Отговори
# 555
  • Мнения: 6 288
Драго, браво! Разнищи сега втасванвто във фурна, че ще повторя твоя опит, иначе не знам кога ще мога.
Отчитам се с едни прекрасни сотирани картофки. Ще пусна рецептата от компа по- късно, пак ги нападнахме като невидели и се сетих за снимка, чак когато останаха две парченца и ме досрамя 😁

Kristaline, не го изпробвах това втасване, че ползвах за замесването пластмасова купа и после не ми се цапаше нов съд Pensive . Обаче като замесих сместа и я покрих с фолиото бутнах купата във фурната да стои и още на 3 час беше  втасало тестото. Поне в моята фурна без да работи като сложа тесто доста бързо втасва. Предполагам заради добрата херметизация, изолираността и температурата вътре. Това са си някакви мои наблюдения и размисли. Единстваното, което ще променя като го правя следващия път е солта. Мисля да сложа 1,5 ч.л., че ни дойде малко безсолен. До сега не ми се се случвало с рецептите на пекарната, където пак се слага 1 ч.л., но тук някак на всички ни направи впечатление и си допълнихме със сиренце Simple Smile

Стела, чуден стана, а коричката е направо уникална. Досега хляб съм правила само в пекарната. Мерси, че сподели рецептата! Flowers Bouquet

# 556
  • Мнения: X
Стела и drago_2008,

страхотни сте! Hands Clap
Направо ме мотивирахте и аз да се пробвам на един хляб днес.
Вие кой вид (номер) брашно използувахте?

# 557
  • Мнения: 353
Стела и drago_2008,

страхотни сте! Hands Clap
Направо ме мотивирахте и аз да се пробвам на един хляб днес.
Вие кой вид (номер) брашно използувахте?

да си кажа , аз не зная какви номера  има брашното, а може би тип - тогава тип 500 и 1250/това е пълнозърнесто/
от общите 4 чаши брашно ,аз така меря- 3 са бяло и 1 пълнозърнесто или типово, каквото имам.

Нека Драго каже ,сигурно е по наясно с номерата. Embarassed

# 558
  • Мнения: 6 288
Брашното, с което правих е с номерата, дадени от Стела, но лично аз харесвам много италианското бяло брашно номер 00 и за мен с него стават страхотни тестени изделия. Мирела при вас какви са номерата на брашната?

# 559
  • Мнения: X
drago_2008,

 в момента имам едно 650 и някакво пълнозърнесто от спелта.
Ще пробвам да направя от двете хляб, но май ще е чак другата седмица. В момента имаме много купен хляб и картофи за изяждане.

Правих палачинки в тигана на лодж, обикновения, не палачинков.
Първата палачинка залепна, след това по-малко залепваха. Сложих прясно мляко, яйце, мая и брашно.
Нещо не ме убеди вкусът им. Правила съм само от брашно, вода и мая и някакси повече ни харесаха.
Сега зимата рядко се хващам да правя палачинки, защото не ми се опушва в кухнята.
Напролет, на балкона ще пека на воля пак.

# 560
  • Мнения: 3 659
Мирела, защо слагаш мая в палачинките? Аз досега съм ги правила без.

# 561
  • Мнения: 6 288
Mirella, аз паланчинки правя с яйца, прясно мляко и брашно. С брашно тип 00 много хубаво се разбива сместа и тестото ми става много пръхкаво. Не ползвам миксер, а само на ръка. Тигана намазвам с масалце за всяка палачинка.
Ето линк за тези блини, които са ни любими, но ядем само като сладки http://yoli.bg/entry/barzi-blini-bez-maya

И  моята смес как приготвям за сладки или солени палачинки по избор:
Скрит текст:
В зависимост колко палачинки ще правиш в тиган с около 24 см дъно получавам 22 бр с 3 яйца, около 650-700 мл прясно мляко и около чаша и половина брашно. Яйцата с около 150 мл прясно мляко разбърквам първо заедно. После слагам брашното да се разтвори без бучки в тях. Количество колкото да поеме всичката течност и да стане лепкаво и по-трудно за въртене с вилицата (изчезнали са всички бучици). После започвам да наливам още прясно мляко. Около 500 мл докато стане течно като боза или една идея малко по-течно. Всичко правя на око, та ми е малко трудно с пропорциите. Понеже ги ядем и солени и сладки, аз не слагам 1 ч.л. захар и щипка сол. Мажа тигана с масло преди всяка палачинка.

Последна редакция: ср, 16 яну 2019, 11:17 от drago_2008

# 562
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
С мая са катми, стават по-дебелички и шуплести. Палачинките са тънички и плътни.

# 563
  • Мнения: 3 659
drago_2008 масло не добавяш ли в сместа?

# 564
  • Мнения: 6 288
Мажа само тигана преди да сложа всяка палачинка.

# 565
  • Мнения: X
Примадона гърл,

слагам мая, защото ми харесва да имат шупли и дупки. Иначе стават гладки. Ще взема някой път да направя две смеси и да сравнявам на момента.

Стела,

22 палачинки да се изпекат изисква много време. Аз правя винаги смес от 1 яйце и в съответствие другите продукти. Стават 7-8 бройки. Ако някога стане повече смес, я наливам в бутилка от вода и слагам в хладилника за другия ден.

# 566
  • Мнения: 2 050
Аз ги правя подобно на Драго, 2 яйца, 2 чаши мляко, 2 чаши брашно, после добавям вода на око докато стане като боза. Закусваме двама възрастни и едно дете, според плънката понякога остават, защото правя и бита сметана и със сладко направо е калорийна бомба. Разбивам първо яйцата с тел, после брашното и т.н. Със същата рецепта шупли стават или ако разбия отделно белтъка с миксер и го добавя накрая, или ако изсипя всичко в блендера.

Ако намажа направо тигана с масло, понякога “изпускам” количеството и палачинката става пържена. Затова мажа леко всяка палачинка отгоре, преди да я обърна. Така остава достатъчно масло и по самата палачинка, и по тигана за следващата.

# 567
  • Мнения: X
Пускам цитат от поста ми в друга тема, може да даде идея на някого.
Месото стана невероятно вкусно, изпекох пилето само с няколко моркова, малко черен пипер и покрито с резени лимон. През цялото време беше покрито с капака на тенджерата, затова стана повече като варено, а не като печено. Много ароматно, сочно и вкусно.




В Германия много се ползуват ето тези буркани за стерилизаиране. Аз си купих 12 броя и  често ги ползувам за съхранение на храна в хладилника. Не слагам гумения кръг, само стъклената капачка. Много са удобни, от дебело стъкло са, не се чупят лесно.
https://www.amazon.de/s/?ie=UTF8&keywords=weck+glas+500ml&am … d_sl_8wdq6rlb33_e


Днес изпекох в чугунената тенджера едно цяло голямо пиле. След това махнах костите и кожата, и сложих месото в бурканите. Ето ги. Сварих и просо. Него го сложих в пластмасовата кутия. Следващите 2-3 дни няма да имам време за готвене, затова съм приготвила всичко готово за правене на салата.
Всеки си взема от месото, просото, зеленчуците и сирената в хладилника, и си прави собственото ядене. Аз наблагам много на пресни малки доматчета, краставица и нарязан на тънки лентички морков. Обичам да овкусявам със суров, висококачествен зехтин и лимонов сок.

# 568
  • Мнения: 92
Здравейте, записвам се и аз в темата с въпрос. Току що си поръчах крюзетка https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00WSFJ6U0/ref=ox_sc_act_tit … KL5A1OLE&th=1 и започва обратното броене. Исках по-големия размер и друг цвят, но тази ми се вижда на супер цена и цвят касис пак ще ми се върже в трапезарията Simple Smile
Понеже съм доволно начинаещ, няколко въпроса за поддръжката на емайла, защото много се обърках. Препоръчвате киснене със сода и търкане с мекото на гъбата - клипчетата в нета са пълни с покафенели дъна - това от неправилно почистване ли е, нормално ли е да се случи? Струва ми се, че тази тенджерка трябва да я гледам като писано яйце

# 569
  • Мнения: 3 659
Честита тенджерка интеркулер! Със здраве да я ползваш! Имам същата! Аз си ги гледам като писани яйца. Вярно, че от няколко месеца ползвам такива тенджери, но моите не са покафенели. След всяко ползване, ако се налага, ги оставям на котлона да поврят със сода. За мен кисненето не е така ефективно. Тези покафенели дъна смятам, че се получават от неправилно почистване или липса на такова.

Тази харесвам от немския амазон. Не съм сигурна точно колко е изгодна. Но ми прави впечатление, че по-добри предложения има в английския амазон, въпреки по-високата цена на валутата.
https://www.amazon.de/Creuset-Signature-Gusseisen-Br%C3%A4ter-21 … rL&ref=plSrch

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 10:37 от PRIMADONNA Girl

Общи условия

Активация на акаунт