Хранителна непоносимост при дете на 2г.

  • 2 415
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 630
Здравейте,
Преди месец ми върнаха малката от ясла с температура и разстройство. Тогава решихме, че е вирус, оправихме нещата, тръгна пак на ясла, но от тогава акото все не беше ок. Като й давах ентерол или смекта се оправяше, като й ги спирах пак ставаше воднисто, жълто и с неприятна, кисела миризма. Преди седмица я спрях пак от ясла, само да вметна, че баба й и кака й лепнаха някакъв вирус с температура и разстройство.
Заведох малката на гастро, пуснахме микробиология и посявка- шигела, хлостридий, салмонела и гъбички- отрицателни. Ехографията показа течни изпражнения и газове. Пуснахме и теста за хранителна непоносимонст. Три плюса излезе на пшеницата, два плюса на яйцата, млякото, маята и овеса, а глутена е с един плюс. Има много храни с един плюс, но те не се гледали. От тогава е на диета и пробиотици. Акото се оправи. Лошото е, че не мога да й давам нищо с пшеница, овес, яйца, мляко.
Въпросът ми е дали някой има опит с въпросния тест? Някакси за мен това не е достоверно изследване. Не е като за първи път за й давам тези храни, а пък чак сега се проявява- на 2 год. Иначе детето е жизнено, игриво, червени бузки, не показва симптоми нещо да я боли и т.н.
- След като глутенът й е 1 плюс, защо пшеницата са 3? Какво, освен глутенът в пшеницата би могло да я дразни?
- След като има 2 плюса на маята, какъв хляб да й давам?
- Аджеба с какво да я храня?
- Има абсурдни храни, които са изследвани, примерно бразилски орех. А храни като тиквички, тиква, спанак, банан и т.н. не са изследвани? Тя защото е закърмена с бразилски орех, а баба ми плантация имаше, вече съм спокойна, че мога да й давам бр. орех на корем. Това на шега.
- Никога не съм й давала храни, които там излизат с 1 или 2 плюса.
- Дали при нас не са се препокрили 2 вируса, защото съм сигурна, че ако аз си пусна това изследване, и на мен ще ми излязат сума плюсове.  
Моля дайте идеи, в био магазин към като пате в калчища. Едни бисквитки искам да й взема- тези дето нямат пшеница, имат овес и обратно. Тези дето са с брашно от спелта, не иска да ги яде. Днес сме пак на гастро, ще я питам всичко това. Но, моля, който е минал по този път, нека сподели опит. Нещо това изследване ми се вижда странно. Само аз ли съм така?  Благодаря предварително.

# 1
  • Мнения: 25 565
Купувай или сама си прави смес от безглутенови брашна – те не съдържат пшеница и овес. С тях можеш спокойно да ѝ правиш хляб и всякакви печива и десерти. За набухвател ползвай квас или сода бикарбонат.
Продава се и безглутенов хляб, но е много скъп и с тази трайност... Не бих давала такъв на малко дете.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

- След като глутенът й е 1 плюс, защо пшеницата са 3?

защото в пшеницата има и съставки, които могат да предизвикат реакция.
има теория, че едно вещество (забравих как се казва), което растението отделя, за да се защитава от вредители (нещо съвсем нормално в природата), също може да предизвика непоносимост.

по принцип динкелът има повече глутен от пшеницата. Peace

аз установих на 39г., че глутенът не ми понася.
имах нетипични симптоми  Rolling Eyes
иначе и аз цял живот си го бях яла.  Whistling

аз не купувам готов безглутенов хляб, нито готови смески, защото са пълни с нишесте.
ползвам брашно от елда основно, понякога от просо (рядко), от нахут (засища много добре), от ориз.
от царевица много рядко, защото не ми понася добре. от скоро ползвам и брашно от слънчоглед, бадеми и кокос. но слагам по 1-2 сл.

правя си "хлябове" тип палачинки или бухтички: вчера направих сварена тиква, пасирана, брашно от елда, кисело мляко, яйце и брашно от елда. като не яде яйце, заместваш с 1сл. смляно ленено семе, накиснато с 2 с.л. вряла вода.
става и само с брашно и течност, просто вчера имах тиква.
иначе стават вкусни сладки с тиква. изпробвай с кое брашно ще ги яде, че безглутеновите обикновено имат привкус. аз затова слагам ядки (лешници напр.), те добре маскират този вкус.

също си правя крекери от смлени слънчоглед, ленено семе, ядки, подправки, малко чия. разбърквам с малко течност, разстилам в тава с хартия и суша.
издържа по-дълго.

иначе си я храниш най-нормално: пълнени чушки, гювеч, яхнии, супи. какъв е проблемът? newsm78
няма да ги сгъстяваш с брашно, ще слагаш нишесте или картофи.
вместо фиде пак картоф или друг подобен зеленчук, ориз или просо. аз директно правя крем супа, т.е. с по-малко вода.

закуската е по-трудна.
аз ям сварени ориз/елда/просо (каквото имам) с ядки, плодове, понякога с мляко.
има ги и като инстантни каши, но аз каши не обичам и искам да дъвча нещо.
или крекери/бухтички с нещо намазани.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 18 386
Щом след диетата изпражненията се оправят,не бих се съмнявала в истинността на теста.Явно в момента има непоностимост към тези храни.Не е първия случай,който развива хран алергия в последствие.В момента ти е трудно и си объркана,нормално е.Има групи на родители с деца с хран алергии.Влез,прочети,попитай.Ще получиш ценна информация.И не страдай,че не може яде всички боклуци в магазина.Купувай позволените брашна и ти й забърквай нещица.Хубавото е,че повечето неща се израстват.

