Отговори
# 105
  • Мнения: X
Разбира се, че не съм я месила. И не мога да повярвам,  че толкова малко овкусен продукт може да бъде толкова вкусен. А дори и сол не съм слагала.  Свежият маринован зелен пипер има лек приятен ненатрапчив вкус, за разлика от сухия черен. Много съжалявам, че го няма у нас.  Може би и от каймата зависи - тази е от младо теле, незамразявана. Но най-голям принос за чудесния вкус и вид, сигурна съм, безспорно има чугуненият тиган - това оправдава цялата тежест и старателни грижи, които е необходимо да полагаме за тези по-особени съдове.

Права си Саш, точно това е всъщност ‘‘рецептата‘‘ за кюфтенцата.
Чугуненият тиган и доброто месо. Останалото е въпрос на сезон и вкус.
Според мен е много важно да се пекат без мазнина° и на висока температура, за да се затворят порите, а вътре да остане сочно.
Правя ги около 2 см дебели, затова образува ли се хрупкавата коричка и от двете страни, средата вече си е сменила цвета. От там нататък ако още се пече, само ще се изпари сокчето от месото в средата и кюфтетата ще станат тричави. Същото важи и за рибата - дебелината да се избере така, че след като стане коричката, вътре да е сменен цвета и веднага да се извади от тигана. Правила съм така сьомга, става божествено, гостите ми са били възхитени. Само трябва да е от тази мазничката, защото има една дива сьомга, по-немазна, тя не става за печене.

°В смисъл тиганът се маже с четка мноооого леко, за да не загарят. Ако мазнината е повече, стават като пържени и нямат хрупкава коричка. Ако първата доза пусне мазнина, може да се обере със салфетка, за да може по-нататък пак да се пекат, а не пържат. Така също не дими толкова.Аз слагам до кюфтенцата няколко парченца нарязани тиквички или патладжан, които обират мазното и също намаляват пушека. В същност най-много пушек се вдига, когато мазнината гори - т.е. мазнина на гол тиган.

Фиффи,

закваската се прави само веднъж толкова дълго. След това се оставя една част от нея в хладилника и следващия път си я имаш готова. Като вземеш от готовата, допълваш отново брашно и вода и тя си втасва до другия път.
Най-добре да потърсиш блог с подробно описание.
Ето един много добър: https://umnobebe.com/2017/01/23/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D … %BE-%D0%B7%D0%B0/

За маята си права, този линк го пуснах най-вече заради технологията на печене на хляб в чугунена тенджера - загряване, температура, време и т.н., които на видеото са обяснени много добре.

Понеже вече застудя, смятам да започна да пека хляб сама. Имам една книга с рецепти и ако нещо се получи добре, ще пиша.

Последна редакция: сб, 03 ное 2018, 18:20 от Анонимен

# 106
  • Мнения: 10 174
Гъбите стават уникални на грил-тигана. 🍄🍴

# 107
  • Мнения: X
Къде сте скъпи чугункиии?
Само аз ли останах в темата или нямате време да пишете?

Ето снимки от минифурната, която си измайсторих.
Тиганът е капакът от комби-то Лодж, който ползувам като тиган за палачинки, печене на месо и т.н.
А капакът е от тенджерата на Крюзе. Аз си поръчах на мен червена, понеже майка ми хареса тъмновишневата повече и нея я пратих в България.
Яденето е прясно изпечени луга- хлебчета от готовите, размразени. А другото е сланина, лук и ябълки, нарязани на дребно и печени (поотделно) на тигана само на 3, но за дълго време.
Получи се хрупкава смес за мазане на хлебчетата, а те самите са много вкусни така.

Скрит текст:






А ето и първия ми опит със саморъчно замесен хляб.

Омесих тестото в миксера, сложих го в поръсен с царевичнен грис тиган (стайна температура),  оставих да втаса (около 1 час), беше се надигнало двойно, и го пекох под капака около 10 минути на степен 2, после 10 мин на 3, обърнах с една шпатула и отново пекох 10 минути. Общо пекох около 30 минути.
Получи се добре изпечено, без такъв голям разход на енергия, какъвто е при фурната.
Единственото, което не ми харесва е брашното (беше пълнозърнезто от спелта) и съответно вкусът.
Не съм свикнала да ям чааак толкова пълнозърнест хляб, но било по-полезно и купих такова брашно. Другия път ще сложа в тестото малко зехтин и маслини или друг пълнеж, за да стане по-вкусно.
Ето снимки от едната, от другата страна и как изглежда разчупен.
Скрит текст:


Последна редакция: вт, 13 ное 2018, 23:47 от Анонимен

# 108
  • Мнения: 351
За другите не зная,но аз не пропускам нищо  Simple Smile Следя ви, ами оказва се следя те. newsm78 С тази комбинация на тиган и капак на тенджера направо вече си мисля да си купя една тенджерка заради капака Joy
Аз нали си имам само едно тиганче, какво да пиша и какво да качвам. Не ,че не готвя,даже напротив ,но не само на тиган.
Не мога да дам толкова пари за Крюзе, затова се задоволявам с Лава. Не мога за реша 24 или 28 см. тенджерка да си купя. До сега мислех за 24 , но с този капак ,ще ми трябва 28 заради тигана  bouquet
и това ,че е черен емайла ,толкова ли е зле?

# 109
  • Варна
  • Мнения: 770
Благодаря, за чудесната  тема  на Mirella Nova и всички, които споделяте опита си! bouquet
От месец съм с тиган на Лодж , суров чугун. Обработила съм го според инструкциите дадени в темата. Прави ми впечатление,че когато го подсушавам  и омаслявам, остават следи от нещо като сажди .
При вас така ли е?

# 110
  • Мнения: X
За другите не зная,но аз не пропускам нищо  Simple Smile Следя ви, ами оказва се следя те. newsm78 С тази комбинация на тиган и капак на тенджера направо вече си мисля да си купя една тенджерка заради капака Joy
Аз нали си имам само едно тиганче, какво да пиша и какво да качвам. Не ,че не готвя,даже напротив ,но не само на тиган.
Не мога да дам толкова пари за Крюзе, затова се задоволявам с Лава. Не мога за реша 24 или 28 см. тенджерка да си купя. До сега мислех за 24 , но с този капак ,ще ми трябва 28 заради тигана  bouquet
и това ,че е черен емайла ,толкова ли е зле?

Стела,
може да опиташ първо със стъклен капак. Пак ще свърши работа. Важно е топлината с парите да циркулира в ‘‘минифурната‘‘. А за тенджера, ако имаш възможност да ти поръчат от немския или английския амазон на Берндес, 3-4 по-евтини от Крюзе, мейд ин Джърмани, има само размер 20, 24.

https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504102-Round-Casserole-Orange/ … ole+dish+with+lid
Излизат по-евтино от Лава, а имат светъл емайл. Прочетох добри рецензии за тях.

РуК,

така е, особено в началото. След месец, два се получава стабилна патина и тези сажди почти изчезват.
Довечера ще напиша как се получи при мен.

# 111
  • Мнения: 351
Много ми харесва ,но няма кой да ми поръча  newsm45 Но какво да се прави , ще гледам само.

# 112
  • Мнения: 7 856
Мирела, намерих това.
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … tL&ref=plSrch
 Гледам и не вярвам на очите си. Не може да е толкова безумно евтино! Че толкова струва каквато и да е мърлява тенджера в Бг!
А това, че не доставят до Бг, изобщо не ме вълнува - Габко кара до София за под 3 лв. на килограм.
Само не иска от телефона да ми покаже колко е транспорта до друго място в Англия.

# 113
  • Варна
  • Мнения: 770
така е, особено в началото. След месец, два се получава стабилна патина и тези сажди почти изчезват.
Довечера ще напиша как се получи при мен.

Mirella NovaFlowers Four Leaf Clover , благодаря за отговора. Ще чакам с интерес да споделиш

Мирела, намерих това.
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … tL&ref=plSrch
 Гледам и не вярвам на очите си. Не може да е толкова безумно евтино! Че толкова струва каквато и да е мърлява тенджера в Бг!
А това, че не доставят до Бг, изобщо не ме вълнува - Габко кара до София за под 3 лв. на килограм.
Само не иска от телефона да ми покаже колко е транспорта до друго място в Англия.
НедоволнаFlowers Cherry Blossom с цена  £9.99  доставката е  £1.50 Delivery ,продавачът не е амазон

Стела Петрова Flowers Four Leaf Clover , при желание можеш да се научиш. Лесно е.Simple Smile


# 114
  • Мнения: 351
Не мога да се оправя с езика Това е проблем за мен

# 115
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 5 376
така е, особено в началото. След месец, два се получава стабилна патина и тези сажди почти изчезват.
Довечера ще напиша как се получи при мен.

