Отговори
# 645
  • Мнения: 453
bouquet
mersi
Мирела, да фабриката е холандска частна собственост  до колкото разчетох сложих линк за да се видят параметрите ..търсих мнения ..а я купих от Бг магазин
За магазина писа кой е, но може ли да споделиш дали имаше още тенджерки промоционални?

Да Wink
И аз ходих днес в споменатия китайски магазин, има от показаното тиганче, а тенджерките, емайлиран чугун са много малки- 13 см в диаметър. Взех чугунен чайник за 33 лева и тиганчето, но... хората са казали, няма безплатен обяд! Слагам в скрит текст и се връщам да чета за разликите в различните чугунени съдове.
Не зная... колко холандски е производителят, но си пише на етикета, че са произведени в Китай- това го приех, имайте предвид, че няма никакъв гаранционен срок, на касовата бележка не се изписват артикулите, направо общата сума за двете стоки и то, не защото са на 50%- но намаление. Чудя се, що за чугун си купих днес Sad( и дали наистина ще е безвредна храната в него?

Последна редакция: нд, 03 фев 2019, 01:46 от novak555

# 646
  • Мнения: 9 171
тиганЧето е 20см. малко КИТАЙСКО да то си пише на етикета! снимката се вижда
Тенджарата е 24см. емайлирана и ХОЛАНДСКА
м-на не е китайски  Wink

# 647
  • София
  • Мнения: 229
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0797XHS6Y/ref=sspa_mw_detail_0 … ie=UTF8&psc=1
Все още се чудя. Тези 2те са 100лири, по - малко от една крюзе. Някакво мнение за тях? Само сините са светли вътре. Иначе наистина ли Крюзе е най-хубаво?

# 648
  • Мнения: 353
Заминава ме една мисъл, дали да не си взема един терин за хляб. Все ми е заета тенджерата и се налага да го пека в иена. Някой ползва ли такова нещо. Струва ли си

# 649
  • Мнения: X
тиганЧето е 20см. малко КИТАЙСКО да то си пише на етикета! снимката се вижда
Тенджарата е 24см. емайлирана и ХОЛАНДСКА
м-на не е китайски  Wink

Pinko,

а би ли пуснала и линк, откъдето може да се купи от България?

# 650
  • Мнения: 9 171
Mirella Nova
Уточнявам
аз бях в магазина и там например нямаше тази 13см .
а от тази която си купих синьо зелено 24см. имаше още 5-6 бр. на щанда цената 66лева! bouquet

# 651
  • Мнения: X
Mirella Nova
Уточнявам
аз бях в магазина и там например нямаше тази 13см .
а от тази която си купих синьо зелено 24см. имаше още 5-6 бр. на щанда цената 66лева! bouquet

Pinko, благодаря за отговора!

Плацебо и АНИ,
може да видите за тези 24 см. тенджери там. Видях, че има и от неръждаема стомана изгодни комплекти за 100 или 120 лева. Хубаво е да се види там на място дали съдовете правят впечатление на качествени.

# 652
  • Мнения: 705
Може ли да ми кажете мнения за чугунените съдове на Ситон. Също и на Sapir че на тази марка си харесах един дълбок тиган. Искам нещо, което може и на котлон и във фурна.

# 653
  • Мнения: 2 050
На Ситон не съм ползвала нищо, но Сапир със сигурност не бих си взела. Като студентка си бях купила някакво тиганче и покритието се надраска за няма и 5 ползвания.

Записвам се с нова не знам как се казва - плоча? Подарък за НГ, който си донесох в багажа, не помня кой се канеше да пренася тенджера Joy Размерът е малко странен, голям за един котлон, пък идва леко малък за два, но така пекох:
Скрит текст:
Намазах с мазнина, нагрях на най-ниска степен за 10на минути, че да се затопли добре навсякъде и метнах едно свински пържоли, около 1,5см дебели. Пекох на среден огън 3 минути от едната страна, 2 от другата, отлепяха се лесно. Разрязах една и беше леко розово вътре, та допекох още 2-3 минути от първата страна, на мен не ми пречи, ама нали храним и мъник. На готовия продукт нямам снимка, че ги нападнахме веднага. Доволна съм, много вкусни станаха, само ще видя сега с миенето как ще е. Една пържола сложих самотна накрая и при обръщането се подвиха крайчетата нагоре, притиснах с тавичка и стана страхотна, хрупкава и карамелизирана почти от едната страна. Сега ще ми трябва и тежест май, май. Човек не трябва да чете тук, даже не знаех за тия тежести Stuck Out Tongue Winking Eye
Скрит текст:

И един тъп въпрос, не е някаква маркова и не пише нищо особено на кутията. Стои грапава - сигурно е суров чугун, нали? Вероятно няма много смисъл да се слага емайл точно на оребрен съд.