# 4
  • Мнения: 12 722
Без пшеница, овес, яйца и мляко, остават ориз, елда и картофи вместо хляб и всички зеленчуци, а също и всякакво месо. А и всички плодове.

Мои много близки хора са си наумили без изследване, че мъничкото им момиченце има непоносимост към глутен. А те и ориз не дават, защото са чели тези изследвания, според които оризът съдържа арсен. Да ти кажа, никакъв проблем - има толкова други неща. Само ако е на ясла или градина, не знам как трябва да стане, да не й се дават тези неща, които са изключени за момента.

# 5
  • София
  • Мнения: 38 416
Моято дете е атопичен дерматит. Ходила съм на много доктори. По едно време, когато обривите бяха най-тежки - 3-4 г възраст, се молех да ми пуснат изследвания. Навсякъде ми казаха, че при толкова малко дете изследванията са без смисъл. Имаше момент, в който реагираше на всичко - мляко, яйца, плодове, зеленчуци, месо...
Бях се побъркала с какво да го храня.
На следващата година случайно някой му дава нещо от алергените - и нищо!

# 6
  • Варна
  • Мнения: 208
Послушай гастро лекаря.Той най-добре ще обясни за какво става въпрос.Вероятно ще трябва да мине на безглутенова диета в допълнение и на безказеинова такава,т.е. без прясно мляко и яйца.
Био магазин,не означава безглутенов такъв,защото там се продават и храни който съдържат глутен.Когато купуваш нещо,от такъв магазин,винаги питай продавачката за съставките.Безглутенови храни,се намират и в големите вериги магазин.Също така,съществува и безглутенов хляб.Не зная цената каква е.
Изказваш съмнение в достоверността на теста?
Смяташ,че е манипулиран или какво?

# 7
  • Мнения: 1 630
Благодаря за отговорите. Минахме през гастрото, каза какво мога да й давам, ще се съобразя. Сякаш не е толкова страшно. Сега й дадох киноа с кокосово мляко и шпелтови бисквитки, парченца фурми и малко мед. Сякаш й хареса. Изака се нормално и заспа, уффф май и аз се успокоих. Първоначално шокът е голям. Благодаря ви отново за бързите отговори и разбирането.

# 8
  • Мнения: 19
Моето дете също е със силна хранит.непоносимост към пшеница,кр.мляко,яйце,фъстъци,и по-слаба непон.към варива,мая,овес,бадеми,лимон,портокал.От месец сме на диета - безглутенов хляб,приготвят ни го в една пекарна 2 пъти в седмицата,кр.мляко заменихме с соево,кокосово или оризово.Гастроентеролог ни изписа  прахчета Мезимфорте и пробиотик.След 6м ще повторим теста.Мен ме тревожи че не иска да яде нищо друго освен безгл.хляб,безглут.бисквити и гризини.Няма желания да опита нищо друго сготвено,а ако вкарам нещо насила в устата изплюва всичко и почва да плаче.Ако някой има или е имал такъв проблем с яденето,моля да сподели.

# 9
  • Мнения: 1 630
   От 1 месец яде всичко малката. Изкарах я от този тъп филм с диетите. Заведох я при читав педиатър, който веднага видя, че детето е болно. Леко гъгне и леко подути лимфни възли, което гастрото не видя, макар, че е детски гастро. Та въпросната педиатърка каза, че не признава теста (в последствие ми го казаха още 2ма педиатри), че е машина за пари и т.н. Пуснахме тест на акото и гърлен и назален секрет. За 20 лв., не за 200!! Излезе аденовирус в акото и мораксела в носа, която се поглъща, защото е хремата е задна, устойчива е на стомашен сок и в червата моракселата и аденовируса правят белята. Аз, в този момент, когато червото е било раздразнено от вируса и бактерията, ако й дам храна, която по принцип дразни- мляко, глутен, яйце и т.н., а аз съм й давала тогава, и й пусна теста, те излизат на плюс. Започнахме терапия с АБ, пробиотик, изопринозин, вит. С, Д, саменто, хомеопатия Авирон. От месец детето яде всичко и е пушка. Няма никакви проблеми. Само вчера изяде 3 варени яйца на закуска.
  Имам приятелки от години във филма. Пишат се едни протоколи на всеки 6 месеца, прави се наново теста, взимат се едни пари, страшна работа. Децата им, едното е с изоставане в развитието, на другото му пада желязото и през седмица е болно на венозни АБ. Дори тя се съмнява вече в този тъп тест, защото, има няколко протокола, които не съответстват, пълни са с грешки, а лекуващата гастро (същата при която бяхме ние) й казва едно, а пише друго в протокола.
   Много се радвам, че малката яде вече всичко и повече в био магазин кракът ми няма да стъпи. Накрая си скъсах и протокола. Само да вметна- теста за хранителни непоносимости е един и е генетичен, праща се в чужбина. Не е този дето излезе за 1 час и изследват глупости- бразилски орех... дрън, дрън...

# 10
  • София
  • Мнения: 38 416
Затова и на мен моите лекари не ми даваха да правя изследвания за хранителна непоносимост на детето.

Общи условия

Активация на акаунт