Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 2

  • 54 413
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • София
  • Мнения: 2 298
Най-силна температура - 220 гр. използвам за пица. За всякакви други тестени печива - мъфини, кекс, питки, хляб, баници, тутманици, кифлички и т.н. използвам 170-180 гр. И според печивото с или без вентилатора, с или без пара. Мъфините ми стават за около 20-25 минути, кекс още 10 минути отгоре, без вентилатор и без пара. Електролукс, този модел https://www.homelux.bg/product_info.php?cPath=758_358_248_426&am … opatneh4jns8ktvp5

Последна редакция: сб, 08 юни 2019, 15:14 от nati_nat

# 376
  • София
  • Мнения: 1 482
Скрит текст:
Ами аз съм с Електролукс, и ако пусна такива питчици на 250 гр. ще трябва да ги вадя след ... може би 8-10 мин. Satisfied за което време няма да се изпекат отвътре. Пека на средно ниво /изкл. крем карамел или друго подобно изискващо запичане отгоре/. Мъфините за около 25 мин. на 170-180гр. в загрята фурна, горен и долен реотан без вентилатор, в силиконови форми без хартийки. Вентилатор им пускам, ако искам накрая да им скъся времето с 5-6 мин., когато бързам. Ако ги пека изцяло на вентилатор е за 18-20 мин. Твояти добружданки са се препекли отгоре защото 250 гр. са изключително много. Въпреки, че не е пуснат горния реотан, долния реотан е настроен да поддържа 250гр. в цялата фурна, а вентилатора засилва образуването на коричка и препичане /не само на тесто/.
Точно затова си мисля, че нещо не й е наред. При подобни настройки, които всъщност са си стандартни и като тези в книжката, нещата не се изпичат добре. Благодаря за коментарите!

# 377
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
Ами аз съм с Електролукс, и ако пусна такива питчици на 250 гр. ще трябва да ги вадя след ... може би 8-10 мин. Satisfied за което време няма да се изпекат отвътре. Пека на средно ниво /изкл. крем карамел или друго подобно изискващо запичане отгоре/. Мъфините за около 25 мин. на 170-180гр. в загрята фурна, горен и долен реотан без вентилатор, в силиконови форми без хартийки. Вентилатор им пускам, ако искам накрая да им скъся времето с 5-6 мин., когато бързам. Ако ги пека изцяло на вентилатор е за 18-20 мин. Твояти добружданки са се препекли отгоре защото 250 гр. са изключително много. Въпреки, че не е пуснат горния реотан, долния реотан е настроен да поддържа 250гр. в цялата фурна, а вентилатора засилва образуването на коричка и препичане /не само на тесто/.
Точно затова си мисля, че нещо не й е наред. При подобни настройки, които всъщност са си стандартни и като тези в книжката, нещата не се изпичат добре. Благодаря за коментарите!
Аз пак ти казвам,ч е най-вероятно имаш грешка в тестото, хартията или съда за печене. Имала съм хартия за печене, която ми остави баница сурова отдолу, а тавата не я ползвам за сефте, както и силиконова форма за кекс, която не може да изпече нищо. Извикай роднина или приятелка, която е "на ти" с печивата и може да се ориентира много добре, кога едно тесто е ок, да пробва тя да изпече нещо. Ако и нейното не се получи, значи проблема е в печката.

# 378
  • Мнения: 797
Здравейте.
https://bialatehnika-varna.com/bg/products/show/1124/Фурни-за-вграждане/bauknecht/bar2-kh8v2-in#item
Поръчах тази. Имат хубави отзиви. Цената беше определяща, признавам. Все пак е за нашите. От кухненската тема казаха, че е фалирала фирма. Но аз намерих в амазон и в техния сайт че има резервни части. За 530 лв 10 програми, 4 автоматични,за пица за печено месо, за хляб и още нещо, както и водно почистване, 2 телескопични водачи, не е малко. И вън е изчистен иноксов модел. Вдругиден като дойде ще направя първо кекс и земелчета. В предишната печка горение, от 45 см ми се изпичаха хлябчетата за 15 м с вентилатор. Мисля, че по-малките фурни загряват по-бързо.

# 379
  • Countryside
  • Мнения: 11 626
Всяка фурна си иска свикване и настройка. Имах Бош преди, среден клас произведена в Испания. Като й свикнах нямаше равна. Сега пак имам Бош, с пиролиза, по-висок клас, германка. Пак имаше период на свикване, но много кратък. Общо взето няма голяма разлика в печенето, а в програмите и функциите. А специално за печивата е важна и сместта и избраната програма. Винаги пека печива на вентилатор и ако трябва допичам на горен реотан или завивам във фолио. Просто трябва да се гледа, нищо че на новата имам автоматични програми за кекс и мъфини. Като цяло са добри, но се налагат известни корекции. Бош са с изцяло стъклени врати на фурните и много лесно се чистят.  И от двете съм доволна, проблеми никакви не съм имала.

