Средиземноморската диета всъщност е начин на хранене, не точно диета, както го разбират някои хора. Думата диета има две значения - едното е свързано обикновено с идеята за някакво ограничение на дадена хранителна група и второто значение е изобщо храната, която поемаме.
Средиземноморската диета е по-скоро второто. Това ще рече, че няма някаква стриктна забрана за дадена хранителна група.
Базирана е на приема на повече зеленчуци, млечни, месо и риба и плодове. Зехтина е вида използвана мазнина.
Какво представлява? Прилагам хранителната пирамида, която я онагледява най-добре:
В основата са: Активна дейност, Емоционално равновесие, Енергийно равновесие, здравословно приготвяне на храната и приема на вода.
В оранжевия пояс са храните, които се консумират ежедневно, като реда на хляба, ориза, брашното и др. са в зависимост от активността на всеки един.
В зелено са зеленчиците -от ляво се консумират 2-3 пъти на ден, плодовете - 5 порции, а от дясно - само 3-4 на ден.
В светлосиньо са млечните, които се консумират 2-3пъти на ден, а рибите и пилешкото - 1-3 пъти дневно по избор.
В червения и синия пояс са храните, които се консумират от време на време до умерено. Алкохола - ферментирали напитки като бира, вино и др. също се консумират само от време на време до умерено.
Ако се използва тази диета за сваляне на килограми, то тогава в зависимост от килограмите, които трябва да се свалят, се намалява калорийния прием на ден. Той може да се изчисли по формули или да се потърси по интернет подходящ калкулатор, който да ви го изчисли.
Тази диета е в основата на храненето на страните от Средиземноморието, от където идва и наименованието.
Това е една от най-балансираните и здравословни диети, които съществуват.