Отговори
# 120
  • Мнения: 7 856
А тази тенджерка не е ли твърде малка с тези 20 см и по-малко от 2,5 литра вместимост? Thinking
Зависи за колко човека ще готвите. На мене ми е напълно достатъчно - почти не готвя супи, а за ядене не е нужна по-голяма (висока), а и големите зони на печката ми са 20 см. Имам по-високи неръждавейки, ако ми е нужно за нещо с голям обем.

# 121
  • Мнения: X
След като за няколко часа наличните тенджери от 14 станаха на 5, бързо се отправих към компютъра и взех две -за мене и за Стела. Ако тя реши, че не я иска, лесно ще намеря къде да я пласирам при тази цена.

Недоволна, прекрасно другарче си! Стискам палци, пратката да пристигне бързо и в най-добър вид.

Соул, току-що погледнах -моята 18 см. касерола на Крюзе е за 1,8 литра.
https://www.amazon.de/Creuset-Gusseisen-Profitopf-Deckel-ofenrot … seisen+kasserolle

В нея става ядене, например яхния,  за двама души, нормално ядящи. Ще стига за варене на ориз за трима души.
Предполагам, че средните тенджери не са с такава изгодна оферта в момента и затова Джемма и Недоволна поръчаха от малките.

# 122
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Да, малка е, но в една кухня са нужни всякакви размери. Преди месец си смених плота с индукционен и само една тенджера имам подходяща и то  някаква евтина, която смятам да изхвърля накрая. Тепърва ще подменям всички размери, та тази ми дойде навреме. Мислих да се оглвждам на черния петък, но ако видите бещи изгодно и преди това, моля, пускайте линкове.

# 123
  • Мнения: X
Джемма,


разбирам, значи малката е идеална за теб. Тъкмо ще се учиш на по-малка и ще свикнеш с поддръжката и особеностите.

Навремето така тествах емайлирания чугун с малката касерола.
Още първото ядене се оказа толкова вкусно, че месеци наред готвех само в нея.
Големите Крюзе ми бяха ужасно скъпи.  Никак не ми се даваха 250 евро за 1 тенджера.
След време видях на Стауб за 130 евро, 24 см. Поръчах я, готвих в нея , бях доволна от вкуса, но след едно загаряне, емайлът от дъното се отлепи. Слава богу рекламирах, взеха я обратно. Да спомена, че тя беше с тъмен емайл, като на ЛАВА и капакът беше такъв и никак не се миеше лесно. Затова като измих Крюзе зза първи път и ахнах, толкова леко се плъзга мръсното във водата и от там навън, нищичко не остава по стените и дъното.
После попаднах на оферта на Крюзе за 178 евро, цвят бордо и купих накрая и голяма Крюзе- 24 см.
Толкова ми харесва, и толкова я хвалих, че майка ми си я поиска за подарък, който и получи,ч за мен  намерих червена за 144 евро и веднага я купих.
За нищо на света не я сменям, идеална ми е, днес за един обикновен кускус със зеленчуци, всъщност бързо непретенциозно ядене, но си го направих в нея. Мие се много лесно в мивката, подсушавам с кърпа, като е суха, мажа с кокосово олио и я слагам на плота, да ме чака за утре. Обожавам хаптиката, усещането за допир по гладкия емайл, топлият червен цвят е искрящ и ми създава радостна атмосфера.
Тази тенджера изобщо я прибирам в шкафа. Тя е толкова красива, че предпочитам да е на видно място, върху страничния плот.

На Берндес тенджерите от тази малка серия също изглеждат много, много шик.

Джемма, ако искаш да купиш по-голяма тенджера по-изгодно, май ще трябва да се заредиш с търпение и да следиш в амазон. Също и на черния петък.
Имам впечатление, че чугунените съдове в България са прекалено скъпи. Явно малкият пазар не позволява други цени.

РуК,
обещах да пиша за почистването на тигана на Лодж.
Номерът е да не се ползува вода за миене.
Да се почиства само на сухо- механично, без да се сваля слоя патина.
В началото миех лоджа като обикновен тиган, подсушавах и мажех с олио.
Имаше патина, но за последно установих, че не случайно в нета много потребители пишат да не се ползува вода и да се ползува сол за почистване. Сол не съм ползувала досега. Страх ме е да не ръждяса, въпреки, че има патина. Но спрях да мия тигана с вода.
От месец-два, след печене на него, обирам със салфетка останалата мазнина.
Ако има загоряло, го махам с металната шпатула за обръщане или шпатулата за лодж (няма нужда да се набутваш, обикновена лъжица върши същата работа, само не трябва да натискаш силно, за да не падне първия слой патина - от сезонирането), бърша още веднъж изстърганото и слагам на една открита полица, на проветриво, не държа в шкаф. Не мажа с мазнина вече, няма нужда повече, понеже си има патина. Ако следващото печене ще е чак след седмица, сварявам вода в тигана, хвърлям я, бърша със салфетка и почвам да готвя. Ако ще е до два-три дни, само изплаквам с гореща вода, слагам на котлона, загрявам и почвам да готвя. А ако е от вчера и ще пека хлебчета, изобщо не го мия пак.Това е за суров чугун и за тиган. Ако ще е тенджера от суров чугун, в която ще се пече, вари или задушава нещо, ще трябва да се мие всеки път. Дано да съм обяснила като хората.
След като спрях да мия тигана с вода, патината се заздрави и вече не остава такова черно на салфетката. Има, но е съвсем малко. Самият тиган започна изобщо да не залепва.
За някои неща, колкото и да четеш, си трябват налучкване, опит и време.
Суровият чугунен тиган, по-точно употребата и почистването му, са едно от тях.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 03:18 от Анонимен