# 654
  • Мнения: 705
На Сапир ми хареса формата. Спрях се на украинска марка чугунена тенджера с капак, който може да се използва като тиган. Единственото, което ме притеснява че няма емайл, в този ред на мисли прочетох че не може да се готвят кисели храни, като доматен сос, но ако се сложат като добавка към яхнията пак ли е проблем?

# 655
  • Мнения: X
Може ли да ми кажете мнения за чугунените съдове на Ситон. Също и на Sapir че на тази марка си харесах един дълбок тиган. Искам нещо, което може и на котлон и във фурна.


sway911029 ,
ако дадеш линк, може да кажем повече.
За готвене (нещо с течност, даже и да не е кисело)е по-добре емайлиран чугун. Суровият е добър за печене - на месо, зеленчуци, картофи, хляб.
В темата за безвредните съдове вчера коментирахме, че суровият чугун отдава желязо в храната.
Не виждам проблем, ако ще е печено нещо на суров чугун. Но за неща със сосове ми се струва по-сигурно чугунът да е емайлиран. Освен това и поддръжката е на емайлирания е друга.

# 656
  • Мнения: 705
Много ви благодаря за мненията. Не съм ползвала такъв тип материал и е важно да ме насочат по запознати от мен. На това съм се спряла
http://chugun.bg/shop/2781/ евтини ми изглеждат, но в една от темите четох коментар, на една потребителка, че е доволна  и клип имаше от ютуб. В същия сайт има и тигани, те с емайл, което може би е по добрия вариант за мен.

# 657
  • Мнения: X
Много ви благодаря за мненията. Не съм ползвала такъв тип материал и е важно да ме насочат по запознати от мен. На това съм се спряла
http://chugun.bg/shop/2781/ евтини ми изглеждат, но в една от темите четох коментар, на една потребителка, че е доволна  и клип имаше от ютуб. В същия сайт има и тигани, те с емайл, което може би е по добрия вариант за мен.

Специално за този модел казвам твърдо НЕ. На базата на собствен опит с  подобен.
В този модел можеш да печеш хляб и дотам. За готвене не е практичен. Толкова дълбок съд не е нужен за печене, той е за готвене, а суровият чугун с неговата патина не е най-добрият избор. Ако е за къмпинг, за седмица-две, става, защото е стабилен и не се поврежда лесно, но за всекидневна употреба -НЕ.

Виждам, че трябва доста да прочетеш и тук и другаде за чугуна.
Емайлиран тиган от чугун не е най-добрият избор.
1. няма го уникалния вкус както от суровия чугун
2. трябва да трепериш на покритието от емайл да не се надраска, да не прегори и да падне.

Накратко - за тенджера е добре емайлиран чугун, най-добре със светъл емайл. За тиган - суров чугун, по възможност марков - на Лодж. Защо да е марков ли? Защото евтините украински чугуни имат нешлайфани ръбове и неравни дъна. В по-голямата си част. Ако ще готвиш на газ дъното не е проблем, но за стъклокерамика е отврат.

# 658
  • Мнения: 3 659
Мирелка, аз имам на Крюзе тиган. Техните са с черен емайл. Засега няма ядове. Даже не знам дали въобще предлагат суров чугун.

# 659
  • Мнения: X
Мирелка, аз имам на Крюзе тиган. Техните са с черен емайл. Засега няма ядове. Даже не знам дали въобще предлагат суров чугун.

PRIMADONNA Girl,

Крюзе са много добри, но все пак всеки запален почитател на суровия чугун ще ти каже, че има разлика и ще предпочете суровия чугун.
Когато се пекат месо, кюфтета или зеленчуци, коричката става съвсем друга.

Емайлът е един вид стъкло, той не образува патина както суровия чугун и точно патината придава неповторимия вкус на храната, подобен на печено на дървени въглища.
Когато имах тенджера на Стауб - емайлиран чугун, тъмен емайл, пробвах и да пека месца както на суровия чугун и сравнението беше убедително в полза на суровия чугун. Това е моят личен опит и съответно не бих купила емайлиран тиган. За мен емайлираната тенджера е достатъчна, като емайлиран съд. Което се пече, го правя на суровия чугун, което се готви - в  емайлирания. Имам малка касерола от емайлиран метал на Силит, там правя сосове и пържа. Не е нещо особено, но за някои неща е по-практична от голямата тенджера.

Общи условия

Активация на акаунт