Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 128 945
  • 906
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 3 659
Купих си сервиза без намаление, защото в АИКО ми казаха, че скоро е минало намалението😡. Освен това в Германия, в магазина, в който ходи мъж ми, този сервиз беше 340 евро. Реших, че ще дам 330 лева, по-добре от двойния размер:))) А наистина ми харесват. Утре ще си взема коледния им сервиз. Но при нас асортиментът не е така богат. Виждала съм марката в още една верига магазини по моловете, чиито цени са същите като тези, които бяха в Германия.
Като съм почнала да те тормозя, да попитам какви прибори ползваш като марка? Имам предвид вилици и лъжици☺

# 76
  • Мнения: 24 324
В Икеа не съм виждала силиконови.
Моят чугун не е емайлиран

# 77
  • Мнения: X
В Икеа не съм виждала силиконови.
Моят чугун не е емайлиран


Г-жа Рамацоти, права си, силиконови прибори в Икея няма по принцип.
Аз имах тези тук предвид. Четка и шпатула само. Няма друго от силикон.
https://www.ikea.com/de/de/catalog/products/90225731/
Преди имаше черпак със силиконова глава и метална дръжка, но вече няма.
Имат пластмасови, някои от тях не са лоши, купих от тях заради дизайна още преди 5-6 години.
Ето от тази серия, доволна съм, вършат добра работа.
https://www.ikea.com/de/de/search/?query=IKEA+365%2B+HJ%C3%84LTE

За суров чугун, а не емайлиран най-добре е само метални. Пластмасата и силикона се стапят, ако е силно нагрят тигана. Това важи и за емайлираните тигани, но суровият чугун търпи по-високи температури и затова там ползувам метални. това всъщност е едно от предимствата на суровия чугун. Няма какво да се драска. Най-много да се одраска патината, но тя лесно се възстановява.

# 78
  • Мнения: 3 659
Мирела, много ти благодаря! Цяла енциклопедия си😘

# 79
  • София
  • Мнения: 1 942
Ох, много ми е трудно да свикна с различната грижа за чугуна - не мога да се отпусна и да ползвам метални прибори - все ме е страх да не надраскам, какво да надраскам Simple Smile И това миене без препарат...

Колкото до силиконовите шпатули - никъде не съм виждала по-евтини от тези на ИКЕА. И то поне пет пъти по-скъпи са навсякъде, дори и на промоции. Чудя се какво ли им е толкова скъпото. Но и на мен ми се разтопяват връхчетата. Имам и Fackelmann пластмасова, тя също се разтопи. Една щипка също...

# 80
  • София
  • Мнения: 48
За чугунения тиган аз ползвам иноксова шпатула. С нея стържа загорялото. Няма никакъв проблем.

# 81
  • Мнения: X
Ох, много ми е трудно да свикна с различната грижа за чугуна - не мога да се отпусна и да ползвам метални прибори - все ме е страх да не надраскам, какво да надраскам Simple Smile И това миене без препарат...

Колкото до силиконовите шпатули - никъде не съм виждала по-евтини от тези на ИКЕА. И то поне пет пъти по-скъпи са навсякъде, дори и на промоции. Чудя се какво ли им е толкова скъпото. Но и на мен ми се разтопяват връхчетата. Имам и Fackelmann пластмасова, тя също се разтопи. Една щипка също...

Саш, ти и суров чугун ли имаш?
Досега за теб знам само за тенджерата на Крюзе. Тези шпатули май са само за сладкарство. Явно трябва изрично да пише ‘‘устойчива на топлина до 250 градуса‘‘. И пак няма да е добре за нагорещен до край тиган. Дървена шпатула може да е по-добре. Аз ползувам силиконовата на Крюзе само за тенджерата, но там не ползувам големи температури, за да не се напука емайлът. При суровия чугун ползувам метална шпатула от икея и обикновени вилици.

За чугунения тиган аз ползвам иноксова шпатула. С нея стържа загорялото. Няма никакъв проблем.

Гри, твоят тиган емайлиран ли беше? Ако да, ще му смъкнеш с времето емайла.

# 82
  • Мнения: 1 359
Мирелка, последните Артезано, които си показала страшно много ме впечатляват. Такива "интересни" съдове търся и аз. Хем практични, хем впечатляващи, точно между класиката и модернизма. Основните обаче, в които ще сервирам храната бих искала да бъдат също в такъв стил. Кухнята е общо помещение, което има и тряпезария и оптически отделен хол за отдих. Основните цветове ще са бяло и светли пастелни тонове за контраст, горчица или тюркоаз. Такава искам да е и посудата на масата. Искам да съчетая бяло за основни прибори, дълбоки чинии, купи и подносове (такива които остават на масата до края на вечерята,) заедно с горчица, тюркоаз, светло син, чисто като акцент и отдалечаване от традиционните сервизи.
Примерно комбинация между сервиза на   Bormioli rocco- Prometeo,  който чисто визуално ми се съчетава със цветните серии на Bonna.
Не съм стигнала още до там обаче, сега обмислям по- основните неща, но се оглеждам, защото търся добро качество, но не на толкова висока цена. На Бонна сервизите се предлагат в Бг за 230 лв/ 16 части. Това е непоносима за мен сума. Няма как да я отделя.

