С ябълки, какво?

  • 11 109
  • 48
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7
Здравейте,
тази година много от младите ни ябълкови дръвчета родиха и сега в мазето, в касетки съхранявам доста голямо количество ябълки. Всяка седмица е нужно да прехвърлям ябълките защото между тях има такива които нагниват. Гледам да отделям ябълките, които започват процес на гниене. Предложете ми как да оползотворявам тия ябълки. Ще съм благодарна за всякакви рецепти и съвети.
Благодаря и лек ден на всички!

# 1
  • Мнения: 4 210
Ябълков оцет от нагнилите ябълки (естествено нагнилото и дръжките се махат).
Точно тази сутрин мернах рецепта за ябълков мармалад на калъп.
Ние доста компоти направихме - пълня бурканите с нарязани доста на ситно, обелени и почистени ябълки до половината. През зимата мисля да пасирам с пасатора и да получа нектар.
Друг вариант, но по-трудоемък, е да минете ябълките през сокоизтисквачка и да си стерилизирате в бутилки готовият бистър ябълков сок.
Сушенки също можете да направите, но мисля, че вече времето не е подходящо за естествено изсъхване. Може би в специалните уреди или във фурната ще станат.
Тази година наистина беше година на ябълките...

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 16 285
Здравей,Йоана!
На нас ни е любим този сладкиш. Много е бърз и лесен! А страшно ароматен!
http://www.bg-mamma.com/?topic=822303.msg35687484#msg35687484

# 3
  • София
  • Мнения: 38 611
Щрудел.
И сайдер!

# 4
  • Мнения: 1 705
Един любим и много лесен сладкиш - 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно с 1 бакпулвер, това тесто се смесва с 3-4 ябълки на малки кубчета и канела.
И при мен имаше много ябълки тая година, няколко клона се счупиха, въпреки усилията ми да ги подпирам с колове. И компот направих на децата, много е хубав и ароматен.
Правила съм и желе от ябълки предишни години, става вкусно.
Добавям и салата от парчета ябълки и настъргани моркови и цвекло  Heart Eyes

# 5
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Ябълков мармалад.

# 6
# 7
  • Мнения: 235
Може ли рецепта за сайдер?

# 8
  • Мнения: 18 562
Любим дисерт ми "Ябълкова шарлота",може също печени ябйлки с канела,захар и орехи. Мъжа ме много ги обича. Тарт татен с ябълки и щтрудел.

# 9
  • Мнения: 4 808
Аз правя често един много лесен и бърз сладкиш. 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко. Всички продукти се смесват и се разбиват добре с миксер. В малка тавичка, намазана с олио, се изсипва половината от сместа. Върху нея се нарязва на малки парченца една средно голяма ябълка и се поръсва с нарязани или настъргани орехи. В останалата смес се добавя 1-2 ч.л. какао, разбърква се добре и се изсипва в тавичката. Пече се на 200 градуса.
Преди години правех понякога и торта с ябълки, но трябва да потърся рецептата. Беше с готов блат, а плънката беше с настъргани ябълки, завираха се на котлона със сокът от един лимон, после май се добавяха захар и яйца, но не си спомням точно, като я намеря, ще пиша. Впрочем, преди няколко месеца имах проблеми със стомаха, известно време можех да ям много малко неща и открих колко са вкусни печените ябълки.

# 10
  • Мнения: 9 557
оцет или ракия Wink

# 11
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Мъжът ми каза, че ябълката не е добър плод за ракия. Така ги оставихме да опадат и изгният.

# 12
  • Мнения: 4 808
Мъжът ми каза, че ябълката не е добър плод за ракия. Така ги оставихме да опадат и изгният.
За варене на ракия от тях - не, но преди, когато варяхме ракия, ММ винаги нарязваше вътре няколко ябълки на парчета след сваряването, казваше, че обирали танина, каквото и да е това, периодично ги сменяше, вадеше ги направо черни от ракията, а освен това и придават аромат.

# 13
  • Мнения: 9 557
въобще не е вярно това, става чудесна ракия от ябълки. ние правим, когато се родят много. по-трудоемка е обаче, защото трябва да се смелят или надробят ябълките. най-вероятно това са имали предвид. ракия става от всичко, вЕрвайте ми - ние сме големи производители и консуматори Smiling Imp

# 14
  • Мнения: 2 307
Хулигански ябълков сладкиш:
https://www.facebook.com/552435504788823/posts/%D1%85%D1%83%D0%B … 1056765444355824/ - мноого вкусен Simple Smile.
Аз правя варианта с краве масло.