Mirella NovaFlowers Four Leaf Clover , благодаря за отговора. Ще чакам с интерес да споделиш

Мирела, намерих това.
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … tL&ref=plSrch
 Гледам и не вярвам на очите си. Не може да е толкова безумно евтино! Че толкова струва каквато и да е мърлява тенджера в Бг!
А това, че не доставят до Бг, изобщо не ме вълнува - Габко кара до София за под 3 лв. на килограм.
Само не иска от телефона да ми покаже колко е транспорта до друго място в Англия.
НедоволнаFlowers Cherry Blossom с цена  £9.99  доставката е  £1.50 Delivery ,продавачът не е амазон

Стела Петрова Flowers Four Leaf Clover , при желание можеш да се научиш. Лесно е.Simple Smile




а в немския амазон е 30евро...

# 116
  • Балчик
  • Мнения: 9 213
Мирела, намерих това.
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … tL&ref=plSrch
 Гледам и не вярвам на очите си. Не може да е толкова безумно евтино! Че толкова струва каквато и да е мърлява тенджера в Бг!
А това, че не доставят до Бг, изобщо не ме вълнува - Габко кара до София за под 3 лв. на килограм.
Само не иска от телефона да ми покаже колко е транспорта до друго място в Англия.

С продавач амазон и доставка до Габко е 4.49.

Благодаря за линка, аз пуснах тази за 9,9 и доставка 1.5 до Габко.
Фен съм на чугуна от детството си, когато баба ми пържеше картофи и кюфтета в руски тиган.
В момента ползвам оребрен и за палачинки, но ще си купя и още чугунени съдове, така че се присъединявам към вас в хубавата темичка.

# 117
  • Мнения: X
Джемма,

добре дошла! Много се радвам, че още един ценител на чугуна се присъединява. При нас е весело и вкусно!
Чугунът е просто страст.
Няма ли да ти е малка тази тенджерка? Само 2,4 литра е. Може би искаш да тестваш марката.
Или е заради изгодната оферта. ако в немския амазон пуснат на 9,90 бих взела и аз една малка тенджерка още, нищо че имам вече касерола в този размер.

Мирела, намерих това.
https://www.amazon.co.uk/Berndes-1504101-Round-Casserole-Litre/d … mp;amp;ref=plSrch
 Гледам и не вярвам на очите си. Не може да е толкова безумно евтино! Че толкова струва каквато и да е мърлява тенджера в Бг!
А това, че не доставят до Бг, изобщо не ме вълнува - Габко кара до София за под 3 лв. на килограм.
Само не иска от телефона да ми покаже колко е транспорта до друго място в Англия.

Недоволна,

аз също смятам, че е много добра цена. Много добра оферта е за 9,90. Нормалната цена в несмкия за малката тенджерка е 20 евро. За средната 50 евро, а голямата не съм я виждала.
Берндес имат и друга серия емайлиран чугун и те са от скъпите.
Тези, евтините,  са само три вида като размер и само 3 цвята. Имат супер дизайнерски изглед и в амазон има мнения, че са много добри. Пише, че светлия емайл лесно се мие. Има едно негативно мнение, че дръжката на капака издържа на температура 200°, а в описанието пишело повече.


Скрит текст:
Моята първа тенджера Крюзе - в цвят бордо, замина при майка ми в БГ, пратих я с мои познати.
Тръгнах да поръчвам втората Крюзе, тогава я бях намерила за 144 евро и в червен цвят и попаднах на тази от Берндес.
Много сериозно се замислих да поръчам нея, но понеже имам малка касерола на Крюзе, реших все пак да взема и голямата ми тенджера от Крюзе.


Стела,

може да видиш във форума за тема, където описват как се пазарува от английския амазон.
Ти какъв чужд език говориш?

Последна редакция: чт, 15 ное 2018, 23:03 от Анонимен

# 118
  • Мнения: 10 174
А тази тенджерка не е ли твърде малка с тези 20 см и по-малко от 2,5 литра вместимост? Thinking

# 119
  • Мнения: 7 856
След като за няколко часа наличните тенджери от 14 станаха на 5, бързо се отправих към компютъра и взех две -за мене и за Стела. Ако тя реши, че не я иска, лесно ще намеря къде да я пласирам при тази цена.

Общи условия

Активация на акаунт