# 124
  • Мнения: 2 050
Аз пък се влюбих в синия цвят на това, Амазон и те да не останат назад, явно пускат собствена серия. Ама засега ще се въздържа, че майка ми ще трябва да ми прави старата детска стая на склад Simple Smile

Много зле ми действат готварските теми, едно време така бях с парфюмните, но още от първата бременност развих непоносимост към всякакви миризми. Ботушки не ми трябват, че съм все по чехли и явно манията за събиране на вещи сега изби към кухненски потреби.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 07:45 от Фиффи

# 125
  • Мнения: 352
След като за няколко часа наличните тенджери от 14 станаха на 5, бързо се отправих към компютъра и взех две -за мене и за Стела. Ако тя реши, че не я иска, лесно ще намеря къде да я пласирам при тази цена.

Няма отказване , моля те не си го помисляй   newsm44 Още веднъж благодаря . Благодаря на теб ,благодаря на форума ,че ме свърза с Вас. newsm51

# 126
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
До сега не съм ползвала емайлиран чугун. А по Le creuset въздишам 10 години и все не съм се наканила да си взема. Ще дебна амазоните, и така ще сменям тенджерите, поне да е с това.
Даа, така е в амазон, цените се менят бързо. Радвам се, че поръчах.
Ето така се е движила цената ѝ.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 10:01 от Джемма

# 127
  • Мнения: 1 359
Ехееее, няколко дена се замотах и ето, че съм пропуснала страшна новина. Значи Бергнер, освен евтини са и качествени тенджери от емайлиран чугун, така ли? Ейййй, ще си направя карта само заради тези тенджери значи, нищо че съм се зарекла никога да не залагам парите си на карта Grinning

# 128
  • Мнения: 10 210
Спокойно, предстои черен петък. Wink

# 129
  • Мнения: X
Ехееее, няколко дена се замотах и ето, че съм пропуснала страшна новина. Значи Бергнер, освен евтини са и качествени тенджери от емайлиран чугун, така ли? Ейййй, ще си направя карта само заради тези тенджери значи, нищо че съм се зарекла никога да не залагам парите си на карта Grinning

Пак ще пуснат, не се коси. Трябва да се следи редовно.
В Германия има в Алди ваучери за Амазон. Няма нужда от карта в такъв случай, само купуваш ваучера и го зареждаш. Дали няма и в БГ?

# 130
  • Мнения: 7 856
Мирела, в Бг не само тяма Алди, но няма и такива луксове. А и няма нашенски Амазон.
В Бг онлайн търговията е следната - поръчнаш си нещо, то се доставя с избран от фирмата куриер, и на него му се плаща стоката - казват му наложен платеж. Онлайн плащането с карти при пазаруване на практика не съществува. Изключвам самолетните билети, става дума за предмети.

# 131
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Защо, все повече срещам и в бг онлайн магазини възможност да платиш предварително с карта. Но познавайки нашите търговци, предпочитам наложен платеж и опция преглед.

# 132
  • Мнения: X
Явно още няма развита онлайн търговия по нашенските ширини.
От няколко години пазарувам може би половината уреди онлайн.
Особено компютър, лаптоп, айфон, миксери, тенджери, легени...даже и дървените скринове ги поръчах онлайн, вместо в магазина. По-изгодно беше като цена.
Онлайн търговията доста промени облика на градовете, по-точно на търговската им част.

# 133
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
На тази касерола май и е добра цената, какво ще кажете?
Le Creuset Cast Iron Saucepan, 18 cm - Cerise https://www.amazon.co.uk/dp/B00005QFMF/ref=cm_sw_r_cp_apa_lvb8BbJ3BD9VT

А на тази тенджера?
Le Creuset Signature Gusseisen Bräter, rund, 24 cm, Burgund https://www.amazon.de/dp/B00V86WMCY/ref=cm_sw_r_cp_apa_Twb8BbJVN5ZRG

# 134
  • Мнения: 10 210
Мирелче, мисля ти писа, не помня в коя тема, може би другата за съдовете, че храна не трябва да се съхранява в стоманените съдове, след като е сготвена. Защо е това?

Общи условия

Активация на акаунт