# 15
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
въобще не е вярно това, става чудесна ракия от ябълки. ние правим, когато се родят много. по-трудоемка е обаче, защото трябва да се смелят или надробят ябълките. най-вероятно това са имали предвид. ракия става от всичко, вЕрвайте ми - ние сме големи производители и консуматори Smiling Imp
Точно това имах предвид, но не ми се обясняваше. Не е като кайсиите, които хвърляме директно в бидона.

# 16
  • Мнения: 48 005
http://www.bg-mamma.com/?topic=237883 Любим сладкиш
Имах доста домашни ябълки, сварих ги на сладко. Изчистени и нарязни ги варих 1:1 със захар. Стана доста добре, и бързо.

# 17
  • Мнения: 18 562
Пепси, страницата не се отваря.

# 18
  • Мнения: 2 307
Копирам рецептата, не зная защо не се отваря страницата на Лили:

Скрит текст:
Хулигански ябълков сладкиш - лесен ябълков сладкиш
Хулигански ябълков сладкиш е една от любимите рецепти на сина ми. Много лесна, много бърза и… много ясно, че е вкусна!:). Точно както обичам да стават нещата – съвсем неглиже да метнеш всичко във фурната да се оправя както си знае, през това време да си пиеш кафето, а то накрая да излезе нещо вкусно! Досадната част е да си обелите ябълките, особено ако сте се оказали в моята ситуация да имате 2 щайги ситни ябълки, които на всичкото отгоре започват да се поспаружват и застрашително да придобиват размера на мушмула. Иначе, ако са купешки, чисто нови, лъскави ябълчици – от тия големите, дето като ги погледнеш и си мислиш за Виена и щрудели – лесна работа – колко му е да обелиш 4 ябълки!

Ето ги продуктите:
4 – 5 големи магазински ябълки (идват около 800 грама)
1 1/2 чаша захар
1 1/2 чаша брашно
2/3 чаша олио
4 яйца
1 бакпулвер
канела за поръсване
ванилия

Тези продукти са за тавичка 28 см. Моята сега я измерих, че да не пишете после как кекса ви изскочил от формата. Ябълките – обелени и нарязани на по-едри парчета, с възможно най-неправилна форма. Както дойде. Ако искате – режете си правилни равни парчета, но това е вече за друга рецепта. Включвам си фурната да загрява на 160 – 170 градуса. Точно това трябва да се направи, веднага след нарязването на ябълките и изваждането на яйцата от хладилника.

Бърз и много лесен ябълков сладкиш

Яйцата и захарта разбивам с миксера, докато си утроят обема. За начинаещите готвачи да обясня, че трябва да се получи една кремообразна, гъста смес, бухнала и въздушна. Това отнема 7-8 минути на висока скорост на миксера… там някъде. Добавям олиото (аз си го наливам направо от бутилката, то тестенцето търпи да сложа малко повече) и доразбърквам. Може да сложите масло, вместо олио. Мирише още по-вкусно. Но трябва да е предварително стопено, че охладено…

Дотук беше с миксера.

Брашното и бакпулвера ги бъркам с тел, че да не съсипя въздушността на тая смес от яйца и захар. Това е! Готово. Получава се лееееко гъсто кексово тесто, което е и целта. Изсипвам го в намаслена тавичка, мятам ябълките отгоре. Да, съвсем безразборно, без да им се старая, съвсем по хулигански! Наръсвам ги с канела и ванилена захар (и с обикновена става) и тавата заминава за фурната, която вече е позагряла.

Печенето е на 160- 170 градуса, което е сравнително ниска температура и отнема около 45 – 50 минути в моята фурна. Но… всеки си знае фурната. Ясно е, че трябва да му хвърляте по едно око, колкото да не изгори. Крайният резултат е фантастично съчетание на двете части – кексовата и ябълките, които са се запекли, но не са успели да потънат навътре в кекса. Наръсвайте с пудра захар и готово!
Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

# 19
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Ето един страхотен сладкиш с ябълки :
3 яйца, 1 ч ч. кисело мляко, 2 ч.ч захар, 3 ч.ч.брашно, 1 ч.л.сода бикарбонат, 1/3 ч.ч.олио. Това е за тестото. Плънка: 3 с.л. захар, 4-5 малки ябълки, настъргани, 1 ч.ч млени орехи, 1 с.л канела. Изсипва се половината тесто в тавата, после плънката и накрая другото тесто. Пече се като всеки сладкиш.