Редактирам се за да уточня, че съм писала без да видя, че има следваща страница 6. Извинявам се, че се отдалечавам от темата за съдовете.
А в крайна сметка, тъй като скоро, най-най- после ще си купя емайлираната тенджера на Икея Grinning с какво е по- добре да се разбърква  ястията в нея- силикон или ?

Последна редакция: вт, 06 ное 2018, 15:39 от Kristaline

# 83
  • Мнения: X
Скрит текст:
Мирелка, последните Артезано, които си показала страшно много ме впечатляват. Такива "интересни" съдове търся и аз. Хем практични, хем впечатляващи, точно между класиката и модернизма. Основните обаче, в които ще сервирам храната бих искала да бъдат също в такъв стил. Кухнята е общо помещение, което има и тряпезария и оптически отделен хол за отдих. Основните цветове ще са бяло и светли пастелни тонове за контраст, горчица или тюркоаз. Такава искам да е и посудата на масата. Искам да съчетая бяло за основни прибори, дълбоки чинии, купи и подносове (такива които остават на масата до края на вечерята,) заедно с горчица, тюркоаз, светло син, чисто като акцент и отдалечаване от традиционните сервизи.
Примерно комбинация между сервиза на   Bormioli rocco- Prometeo,  който чисто визуално ми се съчетава със цветните серии на Bonna.
Не съм стигнала още до там обаче, сега обмислям по- основните неща, но се оглеждам, защото търся добро качество, но не на толкова висока цена. На Бонна сервизите се предлагат в Бг за 230 лв/ 16 части. Това е непоносима за мен сума. Няма как да я отделя.

Редактирам се за да уточня, че съм писала без да видя, че има следваща страница 6. Извинявам се, че се отдалечавам от темата за съдовете.
А в крайна сметка, тъй като скоро, най-най- после ще си купя емайлираната тенджера на Икея Grinning с какво е по- добре да се разбърква  ястията в нея- силикон или ?
Kristaline,
избягвай метални за нея. Може с пластмасов прибор от икейските или дървен. Въпроса е да не се натиска много и да се внимава да не загори яденето. Силиконовата четка на Икея върши работа за мазане с олио, не ми се е стапяла на чугунения тиган. Обаче пластмасовата шпатула от Икея се стапя по ръба на горещия чугунен тиган. Става само за разбъркване в тенджерата. В България може да намериш хубави прибори от истинско дърво. ако предваритвлно ги намажеш обилно с олио и да престоят така, за да попият, те се импрегнират и стават много добре. Аз при удобен случай ще си поръчам от амазон дървен черпак от маслиново дърво.

За сервизите
В немския амазон  този сервиз е 25 евро. Това в никакъв случай не е дизайнерска марка, че да му искат в Бг толкова пари. Отново продават но нейм продукти на завишени цени.

 https://www.amazon.de/Bormioli-Rocco-BORMIOLI-SERVIZIO-PROMETEO/dp/B01DAEFK2U

според мен никак не се комбинира с Бонна, ако са тези от първия ред. Те са тип рустикал, а предните са стил класик-модерн.
https://www.google.de/search?q=%D0%91%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D … =1291&bih=626

Ти ходила ли си в Айко?

Цитат на: Mirella Nova
Гри, твоят тиган емайлиран ли беше? Ако да, ще му смъкнеш с времето емайла.
[/quote

Тиганите са ми от чист чугун. Тенджерата е емайлирана с матов емайл.

Тогава няма проблем да се бърка с метален прибор. Ама ги казвай тези неща, че тук повечето имат емайлиран чугун, а за него металът не е добро решение.

