Кой какво сервира вчера? Кой какво ще готви днес?

  • 49 821
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 1 314
На мен отдавна ми прави впечатление, силно ме съмнява всичко това да се приготвя ежедневно
Но не ми пречи да си чета.
Обаче - всички имаме котлони и фурни
и всички знаем колко време средно отнема пътя от магазина до чинията
и най-професионалния конвектомат няма как да сготви месо за отрицателно време
а това "панирани" и "грил-тиган" - отнема точно 30-40 минути за да речем 6 сандвич тост-а и 6-8 наденици.
"хапки" с хайвер - това предполага поне 20 минутно кълцане на филия ли или на каквото е хайвера - отделно омазване още толкова
А дори и да разполагаш с целия си ден, или ако съпругът ти помага както казваш, то значи се въртите само в кухнята...
А добрата стара яхния, на която тайната във вкуса е дълго готвене на слаб огън ?  Grinning
А технологично време за накисване, мариноване, размразяване ?
пазаруване?
Аз искам да разполагам оптимално с времето си, искам семейството ми да се храни здравословно и разнообразно.
Искам, ако може, да пестя средства и сили.
Ако имаш някаква тайна, моля да споделиш
С най-добри чувства  bouquet както казах - на мен не ми пречи

# 121
  • Мнения: 2 413
Пържоли с джиджонска горчица,печени чушки с копър и паниран лук.

# 122
  • Мнения: 4 859
inka2001,нямам причина да пиша нереални неща.Да,готвим всеки ден поне по 3 пъти(като закуската не е точно готвене в повечето случаи) .Ако сме на ресторант-пиша на ресторант сме,ако имаме гости или сме навън,пак го споменавам.
Тайни няма,основното е просто голям фризер и замразяване.
Например меса се купуват в големи количества и се мариноват,надписват и прибират.Изваждат се от предния ден.
Кайма овкусена - за пържени кюфтета или сос.
Настъргани твърди сирена и кашкавал.
Панирани топени сиренца,също-изваждат се 30 минути в хладилник преди пържене.
Бланширани броколи,карфиол и т.н.-От мама или от нас или готови купуваме.
Подправки-копър,магданоз,целина-глава и листа също замразени.Зелен лук,праз лук.
Печени и белени червени чушки ,патладжан за кьопоолу.
Нарязани сурови чушки за готвене-супа,яхния,миш маш.
Нарязани моркови пак за супи яхнии.
Замразявам паличинки (които после са за закуска или пълнени и панирани или на рулца за предястие),пържени филии,баница (сладка или солена), част от домашна питка,купен хляб на филии.
Готвено-всякакви супи,боб,леща,мусака,зеле,сарми,яхнии.
Готови гриловани пържоли,кюфтета,кебапчета и т.н.
За претопляне ползваме често микровълновата.
Варено месо,пилешко и бульона от него.  Отделно от темата за фризера,яхниите-с грах например ми е почти аламинут,защото е от консерва.Боба също често е от консерва.Царевица извън сезона също.
Салати купуваме и готови-измити и нарязани.
От месарския магазин за грил или скара-кюфтета,кебапчета,наденици,понякога и мариновани пържоли или шишчета.
Винаги имаме готово тесто-за пърленки на грил тиган или пици.
Рядко пазарувам-давам списък на мъжа ми или по телефона.И не сервирам,освен на детето(кучето и котето).Може би по поводи и гости(но и тогава слагам в плата,рядко в отделни чинии).
Да намажа и нарежа хапки от един хляб(франзела)с готова тарама ми е може би 5 минути.
Понякога докато пържа филии за закуска например,варя картофи за салата за другото ядене.Ползвам си всички котлони,или ако са заети и има нещо за печене включвам и фурната .Мъжа ми например много се бави,изпипва,та и хапва и пийва докато готви,аз го карам през просото Laughing  
Планумаме също-от два дена е решено че петък ще е бургер вечер Heart Eyes
Има две теми за 15 минутни и бързи рецепти,там има много предложения и рецепти,няколко мои също.

