Отговори
# 600
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Ами в Бг мелници много. Ние сме в Североизточна Бг.
Вземаме чувалчета по 25кг.

# 601
  • Мнения: X
Тип 1150 е в България типовото.
 Има висок процент от обвивките на зърното, по-тъмен цвят, повече витамини, минерали и ензими. Не знам в Германия дали са по същия стандарт.
Точно така. Ние купуваме от мелница
 Домашният типов хляб няма нищо общо с купения - много по-бял е. Явно купеният е пълен с боя. Освен това, типовото брашно е по-евтино ( около 45 стотинки на мелницата), а в магазина "типовото" хляб е по-скъп.


В Германия са по същия стандарт.
Брашното от спелта го купувах от Лидъл, няма цифри на него, но пише пълнозърнесто и био.
Ще пробвам друга марка.
Перуника, цената от 45 стотинки е много изгодна. Често ли печеш хляб?

# 602
  • Мнения: 10 201
Спелтата е друг сорт пшеница, от древните, не съм я пробвала на вкус, ползвам лимец, който също е древна култура и с вкус, който на мен ми харесва. Докато типовото брашно си се прави от съвременната хлебна пшеница, ползвайки други части на зърното (обвивката) спрямо бялото брашно и  се държи доста различно при печене спрямо лимец/спелта. Пълнозърнестото брашно не е типово. Ако трябва да избирам само по вкус, бих избирала типово.

# 603
  • Мнения: X
Остава да разбера кое брашно е Германия е типово и кое е вкусно.
Ще гледам да изпробвам това, което мога. По принцип не ям много хляб, предпочитам ориз, картофи, просо или гречка. Най-любими са ми картофите, ама трябва да се белят, затова варя често гречка или просо. Бързо и лесно става.

# 604
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Да, типово не е пълнозърнесто.

# 605
  • Мнения: 10 201
Мити картофи в Германия не продават ли? И на мен ми е досадно да беля картофи, затова взимам мити, които и аз мия вкъщи и така ги готвя, ципата не се усеща.

# 606
  • Мнения: X
Да, има едни картофи в Лидъл и Алди, които са био и са с много тънка ципа и са много чисти на вид. Обаче не ми е вкусна тая ципа. То, не че беленето е кой знае каква работа, няма и 10 минути, ама пусти мързел ...

# 607
  • В градината...
  • Мнения: 15 929
Имам проблем с хлебопекарната и напоследък не пека хляб. Но меся на ръка, много обичам. Правя си тесто и го прибирам в хладилника. Оняден така правих баница от тесто с мая, много хубава става. От другото, което остане - пица. А гледам да не прекалявам с хляба и тестените, но съм на мнение, че когато храната е домашна и без консерванти и подобрители, можем да си позволим. Някак по-различно е. Тези дни си правих талятели, лазаня преди две седмици - ами нищо не е, супер лесно се точи. Хем имам машинка за паста, но ми е удоволствие да тича. А пастата също я пробвах с типовото брашно (освен грис, който слагам наполовина) и стана много хубава. Типовото брашно стои някак като пясък. Не се слепва като бялото. Спелтата и лимецът са си друго нещо, те са и доста скъпи. Хляб само от тях трудно става.

# 608
  • Мнения: X
И аз имам машинка за паста. От 10 години. Беше пусната на цена 10 евро в Реал. Досега не съм се наканила поне да я пробвам. Обаче зълва ми прояви интерескъм нея  и май ще и я подаря, да не ми заема място  в шкафа.

Ти тестото как го съхраняваш в хладилника?
Аз си купих комби - миксер за месене, но съм правила само 2-3 пъти тесто. Повече го ползувам за рязане на зеле и, моркови и целина.

Аууу, да ви кажа една супер рецепта.
Настъргвам в миксера на средното ренде моркови, целина и картофи в съотношение доул-горе 1-2 - 10. Тоест картофите да са повече, а морковите и целината да са един вид подправка за вкус.  Тази смес разбърквам много добре като прибавям и малко запържен лук, счукан черен пипер, сол и мащерка или чубрица. Слагам дебел пласт на дъното на тенджерата, а върху него едно малко пиле цялото, или нарязано на парчета( и обезателно с махната кожа - считам, че кожата не е най-полезното нещо за ядене). Добавям още от сместа да  покрие напълно пилето, също и отстрани да има пласт до стените на тенджерата. Хубаво притискам, за да е плътно всичко. Ако пилето е цяло, може вътре да се напълни с нещо - от сместа с картофи, или нещо по-интересно, което да похожда на вкус.
Да допълня -най-отгоре покривам с кръгчета пресен домат, така като се запече придобива още по-интересен аромат. Цялото ястие е много нискомазнинно - поради това, че пилето няма кожа и че само лукът се запържва, а той е съвсем малко.
Така напълнената до горе тенджера пека на ниска температура във фурната поне 2-3 часа.
Като преценя, че е готово, вадя, опитвам с вилица месото дали пада вече от кокала и ако не, слагам обратно за още половин час.
Ястието става нещо като задушено месо с пюре от картофи. Картофите имат достатъчно течност, месото също, не добавям вода.

Последна редакция: вт, 22 яну 2019, 16:54 от Анонимен

# 609
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 141
Нямам представа в Германия кое е типово брашно.
Type 1050

# 610
  • Мнения: 92
Да дам отчет с въпроси Simple Smile
Новият тиган сеознирах само веднъж с олио уж да подсиля заводското сезониране. На следващия ден изпържих едни вратни пържоли. нещо не нацелих може би правилната температура(агрях го на 4, послед вдигнах на 7 индукционен котлон), но свинската мас от пържолите прегоря и залепна на дъното. Стъргах със сол, кипнах вода в него, едвам го изчистих, но май свалих и част от сезонираното, защото като го изсуших, на места не ми е лъскав. Сезонирах отново, сега изглежда по-добре, но ме е страх да направя свинско пак....
как да постигна ефекта на тиганите от клипчетата - гладки като емайлирани?.
2 опит - палачинки - с доволно количество мазнина на основа - не залепнаха, станаха вкусни.
Дайте идеи за изпитан кекс/сладкиш който да изпека, нещо не си харесвам от чуждите сайтове

# 611
  • Мнения: X
За любителите на хляб в Крюзетка [на мен ми струва, че много време отнема, ама изглежда много добре накрая]
https://youtu.be/I0t8ZAhb8lQ

# 612
  • Мнения: 351
. За любителите на ориз 👍

# 613
  • Мнения: 1 220
Мисля да пробвам в тиганчето за палачинки пържени филийки. Чудя се колко олио да сложа хем да не залепнат, хем да не станат много мазни 🤨 И на коя степен от 1 до 6?

# 614
  • Мнения: 3 659
Стела, чудно изглежда!

Общи условия

Активация на акаунт