Старата Бош, май беше този модел, поне на вид и функции: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbf154ys0/

Новата Бош: https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg675bw1/

# 380
  • Мнения: X
Момичета, отзиви за тези фурни на Електролукс имате ли?
https://techmart.bg/%D0%A4%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%20%D0%B7%D0%B … olux%20EOC3430EOX

https://zora.bg/product/eod6p71x

# 381
  • Мнения: 20 136
Спорно е за функциите - аз платих около 500лв повече заради пиролиза на Електролукс която никога няма да мога да ползвам, тъй като ми избухна стъклото и при неработеща фурна. След случката - описана и тук в темата техниците изрично забраниха да се ползва фурната на такава висока температура от 500 градуса, които се достигат при пиролизата.
Леле... Не може ли да ти я сменят, извинявам се ако е коментирано.
И аз се замислям за пиролиза, понеже имам проблеми с кръста и ми е трудно навеждането и почистването на фурната, обаче някак ме е страх, толкова висока температура, близо до дървениите....

# 382
  • Мнения: 797
Сиренце скъпа благодаря за коментара. Много време избираг, връщах се. Дори моя приятел от другата тема Шадоуман ми вика слаба е. А той е говорил за аспиратора. Кажи на Бош коя функция най-много ти харесва? Аз искам печка без пвци намерих, почти няма. Искам да ви питам не е по темата. Трябва ми нов сушилник ретро алпака неръждаема стомана плюс поставка на пода на горните шафове за чашки. Че винаги ни заемат много място. Също така се нуждая от тежък красив окапвател за посуда. Розов, лилав. Днес бърсах сушилника със смес сода и хлор, посветна, но ръждата не падна навсякъде. И съм решила д аподаря или счупя всички стари чинии. То да те е срам като дойдат гости. Една малка друга дълбока, трета с шарка. А имат тонове стари но нови красиви комплекти нашите. Това е гаден навик.

# 383
  • Countryside
  • Мнения: 11 626
Благословена, ползвам най-вече печене с вентилатор и грил функция. От автоматичните, за пържоли, мъфини и пица. Програма гулаш я ползвам за пиле с картофи и бира. Доволна съм, освен това съм си адаптирала някои автоматични програми според моя вкус. Какво е пвци? Пиролиза съм ползвала 2 пъти за година и съм очарована, само забърсвам с гъбката и готово. Но и аз ползвам доста пликове за печене, и фолио, само запичам на грил за коричка, та реално и фурната не я цапам толкова. След печене забърсвам, ако нещо трябва и така. Пиролизата я ползвам за дезинфекция Mr. Green абе взимай Боша, да ти е мирна главата и няма да сгрешиш, от среден клас нагоре май всичките модели са хубави.

Смело хвърляй старите чинии, аз имах по 3 или 4 от разни изостанали сервизи, единични чаши от комплекти или от разни промоции, всичко изхърлих и си купих нови. Да видим колко ще изкарат. Чинии не чупим, но чаши...

Отцедник, аз имам над мивката за чиниите от миялната, но те са сухи. За инцидентно измита чаша или купа имам друг отцедник, който се слага на мивката само като се ползва. Ето такъв:


# 384
  • Мнения: 797
Сиренце, взех си с пиролиза заради здравото стъкло и горе по-здравата уж горна част с вентилационни отвори от нер. стомана. Нямам намерение да я ползвам. Току що се похвали някой в темата за кухни че му се е пръснало стъклото на ситни шупли. Това за мен е недоизрабитена и недомислена технология. Аз ще пека предимно ястия зеленчуци. Пици имм впредвид. Пише уж че има пара но е със слагане на вода долу. Ще видим. Чудих се между конвектомат и това.  Честно докато карах курса в БГЦПО и готвихме в такъв не забелязах да е особено бърз. Ще пробвам пици, хлебчета  и курабии. Имам страхотна рецепта за любимите ми маслени курабии. С нишесте и горе се намазват със сладко. Първо се охлаждат.
Искам да пробвам една оригинална рецепта за филе месо Кафе де Париж сус сос от масло и билки. И особуко.

# 385
  • Мнения: 20 136
Четох, четох, на все пак да питам, какво ще кажете за фурна и котлони Тека? Или по-добре да се ориентираме към друга марка?

# 386
  • Мнения: 2 495
На моята фурна Електролукс й изписа да й пускам пиролизата.Четох тука в темата и честно казано ме достраша...Извадих й всичко и сега се чудя какво да правя...

# 387
  • София
  • Мнения: 12 006
На моята фурна Електролукс й изписа да й пускам пиролизата.Четох тука в темата и честно казано ме достраша...Извадих й всичко и сега се чудя какво да правя...
Например да ползваш това за което си платила около 400 лв.? Bowtie Преди това не забравяй да измиеш стъклата на вратата и да са добре изсъхнали преди да ги сложиш и да я пуснеш.

# 388
  • София
  • Мнения: 6 265
На моята фурна Електролукс й изписа да й пускам пиролизата.Четох тука в темата и честно казано ме достраша...Извадих й всичко и сега се чудя какво да правя...

Не е ядрен реактор това, пускай смело. Не е страшно, но си става топло, дано имаш климатик в тази жега Simple Smile

Аз след това чистих стъклото.

# 389
  • Мнения: 2 495
Имаш впредвид да извадим вратичката и да измием стъклата,така ли? Не прочетох такова нещо в упътването...

Общи условия

Активация на акаунт