Надявам се да съм била от полза Hug,нищо че не е съвсем здравословно,има и други неща,които пропускам да напиша сигурно,но ми отне повече време,отколкото да сготвя Crazy,ако нещо конкретно ви интересува питайте

# 123
  • Мнения: 579
Реших и аз да взема участие по темата, тъй като я следя и то не от днес, а в с ъщото време да се запиша и със своето днешно меню, хем по този начин ще може да ми излизат известия и да черпя идеи, макар повечето да са неприложими, защото имам здравословни проблеми и не всичко, което ми е сладко мога да го ям,а  и в добавка с това, че кухнята не е моето място.. Здравето и суетата пред всичко друго. Просто ми доставя удоволствие да чета дами, които обичат да готвят и влагат усилия в това, но Лейдито не е такъв случай, при нея май всичко е  сякаш ''правя си вятър на устата'' /пак казвам, това е моето мнение/.

Аз категорично отказвам да повярвам, че всичко това се приготвя ежедневно в едно 4-членно семейство, каквото е нейното. Споделяла е, че живее с мъжа си, братът на мъжа й и детето им. Някои хора обичат да изпъкват и да живеят в несъществуващ свой си свят, но няма лошо, поне дава идеи, нищо, че сигурно и 2/3 от тях не изпълнява. Ежедневно се готвят по 10 манджи в нейното семейство, което означава, че ежедневно тези неща се консумират, егати консуматорите. Има едно приказка ''Яж, за да живееш, а не живей, за да ядеш''. Колкото и гурбо да звучи, мисля, че на тази дама животът й се върти само в кухнята и ако излезе от там, то ще е за отрицателно кратко време, та така... Аз, ако хапна от всичко по малко от нейното меню, примерно на обяд, няма и да помисля за вечеря, а даже и за закуска на другия ден. Толкова по темата от мен. Кой каквото иска да мисли.

Днешното меню за 2-членно семейство е:

З: За мен - Овесена каша и фреш от  портокал, банан и каквото друго сложих /не помня, но беше вкусно/. Допълвам, че това е моята закуска, за другия член от семейството имаше и ''мазно'' кафе /ужас/.
О: Хапнах навън в близкото заведение до работата ми крем супа от тиквички.
В: Кой, каквото намери . От вчера има пиле с грах на фурна. Аз ще го пропусна днес, но мога да направя салата някаква, като за най-бързо приготвяне и лека вечеря.

Дори и при добра подготовка, готвенето никога не ми е отнемало по-малко от час, особено, когато се готви месо. Говоря за едно ястие. Ценя си времето и някак си не си представям да прекарам няколко часа, затворена в кухнята. Към основното вечер винаги има една салата.  На обяд се храним навън през седмицата и не готвя. През делничните дни караме на плодове, зеленчуци, печени меса, салати /сутрин и вечер/, ядки, обяд навън. Който иска да си готви, но и двата члена в семейството ми не сме маниаци на тема храна, та желаещи да прекарат повече от час в кухнята няма. Изключвам празниците, но и тогава нищо не е по-различно, не се вживявам толкова на тема храна.  Замразени храни /визирам плодове, зеленчуци, заготовки като цяло и т.н./ не обичам да използвам в нещата, които приготвям.  Случва се, но изключително рядко, затова и не си правя труда да складирам такива неща във фризера. Там обикновено има само меса. Обичам плодовете, зеленчуците и подправките, които използвам да са свежи, ако може дори току-що откъснати. Едно време, летата при баба бяха такива. И тогава всичко, което с еприготвяше ми беше по-вкусно, защото сама съм си го откъснала и е домашно. За голяма част от нещата това е невъзможно сега, но подправките, които използвам си ги гледам в саксии и да, всеки път са пресни и свежи. Другите продукти си ги купувам от човек, който лично ги произвежда. Това го правя всяка седмица и взимам неща, които г/д издържат по толкова, именно, за да не ги слагам във фризера. Плодове и зеленчуци ям според сезона им, разбираемо е защо от по-предното изречение. Само цитрусови плодове и ядки си купувам от местния пазар.. Последните използвам за фрешове, не са ми вкусни да ги ям, дори и покрай зимните празници. Хора всякакви де, аз знам, че някой ще ме помисли за луда, но в другата крайност.