# 84
  • София
  • Мнения: 1 942
Саш, ти и суров чугун ли имаш?
Досега за теб знам само за тенджерата на Крюзе.
Да, тиганът ми също е Le Creuset- суров чугун, купих си го пролетта в Холандия от кампания на един фирмен магазин на Le Creuset. Даже бях писала в предната тема въпроси как да разпозная кое е патина, кое е загоряла храна Simple Smile
Предишният ми тиган, който много исках да ми стане любим, защото много проучвах преди да го купя, беше Durado на Silit. С покритие от силарган, дрън, дрън, уж страхотен, но така залепваше, че направо ме изкарваше от нерви. Може би не трябваше да го изхвърлям, просто не биваше да очаквам от него да е незалепващ. По-лошото е, че с употребата придоби ужасно грозен вид, все едно е мръсен. А помня, че беше любим на тогавашното гуру тук в темата (нещо като сегашната Mirella Heart )- не я виждам отдавна да пише тук. Беше много симпатична и компетентна жена.
И понеже сте на вълна комплекти чинии, мога да споделя, че за ежедневна употреба съм с тези на IKEA, най-евтините от аркопал и съм много доволна - фини, тънки, леки, изчистена форма и най-удобното е, че можеш винаги да допълваш, ако нещо се счупи. Винаги ги има в магазина и са по 1,19 лв. - няма по-евтина чиния Simple Smile Търся си нещо по-официално за гости, но не бързам, избирам, много съм претенциозна за десени и модели - трябва да ме грабне  

Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 10:44 от Sash

# 85
  • Мнения: 1 359
Момичета, благодаря ви, че ме светнахте. Може би като дойде време за чиниите, ще се науча как да пазарувам от чуждите сайтове и ще се оборудвам от там.
Мирелка, да, и според мен сериите, дори материала, не са съвместими на двете марки. Може би съм се изразила погрешно, имах в предвид, че такава цветова комбинация ми допада, а не конкретното съчетание на тези две серии Simple Smile
те първа ще ровя и питам, искам да изпипам всичко, но като дойде време отново ще повдигна въпроса и ще ви тормозя Wink

# 86
  • Мнения: X
ох, почвам да дебна за намаление на Villeroy Boch, направо ми подновихте страстта към тази серия artesano-provencal-verdure, ноо може и някоя друга
https://www.porzellanhandel24.de/villeroy-boch-artesano-provenca … ller-22cm/?c=7544

# 87
  • Мнения: X
ох, почвам да дебна за намаление на Villeroy Boch, направо ми подновихте страстта към тази серия artesano-provencal-verdure, ноо може и някоя друга
https://www.porzellanhandel24.de/villeroy-boch-artesano-provenca … ller-22cm/?c=7544


azalia_me,
страхотна е тази артезано провеншъл!
Аз питая нежни чувства към марифльор.
https://www.porzellanhandel24.de/marken/villeroy-boch/?p=1&o … p;n=30&f=2339

Момичета, благодаря ви, че ме светнахте. Може би като дойде време за чиниите, ще се науча как да пазарувам от чуждите сайтове и ще се оборудвам от там.
Мирелка, да, и според мен сериите, дори материала, не са съвместими на двете марки. Може би съм се изразила погрешно, имах в предвид, че такава цветова комбинация ми допада, а не конкретното съчетание на тези две серии Simple Smile
те първа ще ровя и питам, искам да изпипам всичко, но като дойде време отново ще повдигна въпроса и ще ви тормозя Wink

Кристалине,
може и аз да не съм разбрала.Важно е, че знаеш какво търсиш, трябва да се търси по-дълго време, и ще се намери нещо подходящо. Няма ли в българския амазон някакви акциони и промоции, където да попаднеш на находка?

Sаsh,

сетих се, аз бързо забравям.
Чак гуру не съм, само много обичам да зяпам из магазините за кухненски аксесоари. И после търся харесаните неща в нета, защото винаги има много по-изгодни оферти.

# 88
  • Шотландия
  • Мнения: 2 855
Момичета, търся съвет за купуване на нови съдове за индукционна печка. Не знам дали не направих грешка, но е купена и след 2 седмици ще я инсталират, дотогава трябва да избера съдове, на които да готвя. Имам само 1 тиган, който става, един тежък с емайлирано покритие, изглежда добре, но е евтин, предполагам че няма да изкара много дълго, но го купих, колкото да не съм без нищо.  Аз не съм кой знае каква кулинарка, мисля, че един по-голям по-дълбочък тиган, една средна тенджера и едно малко съдче за варене на яйца и др. п. ще ми стигнат, поне на първо време. Имам и електрическа тенджера под налягане, в която готвя често и като гледам, тези съдове употребявам основно, другото го пека във фурна.

Моля ви за съвет за качествени и здравословни съдове, които да купя веднъж и да не ги мисля много-много. Четох на първа страница, четох обобщението на realist, да си призная честно, не се оправих във всичките названия на материали и т.н.  Почти реших да купувам Le Creuset, поетапно, обаче се уплаших от последните страници, как стържете някакви съдове и чернилки от чугунени съдове...