# 20
  • Мнения: 1 319
Моите предложения:
Подсилващо сладко от ябълки и джинджифил
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … 1%84%D0%B8%D0%BB#
Плодова пита с ябълки и бисквити
https://qni.blogspot.com/2011/09/blog-post_20.html
Бърз ябълков щрудел / Quick Apple Strudel
http://angellovescooking.blogspot.com/2011/10/quick-apple-strudel.html
ДОМАШЕН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ЯБЪЛКИ
http://www.bg-mamma.com/?topic=297129.300
Ябълкова торта
http://yanagotvi.blogspot.com/2011/10/blog-post_28.html
Ябълково руло /щрудел/
http://vkusnoikrasivo.com/recepy/474/%D0%AF%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0 … 0%B4%D0%B5%D0%BB/
Щрудел с грис и плодове
http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2015/10/blog-post_76.html
Мързелив щрудел с ябълки и тиква
https://www.google.com/search?q=%D0%9C%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B5%D … ;client=firefox-b
ПЪЛНЕНИ ЯБЪЛКОВИ КУРАБИЙКИ
http://vkusnosisi.blogspot.com/2014/12/blog-post_24.html
Ябълков сладкиш без яйца
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%B9%D1%86%D0%B0


# 21
  • Мнения: 499
Този сладкиш е уникален и винаги се получава! Рецептата е на Йоли! Flowers Bouquet
http://yoli-www.blogspot.com/2014/03/blog-post_26.html

# 22
  • Варна
  • Мнения: 246
Печени ябълки: нарязвам ги на резени без да ги беля, само почиствам семките. Нареждам в така и отгоре поръсвам канела, мед, орехи, масло на кубчета, лимонов или портокалов сок и пека. Вървят идеално с уиски:)

Руло с ябълки: почиствам, обелвам и настъргвам няколко ябълки. Тавата на фурната я застилам с хартия за печене, върху нея слагам ябълките, поръсвам с канела и малко захар, ако имам слагам и орехи. Отгоре изсипвам пандишпанов а смес за руло: 4 яйца, 1ч ч захар и 1 ч ч брашно и 1 бакпулвер. Пека до готовност и докато е топло навивам на руло. Страшно готин и лек десерт.

# 23
  • Мнения: 7
Благодаря много на всички!
Започвам да правя една след друга рецептите които сте споделили Flowers Green AppleFlowers Apple

# 24
  • софия
  • Мнения: 284
Ябълкови сандвичи. Цялото семейство ги обича и се правят с два прости продукта – фъстъчено масло и ябълки.

# 25
  • Мнения: 579
Много обичаме у дома печени ябълки - също ги пека цели, издълбавам семките и слагам малко мед и масло. Много интересни предложения има за сладкиши с ябълки, аз също смятам да се възползвам от някои.

# 26
  • София
  • Мнения: 38 611
Хайде и на мен ми донесоха ябълки!

# 27
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Няколко рецепти и от мен:

Ябълкова торта без печене
http://www.vkusnoteka.bg/2012/11/blog-post_29.html

Ябълков пай, рецепти колкото искаш, а и много ябълки ходят, не само 1-2

Ябълкови мъфини, като ябълков пай - по представителна рецепта
https://honeyandmilk2.wordpress.com/2013/10/27/%D1%8F%D0%B1%D1%8 … 0%BF%D0%B0%D0%B9/

Кейк с ябълки и орехи - много сполучлива рецепта
http://www.tanitaang.com/2011/11/blog-post_28.html?showComment=1 … 40707816666172945

И така си ги хапваме, всеки ден нарязвам по една в кутия, за децата, като ги взема от градина, правим и много сок вкъщи, сега докато са сочни ябълките става доста добър.

А на мен ми се иска някой да каже как се прави оцета ...

# 28
  • София
  • Мнения: 10 901

А на мен ми се иска някой да каже как се прави оцета ...



Домашен ябълков оцет

# 29
  • Мнения: 9 557
оцет се прави като вино, но с по-малко захар Wink това със захарта е  условно, защото зависи колко са сладки ябълките.