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 17:36 от Sea5

# 124
  • Мнения: 9 468

Днешното меню за 2-членно семейство е:

З: За мен - Овесена каша и фреш от  портокал, банан и каквото друго сложих /не помня, но беше вкусно/
О: Хапнах навън в близкото заведение до работата ми крем супа от тиквички 
В: Кой, каквото намери . От вчера има пиле с грах на фурна. Аз ще го пропусна днес, но мога да си направя салата някаква, като за най-бързо приготвяне и лека вечеря.

aз пък с толкова храна на ден ще пукна от глад Laughing хора всякакви. аз като си бях в къщи също бая готвех, сега гледам по бързата писта.
вчера вечеря: прясно зеле с телешко, крем супа с преобладаваща тиква и джиджифил.
днес: за закуска банички с лук, за мен бъркочи.
обяд: омлет за мен със салата
вечеря: огретен от карфиол, супа ще пропуснем, че децата май ще липсват. на всяко ядене - задължително салати. ще накисна и боба за утре, който ще се готви сам от ранни зори до обяд в слоукукъра.
при добра организация може бая неща да се спретнат. и зависи колко си чевръст. аз по принцип съм много бърза, даже припряна, правя по няколко неща наведнъж.

# 125
  • Мнения: 1 030
Съжалявам, ако съм създала впечатление за заяждане! Просто на мен тези менюта всеки ден ми звучат като фантастика. Аз не мога да направя това, дори и да не работя. Ако вие успявате, шапка ви свалям.
Иначе, темата е много полезна, от тук черпя идеи много често, когато зацикля.
Отново се извинявам. Повече няма да се изявявам с изказвания, които не са по темата.Hug

# 126
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 021
Закуска : чеснова багета, варени яйца и топло мляко с мед и канела
Обяд : македонка на парти-грил, домати, сушени кайсии и банан
Вечеря : свински пържоли на скара, салата с киноа, домати и сирене, таратор и печена тиква с мед и орехи

# 127
  • Мнения: 1 902
Аз пък вярвам, че лейдито наистина приготвя толкова вида ястия на ден.  Аз само в събота готвя по толкова, но ми остава и за неделя. През седмицата готвя само простички и бързи неща.
Днешното меню:
Закуска - мюсли с кисело мляко.
Обяд - пица класическа с шунка, гъби и кашкавал.
Вечеря -  шопска салата, трицветни макарони със сирене.

# 128
  • Мнения: 11 701
Пъстърва по Годечки, варени картофи за гарнитура и салата домати с кейл и сирене.

# 129
  • Мнения: 2 294
Какъв е проблема кой колко готви? И защо да пише нещо, ако не е истина?
Последните дни готвенето беше рядкост и не помня кога за последно писах.
В четвъртък пекох скумрия и направих една картофена салата. Снощи беше "обери хладилника" - лютеница, кашкавал, сирене.
Днес пълнени чушки с кайма и ориз, зелена салата и обикновен кекс.

# 130
  • Bарна, морето, сините вълни
  • Мнения: 6 021
Закуска : козунак и козуначени кифлички с течен шоколад и сушени кайсии (Не си преписвам заслуги и веднага ще похваля мъжа ми, че той ги прави. Всъщност доста често готвим двамата)
Обяд : салата с киноа, царевица, варени яйца и печен кренвирш, таратор
Вечеря : постни лозови сарми

# 131
  • Мнения: 7 848
Сутринта се успахме и закуската ни е по-скоро обяд:палачинки с шоколад и сладко от сини сливи, и солени с гауда, салам и бекон ; грозде, компоти.
Вечерята ще бъде салата от боб с лютеница и праз, пържоли на скара и печена тиква.

# 132
  • Мнения: 11 558
Тия дни имаше мусака, пилешка супа, бъркани яйца, зелева салата.
Днес - картофено пюре и пържоли, шопска.

# 133
  • София
  • Мнения: 384
За закуска-тостер сандвичи с кашкавал и шунка
За обяд- пататник със зелена салата
За вечеря-свинско с грах

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 15 699
днес сме на готово пиле на грил

Общи условия

Активация на акаунт