцията.

Аз съм убеден враг на Силит-силарган, не защото са вредни, а защото така рекламираното качество, че имали антибактериален ефект, благодарение на сребърното покритие на ръба е пълна лъжа.
Сребърният ръб се скапа при мен при всички тенджери от Силит. При някои още в началото, защото ги пусках в миялната, при другите с времето, от обикновеното ползуване. Иначе емайлът им, този ‘‘силарган‘‘ е съвсем наред.

Ако не искаш чугун, потърси такива с добър емайл, само от стомана - с емайл.
Някой беше препоръчал горещо в темата ето тези:
https://www.amazon.de/l/3123138031
Не са евтини, но не са и непосилно скъпи.


Заповядай и в темата на чугунките, повечето сме стигнали до избора си след дълго  четене в тази тема.
http://www.bg-mamma.com/?topic=1067406

За мен Крюзе-емайлиран чугун нямат абсолютно никакъв недостатък (освен високата цена), ползувам си моите всеки ден, а тази от стомана , пак на Крюзе, само за спагети.
В момента се наслаждавам на топлината, която тенджерата излъчва, докато манджата тихо къкри в нея. Почти не се усеща миризма на готвено, толкова добре капакът прилепва отгоре. С чугуна има най-голямо спестяване на ток, след тенджерата под налягане.

Последна редакция: вт, 13 ное 2018, 19:32 от Анонимен

# 97
  • Пловдив
  • Мнения: 68
Благодаря за новата тема, много полезна  и отдавна чакана Simple Smile През годините сам ползвала различни видове, последно съм се спряла на неръждаема стомана (за варива, задушени зеленчуци), за фурна ползвам традиционните ни глинени гювечи (всяко ястие ухае с аромата на бабините от детството Yum Ползвам и чугунени, можеш да направиш и бицепси впредвид тежестта им Satisfied Ще следя с интерес темичката ви, харесвам вкусната и здравословна храна

# 98
  • Мнения: 3 607
Пекох на 200 градуса, защото така пишеше в сайта на Лава и аз веднага послушно изпълнявам. Може и да пробвам /като ми поотмине/ на по-ниска температура, сега котлона ми беше на 6 от 10. Иначе не обърнах месото веднага изчаках го 3-4 минути без да пипам.
Според мен трябва да опиташ на по висока степен аз месото не го мариновам.Слагам тигана изчаквам точката да изчезне ,Тефал ми е грил тигана  проверявам с ръка и мятам месото до сега никога не ми е залепвало.При теб е пушило много от мазнината.Аз даже не ги мажа с нищо пръжолите и нямам проблем  а вие готвите със скъпи тигани и тенджери.Аз моля за мнение  относно тиган или тенджера в които може и да се пече искам да готвя в такъв съд на децата а и не само,има ли някакъв среден към скъп клас ако мога така да се изразя.

# 99
  • Мнения: 1 336
Аз въобще не се ориентирах за марки,материали и тн.
Някой може ли да даде линк с безопасни съдове за готвене,имам предвид абсолютно безопасни,без компромиси с някой подозрителен метал/елемент в покритието??!

Стьклото на Pyrex е безвредно https://www.amazon.co.uk/Pyroflam-Round-Casseroles-Lids-Set/dp/B … ds=pyrex+pyroflam

Тези са сьщо доказано безвредни, аз лично сьм много доволна от тях https://www.amazon.de/Riess-Emaille-Topfset-Pfanne-5-tlg/dp/B00P … mp;keywords=riess

Тези сьщо са безвредни https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Da … ords=emilie+henry
Hе енайлираният чгун и емайлиран такьв ( ако имаш достатьчно информация за емайла) сьщо са безвредни
 Стоманата 18/10 е безвредна, но не е добре да се сьхранява храна в нея.

# 100
  • Мнения: 45
Здравейте,а тези промоционалнит тави в кауфланд-Vita стават ли.мисля да си взема тенджера и някоя тава

# 101
  • Мнения: 1 359
Момичета, имате ли наблюдения върху тази марка- имат промоция в един супермаркет, на доста добра цена за размера си- 4.1л за 10 лева. Дали да се доверя?
http://termisil.com/classic_dishes.php?produkt=122

# 102
  • Мнения: 1 711
Здравейте,а тези промоционалнит тави в кауфланд-Vita стават ли.мисля да си взема тенджера и някоя тава
И аз съм в тази чуденка Simple Smile !!!

# 103
  • Мнения: 2 352
Здравейте. Бихте ли препоръчали качествени форми за кекс и мъфини?
Колебая се за тези
https://bergner.bg/forma-za-pechene-sas-silikonovi-drazhki-v-lilavo
https://bergner.bg/forma-za-keks-san-ignacio

# 104
  • Мнения: 7 856
Здравейте. Бихте ли препоръчали качествени форми за кекс и мъфини?
Колебая се за тези
https://bergner.bg/forma-za-pechene-sas-silikonovi-drazhki-v-lilavo
https://bergner.bg/forma-za-keks-san-ignacio
За съжаление нищо не пише за незалепващото покритие. На снимката изглежда черно, което значи, че може да е тефлон.

Общи условия

Активация на акаунт