# 30
  • София
  • Мнения: 38 611
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.

# 31
  • Мнения: 9 557
с ябълки мога да ви предложа една уникална торта без печене, уникална!
http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html

# 32
  • Мнения: 1 319
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.

Без печене, нещо като тортичка, но лесно, простичко и вкусно:
Сладкиш с меденки
http://pep-4o.blogspot.com/2012/03/blog-post_5166.html

# 33
  • София, България
  • Мнения: 2 222
Направих тортата без печене, но нещо не стана съвсем, защото не настъргах ябълките, а ги минах на друго ренде.

Не знам какво се е объркало, при мен се получава доста сполучливо. Понякога даже не я правя като торта, а насипвам в чаши и си я ядем с лъжичка. Последния път даже не я правих във формата с ринга, че много ми е сложно там. Сложих домакинско фолио в една тавичка, насипах сместа, притиснах, след като се охлади просто я обърнах върху подноса, махнах фолиото и настъргах шоколада.

# 34
  • София
  • Мнения: 38 611
Следващия път - по-малко ябълки и повече бисквити!

# 35
# 36
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 703
Може ли да се направи ябълков сайдер в домашни условия?

# 37
  • Мнения: 1 359
Може ли да се включа в молба. Нека някоя опитна домакиня да сподели стъпка по стъпка изпитаната си рецепта за домашен ябълков оцет. Ще съм много, много благодарна. Във всеки сайт пише различно количество захар, различно време за ферментация и въобще... толкова изменчива рецепта, че трябва да правя десетки опити да нацеля. Аз съм в процес на приготвянето на моя оцет. Вчера, 10 дена след като залях ябълките със захарния сироп ги прецедих и чакам да получа гъба, съответно оцет. Течността обаче беше доста лигава, имам чувството, че е вече беше започнало образуването на гъба. Понеже нямам опит досега с домашния оцет, просто го прецедих по рецептата, но се чудя дали не съм сбъркала, дали не съм прекъснала ферментацията...? А и количеството захар, което сложих по рецептата ми се струва много, в сравнение с всички други рецепти- 1 кг. захар за 4,7кг. ябълки.
Също така, някой може ли да каже, възможно ли е да се консервира прясно изцеден сок от ябълки, чист или пък смесен с круши/моркови, БЕЗ да се добавя захар или консервант?

Благодаря!

# 38
  • Бургас
  • Мнения: 1 987
Правим оцет от много години, след като изпортихме един материал за ракия и така се получи първият и перфектен оцет. От всеки материал за ракия/вино, правим оцет след като отделим плодовете- от грозде, чер бъз, касис и ябълки.... Точно за ябълките, понеже са много, направо зареждаме бидона с нарязани или минати през машината за грозде, от нападалите ябълки, добавяме вода  да се покрият плодовете и на всеки 5 литра вода, добавяме по един килограм захар. Това "чудо" го бъркаме, когато се сетим. Ясно е, че стои навън, покрито с капака, но НЕЗАТВОРЕНО. По някое време / тази година заредихме 2 бидона за оцет и заемат много място/ след 1-2 месеца, махнахме плодовете и остана само течността /един бидон /. Бъркането се улеснява значително. Въведох едно маркуче, с което по-лесно вкарваме въздух. Кога ще стане оцета-не знам. Имало е години, когато минават точно 12 месеца. Оцетът обича по-високи температури и повечко въздух от виното-така ми бяха казали. Гъбата му сама се образува. Колкото по-малко му се претрисаш, толкова по-лесно ще стане.
Относно сока от плодовете: и аз се интересувах и ми казаха близки, че някога са карали плодовете на "специална машина", получавали са по 50 литра сок натурален и после в стъклени еднолитрови бутилки са го стирилизирали за 5 минути. Тази година наистина има много плодове  и си купихме сокоизстисквачка, подготвяме 4-5 литра сок и като го изпием-отново. Правих и пестил /той също поема доста плодове/, но после трябва да се изсуши.
Та, това е  тази година за "плодовете и неволята". Спорна работа.