Мислех си за тиган да си взема това, тези добър избор ли са?
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-26cm-professiona … aute-pan/product/

или
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-28cm-professiona … asserole/product/

Не можах да си харесам малка тенджерка с размер да побира 6 яйца.

Хареса ми на вид и това
https://www.ecookshop.co.uk/ecookshop/product.asp?pid=211782306& … LucYaAmo5EALw_wcB

Обаче се оказва, че ако я изпусна, имало някакво стъклено покритие, което ако се счупи, гаранцията не го покрива. Аз не съм от най-сръчните и не смея...

Съвети? Благодаря предварително.

# 89
  • Мнения: X
Mila,

кое точно те обърка от писаното тук?
‘‘обаче се уплаших от последните страници, как стържете някакви съдове и чернилки от чугунени съдове... ‘‘

По принцип няма съд, който да не загаря, дори и тефлон може да загори. Чернилка се получава от печене без мазнина, когато загорялото се овъгли. Това пак не е единствено при чугуна.
За варенето на яйца, чугунът е съвсем непригоден - бавно се нагрява, бавно изстива.

Аз бих взела ето това. Има от 16, 18 или 20 см, но бих взела 20 см, така си е истинска тенджера, не голямо джезве.
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-20cm-3-ply-stain … -and-lid/product/
Става и за варене на мляко, загряване на вода, запържване на лук, готвене на сос и готвене на ястие за двама.
Също така става идеално за пържене на картофи, кюфтета и панирани неща. Тоест, спестява нуждата от тиган за пържене.
Скрит текст:
Аз самата имам 18 сантиметровата тенджера с дръжка и приставка за пара, която пасва на нея, която е от друга фирма.
На Крюзе има ето тази приставка, бих я взела
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-3-ply-stainless- … -steamer/product/
Много практично за варене на картофи, моркови  и други зеленчуци на пара. И здравословно. Може дори и хляб на пара да се прави, супер вкусен става и е много бързо за правене.

‘‘един по-голям по-дълбочък тиган, една средна тенджера и едно малко съдче за варене на яйца ‘‘

Може дори и за яйцата да го ползуваш,  въпреки че за 3-4 яйца ти трябва нещо по-малко като това.
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-14cm-3-ply-stain … milk-pan/product/
Но трябва да дадеш цели 70 паунда само заради едни яйца. Може да оставиш тази покупка за по-късно, ако решиш, че тенджерата е много голяма за яйцата.

Съдовете, които си показала като 1 и 2 линк са от някаква серия, която не ми е добре позната, пише че е елоксиран алуминий и неръждаема стомана. Мие се само на ръка, което за мен е недостатък. Май не е много устойчива на високи температури.

Бай дъ уеййй!:smiley:
Едно от най-хубавите неща на серията 3 ply е идеално облото дъно, което предотвратява надраскаване на керамиката на индукционния котлон. Самите дръжки са занитени идеално - също в пъти по-добри от другите марки, а видът е луксозен и шик, което на мен ми е критерий, защото обичам да са ми красиви нещата в кухнята.
Освен това е супер стабилна и според мен неунищожима. Има идеална топлопроводимост, загрява бързо и равномерно.

Поради това, че тенджерата с дръжка заема повече място в миялната, може да е по-добре да вземаш нормална тенджера от серията 3 fly.
https://www.philipmorrisdirect.co.uk/le-creuset-20cm-3-ply-stain … asserole/product/
Изпълнява същата функция. Дългата дръжка май е практична, ако ще се ползува на газ, иначе не виждам големи предимства пред нормалните  две къси дръжки.

Ако все пак решиш, че може да пробваш емайлиран чугун, мога да ти препоръчам маркова чугунена тенджера с големина 24 см /4 Литра обем, мейд ин Джърмани, само за 50 паунда

Ето тази в английския амазон намерих
https://www.amazon.co.uk/dp/B00OEX244Y/ref=emc_b_5_t
Това е малка серия чугунени тенджери на Берндес от 3 модела - 20 см, 24 см и 29 см.
Евтини са, но няма голямо разнообразие на цветове и размери.

Ако сравним 24см -вата с подобната на Крюзе, цената е четворно по-висока при Крюзе. Материалът е чугун, емайлът е от светлия, аз бих взела И такава, за да я ползувам за задушено на котлона и като гювеч във фурната.
Има разкошен дизайн и прочетох, че дръжките са много удобни за хващане.

Ако се готви нещо кисело като сос болонезе(домати) , кисело зеле, кебаб с вино, най-добре е това да стане в емайлиран чугун.  3 ply са от стомана и няма проблем с тях, но въпреки това не се препоръчва дълго съхранение на храна в тях, а също така си мисля, че киселите неща, които ще се задушават вътре часове е най-добре да са в емайлирана тенджера.

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 07:28 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт