Отговори
# 480
  • Мнения: 3 659
Благодаря ви за отзивите. Ще изпробвам крюзетските подложки.

Моята новогодишна баница. Тази касерола / или каквото е там/  я ползвам за първи път, но я имам от няколко месеца. Много е удобна за баница.

# 481
  • Мнения: X
PRIMADONNA Girl,

изглежда много вкусно!
И аз ги гледах тези плитки тенджери, но не съм си ги поставила още за цел.
Сигурно е много практична със светлия емайл и не загаря.

Весело посрещане на Новата година на всички!

# 482
  • Мнения: 3 659
Мирела, практична е, но смятам, че е удачна по-скоро за баница, евентуално и питка. Гледах видеа, че я ползват и за други неща, но според мен е плитка и не позволява по-голямо количество храна. За котлон също не е удачна, защото е голяма. Ако е от по-малките пък съвсем няма да побира нищо и за баница няма да става. Досега правих баниците в тавата, но не е същото, защото няма капак. При готвене с капак храната е далеч по-вкусна, според мен
Весело посрещане на всички!

# 483
  • Мнения: 87

Здравейте и от мен с един хляб в Крюзетката.Пожелавам на всички здраве ,щастие и късмет и весело посрещане на новата година!Много ползотворни мигове с нашите любими чугунчета!

# 484
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Момичета, Честита Нова Година!!! Много здраве, любов и щастие през Новата Година!!!
 Аз идвам с въпроса за тигана. Понеже мъжо изпече есни филийки в него и целия стана черен. Изтърках го с гъбата и малко веро , но според вас има ли нужда пак са го изпичам?

# 485
  • Мнения: 87
Намажи го след употреба с мазнина.След всяко ползване и загряване след като си го намазала се образува нова патина.

От мен една мусака в уока в процес на приготвяне.Много ми е удобен за почти всичко.

# 486
  • Мнения: X
Момичета, Честита Нова Година!!! Много здраве, любов и щастие през Новата Година!!!
 Аз идвам с въпроса за тигана. Понеже мъжо изпече есни филийки в него и целия стана черен. Изтърках го с гъбата и малко веро , но според вас има ли нужда пак са го изпичам?
Скрит текст:

ivka,

според това, което виждам на снимката, си му смъкнала патината. Показва се точково чист чугун, което не е проблем. Проблемът е, че си го чистила с веро. Верото е проблемът.
Не бива да се чисти в никакъв случай с веро, а също така и да се чисти с гъбата до сваляне на целия слой.
Изгорелите филийки не са никакъв проблем, дори има метод с изпичане чрез печене на картофени обелки ‘‘до изгоряло‘‘ в тигана.
По мое мнение трябва да го накиснеш с вода и сода, за да се махне този слой патина, който е бил в допир с верото. След това трябва да го изпечеш отново във фурната или на котлона, както ти е най-удобно.
Такъв тиган не се мие с веро. Трябвало е да го изстържеш леко изгорялото и да обереш със салфетка, след което да намажеш с мазнина.

# 487
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Mirella, как точно да го почистя със сода?

# 488
  • Мнения: X
Ами аз бих кипнала вода в тигана и след това ще я хвърля, може и да повторя, не е голямо усилие. След това ще загрея вода, но не до кипване, до около 70-80° и ще добавя пълна лъжица сода. Ще оставя така до утре. Утре содата ще е разтворила почти всичко.Предплагам, че почти цялата патина от вътрешната страна ще е смъкната. Ще изтъркам добре с четка, ще измия накрая с гореща вода, ще подсуша със салфетка и ще сложа във фурната на 50-80 ° да се изсуши напълно, да няма никаква остатъчна влага от миенето. Трябва да се действува бързо, защото след като няма патина, ръждата се появява за минути, но това не е голям проблем. Та, след като тиганът е съвсем сух, ще го намажа тънко с една четка с олио (ленено, от рапицаили слънчогледово). Обикновено този филм е прекалено много, най-добре е да се изтрие със салфетка олиото, така че да не се образуват вадички или някъде по дъното(периферията) по-дебел слой. Важно е слоят да е наистина тънък. Дебелият слой после се бели лесно и ще трябва пак да печеш. Споделям собствен опит. След като си намазала тънко, постилаш дъното на фурната с алуминиево фолио, за да не се цапа, слагаш решетката по средата и върху нея тигана, обърнат с дъното нагоре.
Ако олиото е било дебел пласт, излишното ще капе по пода на фурната и ще образува прекален пушек. Когато олиото е съвсем тънък пласт, пушекът е доста по-малко.


ивка,
ако нещо не съм написала ясно, питай отново. Тук съм.

# 489
  • Мнения: 18
Здравейте на всички Simple Smile Включвам се с въпрос . Доколкото се информирах от темите за съдовете за готвене най-добре е да се готви в чугунен тиган,но ме притеснява поддръжката . нямам много време да отделям да мажа да изпичам и тем подобни .Много бих се радвала на вашите препоръки и съвети за следните https://www.emag.bg/tigan-heinner-chugun-email-25-sm-6422921058092/pd/D23J6BBBM/ притеснява ме този емайл да безвреден е,но емайла като цяло е доста крехък и лесно се чупи.Също така предполагам щом е чугун пак трябва намазняване изпичане и тем подобни
https://www.emag.bg/tigan-lamart-keramichen-26-sm-bjal-siv-lt1078/pd/D5580DBBM/
https://www.emag.bg/aluminiev-tigan-tvs-serija-eco-chic-26-sm-ko … 502/pd/DZVV7YBBM/
https://www.emag.bg/tigan-nava-mediterrasian-nezalepvashto-keram … 012/pd/DMMCFFBBM/
https://www.emag.bg/tigan-lamart-keramichen-26-sm-bjal-siv-lt1078/pd/D5580DBBM/

# 490
  • Мнения: X
евитоо,
много е добър емайлираният чугун. Чак крехък не може да се каже. Няма нужда от изпичане този на ламарт. Хубав е и на прилична цена. На мен лично другите не ми харесват.

# 491
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Mirella Nova
Благодаря ти отново за подробната информация! Направих всичко както ми каза и станаха нещата Simple Smile) Днес изпекох едни кюфтенца и картофки в тиганчето. Ох, това тиганче , завдно с тенджерката са ми любими вече. Замислям се за нова покупка на чугунен тиган по-голям Simple Smile
Пак ли Лодж да си взема или да пробвам друга марка?

# 492
  • Мнения: X
Радвам се ivka ♥ 007,

ще видиш, че се свиква с поддръжката на суровия чугун, и че никак дори не е сложна. На мен ми е много удобно.
Ако нещо загори, се опитвам да го изстържа със шпатулата на Лодж, но това става и с друга шпатула. Имам метална за обръщане и често стържа с нея.
Забелязала съм, че месо, филийкии хляб, картофи залепват, но първите 1-2 минути. След като хванат коричка, вече е много лесно да подпъхнеш шпатулата отдолу и тогава това залепналото се отлепва. И точно то е невероятно вкусно. Такава вкусна коричка никога не може да се получи на тефлонов или друг подобен тиган.

Някои продукти -например дроб залепват доста, затова му лепя от двете страни листенца салвия и чрез тях залепването е по-малко, но все пак го има. След това трябва да се изстърже със шпатулата, чрез леко накисване,  няма нужда от накисване. Ако нещо много ми се стори мръсен тиганът, го накисвам за половин час, не повече с гореща вода, търкам с четка, без препарат, изплаквам добре, подсушавам и често, но не винаги омазнявам. Моят има вече стабилна патина и омазняване не е нужно. Само ако преценя, че чрез стърженето на някое загоряло място съм махнала повечко от патината, то тогава мажа с олио.

Ако си доволна от Лодж, може да си купиш голям пак на тази марка. Последно цените на сайта на Лава, които продават и Лодж, бяха съвсем приемливи. Аз не знам какви други алтернативи има в България освен Биол и Ситон. Пред тях бих предпочела Лодж.

Да допълня нещо много важно.
Когато готвя на терасата, ако на тигана от суров чугун има нещо загоряло, оставям на най-силната степен да се нагорещи. Обикновено всичко изгаря и налепите, и загорялото. Това за емайлиран тиган не би било добре, но за суровия става. Получава се нещо като при пиролизата -самопочистването на фурната чрез висока температура. Все пак не бива да се прекалява с високите температури, защото и патината може да‘‘изгори така‘‘.

Последна редакция: пт, 04 яну 2019, 22:41 от Анонимен

# 493
  • Мнения: 5 064
Аз от известно време ви чета и обмислям какво ще ми върши най-добра работа.

За момента съм решила със сигурност, че искам грил тава, правоъгълна, от суров чугун. Още не съм се разтърсила от къде ще я купя, но се чудя дали мога на една тава да готвя и риба, и други неща? Или след рибата всичко сготвено ще има леек привкус на риба? Не ми е невъзможно да си купя отделен съд за риба. Може ли да препоръчате такъв вид грил тава? Видях такива на Лава, но са емайлирани.

Освен грил тавата, трябва да си купя обикновен тиган, тиган за палачинки, касерола, която да става и за фурна, и някаква тава с капак.

За касеролата клоня към емайлирана, защото често готвя по-киселинни манджи и добавям вино, доматени сосове, които доколкото разбирам не е редно да се готвят в суров чугун.

Чудя се за тавата, за тигана за палачинки и стандартния тиган клоня към суров чугун.

До момента не съм ползвала суров чугун, но чета по темата от няколко месеца. Искам да пробвам с един такъв съд, за да преценя дали наистина е подходящото нещо. Така направих с продуктите на Сенсуел от инокс от Икеа, купих първо тиган, тествах го здраво, хареса ми и купих цялата останала серия. В тоя ред на мисли, с какъв съд да започна? Тиган, грил?

# 494
  • Мнения: X
Макарон, може ли да дадеш линк за каква грил-тава става дума?
Предполагам, че нещо карто грил-тигана, на вълни, само че е по-голямо. Нямаше ли такива на Лодж?

Общи условия

Активация на акаунт