# 39
  • Мнения: 9 557
оцета го правя  като вино, но с по-малко захар.

# 40
  • Мнения: 4 210
Моята рецепта за ябълков оцет
3 кг. ябълки - нарязани на дребно, без дръжките, със семенниците, без изгнило и червиво.
300 гр. захар
Преварена, охладена вода, в която разтварям захарта и доливам да се покрие плода
Всичко това слагам в големи стъклени балони (като дамаджани, но гърлата са широки; имам ги от баба от село, слагали се трушии едно време в тях) предварително много добре измити с вряла вода.
Гърлото се покрива с тензухена кърпа. Разбърква се с дървена лъжица сутрин и вечер в продължение на 20 дни.
След това се прецежда през тензух и само течната част се оставя още 20 дни в балона отново покрита с тензух, но без да се бърка.
След още 20 дни преливам в стъклени бутилки с капачки на винт и смъквам в мазата на хладно. Избистрянето вече е започнало. Започвам да употребявам като се избистри напълно, но така или инъче имам залегнат от предната година и не ми е проблем изчакването още 2-3 седмици.
Не успявам да съхраня гъба от предната година, така че не слагам.

Баба правеше едно време в промишлени количества в пластмасов бидон и слагаше препечен хляб. Не помня обаче нищо друго от рецептата.

# 41
  • Мнения: 1 359
Благодаря ви за съветите!

# 42
  • Мнения: 2 231
Таралежче: https://www.youtube.com/watch?v=v9xvCuO33Ao Simple Smile Мисля да го пробвам някой път.

# 43
  • Мнения: 2 036
В тази салатка превъзходна на Лабрекс слагаме и ябълки- резени, стъргани, а ако са люспести се белят:
http://old.bg-mamma.com/?topic=297129.msg16959193#msg16959193
правили сме и тази, но не сме стигали до консервиране:
https://recepti.gotvach.bg/r-16289-%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B … D0%BB%D0%BA%D0%B8

# 44
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Снощи правих ябълков сладкиш /нещо като пай/, в който отиват много ябълки. Майка ми пече наранените ябълки, които няма д аиздържат и ги слага в буркани от 800мл. В един буркан доста се събира и понеже са сладки, ги пече без захар. Та, използвах един такъв буркан печени ябълки. За тестото - 170 гр. масло, около 350гр.брашно, по-малко от чаша захар, 2 жълтъка, кората на един лимон, половин амонячна сода, разтворена в 1/3 ч.ч. кисело мляко и 1 бакпулвер. Тестото се разбърква с вилица, накрая се оформя с ръце. Сипва се в тавата, като се притиска, а в крайщата се повдига борд. Пекох 10 минути на 180 градуса, после сипах ябълките смесени с канела, пекох още 10 минути, а накрая изсипах отгоре разбитите на сняг 2 белтъка с половин чаша захар, насипах и орехи. Още 10 минути на 160 градуса. Стана много лек и пухкав, а после и хрупкав, като изстина. Не е много сладък, ябълките с еусещат като крем.

# 45
  • Мнения: 1 319
Направих Ябълковите сладки на Лабрекс:
http://www.bg-mamma.com/?topic=297129.330
Много са вкусни и бързи Blush.
Това са в мое изпълнение:
Скрит текст:

# 46
  • Бургас
  • Мнения: 1 987
Снощи правих ябълков сладкиш /нещо като пай/, в който отиват много ябълки. Майка ми пече наранените ябълки, които няма д аиздържат и ги слага в буркани от 800мл. В един буркан доста се събира и понеже са сладки, ги пече без захар. Та, използвах един такъв буркан печени ябълки.
Бурканите с опечените ябълки как ги съхранява ?- стерилизирани или само в хладилник. И колко издържат? Благодаря.

# 47
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Затваряме ги още горещи и не ги стерилизираме. Държим ги на студено. Засега са добре, не знам по-нататък как ще са. Но на майка ми една позната, от която видяхме как ги прави, казва че така ги съхранява дълго, през зимата. Ако са сладки, няма нужда от захар и са страхотна заготовка за сладкиши.

# 48
  • Бургас
  • Мнения: 1 987
Очаква се да напиша рецепта, но аз търся такава.
В сладкарница  /"Роза", в Бургас / опитах "Суфле с ябълки" с форма на тортено парче. Върху маслено тесто с бордче отстрани имаше парчета от ябълки, върху тях - крем , / не маслен/ и в/у него - разбити белтъци. В книгите не намерих рецепта, а с търсачката попадам на десерти с 2-3 ката тесто, ябълки и липсва кремът върху тях. Напомня ли ви моето описание за някой сладкиш и се чудя дали всичко това се пече наведнъж? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт